Elektrisch verwarmen: goedkoper dan gas?

Beste elektrische verwarming woonkamer bespaart honderden euro's in vergelijking met verwarmen op gas!

Ben je aan het overwegen om over te stappen op elektrisch verwarmen, maar ben je benieuwd of het echt goedkoper is dan gasverwarming? We bekijken de verschillende mogelijkheden voor het elektrisch verwarmen, zodat jij een goed beeld hebt wat met jouw wensen de beste keuze is om je huis te verwarmen. Vraag een gratis verduurzamingsscan aan waarmee je vrijblijvend de kosten, besparing en terugverdientijd weet van de verschillende mogelijkheden voor het realiseren van een energiezuinige woning.

Wil je weten welke manier van elektrisch verwarmen het meeste bespaart?

Vraag in 2 minuten de GRATIS woningscan aan voor de kosten en besparing van verschillende mogelijkheden!

Ja, ik wil de gratis woningscan doen om te weten waarmee ik het meest bespaar dankzij elektrisch verwarmen

Wil je direct zien hoeveel de verschillende mogelijkheden kosten?

Bekijk het aanbod in elektrische verwarming, convectoren, warmtestrallers en infraroodpanelen van e-verwarming.nl!

Ja, ik wil zien hoeveel de verschillende mogelijkheden zullen kosten.

Elektrisch verwarmen: waarom zou je dit overwegen?

Veel mensen denken dat gasverwarming goedkoper is dan elektrische verwarming, maar dat is niet altijd het geval. Hoewel gas in sommige gevallen nog steeds goedkoper kan zijn, zijn er verschillende factoren die meespelen. Zo zijn de kosten van aardgas gestegen en wordt elektriciteit steeds betaalbaarder door duurzame energiebronnen. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor het overstappen op elektrische verwarming, waardoor de investering de moeite waard kan zijn.

In dit artikel zullen we de kosten van aanschaf, installatie, en gebruik van diverse verwarmingssystemen vergelijken.

Elektrisch verwarmen kan met de volgende toepassingen:

 • Elektrisch vloerverwarming
 • Infrarood vloerverwarming
 • Infrarood panelen
 • Warmtepomp
 • Airco
 • Elektrische radiatoren
 • Elektrische kachel en infrarood kachel

Elektrische vloerverwarming: warme vloer, dus warme voeten.

Wil je je huis verwarmen op een efficiënte manier die ook nog eens comfortabel is? Elektrische vloerverwarming is een goede optie. Maar hoe werkt elektrische vloerverwarming eigenlijk?

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Deze kabels genereren warmte wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan de vloer, waardoor deze gelijkmatig wordt verwarmd. Dit zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor een efficiëntere verdeling van de warmte in de kamer.

Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het een flexibele en gemakkelijk te installeren oplossing is. Bovendien kan het individueel worden geregeld in elke kamer, zodat je de temperatuur naar wens kunt aanpassen. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor bijna alle soorten vloeren.

Elektrisch vloerverwarming aanbrengen zorgt er wel voor dat de vloer opnieuw opgebouwd moet worden. Heb je bijvoorbeeld vloerbedekking als bovenste laag en wil je dit niet vervangen of is het weghalen van laminaat en het daarna terugplaatsen niet iets wat je wil? Dat is een andere optie voor elektrisch verwarmen misschien voor jou een betere keuze.

De ondervloer van beton moet goed schoongemaakt worden. Hierop plaats je isolatieplaten voor het minimaliseren van warmteverlies. Bovenop de isolatieplaten kan je de verwarmingsmatten leggen. Bovenop de verwarmingsmatten breng je een laag egalisatie aan. In onderstaande video wordt dit uitgelegd. Op de mortellaag leg je de bovenlaag van de vloer, zoals bijvoorbeeld tegels of laminaat.

Elektrische vloerverwarming wordt vooral aangebracht bij woningen waar een nieuwe vloer gelegd wordt.

Je hebt kosten voor de verwarmingsmatten, hoewel het ook als folie te verkrijgen is, en voor de isolatieplaten. De kosten van isolatieplaten zal je ook hebben wanneer je niet kiest voor elektrische vloerverwarming. Je wil natuurlijk altijd de warmte zo goed mogelijk in de kamer houden. We rekenen de isolatieplaten daarom niet mee in de kosten. We richten ons puur op de verwarmingsmatten en eventuele kosten voor het uitbesteden van het aanbrengen van de elektrische vloerverwarming.

Product/dienstKosten
Elektrische vloerverwarming matten 100/150/200 watt per m2€100 tot €150 voor de eerste m2. Daarna circa €60 per extra m2.
Kosten installatieMeestal per uur: €35 tot €40.

De kosten zijn afhankelijk van of je het zelf gaat leggen of niet. Ook het aantal m2 van de ruimte bepalen de kosten. Elektrische vloerverwarming kan als hoofdverwarming dienen in kleinere ruimtes zoals slaapkamers. Voor een woonkamer is het belangrijk dat de woning erg goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval dat is elektrische vloerverwarming geschikt als bijverwarming.

Voordelen elektrische vloerverwarming.

Waarom zou elektrische vloerverwarming interessant voor je kunnen zijn? We zetten de voordelen van elektrische vloerverwarming op een rij:

 • Efficiënte warmteverdeling: Elektrische vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte in de hele ruimte. Dit zorgt voor een comfortabel en aangenaam gevoel. Elektrische vloerverwarming kan efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het de warmte direct aan de vloer afgeeft. Hierdoor wordt er minder energie verspild.
 • Gezondheid en comfort: Elektrische vloerverwarming zorgt voor een comfortabele warmte die de luchtcirculatie minimaliseert. Dit kan helpen bij het verminderen van allergieën en het creëren van een gezondere leefomgeving.
 • Gemakkelijk te installeren en onderhouden: Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn relatief eenvoudig te installeren en hebben geen uitgebreid onderhoud nodig. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten.
 • Flexibiliteit: Elektrische vloerverwarming kan in vrijwel elke ruimte worden geïnstalleerd, ongeacht de vloerafwerking.
 • Onafhankelijkheid: Met elektrische vloerverwarming heb je de mogelijkheid om individuele kamers of zones te verwarmen. Dit kan handig zijn om energie te besparen en de verwarming aan te passen aan je persoonlijke behoeften.
 • Geruisloos: Elektrische vloerverwarming maakt geen gebruik van luchtcirculatie, waardoor er geen storend geluid is, zoals bij sommige andere verwarmingssystemen het geval kan zijn.
 • Eventueel kan je radiatoren verwijderen. Wanneer je voor warm water en koken ook geen gas gebruikt is het mogelijk je af te laten sluiten voor gas. Dit bespaart honderden euro’s per jaar aan aansluitkosten.
 • Onderhoudsvrij: elektrische vloerverwarming hoef je niet onderhouden. Incidenteel kan er een probleem zijn, maar dit komt niet vaak voor.

Nadelen elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming heeft naast de vele voordelen ook enkele nadelen:

 • Kosten: Elektrische vloerverwarming kan duurder zijn in vergelijking met andere vormen van verwarming. De aanschafkosten en de elektriciteitskosten zijn hoger dan andere mogelijkheden.
 • Verbruik: Elektrische vloerverwarming verbruikt over het algemeen meer energie dan andere verwarmingssystemen. Hierdoor heb je hogere energiekosten dan bij andere mogelijkheden.
 • Alleen geschikt voor grote ruimtes die zeer goed geïsoleerd zijn: Elektrische vloerverwarming is mogelijk niet geschikt voor grote ruimtes vanwege de beperkte verwarmingscapaciteit. Daardoor wordt het vaak beschreven als een geschikte bijverwarming of geschikt voor kleinere ruimtes dan een woonkamer.
 • Onderhoud: Bij problemen is het vaak moeilijker en duurder om reparaties uit te voeren in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Gelukkig komt dit niet vaak voor en kan je er vanuit gaan dat elektrische vloerverwarming onderhoudsvrij is.
 • Geen subsidie: voor vloerverwarming krijg je in Nederland geen subsidie, terwijl je deze wel voor bijvoorbeeld een warmtepomp ontvangt.

De energiekosten van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van de temperatuur die je wil bereiken, de mate van isolatie en de ruimte die verwarmd moet worden. Met een COP van 1 is elke kWh die je verbruikt ook 1 kWh warmte. Met 150 watt (0,15 kW) per m2 kan je per uur de volgende berekening maken: 0,15 x aantal uur gebruik x aantal m2 = energieverbruik per dag in kWh.

Infrarood vloerverwarming: net iets anders dan elektrische vloerverwarming.

Een andere vloerverwarming die werkt op elektriciteit is infrarood vloerverwarming. Infrarood vloerverwarming verwarmt de vloer rechtstreeks, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. Dit zorgt voor een aangename en comfortabele warmte, zonder de koude plekken die je bij radiatoren wel kunt ervaren. Hierin is infrarood vloerverwarming, die officieel wegens nieuwe Europese normen niet genoemd wordt als infrarood verwarming, gelijk aan elektrische vloerverwarming.

Infrarood vloerverwarming kan onder verschillende soorten vloeren worden geïnstalleerd, zoals tegels, hout en tapijt. Infrarood vloerverwarming heeft een lange levensduur en vereist het geen onderhoud. Infrarood vloerverwarming is verkrijgbaar in dunne folie en zorgt ervoor dat de vloer niet opgehoogd wordt wanneer je het achteraf nog wilt aanbrengen.

Met infrarood vloerverwarming wordt de vloer gelijkmatig verwarmd en straalt dat door naar boven. De straling geeft een warmtegevoel die gelijk is aan de stralen van de zon. Bij elektrische vloerverwarming wordt alleen de plekken waar de verwarmingskabels liggen verwarmd.

Infrarood vloerverwarming is net als elektrische vloerverwarming wat betreft energieverbruik niet de zuinigste optie. Met onderstaande infrarood vloerverwarming calculator bereken je het benodigde vermogen.

Wanneer we gegevens invoeren en medium isolatie kiezen komen we uit op 5870 watt vermogen dat nodig is om de woonkamer te verwarmen. Dit is 5,87 kWh wat per dus per uur gebruikt wordt. Met gemiddeld 220 dagen en 8 uur verwarmen kom je uit op 1760 uur verwarmen. Dit zou een verbruik van zo’n 10300 kWh betekenen! Met betere isolatie is dit zo’n 8500 kWh.

Met zonnepanelen, zeer goede isolatie en een lager aantal uren verwarmen zou infrarood vloerverwarming goedkoper kunnen zijn dan de op gas gestookte cv-ketel.

De infrarood vloerverwarming is ook een behoorlijke investering:

Product/dienstKosten
Infrarood vloerverwarmingsfolie per m2€25 tot €40
Laten plaatsen door een vakmanOngeveer €25

Heb je de woning uitstekend geïsoleerd? Dan is infrarood vloerverwarming zeer aangenaam. Ben je op zoek naar elektrisch verwarmen met lagere energiekosten? Dan is zowel elektrische vloerverwarming als infrarood vloerverwarming niet de beste keus.

Voordelen van infrarood vloerverwarming:

 • Stralingswarmte die fijn aanvoelt.
 • De warmte verwarmd geen lucht, maar objecten. Deze warmte stijgt niet naar het plafond en er is geen luchtcirculatie.
 • De installatie is niet zichtbaar en neemt geen ruimte in de kamer in.

Nadelen van infrarood vloerverwarming:

 • Het is niet energiezuinig.
 • In veel huizen is het niet geschikt als hoofdverwarming, omdat de isolatie niet heel goed is.
 • Het installeren is lastiger als er al een complete vloer met afwerking ligt. Dit zou eerst weggehaald moeten worden.

Infrarood panelen en de infrarood kachel: stralingswarmte voelt aangenaam.

Infrarood panelen zijn ook een optie voor het verwarmen op stroom. De panelen zijn rechthoekige platen die op de muur en aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Het is eenvoudig zelf geïnstalleerd, maar er loopt wel een zichtbare stroomkabel naar het stopcontact.

Infrarood panelen geven een warmte af die te vergelijken is met de warmte van de zon. De straling is niet schadelijk en heeft een bereik van zo’n 3 tot 6 meter. Dat betekent dat je gericht verwarmd en niet de hele ruimte warm maakt. Zit je vaak op 1 of 2 plekken in de woonkamer? Dan kan een infrarood paneel bij deze plekken ervoor zorgen dat je genoeg warmte hebt. Wil je niet dat buiten het bereik van die 3 meter koude zones in de ruimte komen? Dan zijn infrarood panelen niet geschikt.

De aanschafprijs maakt een infrarood paneel ook interessant. Tussen €50 euro en €500 zijn er vele mogelijkheden. Vind je zo’n paneel niet mooi? Er zijn ook infrarood panelen met een opdruk, zodat het op een schilderij lijkt.

Naast de rechthoekige panelen zijn er ook infrarood kachels die je gewoon op de grond kan zetten. Of je het fijn vindt dat deze ruimte inneemt moet je je van tevoren goed bedenken. Infrarood kachels zijn iets duurder dan elektrische kachels, maar met een infrarood kachel heb je wel stralingswarmte die mensen en objecten verwarmen. Infrarood verwarming is dus geschikt voor gerichte verwarming op de meest gebruikte plekken in de woonkamer.

Net als met de infrarood vloerverwarming en de infrarood panelen verwarm je niet de lucht in de ruimte, maar wordt jij verwarmd. Je voelt je hierdoor snel warmer en bespaart energie, omdat je maar een klein deel verwarmd. De hele kamer verwarmen met infrarood kachels zou betekenen dat je heel veel kachels in de kamer moet hebben staan. Dat lijkt ons ondenkbaar en zal ook veel meer geld kosten dan met het verwarmen op gas.

ProductKosten
Infrarood paneel€50 tot €500
Infrarood kachel€30 tot €250

Infrarood panelen verbruiken minder stroom dan de infrarood vloerverwarming. In ons rekenvoorbeeld van de infrarood vloerverwarming gebruikten we een ruimte van 116m3. Het verbruik was hierbij zo’n 50 watt per m3. Infrarood panelen verbruiken tussen de 25 en 40 watt per m3. Je verwarmt zo goedkoper en specifieker op de ruimte waar het paneel hangt. Een infrarood paneel heeft een COP van 1.

Infrarood panelen en kachels en hun voordelen.

 • Lagere energiekosten door gerichte verwarming. Je verwarmt geen delen van een ruimte die niet per se verwarmd hoeven worden.
 • Makkelijk te installeren.
 • In het geval van de infrarood kachels kan je elektrisch je huis verwarmen waar je maar wilt. Je kan de kachel makkelijk verplaatsen.
 • De aanschafprijs is in vergelijking met andere opties laag.
 • De warmte voelt aangenaam zoals stralen van de zon.
 • Infrarood panelen zijn er ook met een opdruk, zodat het lijkt op een foto die je aan de muur hebt hangen.

Nadelen infrarood panelen en infrarood kachels.

 • De warmte is gericht, maar dat betekent dat (vooral in de winter) het erg fris is als je niet in het bereik van een infraroodpaneel of infrarood kachel bent.
 • Niet interessant genoeg om een hele, ruime woonkamer te verwarmen.
 • De infrarood kachel neemt ruimte in, waardoor hij je misschien in de weg staat.

Warmtepomp: de toekomst van het elektrisch verwarmen?

Steeds bekender en populairder in de afgelopen jaren: de warmtepomp. Met een warmtepomp wordt de warmte uit een bron uit de omgeving getrokken en gebruikt om water te verwarmen.

De bekendste warmtepompen zijn de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. Dit zijn allebei lucht-water warmtepompen. Deze halen warmte uit de lucht en gebruiken dit om water te verwarmen. De all-electric zorgt voor het complete benodigde warme water. Je hebt wel lage temperatuur radiatoren nodig en een zeer goede isolatie van de woning om het comfortabel warm te krijgen in strenge winters. Door de hoge aanschafprijs van wel €15000 is deze warmtepomp lang niet zo populair als de hybride. Je kan wel een subsidie van duizenden euro’s aanvragen, maar dan is de investering nog steeds fors. In ons artikel over het verduurzamen van de woning vind je de lijst met subsidies voor warmtepompen en ander energiebesparende maatregelen.

De hybride warmtepomp is goedkoper en daardoor populairder. Deze werkt samen met de cv-ketel. Wanneer de temperatuur onder de 5 graden wordt zal het voor de hybride warmtepomp moeilijker worden de temperatuur in huis aangenaam te krijgen en wordt de cv-ketel ingeschakeld. De hybride warmtepomp bespaart ongeveer 70% van het gas om te verwarmen en kost ongeveer de helft van een all-electric warmtepomp.

Vanaf 2026 is het verplicht om een duurzamer verwarmingssysteem dan een cv-ketel te nemen wanneer de cv-ketel vervangen moet worden. Dit kan een all-electric warmtepomp, hybride warmtepomp (waar je wel een nieuwe cv-ketel bij mag kopen), airconditioning of stadsverwarming zijn.

Er zijn wel uitzonderingen:

 • Voor appartementen en monumenten.
 • Bij een terugverdientijd langer dan 7 jaar.
 • Als de woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.
 • Als de warmtepomp meer geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt dan wettelijk toegestaan.
 • Het geluid van een warmtepomp kan je verminderen door er een speciale geluidskap omheen te plaatsen. Wordt de terugverdientijd hierdoor langer dan 7 jaar, dan geldt de verplichting ook niet.
 • Als er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem. 
 • Als je geen installateur voor een warmtepomp kan vinden is het toegestaan eerst een nieuwe cv-ketel te kopen en later een hybride warmtepomp.

De kosten voor de warmtepompen inclusief installatie, die verplicht is om te laten uitvoeren door een vakman, zijn ongeveer als volgt:

ProductKosten
All-electric warmtepomp€13000 tot €20000
Hybride warmtepomp€7500 tot €9500

De besparing aan gas is fors, maar je krijgt er ook een hogere stroomrekening voor terug. Een hybride warmtepomp bespaart je ongeveer 70% van de gaskosten voor het verwarmen en verhoogt je stroomverbruik met zo’n 2000 kWh bij een gasbesparing van 800 m3. Bij meer gasbesparing is er ook een hoger stroomverbruik. We gebruiken in onze berekening 2 verschillende gasprijzen en 1 stroomprijs. De besparing komt in de buurt van de volgende bedragen met de hybride warmtepomp:

GasbesparingGasprijs per m3Stroomkosten per kWhTotale besparing per jaar
800 m3€1,10€0,35€180
800 m3€1,35€0,35€380
1050 m3€1,10€0,35€236,25
1050 m3€1,35€0,35€498,75
1250 m3€1,10€0,35€281,25
1250 m3€1,35€0,35€593,75

Is je woning goed geïsoleerd en heb je een fors gasverbruik? Dan kan je met een hybride warmtepomp goed besparen. Wanneer je zonnepanelen hebt wordt deze winst nog een stukje hoger.

De all-electric verlaagt de gaskosten met 100% en levert je een extra besparing op wanneer je je van het gas laat afsluiten. Je kan rekenen op een stroomverbruik van zo’n 3200 kWh per jaar bij een gasbesparing van 1300 m3. Dat betekent €1120 aan extra stroomkosten. Ook hier is het stroomverbruik hoger wanneer je ook meer gas bespaart.

De geschatte besparing met de all-electric warmtepomp met een zeer goede isolatie in de woning:

GasbesparingGasprijs per m3Stroomkosten per kWhBesparing afsluiten gas (Liander)Totale besparing per jaar
1300 m3€1,10€0,35€240€550
1300 m3€1,35€0,35€240€875
1500 m3€1,10€0,35€240€597,70
1500 m3€1,35€0,35€240€972,70
1700 m3€1,10€0,35€240€645,40
1700 m3€1,35€0,35€240€1070,40

De besparing kan fors zijn en loopt nog meer op wanneer je zonnepanelen hebt. Denk eraan dat je ook eventueel lage temperatuur verwarming moet aanschaffen, omdat de meeste warmtepompen water tot 55 graden kunnen leveren. Een warmtepomp heeft vaak een COP van 4 of zelfs hoger. Met 1 kWh stroom kan je 4 kWh aan warmte genereren!

Een warmtepomp is een goede optie met ook de plannen van het kabinet in ogenschouw. Het is rendabel wanneer je met de cv-ketel behoorlijk wat gas verbruikt om de woning warm te krijgen, de woning goed geïsoleerd is en je er nog lang genoeg blijft wonen om uiteindelijk de kosten terug te verdienen.

De warmtepomp en de voordelen.:

 • Je ontvangt een flinke subsidie.
 • Je kan je woning er goed mee verwarmen wanneer er goede isolatie is aangebracht. Des te beter de isolatie, des te meer bespaar je met de warmtepomp en krijg je de kamer makkelijker op temperatuur.
 • Gebruikt energie uit de lucht of de grond. Hierdoor kan het met 1 kWh aan stroom wel 4 kWh warmte genereren.
 • Wordt op dit moment, in 2023, gezien als het alternatief voor de cv-ketel op gas.
 • Bespaar 60% tot 75% op je gaskosten voor het verwarmen (dus niet van je totale gaskosten) met de hybride warmtepomp en tot wel 100% van je totale gaskosten met de all-electric warmtepomp. Met de all-electric kan je je gasaansluiting later verwijderen en je de vaste kosten voor deze aansluiting besparen.

Nadelen warmtepomp.

 • De aanschafprijs is veel hoger dan andere mogelijkheden voor elektrisch verwarmen.
 • Je hebt mogelijk nog de extra kosten van lage temperatuur radiatoren.
 • De buitenunit van de lucht-water warmtepomp maakt een duidelijk hoorbaar geluid. Hou hier bij de plaatsing rekening mee, omdat er overdag maximaal 45 dB en ‘s avonds en ‘s nachts maximaal 40 dB op de erfgrens mag zijn.
 • Doordat een warmtepomp met lagere temperaturen werkt duurt het langer de woning op temperatuur te krijgen dan bij andere verwarmingssystemen.

Airco blaast warme lucht de kamer in.

Een airconditioning, ook wel kortweg airco genoemd, is eigenlijk ook een warmtepomp. Deze lucht-lucht warmtepomp ken je waarschijnlijk van het koelen van een ruimte. Veel airco’s kunnen echter ook juist de warmte in huis brengen.

We hebben eerder een artikel geschreven over verwarmen met airco en zijn hier enthousiast over. De airco is te plaatsen zonder dat je zoals bij vloerverwarming veranderingen aan de vloer moet aanbrengen. De installatie kan je het best laten uitvoeren door een erkende installateur. Met een airco heb je snel warme lucht in huis en voel je snel warmte wanneer je voor de airco staat. De warme lucht trekt geleidelijk de rest van ruimte in.

Een airco zorgt voor warme lucht en voelt anders dan de stralingswarmte van infrarood verwarming. Vergelijkbaar met een cv-ketel en radiatoren zal de eerste warmte naar boven stijgen. Wanneer je de airco een tijdje gebruikt vult de kamer zich helemaal met warme lucht. We behaalden binnen een half uur een stijging van 2 graden met de Toshiba Haori airco.

Met een COP die boven de 5 kan uitkomen is een airco een zuinige optie om te verwarmen. De aanschafkosten zijn ook een stuk lager dan een warmtepomp.

Verwarmen met airco en de voordelen.

 • Goedkoper verwarmen dan met de cv-ketel en radiatoren.
 • Je kan makkelijk de temperatuur naar wens aanpassen.
 • Je kan de luchtstroom sturen en met sommige airco’s heen en weer laten gaan om de warmte nog beter te verspreiden. Ook de blaaskracht is aan te passen.
 • Lage aanschaf- en installatiekosten in vergelijking met andere opties.
 • Snelle stijging in temperatuur.
 • Energiezuiniger dan andere opties.
 • Naast de mogelijkheid om te verwarmen geniet je in de zomer ook van de koelfunctie. In 20 minuten kregen we de temperatuur 2,5 graden lager en lukt het ook bij een buitentemperatuur van 35 graden om het in de woonkamer 21 graden te krijgen.

De airco heeft aantrekkelijke voordelen. Vooral de lagere kosten in aanschaf, installatie en energieverbruik zijn interessant.

Huis verwarmen met airco heeft ook enkele nadelen.

 • De airco maakt geluid. Op de laagste standen valt dit mee wanneer je er niet specifiek op let, maar bij de hoogste 2 standen is het ‘blaasgeruis’ goed hoorbaar.
 • De airco hangt zichtbaar aan de muur en kan als niet mooi worden ervaren. Hier heb je met andere opties voor het elektrisch verwarmen van je huis geen last van.
 • Je voelt de luchtstroom. Bedenk of je dit juist fijn of niet fijn zou vinden.
 • Er is een buitenunit nodig en die maakt geluid. Bij plaatsing op het garagedak is dit gelukkig amper hoorbaar wanneer je lager staat.

In onze ervaringen met de airco als verwarming komen we op een jaarlijkse besparing tussen de €400 en €650 afhankelijk van de energieprijzen. Dit is nog zonder het gebruik van zonnepanelen gerekend, dus wanneer je zonnepanelen hebt zal de besparing nog hoger zijn. Daarmee heb je een airco in enkele jaren terugverdiend.

Uitgelicht

Elektrische radiator: verwarming op stroom.

De volgende optie is de elektrische radiator. Met zijn slanke ontwerp en biedt deze moderne verwarmingsoplossing zowel warmte als stijl. De elektrische radiator is ook te verkrijgen in een vorm van een gladde plaat, waardoor ze lijken op een infrarood paneel.

Elektrische radiatoren zijn stil, onderhoudsvriendelijk en veilig in gebruik. Met verschillende beschikbare modellen, kleuren en vermogensniveaus kun je de perfecte elektrische radiator kiezen die past bij jouw interieur en verwarmingsbehoeften.

Elektrische radiatoren zijn er in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het vermogen is ook wisselend. Vanaf €150 zijn er mogelijkheden genoeg. Met een COP van 1 is dit echter niet zo zuinig als een warmtepomp of airco. Ze zijn wel makkelijker te installeren dan vloerverwarming en hebben ook een relatief lage aankoopprijs. Natuurlijk is het afhankelijk van je gebruiksgedrag en de isolatie van de woning hoeveel stroomkosten je maakt.

De elektrische verwarming is volgens experts niet zo goedkoop in verbruik dat het interessanter is dan andere opties. Om een ruime woonkamer te verwarmen zou het teveel stroom verbruiken.

Voordelen van elektrische radiatoren.

 • Makkelijk te installeren.
 • De radiatoren worden snel warm.
 • Er is geen onderhoud nodig, behalve het af en toe afnemen met een vochtige doek.

Nadelen van de elektrische radiator.

 • Elektrische radiatoren nemen ruimte in die je misschien anders wilt besteden. Infrarood panelen en een airco kan je aan de muur bevestigen waardoor je geen ruimte laag in de kamer aan het verwarmingsysteem hoeft te besteden.
 • Elektrische radiatoren worden vaak omschreven als niet geschikt om grote ruimtes te verwarmen.

Elektrische kachel: goedkoop in aanschaf.

De kleine elektrische kachels die je kunt verplaatsen en neerzetten waar je maar wilt zijn populair. Je voelt de warme lucht uit de kachel komen en kan hem meenemen naar de plek waar je bent. Met convectiewarmte heb je warme lucht die in de kamer geblazen wordt, net zoals bij een airco.

Deze kacheltjes zijn makkelijk wanneer je je kort in een ruimte bevindt en snel warmte nodig hebt. Je kunt ze vlakbij je neerzetten, zodat je de warme lucht tegen je aan krijgt. Voor een woonkamer verbruikt de elektrische kachel teveel stroom. De kosten voor het aanschaffen van een elektrisch kacheltje zijn erg laag. Je hebt een klein formaat al voor nog geen €20. Lees hier meer over de verschillende elektrische kachels.

De voordelen van de elektrische kachel.

 • Geen gedoe met een installatie. De stekker in het stopcontact doen is genoeg om van de warmte te kunnen genieten.
 • De goedkoopste optie wat betreft aankoopprijs.
 • Makkelijk te verplaatsen.
 • Je kan in de luchtstroom of straling gaan zitten en hebt het daardoor direct een stuk warmer.

De elektrische kachels hebben ook nadelen die het minder interessant maken.

Elektrisch verwarmen: de opties op een rij.

Uiteindelijk maak je zelf de keuze voor één van de opties voor elektrisch verwarmen op basis van de voordelen en nadelen die voor jou van belang zijn. We hebben de opties op een rij gezet met enkele punten die de doorslag kunnen geven voor een bepaalde optie.

Met plus en mintekens laten we zien wat niet gunstig (–) tot juist zeer gunstig(+++) is.

VerwarmingssysteemKosten aanschaf en eventuele installatie.Warmte door straling.Warmte door geblazen warme lucht.Kosten energieverbruikGeluid van de installatieVerhouding kosten vs besparing.
Elektrische vloerverwarmingJaNee-/+++
Infrarood vloerverwarmingJaNee-/+++
Infrarood panelen+JaNee++++
WarmtepompJa of NeeJa of Nee+++
Airco++NeeJa++++
Elektrische radiatoren+Ja of NeeJa of nee+
Elektrische kachel en infrarood kachel+++Elektrisch: Nee
Infrarood: Ja
Elektrisch: Ja
Infrarood: Nee
++

Met een warmtepomp en elektrische radiatoren kan je alle kanten op wat betreft de soort warmte. De infrarood panelen en de kachels kunnen besparen wanneer je gericht wilt verwarmen. Een hele kamer verwarmen is minder interessant. Vloerverwarming wordt ook niet gezien als een interessante optie om te besparen op het verwarmen. Met een zeer goede isolatie is het een optie, maar wij kiezen liever voor een andere optie.

De keuze voor het elektrisch verwarmen is voor ons gevallen op de airco. De verhouding wat betreft de besparing en de kosten van het product en de installatie zijn gunstig en het energieverbruik valt mee door de hoge COP. Wil je meer dan een airco kan bieden dan is een warmtepomp een goede keuze. De kosten van aanschaf zijn echter veel hoger, terwijl de besparing niet in dezelfde mate hoger is.

Heb je vaak behoefte voor het gericht verwarmen, bijvoorbeeld bij de plek waar je televisie kijkt? Dan is een kachel, waarbij we liever infrarood dan elektrisch kiezen, of infrarood panelen een goede optie.

Zuinige elektrische verwarming: hoeveel bespaar je met elektrisch verwarmen vs verwarmen op gas.

De beste elektrische verwarming is afhankelijk van je wensen. Wil je bijvoorbeeld alleen stralingswarmte en wil je geen zichtbaar systeem? Dan is infrarood vloerverwarming misschien wel ideaal voor jou. Kijk je ook naar de meest zuinige elektrische verwarming dan kies je juist niet voor infrarood vloerverwarming.

Voor ons is de beste elektrische verwarming de airco, omdat we vooral kijken naar de kosten in aanschaf en energieverbruik en dit vergelijken met de besparing. Je hebt wel te maken met de nadelen van het geluid en de voelbare luchtstroom.

Veel mensen willen goedkoop elektrisch verwarmen. Daarom kijken we nog naar een geschatte besparing met het elektrisch verwarmen in vergelijking met het verwarmen met gas. We gaan uit van het verwarmen van de hele woonkamer die redelijk goed geïsoleerd is.

Wat betreft de besparing is de beste elektrische verwarming voor de woonkamer:

VerwarmingssysteemGeschatte besparing ten opzichte van verwarmen met gas door middel van cv-ketel met radiatoren.
Elektrische vloerverwarming€90 duurder dan verwarmen met gas.
Infrarood vloerverwarming€90 duurder dan verwarmen met gas.
Infrarood panelen€90 goedkoper
Warmtepomp€400 tot €500 goedkoper
Airco€400 tot €650 goedkoper
Elektrische radiatorenGeen duidelijke schatting, maar duurder dan verwarmen met gas.
Elektrische kachel of infrarood kachelGeen duidelijke schatting, maar duurder dan verwarmen met gas.

Wanneer je in bovenstaande tabel klikt op het verwarmingssysteem zie je de bron waarin de geschatte besparing wordt genoemd. Natuurlijk zijn er veel factoren van invloed op de besparing. Zo is niet altijd duidelijk met welke energieprijzen zijn gerekend. Je kan dus niet exact uitgaan van de genoemde bedragen, maar al met al zal dit artikel genoeg inzicht bieden welk verwarmingssysteem jouw voorkeur heeft.

Voordelen elektrisch verwarmen vs verwarmen met gas.

Welke van de beschreven opties voor het elektrisch verwarmen je ook kiest: er zijn voordelen die voor al deze opties gelden. Hiermee maakt het nog interessanter om met stroom te verwarmen.

De voordelen van elektrisch verwarmen vs verwarmen met gas met alle elektrische verwarmingssystemen zijn:

 • Geen kans op koolmonoxide door het gebruik van stroom.
 • Met zonnepanelen kan het financiële voordeel met het elektrisch verwarmen verder oplopen.
 • Financieel voordeel zou groter kunnen worden door het ontmoedigen van gas en daarmee verhogen van energiebelasting op gas door de regering.
 • Wanneer je ook het tapwater zonder gas verwarmt kan je je geld besparen voor de gasaansluiting door je van gas af te laten sluiten. Dit bespaart je ruim €200 per jaar!
 • Elektrisch verwarm je de kamer sneller dan met radiatoren en de cv-ketel op gas.
 • Door stroom te verbruiken in plaats van de fossiele brandstof gas kies je voor een milieuvriendelijkere manier van verwarmen.
 • Bij veel elektrische verwarmingssystemen is er een lager onderhoud en langere levensduur dan bij een cv-ketel. Dit zorgt voor extra financieel voordeel bij het elektrisch verwarmen.
 • Je kan door elektrisch verwarmen voldoen aan de plannen van het kabinet waarin vanaf 2026 een vervanging van de cv-ketel alleen nog mogelijk is in combinatie met een hybride warmtepomp. Ook andere manieren van verwarmen zonder gas zouden goedgekeurd kunnen worden, aangezien het doel is om het gasvebruik te verminderen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de beste elektrische verwarming woonkamer voor zuinig verwarmen?

De beste elektrische verwarming woonkamer waarmee je zuinig kan verwarmen is de warmtepomp. Wij kiezen voor de lucht-lucht warmtepomp. Dit is een airco die kan verwarmen en 1 kWh stroom om kan zetten in ruim 5 kWh warmte. Wat betreft de aanschafkosten inclusief installatie, de besparing en de terugverdientijd is verwarmen met airco het gunstigste van alle opties om elektrisch te verwarmen.

Hoeveel kan je met zuinige elektrische verwarming besparen?

De besparing kan flink oplopen wanneer je elektrisch verwarmd. Wij bespaarden tussen de €400 en €600 in 1 jaar tijd met zuinige elektrische verwarming: de airconditioning. Dit bedrag houdt nog geen rekening met het hebben van zonnepanelen, dus het voordeel zal in dat geval nog hoger zijn.

Welke mogelijkheden zijn er voor elektrische verwarming in de badkamer?

Elektrische verwarming in de badkamer wordt vaak gedaan door elektrische vloerverwarming, infrarood vloerverwarming of een infrarood paneel. Een infrarood paneel is het makkelijkst te installeren en is zuiniger dan de vloerverwarming.

Gratis berekening van de kosten en terugverdientijd voor elektrisch verwarmen in jouw situatie.

Heb je interesse in elektrisch verwarmen? Je wil vast eerst specifieker weten wat de kosten zullen zijn om een product aan te schaffen. Met de woningscan kan je aanvinken waar je interesse in hebt en krijg je de kosten en de terugverdientijd. Gratis en vrijblijvend kan je dan een keuze maken uit bijvoorbeeld een warmtepomp of vloerverwarming. Je kan natuurlijk ook isolatie aanvinken, waardoor je de warmte beter binnen in huis houdt. Wil je uiteindelijk geen keuze maken dan ben je tot niets verplicht!

Wil je weten welke manier van elektrisch verwarmen het meeste bespaart?

Vraag in 2 minuten de GRATIS woningscan aan voor de kosten en besparing van verschillende mogelijkheden!

Ja, ik wil de gratis woningscan doen om te weten waarmee ik het meest bespaar dankzij elektrisch verwarmen

Image by macrovector on Freepik

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!