Hoe vind je de beste omvormer voor zonnepanelen?

Welke omvormer heb ik nodig? Krijg daar antwoord op van een expert.

Eerder schreven we in dit artikel over zonnepanelen en enkele factoren die de opbrengst in kilowattuur beïnvloeden? Wanneer jouw dak hiervoor geschikt is kun je bekijken welke zonnepanelen je wilt. Een belangrijk onderdeel van je zonnepaneleninstallatie is de omvormer. Wat de omvormer doet en hoe je de beste omvormer voor zonnepanelen vindt leggen we je uit in dit artikel. Laat onderaan dit artikel even weten voor welke omvormer jij hebt gekozen.

Kies hier uit 5 bekende merken omvormers en vraag een gratis offerte en advies aan!

Omvormer uitgekozen? Levering van omvormers en zonnepanelen binnen 48 uur!

Ja, ik wil het aanbod omvormers bekijken

Inhoudsopgave

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een kastje waarin de opgewekte stroom van de zonnepanelen geschikt gemaakt wordt voor het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom van de zonnepanelen heet gelijkstroom. Deze gelijkstroom is niet geschikt om onze huishoudelijke apparaten. De omvormer transformeert de gelijkstroom in wisselstroom die wel geschikt is voor al onze huishoudelijke apparaten.

Daarmee is een omvormer een onmisbaar onderdeel bij de zonnepanelen. Zonder een omvormer heb je niets aan de opgewekte stroom van de zonnepanelen. De omvormer zorgt dat je het wel kunt gebruiken of kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Zo werkt de omvormer.

We weten nu wat een omvormer is en wat hij doet. Maar hoe werkt dat precies en waarom moet de stroom omgevormd worden?

De zonnepanelen wekken zoals gezegd gelijkspanningsstroom. Deze gelijkstroom heeft constant dezelfde spanning, terwijl dit bij wisselstroom 50 keer per seconde wisselt tussen een positieve en negatieve spanning. Wisselstroom heeft als voordeel dat het makkelijk veranderd kan worden in spanning. Door de spanning heel hoog te maken wordt er minder stroom verloren in het transport. Wanneer de stroom door de hoogspanningskabels getransporteerd wordt treedt er ‘koperverlies’ op. De kabels zijn vaak van koper gemaakt en het geleidende metaal geeft wat elektrische weerstand. Vanwege het makkelijk veranderen van de spanning is wisselstroom de gangbare stroom geworden.

De zonnepanelen wekken stroom op en zenden dit via kabels naar de omvormer. De omvormer bevat een wisselrichter die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat. De wisselrichter zet de gelijkstroom, afgekort DC wat staat voor ‘direct current’, om in wisselstroom, afgekort tot AC wat ‘alternating current’ betekent.

Waar moet je de omvormer voor zonnepanelen plaatsen?

Omvormers hebben verschillende formaten. Ze variëren grofweg tussen de 25cmx20cm tot 55cmx60cm. De plek waar je de omvormer installeert moet natuurlijk ruimte genoeg bieden. Dit zijn factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een plek kiest voor de omvormer:

 • Er moet genoeg ruimte zijn.
 • De plek moet niet in de zon zijn. Wanneer de omvormer zich in de zon bevindt zal hij opwarmen. Hierdoor kan het rendement omlaag gaan, omdat hij zijn warmte niet kwijt kan. Dit loopt op tot wel 5%. Ook zal de levensduur van de omvormer verminderen bij teveel warmte.
 • De kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer vervoert gelijkstroom, terwijl tussen de omvormer en de meterkast wisselstroom vervoert wordt. Gelijkstroom verliest minder in de kabel dan de wisselstroom met de spanning die vanaf de omvormer vervoerd wordt. Het is vaak beter om de omvormer vlakbij de meterkast te hangen.
 • Omvormers worden steeds stiller, maar kunnen nog wel geluid maken. Dit kan als storend worden ervaren. Hang de omvormer dus op een plek waar je niet veel bent, wanneer je denkt dat je aan het geluid gaat storen.

Uitgelicht

Welke omvormers zijn er en welke heb je nodig?

Omvormers zijn een belangrijk onderdeel van het besparen van energie met zonnepanelen. We raden je aan om goed te kijken welke omvormer voor jou de beste keus is. Zomaar een omvormer kiezen kan uiteindelijk een miskoop blijken. Je wilt natuurlijk je zonnepanelen en omvormer zo bijpassend mogelijk hebben, waardoor het rendement uit je investering het hoogste is.

Klik hier om een terugbelverzoek in te dienen bij Zonnepanelencentra. Binnen 4 uur wordt je teruggebeld en kun je vragen stellen, een verzoek indienen of advies krijgen over omvormers (en ook over de andere producten die Zonnepanelen aanbiedt natuurlijk).

Je kunt omvormers onderverdelen in 3 soorten:

String-omvormer

Vaak zijn zonnepanelen aan elkaar gekoppeld en vormen ze een serie. De serie vormen een string die gekoppeld is aan de omvormer. Dit werkte prima wanneer de condities en voorwaarden voor elk zonnepaneel in de serie gelijk is. De opbrengst van deze serie is afhankelijk van de zwakste schakel. Wanneer 1 zonnepaneel die aan de string verbonden is veel schaduw op zich heeft zal de opbrengst flink negatief beïnvloed worden. Een string-omvormer is geschikt wanneer er geen duidelijke zwakke schakel is.

Waarom zou je een string-omvormer willen?

 • Met een string-omvormer heb je weinig onderdelen nodig, waardoor de kans op storingen klein is.
 • Storingen die wel ontstaan zijn relatief makkelijk te verhelpen.
 • Goedkoper dan andere omvormers.
 • Dankzij weinig kabels een iets hoger rendement.

Omvormers met power optimizers

Power optimizers zijn dé oplossing wanneer je last hebt van schaduw op een zonnepaneel. Heb je een dak waardoor sommige zonnepanelen een andere hellingshoek hebben dan andere panelen? Met power optimizers maakt ook dit niet uit, in tegenstelling tot bij de string-omvormer.

Power optimizers regelen en beveiligen elk zonnepaneel afzonderlijk. Er is geen sprake van een zwakke schakel die de opbrengst van andere zonnepanelen beïnvloedt. Alleen de opbrengst van het zonnepaneel met daarop de schaduw/andere hellingshoek wordt zo beïnvloed. Gelijkstroom van het zonnepaneel wordt omgezet naar een andere soort gelijkstroom die weer door de centrale omvormer is wisselstroom wordt omgezet.

Waarom zou je zonnepanelen willen met power optimizers?

 • Bij minder opbrengst van één zonnepaneel door schaduw, viezigheid of een minder gunstige hellingshoek blijft de opbrengst van andere zonnepanelen onveranderd.
 • Hoog rendement haalbaar.

Micro-omvormers

Heb je een dak waarbij er allemaal verschillende hellingshoeken zijn? Micro-omvormers kunnen een oplossing zijn. Hier is geen centrale omvormer nodig, wat wel zo is bij de string-omvormer en de omvormer met power optimizers, maar heeft elk paneel een micro omvormer aan zich gekoppeld die direct de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. Net als bij de power optimizers heeft schaduw of viezigheid alleen invloed op de zonnepaneel waar deze schaduw op valt/viezigheid op zit.

Waarom zou je willen kiezen voor micro omvormers?

 • Één zonnepaneel met minder opbrengst door omstandigheden heeft geen invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen.
 • Geschikt voor zonnepanelen met een verschillende hellingshoek of ligrichting.
 • Een omvormer per zonnepaneel betekent dat je geen grotere centrale omvormer nodig hebt.
 • Je kunt verschillende soorten zonnepanelen op je dak leggen.
 • Je kunt in de toekomst extra zonnepanelen laten leggen.

Verschil tussen string-omvormer, omvormer met power optimizers en micro-omvormer.

Nu we meer weten over de verschillende omvormers gaan we ze met elkaar vergelijken. Zo krijg je nog meer inzicht in welke omvormer voor jouw situatie geschikt is.

 String-omvormerOmvormer met Power OptimizersMicro-omvormer
Opbrengst zonnepanelen zo hoog als bij de zwakste schakelJaNee  Nee
Weinig kans op storingen/Makkelijk storingen te verhelpenJaNeeNee
Grote omvormer nodigJaJaNee
In de toekomst uit te breiden met meer zonnepanelenNeeNeeJa
Opbrengst per zonnepaneel te bekijkenNeeNeeJa
Geschikt voor daken met verschillende vlakken of hellingshoekenNeeJaJa

Het vermogen van de omvormer en dimensioneren.

Zonnepanelen hebben hun vermogen die vermeld worden in WattPiek (WP). Je zou zeggen dat je een omvormer kunt kiezen die een gelijk vermogen heeft als de zonnepanelen. De omvormers kunnen echter worden ingesteld op een minder vermogen, omdat de omstandigheden in Nederland ervoor zorgen dat zonnepanelen niet vaak hun maximale vermogen benutten.

Het instellen van het vermogen van de omvormer die goed aansluit bij die van de zonnepanelen heet dimensioneren. De omvormer heeft dan een lager ingangsvermogen dan de gezamenlijke maximale opbrengst van de zonnepanelen. Zo kan de omvormer wat sneller opstarten. Ga voor een omvormer die een hoog bereik heeft. Daarbij wordt een hoog percentage van het zonlicht omgezet in stroom.

Met professioneel advies en een gratis offerte kun je de beste omvormer voor zonnepanelen kopen.

In dit artikel hebben we je veel verteld over de omvormer. Met de kennis uit dit artikel kun je zelf inschatten welke soort omvormer jij graag wilt hebben of welke geschikt is voor jouw situatie. Toch is belangrijk dat je een expert op het gebied van zonnepanelen en omvormers vraagt om advies. Zo kun je een goed doordachte keuze maken over de omvormer, het merk zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en het vermogen in wattpiek.

Klik hier om een terugbelverzoek in te dienen bij Zonnepanelencentra. Binnen 4 uur wordt je teruggebeld en kun je vragen stellen, een verzoek indienen of advies krijgen over omvormers (en ook over de andere producten die Zonnepanelen aanbiedt natuurlijk).

Kies hier uit 5 bekende merken omvormers en vraag een gratis offerte en advies aan!

Omvormer uitgekozen? Levering van omvormers en zonnepanelen binnen 48 uur!

Ja, ik wil het aanbod omvormers bekijken

Zonnepanelen verlagen de stroomkosten met honderden euro’s. Wil je ook graag de kosten voor gas verlagen? Ook met isolatie van de woning kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *