Aircooler: de oplossing tijdens de warme zomer?

Mobiele airco zonder slang: de luchtkoeler met water als upgrade van de gewone ventilator.

Ben je op zoek naar verkoeling in huis tijdens de warme zomerdagen? Een aircooler maakt het koeler in huis en kan ervoor zorgen dat je het ook binnen als comfortabel ervaart. Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, heeft verschillende voordelen en enkele nadelen. Je komt op een aircooler uit wanneer je zoekt naar een mobiele airco zonder slang. Is de aircooler de oplossing tijdens de warme zomer?

Bekijk nu het ruime aanbod aan aircoolers.

Kom de warme dagen makkelijker door met een luchtkoeler.

Ja, ik wil het aanbod aircoolers bekijken

Wat is een aircooler?

Een aircooler wordt ook wel een luchtkoeler genoemd: hij koelt de lucht. Dit doet de aircooler door lucht langs een koud water element te zuigen en daarna uit te blazen. Hierdoor koelt de lucht af en wordt het in de ruimte verspreid.

De warme lucht die langs het koude water gezogen wordt koelt af en wordt ook vochtig. Je kan zo de lucht bevochten en ervoor zorgen dat het niet te droog wordt. Dit is een mooie bijkomstigheid voor mensen die de luchtvochtigheid op peil willen houden. Droge lucht kan zorgen voor diverse klachten als hoesten, hoofdpijn en een jeukende droge huid. Virussen kunnen beter overleven en zich verspreiden in droge lucht.

Wanneer je een aircooler lang gebruikt is het wel belangrijk om te ventileren. Bij een hoge luchtvochtigheid krijg je een benauwd gevoel en veel vocht in huis is ook niet goed. Dit zou weer een klimaat creëren waarbij uiteindelijk schimmelvorming kan optreden.

De luchtkoeler zit wat betreft mogelijkheden tussen een ventilator en een airco in. Je kan de aircooler in elke ruimte neerzetten en hebt geen afvoerslang die naar buiten moet. Er zijn compacte aircoolers die je zo kan tillen en sommige hebben wieltjes. Zo kan je de aircooler ook op andere plekken in huis gebruiken.

Wat is beter: ventilator of aircooler?

Wat beter is ligt aan jouw wensen. Een ventilator of aircooler zorgen allebei voor een verplaatsing van lucht. De ventilator blaast lucht in de ruimte, waardoor je het als een verkoelend briesje ervaart. De lucht wordt echter niet kouder gemaakt en de temperatuur in de ruimte zal zeker niet naar beneden gaan. Je moet in het bereik van de ventilator zitten om een aangenaam gevoel te krijgen.

Met een aircooler is dit minder het geval. De aircooler blaast ook lucht, maar koelt dit af met een koud water element. Dit zorgt ervoor dat de lucht ook echt kouder wordt gemaakt en de temperatuur dankzij de luchtkoeler daalt met enkele graden. De ervaringen met de aircooler zijn goed, maar toch wordt ervaren dat de aircooler een kamer niet heel veel koeler krijgt. Je zal ook hier in de luchtstroom moeten zitten voor een verkoeling tot 4 graden Celsius in gevoelstemperatuur.

Afhankelijk van je wensen scheelt de aankoopprijs van een aircooler niet veel met die van een ventilator. Om extra te koelen kan je bij de aircooler ijswater gebruiken in plaats van water uit de kraan.

De aircooler is in feite een ventilator, maar dan met een extra functie dankzij het waterelement.

Aircooler vs airco: wat is het verschil?

De aircooler vs airco: wat is het verschil? We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van de voorgaande informatie de aircooler boven de ventilator verkiest, maar je zou ook nog voor een airco kunnen kiezen. De airco(nditioning) is een stuk groter en zwaarder dan een aircooler.

Met een airco kan je veel meer koelen. Je kan de temperatuur makkelijk naar het gewenste aantal graden krijgen. Is het buiten 35 graden? Dan kan jij ervoor zorgen dat het in huis 20 graden is. Het verschil in prijs is wel groot tussen een luchtkoeler en airco. Een airco moet ook geïnstalleerd worden met een afvoer naar buiten. Het stroomverbruik is ook veel hoger, maar je hebt ook veel meer mogelijkheden.

Als alternatief voor de airco die aan de muur moet hangen is er ook een mobiele airco. Deze kan ook goed koelen, is goedkoper en vaak verrijdbaar. Hij is minder krachtig dan de airco die aan de muur hangt, maar wel een stukje krachtiger dan de aircooler. De mobiele airco heeft met een afvoer naar buiten nodig. Deze afvoer kan door een open raam naar buiten.

Waar een mobiele airco en aircooler alleen maar kunnen koelen is een airco aan de muur zoals een monoblock, single split of multisplit airco ook geschikt voor de winter. Verwarmen met airco kan je flink gas besparen wanneer je nog via een cv-ketel en radiatoren verwarmd en is voor het verwarmen van een woning een goedkoper alternatief voor een hybride warmtepomp.

Met de airco heb je de meeste mogelijkheden en de garantie dat je bijvoorbeeld de hele woonkamer echt aangenaam koel krijgt. Een mobiele airco is minder krachtig, maar ook goedkoper. Je hebt wel een afvoerbuis naar een open raam in de kamer liggen, tenzij je een afdichtingset gebruikt.

Uitgelicht

Voordelen aircooler: wat maakt hem zo bruikbaar?

De aircooler is dus een verbetering ten opzichte van een ventilator. Wat zijn nou de voordelen van een aircooler? De volgende pluspunten maken de luchtkoeler interessant:

 • Al te koop vanaf enkele tientjes.
 • Verplaatsbaar door wieltjes of door de kleine aircoolers gewoon op te pakken.
 • Door gebruik van water een daling in gevoelstemperatuur mogelijk van tot 4 graden.
 • De aircooler is een luchtkoeler, maar zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid. Hiermee kan je droge lucht voorkomen. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is ideaal.
 • De aircooler heeft geen afvoer naar buiten nodig zoals een airco. Wel zal je bij lang gebruik een raam een stukje open moeten zetten om te voorkomen dat de lucht te vochtig wordt.
 • De aircooler verbruikt niet veel energie vergeleken met een ventilator en een mobiele airco.
 • Een goede aircooler maakt weinig geluid.

Nadelen aircooler: wat is er niet fijn aan de luchtkoeler?

Er zijn genoeg positieve punten over een aircooler te vertellen, maar er zijn ook minpunten. De nadelen van een aircooler zijn:

 • De aircooler werkt verkoelend, maar er zijn veel mensen die alleen tevreden zijn wanneer ze in het bereik van de aircooler zitten. Dat wil zeggen dat je echt in de geblazen lucht moet zitten en niet op enkele meters afstand.
 • Je zal het water moeten bijvullen. Na 2 tot 4 uur zal het waterreservoir leeg zijn.
 • Er zijn ervaringen dat sommige aircoolers teveel geluid maken om ‘s nachts aan te hebben staan en goed te kunnen slapen. Let dus goed op het aantal decibel. Maximaal 25 decibel wordt gezien als stil genoeg. Geluiden vanaf 30 decibel kan je slaapkwaliteit verminderen.
 • Er is geen temperatuurinstelling bij een luchtkoeler. Vaak zijn er wel verschillende ventilatiestanden.
 • Wanneer je de aircooler uren achter elkaar gebruikt zal je een raam open moeten zetten om te voorkomen dat de lucht te vochtig wordt. Dit kan er ook voor zorgen dat je warme lucht van buiten weer naar binnen laat.
 • Een aircooler voert de warme lucht niet af zoals een airco. Wanneer je echt een hele kamer echt fors wilt koelen heb je niet genoeg aan een aircooler en is een airco een betere keuze.

Luchtkoeler/aircooler vs ventilator vs airco vs mobiele airco.

Hoewel dit artikel gaat over de aircooler, oftwel luchtkoeler, hebben we het ook gekeken naar de andere opties voor verkoeling in huis. Je wilt waarschijnlijk een afweging maken tussen de aircooler, ventilator, airco en mobiele airco.

We zetten alles nog eens op een rij. Denk hierbij aan koelvermogen, energieverbruik, aanschafprijs en andere factoren die van invloed zijn op jouw beslissing voor één van deze producten.

 Aircooler/luchtkoelerVentilatorMobiele AircoAirco (aan de muur)
Te koop vanaf€18€10€125€535 excl. installatie
KoelvermogenTot 4 graden*3 graden*Tot 8 gradenTot 15 graden
Aantal decibel5 tot 75 dB0 tot 64 dB47 tot 65 dB20 tot 30 dB (binnenunit)35 tot 70 dB (buitenunit)
Stroomverbruik0,0075 kWh Tot 0,15 kWh0,003 tot 0,095 kWh0,56 tot 2,0 kWh0,18 tot 1,0 kWh
Kan verwarmenNeeNeeNeeJa
VerplaatsbaarJaJaJaNee

Bovenstaande tabel geeft een aardig inzicht in de verschillen tussen de luchtkoeler en de andere opties. Bij de aircooler en de ventilator gaat het om de gevoelstemperatuur en niet de daadwerkelijke temperatuur die gemeten wordt. Door ontwikkelingen kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een mobiele airco op de markt komt die minder geluid produceert dat het genoemde minimum van 47 dB.

Bij een vaste airco komen er nog installatiekosten bij. Reken hiervoor zeker €400.

Mobiele airco zonder slang: de aircooler.

Veel mensen zoeken op internet naar ‘mobiele airco zonder slang’. De slang of buis die in de kamer ligt wordt als hinderlijk ervaren. De slang moet ook naar buiten toe om de warme lucht af te voeren en dat betekent dat je een raam open moet hebben staan. Er zijn voor mobiele airco afdichtingsets te krijgen om ervoor te zorgen dat de warme lucht van buiten niet naar binnen komt.

Een mobiele airco zonder slang bestaan niet. Een mobiele airco heeft altijd een slang om de warme lucht naar buiten te leiden. Wanneer je een mobiele airco zonder slang zoekt kom je uit bij de aircooler. Je weet inmiddels dat zo’n luchtkoeler behoorlijk verschilt van een mobiele airco.

Mini aircooler ervaringen: heeft een klein formaat effect?

De beschikbare informatie vertelt dat een aircooler een ruimte niet koeler krijgt en de gevoelstemperatuur met een aantal graden verlaagd. Tot 4 graden zou mogelijk zijn. We besloten om zelf een aircooler uit te testen en kwamen met de mini aircooler van TW uit op een betaalbare aircooler. Deze is makkelijk mee te nemen op vakantie en ook in huis verplaatsbaar. Heeft zo’n kleine aircooler effect of is het zonde van je geld?

Bij het openen van de doos valt gelijk op dat er een kabel in de mini aircooler zit met een USB type A. De stekker waar deze kabel in moet zit er niet bij inbegrepen. Je hebt dus zelf een stekker nodig die je in het stopcontact kan steken waar een USB type A kabel op aangesloten kan worden. Deze aansluiting werkt op onze telefoonlader, power bank en op de laptop. Het ontbreken van een aansluiting met stekker leek een minpunt, maar doordat er een USB kabel aan de mini aircooler is het juist een pluspunt. Je kan hem nu aansluiten op je laptop of PC en met een powerbank ben je mobieler dan bij aircoolers die geen USB kabel als aansluiting hebben.

Mini aircooler TW

Het instructieboekje is in het Engels en Chinees, maar is eigenlijk niet echt nodig. Door het klepje bovenaan de aircooler te openen kan je water over de filters gieten. Onderaan de mini aircooler zit een waterreservoir waar de filters het water uit kunnen opnemen. Deze kan gevuld worden met 300 milliliter water. Bijvullen hoeft pas na zo’n 4 uur.

Onze mini aircooler ervaringen zijn goed. Zonder het gebruik van water heb je een ventilator met 3 standen en een aangename koele bries. We merken deze bries tot ongeveer 2 meter afstand. Door water toe te voegen voelt de lucht koeler. We gebruiken daarna koud water uit de koelkast en vernemen nog meer verkoeling. We kunnen stellen dat de aircooler beter koelt dan een ventilator. We verhogen de verkoeling nog verder door het klepje aan de bovenkant open te laten en ijsblokjes te plaatsen. Deze smelten waardoor het ijswater over de filters komt. De koele bries is nu ijzig koud. Het kleine vakantiehuisje is volgens de thermostaat 1 graad afgekoeld in een uur tijd, maar de gevoelstemperatuur lijkt ons veel meer gedaald dan de 4 graden die als maximaal geacht wordt. Met een binnentemperatuur van zo’n 26 graden koelt de aircooler zo goed dat we het ervaren als een graag of 19. Een daling in gevoelstemperatuur van 7 graden!

Met 3 standen kan je de blaaskracht doen toenemen. Deze TW aircooler haalt volgens de makers een geluid van 39 dB. Dit zou gelijk moeten zijn aan een koelkast. We vinden het geluid ook op stand 3 niet ondraaglijk storen, maar kunnen ons voorstellen dat je vanwege het gesuis wel ervoor kiest om de aircooler na een tijdje uit te zetten. Onze conclusie is dat een air cooler kopen een betere keuze is dan een ventilator, omdat we meer verkoeling ervaren.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is een aircooler?

Een aircooler is een ventilator met daarbij een een koud water element waar lucht langs komt. Hierdoor koelt de lucht en voelt het lekker verkoelend aan.

Hoeveel kost een air cooler kopen?

Vanaf €18 kan je al een kleine air cooler kopen. Aircoolers kosten net iets meer dan een ventilator, maar bieden dan ook extra verkoeling.

Luchtkoeler met water: heeft dat zin?

Een luchtkoeler met water is een aircooler. Dit heeft zeker zin wanneer je het warm hebt in de zomer. Wanneer je in het bereik van de luchtkoeler zit zal je het aangenaam koel krijgen.

Is een mobiele airco zonder slang een aircooler?

Ja, veel mensen zoeken naar een mobiele airco zonder slang. Dan kom je uit bij de aircooler. Let wel op dat de aircooler minder sterk koelt als een mobiele airco, maar dan ook veel goedkoper is. Zoek je een mobiele airco zonder slang, omdat je het vervelend vindt dat er warme lucht in huis komt door het open raam waar de slang uit hangt? Je kan een mobiele airco afdichtingset gebruiken om dit te voorkomen.

Aircooler kopen: zorg voor een frisse bries met een luchtkoeler.

Ben je enthousiast over de aircooler? Zorg dan voor een frisse bries in huis met de luchtkoeler om de warme dagen makkelijker door te komen. De meest handzame aircoolers zijn klein van formaat en kan je zo meenemen van bijvoorbeeld de werkkamer, naar de woonkamer en de slaapkamer.

Een aircooler kopen kan al vanaf nog geen twee tientjes. Op bol.com vind je een groot assortiment met daarbij ook beoordelingen van mensen die het product al hebben gekocht. Bekijk deze beoordelingen goed, want er zijn ook luchtkoelers waar gebruikers minder over te spreken zijn.

Bekijk nu het ruime aanbod aan aircoolers.

Kom de warme dagen makkelijker door met een luchtkoeler.

Ja, ik wil het aanbod aircoolers bekijken
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!