3 Kleine energiebesparende producten. Zijn ze de moeite waard?

Hoeveel geld bespaar je met een standby killer, een schakelklok en een powerbank op zonne-energie?

Naast de grote energiebesparende producten zoals een warmtepomp, zonnepanelen en alle andere producten die we op deze pagina beschrijven zijn er ook hele kleine energiebesparende producten. In dit artikel beschrijven we 3 kleine energie bespaarders om te kijken of deze de moeite waard zijn. Laat onderaan dit artikel even weten of jij deze ook gebruikt en wat je ervaringen ermee zijn.

Stop met het betalen van tientallen euro’s door de standby-stand.

Een standby killer zorgt ervoor dat een apparaat echt uit is en spaart je tot wel €70 per jaar!

Ja, ik wil een standby killer die mij energie en geld bespaart

#1 Energie besparen met een tijdschakelaar.

Het gebeurt je vast wel eens dat je de lampen onnodig aan hebt waardoor je energie verbruikt, terwijl dat niet had gehoeven. Veel mensen doen ook de lampen aan wanneer ze voor langere tijd van huis zijn. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof er mensen in huis zijn en zou inbrekers af kunnen schrikken.

Lang je lampen aan hebben staan kost je geld dat je ook kunt besparen. Wanneer je ’s middags om 13:00 van huis gaat en van plan ben om bijvoorbeeld om 23:00 weer thuis te komen is het onnodig om meteen lampen aan te zetten. Met een tijdschakelaar kun je instellen wanneer de lampen aan en weer uit moeten gaan. In het voorbeeld zou je van 13:00 tot 23:00 je lampen aan hebben, omdat je graag licht in huis hebt wanneer het donker wordt.

Met een tijdschakelaar, ook wel schakelklok genoemd, kun je instellen dat de lampen pas aangaan wanneer het donker is. Wanneer het in ons voorbeeld om 20:00 donker wordt en je dan de lampen aan wilt hebben kan een tijdschakelaar je dus 7 uur aan onnodige brandtijd schelen. Dit bespaart energie, geld en een beetje levensduur van de lampen.

Een tijdschakelaar kan ook zorgen voor meer veiligheid. Wanneer je een telefoon ’s nachts wilt opladen (maar niet de complete nacht lang aan de lader wilt hebben.), een krultang gebruikt of met het strijkijzer aan de slag wil bijvoorbeeld. Je kunt dat instellen dat de stroomtoevoer geblokkeerd wordt met de tijdschakelaar om oververhitting te voorkomen.

#2 De standby killer: voorkom sluipverbruik!

Je kijkt geen tv maar toch wordt er energie verbruikt. Dit gebeurt wanneer je je televisie op standby hebt staan. Om in de standby-stand te staan heeft de televisie wel energie nodig. Zo zijn er wel meer apparaten die niet uit staan, maar op de standby-stand de hele dag door een klein beetje energie verbruiken. Dit heet sluipverbruik.

Standby Killer Kopen Energie Besparen Info

Met een standby killer kun je ervoor zorgen dat het sluipverbruik stopt zonder dat je steeds de stekker uit het stopcontact moet halen. De standby killer werkt met de afstandbediening van de televisie. Wanneer je de televisie op standby zet zal de standby killer na een aantal minuten ervoor zorgen dat de televisie uitgeschakeld wordt. Wanneer je de televisie weer aan wilt hebben druk je 2 keer op de knop van je afstandbediening. De eerste keer om de standby killer uit te zetten (waardoor de televisie weer op standby staat) en de tweede keer om de televisie aan te zetten.

Net als bij de tijdschakelaar zorgt een standby killer door het uitschakelen van een apparaat voor een langere levensduur en minder kans op oververhitting.

#3 Solar powerbank met zonnepaneel: groene stroom voor je telefoon.

Wanneer je een mobiele telefoon of tablet bezit heb je vast al wel eens meegemaakt dat je onderweg 0% op je scherm zag staan. Waar je thuis via het stopcontact kunt opladen is dat niet mogelijk wanneer je in de auto zit of tijdens een uitstapje. Wil je toch midden in het bos je telefoon kunnen opladen? Dat kan met een powerbank. Een powerbank is eigenlijk gewoon een accu waar je een telefoon of andere apparaat op aan kunt sluiten.

Een powerbank verlost je dus van de noodzaak van een stopcontact. Powerbanks kunnen zelf natuurlijk ook leeg raken en om ze op te laden heb je weer een stopcontact nodig.

Een powerbank zonder stopcontact opladen is mogelijk. Er zijn powerbanks met een zonnepaneeltje. Dit zonnepaneel, meestal zonnecel genoemd, zorgt ervoor dat je powerbank dankzij zonne-energie wordt opgeladen. Hiermee kun je waar je ook bent altijd de powerbank en dus je telefoon opladen. Natuurlijk laadt de solar powerbank niet zo snel op wanneer het bewolkt is.

De oplaadtijd van een solar powerbank via zonne-energie is een nadeel. Het duurt uren voordat deze is opgeladen. Afhankelijk van het weer en de solar powerbank die je hebt kan het zo 6 tot 10 uur duren voordat hij volledig is opgeladen. Gelukkig kun je een solar powerbank ook via het stopcontact opladen. Je bent dus niet compleet afhankelijk van zonne-energie om de solar powerbank op te laden. Wil je profiteren van zonne-energie en daarmee honderden euro’s per jaar besparen dan zijn zonnepanelen op het dak een zeer interessante optie.

Hoeveel geld kun je met deze energiebesparende producten besparen?

De energie en het geld dat je bespaart met deze 3 producten is natuurlijk veel kleiner dan dat je zou besparen met grote investeringen zoals bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

Naar schatting kun je dit besparen met de drie producten uit dit artikel:

ProductGeschatte besparing per jaar
Tijdschakelaar/Schakelklok€5
Standy killer€70
Solar powerbank€1

Uitgelicht

Gebruikte gegevens voor de schattingen.

De geschatte besparing van de tijdschakelaar is moeilijk in te schatten, omdat dit afhankelijk is voor welk apparaat je hem inzet en hoe vaak je dit doet. We nemen ons voorbeeld van de lamp. Er zijn natuurlijk verschillende soorten lampen. Lees het artikel over led lampen, want elke lamp in huis wat geen led lamp is kost je veel energie.

Voor een indicatie van de besparing kiezen we we voor 2 keer een lamp van 40 watt. Deze lampen branden allebei dus geen 10 uur, maar 3 uur volgens ons voorbeeld. We schatten dat je elke week 1 keer de tijdschakelaar gebruikt. Beide lampen gebruiken gezamenlijk 18 cent aan energie per 10 uur. Dat is 1,8 cent per uur. Je bespaart met de tijdschakelaar 7 uur, oftewel 12,6 cent per keer. Wanneer je dit elke week bespaart is dat een jaarbesparing van €6,55. De tijdschakelaar verbruikt zelf ook een beetje energie, waardoor de besparing iets lager uitvalt. Grofweg schatten we de besparing per jaar op €5.

De standby killer gaat sluipverbruik tegen. De besparing is afhankelijk van de apparaten die zijn aangesloten op de standby killer. We hebben voor de berekening gekozen voor 5 apparaten die in veel huishoudens te vinden zijn. De besparing komt uit op zo’n €70.

Apparaat                       Besparing door voorkomen sluipverbruik.
PC€30
TV-decoder met harde schijf€26
Printer€6
Koffiemachine€8
TV€1 tot €10

De geschatte besparing van de solar powerbank is gebaseerd een smartphone die je elke dag oplaadt. Zou je dit altijd via de solar powerbank doen dan bespaar je slechts €1 per jaar. De solar powerbank is dus een handig product waarmee je buiten niet zonder energie voor je telefoon komt te zitten, maar het kopen om geld te besparen is niet heel aantrekkelijk.

De schattingen kunnen afwijken ten opzichte van de daadwerkelijke besparing, omdat je bijvoorbeeld de tijdschakelaar op meer/minder/andere lampen inzet. Ook hoe vaak je deze inzet is natuurlijk van belang. Dit geld ook voor de standby killer en eigenlijk voor alle bespaarproducten.

We concluderen zelf dat de solar powerbank geen product is die zijn aanschafprijs terug verdient vanwege energiekostenbesparing. Een tijdschakelaar/schakelklok kost vaak maar tussen de 5 en 10 euro en zal over meerdere jaren een licht winstgevend product zijn. De standby killer is wat dat betreft wel een stuk interessanter.

Meer lezen over energiebesparende producten.

Wil je meer lezen over energiebesparende producten? Er zijn genoeg producten die jou geld besparen en veel winstgevender zijn dan de producten in dit artikel. Denk aan een waterbesparende douchekop of een grote investering zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Alle artikelen over energiebesparende producten vindt je hier. Wil je ook graag tips waarmee je zonder aankopen direct energie en geld kunt besparen, dan kun je hier onze bespaartips vinden.

Stop met het betalen van tientallen euro’s door de standby-stand.

Een standby killer zorgt ervoor dat een apparaat echt uit is en spaart je tot wel €70 per jaar!

Ja, ik wil een standby killer die mij energie en geld bespaart

Op zoek naar meer producten die je energie en geld zullen besparen, maar waarvan de investeringskosten niet zo hoog zijn?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!