Het hebben van zonnepanelen is een goede, winstgevende investering. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk door beperkte financiële mogelijkheden of een dak waarop zonnepanelen plaatsen niet mogelijk is. Gelukkig kun je ook profiteren van zonnepanelen die niet op jouw dak liggen met de Postcoderoosregeling.
Geen geld om zonnepanelen aan te schaffen, maar wel een geschikt dak?
Zonnepanelen HUREN bespaart je hoge investeringskosten.
Inhoudsopgave
Wat is de postcoderoosregeling zonnepanelen?
De postcoderoosregeling is een mogelijkheid om financieel voordeel te halen uit zonnepanelen zonder dat deze op jouw dak liggen. De zonnepanelen liggen ergens anders op een dak of gewoon op de grond en vormen een zonnepanelencollectief. Om aan de postcoderoosregeling (PCR-regeling) mee te kunnen doen moet je in een coöperatie zitten of een vereniging van eigenaren (VvE) vormen. De postcoderoosregeling heet officieel Regeling Verlaagd Tarief.
Met deze PCR-regeling bevorderd het kabinet het opwekken van duurzame energie en het besef van energieverbruik bij deelnemers. Wanneer deze minder energie gaan verbruiken is dat ook goed voor het elektriciteitsnet, omdat deze dan minder stroom hoeft te transporteren. De regeling is een goed alternatief voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te leggen en voor mensen die de aanschafprijs van zonnepanelen niet kunnen betalen.
De reden dat dit de postcoderoosregeling heet is de vereiste dat de deelnemers in de coöperatie of VvE dicht bij elkaar in de buurt wonen. De deelnemers moeten in een postcodegebied wonen die grenzen aan het postcodegebied waar de zonnepanelen liggen.
Hier zie de de regeling uitgelegd in een video van een initiatief in Enschede:
Wat zijn de voordelen van de postcoderoosregeling?
Met de postcoderoosregeling kun je dus profiteren van financieel voordeel van zonnepanelen die niet op jouw dak liggen. Welke voordelen heeft deze regeling?
- 15 jaar korting van energiebelasting van 11,93 cent per opgewekte kWh stroom.
- Naast de korting op de energiebelasting krijg je ook een deel van de winst van de energie die de coöperatie verkoopt aan de energieleverancier.
- Investering is lager dan zelf wanneer je zonnepanelen zou kopen.
- Terugverdien tijd van de investering ligt tussen de 8 en 10 jaar.
- Je doet iets goeds voor je milieu en je portemonnee.
- Het geeft mensen de kans duurzame energie op te wekken zonder dat ze geld nodig zijn om zonnepanelen te kopen en wanneer ze geen geschikt dak hebben.
Wat zijn de nadelen van de postcoderoosregeling?
De postcoderoosregeling biedt je dus een financieel voordeel, terwijl je geen zonnepanelen op je dak hebt. Zijn er ook nadelen die aan deze regeling kleven?
- Hoe winstgevend is de PCR-regeling nog wanneer de energiebelasting wordt aangepast?
- Soms verplicht om over te stappen naar de samenwerkende energieleverancier en daarmee ben je voor 15 jaar verplicht aan deze leverancier verbonden.
- Wanneer je verhuist buiten de postcoderoos krijg je geen financieel voordeel meer.
- Er kunnen maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn voor administratie, onderhoud, verzekeringen. Informeer goed of deze kosten van tevoren vastliggen of jaarlijks bepaald worden.
- Er moeten genoeg deelnemers zijn om het project te starten. Het is kan dus een tijd duren voordat het project van start gaat of geannuleerd wordt.
Uitgelicht

Beleggen in duurzame energie en de energietransitie: energie van de toekomst.
Naast geld besparen op energie is beleggen in energie ook zeer interessant. De wereld is bezig met duurzame energie zoals waterstof. Duurzame energie heeft de toekomst. Profiteer jij mee?

Energie besparen advies: Gratis energiescan van jouw woning en gratis offertes.
Wil jij graag besparen op energie met een energiebesparende maatregel wat een behoorlijke investering is en wil je zeker weten dat je je geld goed besteedt? Vraag gratis offertes aan of doe de gratis energiescan van je woning!

Energie Vergelijken: overstappen naar lagere energieprijzen.
Energie vergelijken: In 2 minuten tijd zie je welke energieleverancier jou de goedkoopste gas en stroom kan bieden. Lagere energieprijzen en een eventuele welkomstbonus tot wel €400 kan je héél veel geld besparen. Een MUST READ artikel!
Wat is verschil postcoderoosregeling 2020 en de postcoderoosregeling 2021?
In 2020 en de jaren ervoor was het voordeel een korting op de energiebelasting. Dit is in april 2021 vervangen door een subsidie. De nieuwe regeling heet dan ook postcoderoossubsidieregeling. Zat je al bij een coöperatie voor 1-1-2021? Dan blijven de huidige voorwaarden gelden.
Deze verandering heeft gezorgd voor de volgende gewijzigde voorwaarden:
- Wanneer je verhuist uit de postcoderoos kun je toch lid blijven.
- Je zit niet meer vast aan een energieleverancier. De coöperatie ontvangt nu het geld voor de energie en van de subsidie zonder tussenkomst van een energieleverancier. Het RVO geeft nu deze voordelen.
- De zonne-energieprojecten omvatten tussen 15 en 300 kWp.
- Windenergieprojecten op land omvatten tussen 500 en 1000 kWp.
- Er is een minimum aantal deelnemers in het postcoderoosgebied vereist.
- Voor zonne-energieprojecten moet de energiecoöperatie per 5 kWp 1 lid hebben.
- Voor windenergieprojecten op land moet de energiecoöperatie per 2 kWp 1 lid hebben.
- Geen korting meer op de energiebelasting bij projecten die vanaf 1-4-2021 starten, maar in plaats daarvan een subsidie. Ook deze geldt 15 jaar.
- Door een vastgesteld budget voor de subsidies kan het zijn dat het budget op raakt en je geen subsidie meer ontvangt, tenzij het budget wordt verhoogd.
Waar zijn initiatieven waaraan je mee kunt doen?
Niet overal in Nederland is het mogelijk om aan de postcoderoosregeling mee te doen. Je kunt natuurlijk wel zelf een coöperatie opzetten. De huidige plekken in Nederland waar je lid kunt worden van een bestaande coöperatie vind je hier: https://www.rvo.nl/initiatieven/co%C3%B6peratieve-energieprojecten/zon-op-nederland-postcoderoos-co%C3%B6peraties
Is er geen initiatief voor de postcoderoosregeling bij jou in de buurt? Kijk dan ook eens bij de overige energie-initiatieven in Nederland: https://www.hieropgewekt.nl/initiatieven
Zelf zonnepanelen kopen of huren?
Wil je liever zonnepanelen op je eigen dak hebben zonder het ‘gedoe’ van een coöperatie? Je kunt zonnepanelen huren en kopen. In dit artikel leggen we meer uit over zonnepanelen. Kopen is daarbij financieel een betere keuze. Natuurlijk heb je wel eerst behoorlijke investeringskosten.
Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren. Je kunt ook online een dakanalyse laten maken in enkele minuten om te zien hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoeveel geld je hiermee jaarlijks zal besparen.
Financieel aantrekkelijker dan zonnepanelen huren is het kopen van deze duurzame energie opwekkers. Zonnepanelencentra biedt jou een gratis offerte aan waardoor jij precies weet hoeveel geld de investering kost en hoeveel zonnepanelen jou gaan opleveren. Zonnepanelen offertes aanvragen die je hier.
Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?
Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!
Wil je naast het besparen op stroomkosten ook zonne-energie gebruiken om op gaskosten te besparen? Lees dan meer over de zonneboiler.
Ben je elke maand veel geld kwijt aan gas en stroom?
Zo’n 2 miljoen Nederlandse huishoudens stapten afgelopen jaar over. Vind nu de laagste energieprijzen met een energievergelijker.
