Beste omvormer zonnepanelen vinden? Krijg advies over de 1 fase of 3 fase omvormer en meer.

Beste omvormer zonnepanelen in jouw situatie? Krijg gratis advies van een expert!

Eerder schreven we in dit artikel over zonnepanelen en enkele factoren die de opbrengst in kilowattuur beïnvloeden? Wanneer jouw dak hiervoor geschikt is kun je bekijken welke zonnepanelen je wilt. Een belangrijk onderdeel van je zonnepaneleninstallatie is de omvormer. Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen? Wat de omvormer doet en hoe je de beste omvormer zonnepanelen vindt voor jouw situatie leggen we je uit in dit artikel. Laat onderaan dit artikel even weten voor welke omvormer jij hebt gekozen.

Kies hier uit 5 bekende merken omvormers en vraag een gratis offerte en advies aan!

Omvormer uitgekozen? Levering van omvormers en zonnepanelen binnen 48 uur!

Ja, ik wil het aanbod omvormers bekijken

Beste omvormer zonnepanelen vinden in enkele minuten!

De beste omvormer zonnepanelen vinden is belangrijk. Het kan verschil maken in de opbrengst van je zonnepanelen. De ene omvormer is goedkoper dan de andere, maar goedkoop kan achteraf duurkoop blijken te zijn. Weet jij of je een string omvormer wilt of bijvoorbeeld met power optimizers? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende types omvormers. De omvomer moet natuurlijk worden aangesloten op de meterkast. Kies je voor een 1-fase omvomer of voor een 3-fase omvormer?

De beste omvormer zonnepanelen vinden is zo belangrijk, omdat het je veel geld kan opleveren ten opzichte van een omvormer die niet helemaal bij jouw situatie past. Daarom is het zeer verstandig advies aan te vragen. Omvormer advies zorgt ervoor dat jij weet hoe jij je zonnepanelensysteem kan optimaliseren. Je vindt in dit artikel dan ook knoppen waar je op kan klikken wanneer je gratis advies en een gratis offerte voor omvormers wil. Deze krijg je van Zonnepanelencentra. Wanneer je op de knop klikt kom je op de pagina terecht waar je het aanbod omvormers ziet. Helemaal onderaan zie je in blauwe woorden staan dat je een vrijblijvende offerte kan aanvragen voor zonnepanelen inclusief de omvormer. Geef in het opmerkingenveld aan dat je op zoek bent naar de beste omvormer in jouw situatie.

Je krijgt in de offerte een legplan met het aantal zonnepanelen dat op jouw dak past. Er wordt een berekening gemaakt van de stroomopbrengst en terugverdientijd op basis van de ligging en zonuren van het dak. Zonnepanelencentra zal alle benodigde informatie zoals de datasheets van de producten, subsidie’s, BTW-aanvraag en netbeheer aanmelding toevoegen in de offerte. De complete offerte heb je binnen 24 uur in je mailbox.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een kastje waarin de opgewekte stroom van de zonnepanelen geschikt gemaakt wordt voor het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom van de zonnepanelen heet gelijkstroom. Deze gelijkstroom is niet geschikt om onze huishoudelijke apparaten. De omvormer transformeert de gelijkstroom in wisselstroom die wel geschikt is voor al onze huishoudelijke apparaten.

Daarmee is een omvormer een onmisbaar onderdeel bij de zonnepanelen. Zonder een omvormer heb je niets aan de opgewekte stroom van de zonnepanelen. De omvormer zorgt dat je het wel kunt gebruiken of kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zoek je naast de omvormer ook nog zonnepanelen? Vraag gratis offertes aan om aanbiedingen van verschillende partijen te vergelijken.

Zo werkt de omvormer.

We weten nu wat een omvormer is en wat hij doet. Maar hoe werkt dat precies en waarom moet de stroom omgevormd worden?

De zonnepanelen wekken zoals gezegd gelijkspanningsstroom. Deze gelijkstroom heeft constant dezelfde spanning, terwijl dit bij wisselstroom 50 keer per seconde wisselt tussen een positieve en negatieve spanning. Wisselstroom heeft als voordeel dat het makkelijk veranderd kan worden in spanning. Door de spanning heel hoog te maken wordt er minder stroom verloren in het transport. Wanneer de stroom door de hoogspanningskabels getransporteerd wordt treedt er ‘koperverlies’ op. De kabels zijn vaak van koper gemaakt en het geleidende metaal geeft wat elektrische weerstand. Vanwege het makkelijk veranderen van de spanning is wisselstroom de gangbare stroom geworden.

De zonnepanelen wekken stroom op en zenden dit via kabels naar de omvormer. De omvormer bevat een wisselrichter die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat. De wisselrichter zet de gelijkstroom, afgekort DC wat staat voor ‘direct current’, om in wisselstroom, afgekort tot AC wat ‘alternating current’ betekent.

Waar moet je de omvormer voor zonnepanelen plaatsen?

Omvormers hebben verschillende formaten. Ze variëren grofweg tussen de 25cmx20cm tot 55cmx60cm. De plek waar je de omvormer installeert moet natuurlijk ruimte genoeg bieden. Dit zijn factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een plek kiest voor de omvormer:

 • Er moet genoeg ruimte zijn.
 • De plek moet niet in de zon zijn. Wanneer de omvormer zich in de zon bevindt zal hij opwarmen. Hierdoor kan het rendement omlaag gaan, omdat hij zijn warmte niet kwijt kan. Dit loopt op tot wel 5%. Ook zal de levensduur van de omvormer verminderen bij teveel warmte.
 • De kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer vervoert gelijkstroom, terwijl tussen de omvormer en de meterkast wisselstroom vervoert wordt. Gelijkstroom verliest minder in de kabel dan de wisselstroom met de spanning die vanaf de omvormer vervoerd wordt. Het is vaak beter om de omvormer vlakbij de meterkast te hangen.
 • Omvormers worden steeds stiller, maar kunnen nog wel geluid maken. Dit kan als storend worden ervaren. Hang de omvormer dus op een plek waar je niet veel bent, wanneer je denkt dat je aan het geluid gaat storen.

Uitgelicht

Welke omvormers zijn er en welke heb je nodig?

Omvormers zijn een belangrijk onderdeel van het besparen van energie met zonnepanelen. We raden je aan om goed te kijken welke omvormer voor jou de beste keus is. Zomaar een omvormer kiezen kan uiteindelijk een miskoop blijken. Je wilt natuurlijk je zonnepanelen en omvormer zo bijpassend mogelijk hebben, waardoor het rendement uit je investering het hoogste is.

Klik hier om een terugbelverzoek in te dienen bij Zonnepanelencentra. Binnen 4 uur wordt je teruggebeld en kun je vragen stellen, een verzoek indienen of advies krijgen over omvormers (en ook over de andere producten die Zonnepanelen aanbiedt natuurlijk).

Je kunt omvormers onderverdelen in 3 soorten:

String-omvormer

Vaak zijn zonnepanelen aan elkaar gekoppeld en vormen ze een serie. De serie vormen een string die gekoppeld is aan de omvormer. Dit werkte prima wanneer de condities en voorwaarden voor elk zonnepaneel in de serie gelijk is. De opbrengst van deze serie is afhankelijk van de zwakste schakel. Wanneer 1 zonnepaneel die aan de string verbonden is veel schaduw op zich heeft zal de opbrengst flink negatief beïnvloed worden. Een string-omvormer is geschikt wanneer er geen duidelijke zwakke schakel is.

Waarom zou je een string-omvormer willen?

 • Met een string-omvormer heb je weinig onderdelen nodig, waardoor de kans op storingen klein is.
 • Storingen die wel ontstaan zijn relatief makkelijk te verhelpen.
 • Goedkoper dan andere omvormers.
 • Dankzij weinig kabels een iets hoger rendement.

Omvormers met power optimizers

Power optimizers zijn dé oplossing wanneer je last hebt van schaduw op een zonnepaneel. Heb je een dak waardoor sommige zonnepanelen een andere hellingshoek hebben dan andere panelen? Met power optimizers maakt ook dit niet uit, in tegenstelling tot bij de string-omvormer.

Power optimizers regelen en beveiligen elk zonnepaneel afzonderlijk. Er is geen sprake van een zwakke schakel die de opbrengst van andere zonnepanelen beïnvloedt. Alleen de opbrengst van het zonnepaneel met daarop de schaduw/andere hellingshoek wordt zo beïnvloed. Gelijkstroom van het zonnepaneel wordt omgezet naar een andere soort gelijkstroom die weer door de centrale omvormer is wisselstroom wordt omgezet.

Waarom zou je zonnepanelen willen met power optimizers?

 • Bij minder opbrengst van één zonnepaneel door schaduw, viezigheid of een minder gunstige hellingshoek blijft de opbrengst van andere zonnepanelen onveranderd.
 • Hoog rendement haalbaar.

Micro-omvormers

Heb je een dak waarbij er allemaal verschillende hellingshoeken zijn? Micro-omvormers kunnen een oplossing zijn. Hier is geen centrale omvormer nodig, wat wel zo is bij de string-omvormer en de omvormer met power optimizers, maar heeft elk paneel een micro omvormer aan zich gekoppeld die direct de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. Net als bij de power optimizers heeft schaduw of viezigheid alleen invloed op de zonnepaneel waar deze schaduw op valt/viezigheid op zit.

Waarom zou je willen kiezen voor micro omvormers?

 • Één zonnepaneel met minder opbrengst door omstandigheden heeft geen invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen.
 • Geschikt voor zonnepanelen met een verschillende hellingshoek of ligrichting.
 • Een omvormer per zonnepaneel betekent dat je geen grotere centrale omvormer nodig hebt.
 • Je kunt verschillende soorten zonnepanelen op je dak leggen.
 • Je kunt in de toekomst extra zonnepanelen laten leggen.

Verschil tussen string-omvormer, omvormer met power optimizers en micro-omvormer.

Nu we meer weten over de verschillende omvormers gaan we ze met elkaar vergelijken. Zo krijg je nog meer inzicht in welke omvormer voor jouw situatie geschikt is.

 String-omvormerOmvormer met Power OptimizersMicro-omvormer
Opbrengst zonnepanelen zo hoog als bij de zwakste schakelJaNee  Nee
Weinig kans op storingen/Makkelijk storingen te verhelpenJaNeeNee
Grote omvormer nodigJaJaNee
In de toekomst uit te breiden met meer zonnepanelenNeeNeeJa
Opbrengst per zonnepaneel te bekijkenNeeNeeJa
Geschikt voor daken met verschillende vlakken of hellingshoekenNeeJaJa

Kiezen tussen een 1-fase en 3-fase omvormer

Wanneer je een keuze moet maken tussen omvormers is het aantal fasen ook iets om te overdenken. Er zijn 1-fase en 3-fase omvormers. Wat is het verschil en hoe weet je welke je het beste kunt kiezen?

De elektriciteit komt je woning binnen door 1 of 3 draden. Bij een aansluiting met 3 fasen wordt de stroom verdeeld en zijn er kleinere zekeringen. Een 1-fase aansluiting heeft vaak 35 of 40 ampère en een 3-fase aansluiting 3 keer 25 ampère.

Een 3-fase aansluiting is voor grote stroomverbruikers nodig, zoals een grote inductiekookplaat of een (hybride) warmtepomp. De omvormer van zonnepanelen kan ook op een 1-fase aansluiting werken wanneer je een 1-fase omvormer hebt. Deze kan ook op een 3-fase aansluiting werken. Een 3-fase omvormer kan alleen aangesloten worden op een 3-fase aansluiting.

Een 1-fase omvormer is een stukje goedkoper dan de 3-fase omvormer, maar waarop baseer je de keuze voor één van de twee?

Zonnepanelencentra.nl geeft aan dat 16 zonnepanelen van 250WP geschikt zijn voor een 1-fase omvormer.

Een 3-fase omvormer heeft ook zo zijn voordelen. De kabels zijn een stuk dunner en daardoor goedkoper. Je gebruikt ook meer van de opgewekte stroom. Wanneer je een 1-fase omvormer hebt aangesloten op een 3-fase aansluiting kan het zijn dat de omvormer bijvoorbeeld op fase 2 aangesloten is en de grote stroomverbruikers zoals de wasmachine en de droger op fase 1 en/of fase 3. Chargeup Noord zegt hier wel over: ‘Overigens maakt dit voor uw energierekening nu nog niets uit omdat uw kWh meter van de netbeheerder intern verrekend wat er op de 3 fases gebeurd. Uw meter kan niet tegelijkertijd teruglevering en afname registreren, alleen het saldo.’

Woon je op een plek waar al veel zonnepanelen zijn geïnstalleerd? Met een niet sterk genoeg elektriciteitsnetwerk kan boven een netspanning van 253 volt de omvormer zichzelf uitschakelen. Je hebt zo niets aan je zonnepanelen, terwijl de spanning met een 3-fase omvormer verdeeld wordt en dit probleem niet zal ontstaan.

Het prijsverschil tussen een 1-fase omvormer en een 3-fase omvormer is ongeveer €350.

Het vermogen van de omvormer en dimensioneren.

Zonnepanelen hebben hun vermogen die vermeld worden in WattPiek (WP). Je zou zeggen dat je een omvormer kunt kiezen die een gelijk vermogen heeft als de zonnepanelen. De omvormers kunnen echter worden ingesteld op een minder vermogen, omdat de omstandigheden in Nederland ervoor zorgen dat zonnepanelen niet vaak hun maximale vermogen benutten.

Het instellen van het vermogen van de omvormer die goed aansluit bij die van de zonnepanelen heet dimensioneren. De omvormer heeft dan een lager ingangsvermogen dan de gezamenlijke maximale opbrengst van de zonnepanelen. Zo kan de omvormer wat sneller opstarten. Ga voor een omvormer die een hoog bereik heeft. Daarbij wordt een hoog percentage van het zonlicht omgezet in stroom.

Mensen vragen ook: FAQ.

Waar moet je op letten bij een omvormer voor zonnepanelen?

De omvormer heeft een vermogen nodig van 90% tot 110% van het totale vermogen van jouw zonnepanelen. Met 12 zonnepanelen van 400 WattPiek (WP) heb je dus een omvormer nodig met een vermogen van 4320 tot 5280 watt.

Wat is de beste plek voor de omvormer?

De beste plek voor de omvormer is vlakbij de zonnepanelen. Zo hoeft de opgewekte energie een zo kort mogelijke afstand af te leggen naar de omvormer. De plek moet wel stofvrij en redelijk koel zijn voor optimale prestaties.

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen? Dat ligt aan jouw wensen en jouw zonnepaneleninstallatie. Je kunt kiezen uit een 1-fase omvormer of een 3-fase omvormer. Je hebt ook de keuze uit een string omvormer, omvormer met power optimizers en een micro omvormer. De beste omvormer voor zonnepanelen voor jouw situatie vindt je met prossioneel advies.

Met professioneel advies en een gratis offerte kun je de beste omvormer voor zonnepanelen kopen.

In dit artikel hebben we je veel verteld over de omvormer. Met de kennis uit dit artikel kun je zelf inschatten welke soort omvormer jij graag wilt hebben of welke geschikt is voor jouw situatie. Toch is belangrijk dat je een expert op het gebied van zonnepanelen en omvormers vraagt om advies. Zo kun je een goed doordachte keuze maken over de omvormer, het merk zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en het vermogen in wattpiek.

Klik hier om een terugbelverzoek in te dienen bij Zonnepanelencentra. Binnen 4 uur wordt je teruggebeld en kun je vragen stellen, een verzoek indienen of advies krijgen over omvormers (en ook over de andere producten die Zonnepanelen aanbiedt natuurlijk).

Kies hier uit 5 bekende merken omvormers en vraag een gratis offerte en advies aan!

Omvormer uitgekozen? Levering van omvormers en zonnepanelen binnen 48 uur!

Ja, ik wil het aanbod omvormers bekijken

Zonnepanelen verlagen de stroomkosten met honderden euro’s. Wil je ook graag de kosten voor gas verlagen? Ook met isolatie van de woning kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten