Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?

Dynamische energieprijzen zijn veel lager dan bij een vast contract of variabel contract.

Je kan kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven en vaste looptijd. Je zou kunnen kiezen voor een contract zonder vaste looptijd en variabele tarieven. Maar de laatste jaren is het dynamisch energiecontract in opkomst. Wat is een dynamisch energiecontract en ben je met dynamische energieprijzen goedkoper uit? Via het onafhankelijk energie vergelijken kom je tot een zeer voordelige aanbieding. Laat onderaan dit artikel even weten of jij een dynamisch energiecontract afsluiten overweegt.

Vergelijk zelf dynamische energiecontracten met variabele/vaste contracten!

In 1 minuut vind je lage energietarieven én een eventuele welkomstbonus!

Ja, ik wil zien hoe goedkoop een dynamische energiecontract is vergeleken met een variabel/vast energiecontract

Wat is een dynamisch energiecontract?

Wat is een dynamisch energiecontract? Een dynamisch energiecontract is een contract zonder vaste looptijd en stroomtarieven die elk uur kunnen veranderen. Afhankelijk van de marktprijs betaal jij een prijs voor stroom en gas. Aangezien de dynamische energieprijzen steeds flink schommelen zijn er momenten op een dag dat de prijs voor een kilowattuur stroom misschien de helft is van de stroomprijs enkele uren later. Voor gas is de prijs voor één dag gelijk, waarna die de volgende dag weer kan wisselen.

Bij dynamische energie heb je een soort variabel energiecontract, maar dan nog extremer in de prijsschommelingen. Je kunt besparen op energiekosten door bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten om een moment van de dag dat de stroomprijs laag is. Voor mensen die van vastigheid houden is een dynamisch energiecontract afsluiten waarschijnlijk niet zo prettig.

Je betaalt de energiekosten die je daadwerkelijk per maand maakt bij de ene leverancier, maar bij sommige leveranciers wordt ook met dynamisch contracten met een vast termijnbedrag gewerkt. Bij het betalen van de daadwerkelijke kosten betaal je veel in de wintermaanden en een stuk minder in de zomermaanden wanneer je energieverbruik dan lager is.

In dat laatste geval is misschien nodig om tijdens de warmere maanden geld te reserveren om de duurdere koude maanden te kunnen betalen. Bedenk goed of je tegen de onzekerheid van dynamische energieprijzen kan of dat je het niet fijn vindt dat prijzen zoveel wisselen.

Bij een dynamisch energiecontract heb je geen vaste looptijd en kan je kosteloos opzeggen. De opzegtermijn kan 30 dagen zijn, maar bijvoorbeeld Frank Energie geeft aan helemaal geen opzegtermijn te hebben. Je bent dus direct na de opzeggen niet meer bij Frank Energie. Zo zou je altijd makkelijk en kosteloos van energieleverancier kunnen veranderen.

Dynamische energieprijzen: goedkoper dan bij andere contracten? 

Met een dynamisch energiecontract betaal je dus dynamische energieprijzen. Voor veel mensen is de keuze voor een energieleverancier en het energiecontract vooral gebaseerd op de kosten. Is bij een dynamisch energiecontract gas goedkoper en betaal je ook minder voor stroom? We kijken of de dynamische energieprijzen goedkoper zijn dan die bij een contract met reguliere variabele prijzen of vaste energieprijzen.

Dynamische energiecontracten hebben dynamische energieprijzen die zo hoog zijn als de inkoopprijs op de energiemarkt. De energietarieven zijn dus niet verhoogd om winst te maken. Je betaalt wel een vaste verhoging waarmee de kosten worden gedekt voor de energieleverancier. Bij Frank Energie betaal je bijvoorbeeld €7 per product (gas en stroom) per maand.

Een vaste verhoging betaal je ook bij energieleveranciers met een vast of variabel energiecontract en worden de vaste leveringskosten of vastrecht genoemd. Bij elke energieleverancier zijn de bedragen van vaste leveringskosten verschillend.

Dynamische energieprijzen zijn goedkoper dan de energieprijzen van andere aanbieders. Ze zijn niet verhoogd om winst te maken. We bekeken de prijzen van de goedkoopste energiecontracten zonder dynamische energieprijzen en de dynamische energieprijzen van Frank Energie op 15-8-2023:

 Goedkoopste contract met vaste of variabele energieprijzen.Gemiddelde dagprijs stroom en gasprijs bij Frank Energie
Stroomprijs (daltarief) per kWh€0,31566€0,289
Gasprijs per m3€1,04982€1,046

De dynamische energieprijzen van Frank Energie zijn dus een stuk lager dan via ‘reguliere’ energiemaatschappijen. De prijzen zijn inclusief inkoopvergoeding, btw en energiebelasting.

We gaan rekenen met een stroomverbruik van 2900 kWh en een gasverbruik van 1400 m3 per jaar. Welk energiecontract is het beste? Eentje met vaste of variabele tarieven? Of is ben je dankzij dynamische energieprijzen goedkoper uit? Met het energieverbruik dat wij gebruiken komen we tot de volgende kosten:

 Vast/Variabel contractDynamisch contract Frank Energie
Stroomkosten (daltarief) per jaar€915,41€838,10
Gaskosten per jaar€1469,75€1464,40
Vast leveringskosten per jaar€246,84€168
Totale energiekosten per jaar€2632,00€2470,50

Met deze berekening zien we dat we bij een dynamisch energiecontract per jaar ongeveer €160 goedkoper uit zijn.

We verhogen het verbruik voor nog een berekening. We gebruik nu een jaarverbruik 3200 kWh stroom en 1600 m3 gas:

 Vast/Variabel contractDynamisch contract
Stroomkosten per jaar€1010,11€924,80
Gaskosten per jaar€1679,71€1673,60
Vaste leveringskosten per jaar€246,84€168
Totale energiekosten per jaar€2936,66€2766,40

Nu is een dynamisch energiecontract zelfs €170 goedkoper dan een vast of variabel contract!

De gebruikte energieprijzen zijn een momentopname. Op 15 augustus 2023 was dit het verschil tussen de prijzen die bij een vast en variabel contract is aangeboden en welke Frank Energie met hun dynamische energieprijzen aanboden. De stroomprijs verandert bij Frank Energie en andere dynamische energieleveranciers elk uur. Tussen 14:00 en 16:00 betaalde je op 25 april 2023 voor elke kWh stroom slechts €0,194. En er zijn meer uren waar de prijs een stuk lager lag dan de gemiddelde dagprijs. Met slim plannen kan je een hoop besparen.

Verder was het verschil in prijs op deze dag nog niet eens zo fors als dat hij kan zijn wanneer je dynamische energieprijzen hebt. Soms kost stroom slechts enkele centen of is er zoveel stroom beschikbaar dat je geld verdient door stroom te verbruiken. In de praktijkin de stroomprijs niet zover in de min dat je echt geld verdient. Dat komt omdat er alsnog energiebelasting en overheidsheffingen worden geheven. Echt geld verdienen gebeurd alleen wanneer de stroomprijzen zo ver in de min zitten dat ze de belastingen en heffingen overstijgen. Volgens het onderzoek ‘Energie vast of variabel’ van Roland Berger (2018) ben je met dynamische energieprijzen gemiddeld 10% tot 30% goedkoper uit!

We besloten eerder al de energietarieven te vergelijken op 4-5-2023. We gebruiken de 3200 kWh stroom en 1600 m3 gas aan energieverbruik en krijgen op deze dag de volgende tarieven:

 Goedkoopste contract met vaste of variabele energieprijzen.Gemiddelde dagprijs stroom en gasprijs (na 6:00 tot de volgende dag 6:00) bij Frank Energie
Stroomprijs (daltarief) per kWh€0,35359€0,293
Gasprijs per m3€1,22243€1,104

Op 4 mei 2023 is het verschil in stroomprijs zo’n 6 cent per kWh en bijna 12 cent per m3 gas.

Wanneer dit zou gelden voor het complete jaarverbruik zou je de volgende jaarlijkse energiekosten hebben.

 Vast/Variabel contractDynamisch contract
Stroomkosten per jaar€1131,49€1025,50
Gaskosten per jaar€1955,89€1766,40
Extra kosten per jaar€246,84€168
Totale energiekosten per jaar€3334,22€2959,90

Met deze berekening ben je bijna €400 duurder uit met een niet-dynamisch energiecontract. Een exacte berekening is op deze manier niet te maken, omdat de dynamische prijzen zo vaak veranderen. In de bovenstaande berekeningen is een tarief berekend over het complete energieverbruik in een jaar.

De verschillende berekeningen laten wel goed zien hoe groot het verschil in energiekosten kan zijn.

In de zomer betaal je voor stroom veel minder wanneer je een dynamisch energiecontract hebt afgesloten dan bij een variabel of vast contract.

We zullen binnenkort een screenshot van de aangeboden prijzen bij een dynamisch energiecontract toevoegen aan dit artikel wanneer het een zonnige dag was. Op deze dagen is de stroomprijs altijd erg laag.

Dynamische energie is dus goedkoper over een heel jaar gemeten. Door alert te zijn op de gunstige tijden om energie te verbruiken kan je het financiële voordeel vergroten. Op de zonnigste momenten is er overvloed op het stroomnetwerk en krijg je zo nu en dan geld wanneer je stroom verbruikt in plaats van dat je voor stroom moet betalen!

Met een dynamisch energiecontract ben je 10% tot 30% goedkoper uit dan met een ander contract!

Roland Berger (2018) in het onderzoek ‘Energie vast of variabel?’

Dynamisch energiecontract aanbieders in Nederland.

Dynamische energiecontracten zijn steeds meer in opkomst en er zijn dan ook steeds meer dynamische energiecontract aanbieders waar je een contract bij kan afsluiten.

Je kan een dynamisch energiecontract bij de volgende aanbieders afsluiten:

Je hebt dus voldoende keuze. De verschillen zitten in de opslag van de energieprijs, de vaste vergoeding per product per maand, de terugleververgoeding wanneer je zonnepanelen hebt en diverse voorwaarden. Kijk goed of je kan betalen op de door jou gewenste manier en hoe snel je kosteloos zou kunnen overstappen naar een andere energieleverancier.

Uitgelicht

Dynamisch energiecontract Frank Energie.

Één van de energieleveranciers waar je dynamische energie kan afnemen is Frank Energie. Over deze energieleverancier hebben we al een review geschreven. De Frank Energie review geeft inzicht in de tevredenheid over deze dynamische energieleverancier en de veelvoorkomende positieve én negatieve ervaringen.

Om te laten zien waar je rekening mee moet houden bij een dynamische energiecontract bekijken we het contract van Frank Energie en hun voorwaarden.

Je kan deze zelf met andere aanbieders vergelijken om te bepalen welke jij het fijnst vindt.

Bij een dynamisch energiecontract van Frank Energie:

 • Betaal je elke maand de werkelijke kosten.
 • Betaal je in de winter meer dan in de zomer.
 • Heb je 100% groen uit NL & CO2-gecompenseerd gas.
 • Is er geen opzegtermijn. Je kunt dus direct naar een andere energieleverancier overstappen mocht je dit willen. Zonder opzegboete!
 • Kan je gebruik maken van de Frank Energie App. Hier kan je precies  zien hoeveel energiekosten je hebt gemaakt tot op dat moment en of je boven of onder de geschatte kosten blijft. Je hebt toegang tot je verbruikshistorie, de facturen en met de slimme seintjes wordt je geïnformeerd over wanneer de energieprijs die dag het laagst is en wanneer hij het hoogst is. Zo kun je makkelijk de goedkope momenten voor stroomverbruik kiezen.
 • Betaal je een dynamisch termijnbedrag. Er wordt een gemiddeld termijnbedrag berekend op basis van je verwachtte verbruik en de verwachtte energieprijzen voor een heel jaar. In de winter wijkt het dynamische termijnbedrag er vanaf door hoger te zijn dan dit gemiddelde termijnbedrag en in de zomer wijkt het er vanaf door goedkoper te zijn.
 • Je betaalt vooraf je maandbedrag. Dat betekent dat je voor de eerste maand waarin je energie ontvangt al een termijnbedrag moet betalen. Krijg je voor het eerst energie in dezelfde maand als de maand van aanmelding? Dat betaal je een termijnbedrag voor die eerste maand én voor de tweede maand. Je betaalt de termijnbedragen op basis van schattingen. Frank Energie schat je verbruik en de energieprijzen. Na die maand is duidelijk wat het daadwerkelijke verbruik is geweest en wat de energieprijzen waren. Het verschil tussen de schatting en de daadwerkelijke energiekosten wordt gecorrigeerd op je volgende termijnfactuur. Dus betaal je €30 meer dan dat je aan daadwerkelijke energiekosten hebt gehad, dan wordt die van de volgende maandelijkse factuur afgehaald.
 • Meld je je niet aan met spoed? Dan start de levering 34 dagen na je aanmelding.
 • Het dynamische energiecontract en het bezitten van zonnepanelen is iets waar je eens goed naar moet kijken. We komen hier verderop in dit artikel op terug.
 • Heb je een slimme meter nodig wanneer je een dynamisch energiecontract wilt afsluiten en je gebruik wilt maken van alle functies van de Frank Energie app. Je kan met een analoge meter alleen het modelcontract afsluiten. Deze heeft geen dynamische energieprijzen, maar vaste energieprijzen en vaste termijnbedragen.
 • Heb je altijd de lage dynamische energieprijzen (wanneer je een slimme meter hebt) en kan je niet in een hoger tarief terecht komen. Bij vaste contracten die aflopen ga je automatisch over naar een variabel energiecontract met vaak hogere energieprijzen. Dit ‘slaperstarief’ bestaat niet bij Frank Energie.
 • Kan je ook gebruik maken van de Slim Laden app. Hiermee laad je je elektrische auto op tijdens de momenten dat stroom goedkoop is. Je kunt ook bonussen verdienen.
 • Er zijn momenten dat je slechts enkele centen betaalt voor een kWh stroom. Er zijn zelfs soms minprijzen! Dat betekent dat je niet hoeft betalen voor het afnemen van stroom, maar dat je betaald krijgt voor het gebruiken van stroom.

Dynamisch energiecontract ervaringen.

Een dynamisch energiecontract zal dus over een heel jaar gezien goedkoper zijn. Maar wat zijn de ervaringen met een dynamisch energiecontract? Zijn mensen tevreden of zijn er toch nadelen?

Verschillende mensen hebben op internet over het dynamisch energiecontract ervaringen achtergelaten op verschillende websites. Zo schreven we zelf de Frank Energie review op basis van vele ervaringen. We hebben ook een Tibber review geschreven. Tibber bood eerst alleen stroom, maar sinds maart 2024 ook gas. De Tibber ervaringen zijn goed. We hebben inmiddels ook een NextEnergy review geschreven.

We hebben gekeken naar de energieleverancier die dynamische energiecontracten aanbieden en naar de ervaringen van klanten die zijn beschreven op één van meest bekende reviewsites: Trustpilot.

Bij Trustpilot wordt met een 5-sterren systeem gewerkt. Enkele energieleveranciers ontbreken op Trustpilot. Het onderstaande aantal ervaringen en het gemiddelde aantal sterren op 4 mei 2023 is gebaseerd op Frank Energie, ANWB Energie, Next Energy, EasyEnergy, Energie VanOns, Mijndomein Energie, Tibber, Vrijopnaam, Zonneplan en NieuweStroom.

Dit zijn de ervaringen met de leveranciers van dynamische energiecontracten:

Aantal beoordelingenGemiddeld aantal sterren
43633,9

Je zou dit in rapportcijfers kunnen zien als een 7,8. Een goed teken dus. Let wel op dat dit een gemiddelde beoordeling is voor de energieleveranciers die de dynamische energiecontracten aanbieden en niet specifiek voor het dynamisch energiecontract zelf.

Zo zou een slechte klantenservice kunnen leiden tot een lagere beoordeling van een klant, terwijl deze over het dynamisch energiecontract misschien wel zeer tevreden is. Het is echter wel moeilijk voor te stellen dat iemand juist ontevreden zou zijn over het dynamisch energiecontract, maar toch bijvoorbeeld een ruim voldoende als beoordeling geeft vanwege een goede klantenservice.

De tevredenheid over het energiecontract zal volgens ons zwaarder wegen. Het lijkt dan ook aannemelijk dat de 7,8 een behoorlijk accuraat beeld geeft van de ervaringen met dynamische energieprijzen en het dynamische energiecontract.

Dynamisch energiecontract en zonnepanelen rendabel of niet? 

Wanneer je zonnepanelen hebt is het afsluiten van een dynamisch energiecontract iets waar je goed naar moet kijken. Dit komt door de stroomprijs in de zomer.

Dynamisch Energiecontract Zonnepanelen Energie Besparen Info

Met de zonnepanelen wek je veel stroom op in de zomer. Dit is vooral in de middaguren het geval. De stroomprijs ligt op deze momenten ook laag. Er is veel stroom beschikbaar in de zomer en dat drukt de prijs naar beneden. Voor enkele centen per kWh kan je al stroom van de energieleverancier kopen. Met de zonnepanelen hoef je dit niet te doen, omdat je je zelf opgewekte stroom verbruikt.

In de winter wekken je zonnepanelen weinig op en ligt de stroomprijs ook een stuk hoger. Je koopt op die momenten wel stroom van de energieleverancier, terwijl de prijs vaak wel 10 keer zo hoog is als in de meest gunstige momenten in de zomer.

Door de salderingsregeling is het met een vast of variabel contract zo dat je je jaarverbruik en je jaarlijkse opwek tegen elkaar kan wegstrepen. Heb je meer opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan krijg je hier een terugleververgoeding voor die behoorlijk kan verschillen per energieleverancier.

Bij een dynamisch energiecontract en zonnepanelen krijg je weinig geld voor de teruggeleverde stroom in de zomer. Er zijn momenten dat de stroomprijs in de min staat. Dan krijg je geld wanneer je stroom afneemt van de energieleverancier, maar moet je juist betalen wanneer je teruglevert! Door de energiebelasting en overheidsheffingen die er nog bij gerekend worden zal je echter vaak niet echt geld verdienen. Door de salderingsregeling zal je ook niet vaak hoeven te betalen wanneer je stroom opwekt tijdens de uren dat de stroomprijs in de min staat.

Met een dynamisch energiecontract salderen en terugleveren is het zo dat je stroom net zoveel waard is als de op dat moment geldende beursprijzen. Is de stroomprijs op een bepaald moment 30 cent? Dan betaal je dat als je het afneemt en krijg je dat voor je teruggeleverde stroom.

Zonneplan schreef al eens een artikel over dit onderwerp. Een dynamisch energiecontract en zonnepanelen is rendabel wanneer je een stuk meer opwekt dan je aan stroom verbruikt of juist meer verbruikt dan dat je opwekt. Ligt je stroomverbruik ongeveer gelijk aan wat je zonnepanelen opwekken dan is een dynamisch energiecontract iets minder voordelig dan een vast of variabel contract.

Twijfel je of je voordeliger uit bent met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen? Je kan er ook voor kiezen alleen voor gas een dynamisch contract af te sluiten en stroom van een andere energieleverancier af te nemen.

Voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract. 

Misschien heb je al besloten of je wel of juist niet een dynamisch energiecontract wilt afsluiten. We zetten de voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract voor je op een rij.

De voordelen van een dynamisch energiecontract:

 • Je kan kosteloos opzeggen

 • Je hebt geen opzegtermijn of een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

 • Je betaalt in grote delen van het jaar een lagere prijs voor gas en stroom dan bij een niet dynamisch energiecontract.

 • Je krijgt soms geld wanneer je stroom verbruikt en geen zonnepanelen hebt.

 • Met zonnepanelen ben je in veel gevallen ook goedkoper uit met een dynamisch energiecontract. Dit komt door de lagere energietarieven én omdat de gewogen gemiddelde terugleverprijs vaak veel hoger is dan de terugleververgoeding van andere contracttypen.

 • Je betaalt voor de verbruikte energie en de kosten van de energieleverancier. De energieprijzen worden niet verhoogd door de energieleverancier met als doel winst te maken.

 • Met slimme meldingen kan je vooraf zien wanneer stroom het goedkoopst is en kan je zo je energieverbruik plannen om meer voordeel te halen uit het dynamisch energiecontract.

 • Je betaalt maandelijks vooraf het termijnbedrag en na de maand worden het vooraf betaalde bedrag verrekend met de daadwerkelijke kosten. Zo loopt de dynamische energie aanbieder geen risico én jij ook niet. Bij een vast of variabel betaal je hogere prijzen, omdat het risico voor de energieleverancier bestaat dat hun inkoopprijzen ineens hoger worden.

 • Ook bij een dynamisch energiecontract kan je ervoor kiezen om alleen gas af te nemen of alleen stroom af te nemen.

 • Wanneer de salderingsregeling afgebouwd wordt en je steeds minder stroom kan salderen wordt een dynamisch energiecontract nóg gunstiger dan een energiecontract met vaste of variabele tarieven.

 • Volgens het eerder in dit artikel genoemde onderzoek ‘Energie vast of variabel’ van Roland Berger (2018) ben je 10% to 30% goedkoper uit per jaar. Hoeveel is 10% tot 30% minder energiekosten in jouw situatie?

Het is duidelijk dat een dynamisch energiecontract voordelen biedt die het zeer interessant maken om hiervoor te kiezen.

De nadelen van een dynamisch energiecontract:

Er kleven aan een dynamisch energiecontract nadelen die je misschien zwaarder vindt wegen dan de voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

 • Het voorschotbedrag bepaal je niet zelf. De energieleverancier doet dit aan de hand van het verwachte verbruik en geschatte energieprijzen. Som heb je 1 vast maandelijks voorschotbedrag en wordt en na de maand gelijk verrekend. Het komt voor dat je dan in de winter een behoorlijk bedrag moet bijbetalen. Sommige leveranciers hanteren ook een dynamisch termijnbedrag die per maand verschilt.

 • Je hebt een slimme meter nodig voor een dynamisch energiecontract.

 • Je bent meer bezig je energieverbruik te plannen. De één haalt plezier uit dit plannen en het besparen van veel geld, terwijl iemand anders het misschien niet fijn vindt om zo bewust met zijn/haar energieverbruik bezig te zijn.

 • Met zonnepanelen moeilijk om vooraf een realistische schatting te maken hoeveel ze jou besparen.

 • Er zijn stevige wisselingen in energieprijzen gedurende een jaar. Kan je goed tegen deze onzekerheid of wil je meer vastigheid?

Heb je ergens gelezen dat het ook een nadeel is dat je bij geen welkomstbonus krijgt bij dynamische energiecontracten? Dat is niet juist! We kregen via het energie vergelijken als aanbieding van zowel Frank Energie als Next Energy bij een dynamisch energiecontract een welkomstbonus van €350 aangeboden!

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract werkt met een stroomtarief die elk uur kan veranderen. Je kan een dag van tevoren zien welke energietarieven gelden. Het tarief van gas is wel de hele dag gelijk. Je kan zo vantevoren zien wanneer het gunstigste moment is om stroom te verbruiken. Een dynamisch energiecontract heeft dus dynamische tarieven die niet verhoogd worden door de energieleverancier om winst te maken. Ze zijn een stuk lager dan bij andere energiecontracten.

Welke dynamisch energiecontract aanbieders zijn er?

In 2024 zijn de dynamisch energiecontract aanbieders: Frank Energie, ANWB Energie, Next Energy, easyEnergy, All-in Power, Energie VanOns, Eneco, EnergieZero, GroeneStroomLokaal, Live Energy (ook zakelijk), Mijndomein Energie, Tibber, Vrijopnaam, ZonderGas, Zonneplan, NieuweStroom (zakelijke energie), Elix (zakelijke dynamische energie), New Energy (zakelijke dynamische energie) en Vandebron.

Hoe zijn de ervaringen met een dynamisch energiecontract?

We lezen over het dynamisch energiecontract ervaringen die veelal positief zijn. Je kunt altijd zonder boete overstappen naar een andere energieleverancier wanneer je dit wilt, betaalt lage energieprijzen en kan veel geld besparen. De wisselende voorschotbedragen worden als enige vaker genoemd wat mensen een nadeel vinden van het dynamisch energicontract.

Hoe werkt het dynamisch energiecontract met het prijsplafond?

Het dynamisch energiecontract werkt met het prijsplafond via een zogeheten gewogen gemiddelde. Het stroomverbruik wordt vermenigvuldigd met de prijs per kWh die dat uur gold. Het totaal wordt weer gedeeld op maandbasis. Met het gewogen gemiddelde wordt bepaals of je onder het prijsplafond blijft. De energieprijzen zijn zo gedaald dat in de prijzen een stuk lager zijn dan die van het prijsplafond. Het is nog afwachten of je in 2023 nog echt rekening moet houden met dit prijsplafond bij dynamische energiecontracten.

Wat is voordeliger: een dynamisch energiecontract of variabel contract?

Een dynamisch energiecontract is meestal voordeliger dan een variabel contract. Volgens het onderzoek ‘Energie vast of Variabel?’ van Roland Berger (2018) ben je met een dynamisch energiecontract 10% tot 30% goedkoper uit dan met een variabel contract of een vast energiecontract.

Loop je meer financiële risico bij een dynamische energieleverancier?

Nee, je loopt niet meer risico bij een dynamische energieleverancier. Je loopt juist minder risico. Bij een dynamisch energiecontract betaal je precies wat je verbruikt en neemt de energieleverancier geen risico door energie voor een langere tijd voor een bepaalde prijs aan te bieden. Bij een vast contract leg je een stroomprijs en gasprijs vast voor een bepaalde tijd. Stijgen de prijzen (zoals de afgelopen jaren het geval was) dan moet de energieleverancier de stroom en gas duur inkopen, maar wel voor de veel lagere prijs verkopen die jij in je vaste contract hebt staan. Een dynamische energieleverancier heeft deze financiële risico’s niet.

Dynamisch energiecontract vergelijken.

Een dynamisch energiecontract vergelijken van de ene energieleverancier met die van de andere kan je lagere energiekosten opleveren. De laagste aanbiedingen vinden we via de energievergelijker. Hieronder geven we de links naar de aanbieders van de energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden en kan je via de grote blauwe knop met de energievergelijker in 2 minuten energie vergelijken. Via de energievergelijker krijgen we op het moment van schrijven een welkomstbonus van €350 met lage dynamische energietarieven aangeboden!

Vergelijk zelf dynamische energiecontracten met variabele/vaste contracten!

In 1 minuut vind je lage energietarieven én een eventuele welkomstbonus!

Ja, ik wil zien hoe goedkoop een dynamische energiecontract is vergeleken met een variabel/vast energiecontract
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!