Energie en geld besparen door je gebruik van verlichting aan te passen is heel makkelijk te realiseren. Je kunt uitgaan van enkele tientallen euro’s wat je bespaart met onze 7 concrete tips. Daarnaast kun je ook investeren in energie besparen met verlichting door al je lampen te vervangen voor led lampen. Laat ons onderaan het artikel even weten welke tips jij vanaf vandaag gaat toepassen.
Bespaar tot 85% op je stroomkosten voor verlichting!
Het milieu en jouw portemonnee wordt blij van de keuze voor led lampen.
Inhoudsopgave
7 bespaartips voor gebruik van verlichting.
We hebben een aantal tips voor je die je vandaag nog kunt toepassen. Zo spaar je energie en verlaag je je energierekening.
Tip 1: Kijk naar het energielabel
Kijken naar het energielabel is erg verstandig. Het geeft een goed beeld hoe zuinig een lamp is. Misschien zie je in de winkel een lamp die wat goedkoper is dan anderen en is je eerste gedacht om die te kopen. Kijk je naar het energielabel en het daadwerkelijke verbruik dan is het verstandiger de iets duurdere lamp te kopen. Het verschil verdien je altijd terug, omdat hij energiezuiniger is.
Tip 2: Licht uit wanneer de ruimte niet gebruikt wordt
Dit is misschien een tip waarvan je denkt: ‘Ja, dat is toch logisch?’ Voor veel mensen is dit inderdaad logisch, maar dan blijkt in de praktijk dat het licht uitdoen vaak vergeten wordt. Je kunt ook een schakelklok gebruiken als je sommige lampen vaak vergeet uit te doen, zoals tuinverlichting.
Tip 3: Gebruik daglicht

Heb je de gordijnen (half) dicht en dekt een rolgordijn ook nog eens de bovenste helft van het raam af? Wanneer je meer daglicht door het raam laat komen kun je ’s morgens sneller de lampen uitzetten en ’s avonds later aanzetten.
Tip 4: Heb jij al een dimmer?
Soms vind je het fijn als het licht een klein beetje aanwezig is. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld gezellig om ook het licht boven de eettafel aan te hebben, terwijl ze televisie kijken. Of er zijn andere lampen die je alleen maar aan kunt zetten en gelijk ‘hard’ licht produceren. Met een dimmer kun je de sterkte van het licht aanpassen. En minder fel licht betekent minder stroomverbruik. Zo kun je boven de eettafel het licht wat feller zetten als je gaat eten en weer wat ‘zwakker’ draaien wanneer je dat wilt.
Tip 5: Gebruik een bewegingssensor
Door een bewegingssensor te gebruiken gaat het licht pas aan wanneer er in de buurt van de lamp bewogen wordt. Dit is vooral handig als je af en toe vergeet het licht uit te doen. Dit gebeurt dan automatisch en het licht brandt alleen als het echt nodig is. Daarnaast is het ook handig voor buiten. Het kan inbrekers wat afschrikken of jou/buren laten werken dat er iemand om jouw huis beweegt.
Uitgelicht

Beleggen in duurzame energie en de energietransitie: energie van de toekomst.
Naast geld besparen op energie is beleggen in energie ook zeer interessant. De wereld is bezig met duurzame energie zoals waterstof. Duurzame energie heeft de toekomst. Profiteer jij mee?

Energie besparen advies: Gratis energiescan van jouw woning en gratis offertes.
Wil jij graag besparen op energie met een energiebesparende maatregel wat een behoorlijke investering is en wil je zeker weten dat je je geld goed besteedt? Vraag gratis offertes aan of doe de gratis energiescan van je woning!

Energie Vergelijken: overstappen naar lagere energieprijzen.
Energie vergelijken: In 2 minuten tijd zie je welke energieleverancier jou de goedkoopste gas en stroom kan bieden. Lagere energieprijzen en een eventuele welkomstbonus tot wel €400 kan je héél veel geld besparen. Een MUST READ artikel!
Tip 6: Tuinverlichting met zonnecollector
Sommige tuinverlichting heeft een kleine zonnecollector/zonnepaneel ingebouwd. Hiermee vangt het energie op uit het zonlicht. Wanneer het donker is zal de verlichting het gaan gebruiken om te branden. Dit spaart energie en je hoeft geen kabels aan te leggen.
Neem hier een kijkje naar tuinverlichting die je 0 euro aan stroom kost.
Tip 7: Aan- en uitzetten van de verlichting: Wanneer wel en wanneer niet?

Je vraagt je misschien af of het ook veel energie kost om een lamp aan te doen. Is het niet handiger om een lamp te laten branden als je de kamer maar een minuut verlaat i.p.v. de lamp uit te doen en een minuut later weer aan? Het antwoord is: Ja! Het kost wat extra stroom om een lamp aan te zetten vergeleken met wanneer hij al brandt. Logisch, want de lamp moet van helemaal uit naar het punt dat hij volop brandt en daar is extra energie voor nodig. Als hij eenmaal op volle sterkte brandt is het verbruik minder.
Vergelijk dit maar eens met wanneer je gaat fietsen. Om van stilstand op bijv. 20 km/uur te komen kost wat extra energie, terwijl het makkelijk wordt wanneer je eenmaal die snelheid hebt behaald. De vuistregel voor het wel of niet uitzetten van een lamp: Wanneer je 3 minuten of langer de ruimte verlaat is het zuiniger om de lamp uit te schakelen. Ben je korter dan 3 minuten uit de ruimte dan kan je beter de lamp aan laten, omdat het opnieuw aandoen van de lamp meer energie kost dan het verbruik wanneer hij blijft branden.
Mensen vragen ook: FAQ.
Ja, dit is zeer verstandig. LED lampen zijn zuiniger dan spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen en besparen je (veel) energie. Het is winstgevend om halogeenlampen en gloeilampen direct te vervangen voor LED lampen, dus zelfs wanneer jouw lampen nog steeds werken. Het verschil in energieverbruik tussen LED lampen en spaarlampen is een stuk kleiner. Spaarlampen direct vervangen terwijl ze het nog doen is niet echt winstgevend. Doen ze het niet meer? Dan is LED lampen kopen heel verstandig.
LED TL-buizen verbruiken zo’n 50% minder energie dan gewone TL-buizen.
Lees je vaak energie besparende tips, maar pas je ze toch niet toe omdat je het uitstelt? Lees ons artikel voor een Energie Besparen Mindset en zorg dat je nú ook echt begint met energie besparen!
Tip 8 : Besparen met led verlichting.
Behalve deze 7 tips die je gelijk kunt toepassen kun je ook investeren in energiebesparing. Led lampen zijn de zuinigste lampen op dit moment. Dus heb je nog halogeenlampen, spaarlampen of ouderwetse gloeilampen dan is het aan te raden deze te vervangen voor led lampen. Een led lamp bespaart ongeveer 85% stroom in vergelijking met de gloeilamp. Wil je hier meer over weten dan is dit artikel over led lampen iets voor jou!
Bespaar tot 85% op je stroomkosten voor verlichting!
Het milieu en jouw portemonnee wordt blij van de keuze voor led lampen.
Ben je op zoek naar meer handige tips om energie en geld te besparen? Kijk dan naar onze tips om water te besparen.
Ben je elke maand veel geld kwijt aan gas en stroom?
Zo’n 2 miljoen Nederlandse huishoudens stapten afgelopen jaar over. Vind nu de laagste energieprijzen met een energievergelijker.
