Energie plafond 2023: is de energierekening nog te betalen?

Energie plafond 2023: dit vinden Nederlanders van het prijsplafond energie.

Door de hoge energieprijzen in het jaar 2022 werd het voor steeds meer mensen moeilijk om de energierekening te kunnen betalen. De bekendmaking van het energie plafond 2023 kwam dan ook als geroepen. Inmiddels zijn er bij het energie vergelijken weer enkele aanbiedingen te zien en zijn de energieprijzen zo lijkt het over het hoogtepunt heen. Het energie plafond 2023 helpt om de energiekosten te drukken. We vroegen in onze enquête onder andere naar de tevredenheid over dit prijsplafond voor energie. Zo zijn er zorgen om de energieprijzen na 2023. Dat lees je ook in ons artikel over de verwachting energieprijzen 2024. En hoe kan je nou ervoor zorgen dat je minder energie gebruikt en de kans zo groot mogelijk is dat je onder het energie plafond blijft?

Blijf ook onder het energieplafond door fors energie te besparen!

Neem 1 minuut de tijd voor de gratis woningscan: weet waarmee jij het meeste geld kunt besparen!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Hoe werkt het energie plafond 2023?

Het energie plafond 2023 is bedacht om ervoor te zorgen dat de energierekening enigszins binnen de perken blijft. De gasprijs liep in 2022 op tot een prijs van €4 per m3 bij sommige energiecontracten. Stroom is per kWh al duurder dan €1 geweest.

De energierekening werd daardoor voor veel mensen onbetaalbaar. De voorgestelde termijnbedragen die mensen deelden op social media waren soms wel €800 per maand, terwijl ze een bedrag rond de €200 betaalden voor de enorme prijsstijgingen.

Hoe werkt het energie plafond 2023? Het energie plafond zet de prijs voor een deel van je energieverbruik vast. Ook al stijgen de energieprijzen voor gas en stroom: het energie plafond zorgt dat je voor de eerste 1200 m3 gas en de eerste 2900 kWh verzekerd bent van een vaste stroomprijs en vaste gasprijs. Voor stadswarmte geldt het energie plafond tot 38 GJ en betaal je €47,37 per GJ.

Voor de eerste 1200 m3 gas betaal je €1,45 per m3, tenzij je een lagere prijs in je contract hebt staan. Dan betaal je de lagere prijs uit het contract.

Voor de eerste 2900 kWh stroom betaal je €0,40 per kWh, tenzij je een lagere prijs in je contract hebt staan. Dan betaal je de lagere prijs uit het contract.

Voor het gebruik boven de 1200 m3 gas en de 2900 kWh stroom betaal je het bedrag dat in je energiecontract staat. Wanneer je in je contract hoge energieprijzen hebt staan is het dus heel voordelig om je energieverbruik onder de plafondgrenzen te houden. Al is je energieverbruik verlagen natuurlijk altijd financieel verstandig om te doen.

Het energie plafond bespaart je veel geld wanneer je hogere energieprijzen dan de genoemde €1,45 voor gas en €0,40 voor stroom in je contract hebt staan. Heb je prijzen in je contract die vergelijkbaar zijn of zelfs lager zijn dan de prijzen van het energie plafond dan is het voordeel er niet of nauwelijks.

In de eerste bekendmaking van het voorlopige energieplafond was er een prijsplafond voor gas van €1,50 per m3 tot een verbruik van 1200 m3 en voor stroom €0,70 tot een verbruik van 2400 kWh.

Het leek om een simpele verrekening van het totale verbruik in 2023 te gaan, maar inmiddels is duidelijk geworden dat er het energie plafond per maand is berekend en het jaar voor iedereen verdeeld is in de periode voor de jaarrekening en na de jaarrekening. Ook wordt het energie plafond bij overstappen tot de overstap gerekend en begint daarna een nieuwe verbruiksperiode. Lees er meer over in ons eerdere artikel over het energieplafond.

Energie plafond 2023 enquête: hoe tevreden is men met deze oplossing?

Na de definitieve vaststelling van de verbruiksplafonds en de energietarieven tot dat verbruik kwam in het nieuws dat de energieleveranciers nog moeite hadden met het invoeren van het energie plafond. Ze moesten hard werken dat het energie plafond goed in het systeem werd verwerkt.

Iemand met een gasprijs van bijvoorbeeld €3 per m3 in het contract betaalt over de eerste 1200 m3 die hij verbruikt €1,45 en over het verbruik hierboven dus €3. Dit moet het systeem van de energieleverancier natuurlijk goed kunnen registreren. Er is groen licht gegeven voor de definitieve invoering, dus de energieleveranciers zullen het systeem klaar hebben voor de goede registratie.

We vroegen via een energie plafond 2023 enquête wat mensen van het prijsplafond vinden en wat de verwachtingen zijn van de energieprijzen na afloop van het plafond.

Wat betekent het energie plafond als kostenverlaging?

Met het energie plafond kan het voordeel afhankelijk van je situatie oplopen tot vele honderden euro’s. Het zou ook kunnen zijn dat je nog een contract hebt met lagere energieprijzen dan die van het plafond en dat je geen kostenverlaging hebt door het energie plafond.

Zo wordt de kostenverlaging ervaren:

Energieplafond 2023 verlaging energierekening

Voor zo’n 1/3 deel heeft het prijsplafond energie geen of nauwelijks invloed op de energiekosten, maar voor 2/3 deel is het een kostenverlaging. De meerderheid beschouwt het als een kleine kostenverlaging.

Deze vraag gaat niet over harde getallen zoals een kostenbesparing in euro’s, maar over het gevoel dat het energie plafond geeft als het gaat om een kostenverlaging. Het zou kunnen zijn dat iemand €600 goedkoper uit is door het energie plafond en dit als een kleine kostenverlaging beschouwt, terwijl iemand die €525 bespaart misschien wel heeft aangegeven dit als fors te beschouwen.

Welke oplossing tegen hoge energieprijzen heeft de voorkeur?

We vroegen in onze energie plafond 2023 enquête naar de voorkeur wat betreft de oplossing tegen de hoge energieprijzen. Na het bekend maken van het idee om een energie plafond in te voeren werd er voor de maanden november en december in 2022 ook een tegemoetkoming vastgesteld.

Het plafond ging natuurlijk pas per januari 2023 in en veel mensen vertelden al moeite te hebben de hoge energierekeningen te kunnen betalen. Als tegemoetkoming werd er in zowel november als december €190 uitgekeerd.

We vroegen of men deze oplossing het liefst ook in alle maanden voor 2023 had gezien of dat ze de voorkeur voor het energie plafond hebben.

Energie plafond 190 euro

Met 55,8% was elke maand €190 ontvangen meer in trek dan het energieplafond. Met elke maand dit geldbedrag zou het voordeel 12 x €190 = €2280 zijn. Dit is volgens de Rijksoverheid ook het gemiddelde voordeel van het prijsplafond: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09/20/prijsplafond-energie-moet-huishoudens-zekerheid-bieden

Uitgelicht

Is de tegemoetkoming in november en december 2022 een goede oplossing?

Er was tijd nodig om de systemen van energieleveranciers in te stellen op het prijsplafond en de laatste details in orde te maken. De tegemoetkoming van €190 per maand om de lasten te verlagen kon snel gerealiseerd worden. Maar wat is de mening over deze tegemoetkoming?

Tevredenheid 190 euro energie plafond

20,1% had graag gezien dat het energieplafond eerder in was gegaan in plaats van de tegemoetkoming. Het antwoord ‘Geen goede oplossing, het bedrag zou hoger moeten zijn.’  nodigt wellicht ook uit om deze te kiezen.

Wanneer je zou mensen zou vragen: ‘Vind je €3500 als netto maandsalaris voldoende voor jouw functie’ en er zou een optie zijn om aan te klikken dat het maandsalaris hoger moet zijn, dan kunnen we ons voorstellen dat mensen graag zo een zo hoog mogelijk loon willen en daardoor klikken op de optie dat het hoger moet zijn. Ook als ze eigenlijk wel tevreden zouden zijn met de €3500.

Bijna de helft van de ondervraagden* geeft aan dat het een goede oplossing geweest om 2 maanden elke maand €190 uit te keren.

Heeft het energie plafond invloed op het bewust omgaan met het energieverbruik?

Met deze vraag willen we er achter komen of de bekendmaking van het energie plafond mensen aanzet tot het bewuster omgaan met hun energieverbruik. Het verschil in prijs tussen de stroom en het gas tot de verbruiksgrenzen en het verbruik van stroom en gas die je boven het plafond moet betalen kan groot zijn. Dit is afhankelijk van je energiecontract.

Sinds de eerste berichten over het energie plafond is er door de mogelijk grote prijsverschillen al steeds gehamerd op de verbruiksgrenzen en dat het loont om hier onder te blijven.

Energie plafond 2023 energieverbruik

Het blijkt dat het energie plafond het verbruik meer onder de aandacht brengt. 70,9% blijkt iets meer of zelfs veel meer bewust te zijn van het energieverbruik. Met bewust bedoelen we of je actief je energieverbruik in de gaten houdt of probeert te verlagen.

Energie plafond: warmtepomp, zonnepanelen of isolatie nu nog interessanter?

In onze vorige vraag bleek dat veel mensen bewuster zijn van hun energieverbruik door de invoering van het energie plafond. De afgelopen jaren zijn er steeds meer zonnepanelen en warmtepompen geïnstalleerd. Zorgt het energie plafond ervoor dat mensen die een grote energiebesparende maatregel overwegen nog meer geneigd zijn om hierin te investeren?

Met een grote energiebesparende maatregel bedoelen we isolatie, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, infrarood verwarming, HR-ketel, airco die kan verwarmen of HR glas.

Energie plafond zonnepanelen warmtepomp isolatie

De zinnen bij het rode en het gele cirkeltje worden niet helemaal getoond door de enquêtesoftware, maar het lijkt ons duidelijk wat er nog ontbreekt. De antwoordopties zijn nog steeds duidelijk te herkennen.

18,8% is nu meer geneigd te investeren in een energiebesparende maatregel en 6,3% is juist minder geneigd te investeren. Toch blijkt dat het energie plafond voor veel mensen geen effect heeft op hun keuze om wel of niet voor een grote energiebesparende maatregel te kiezen.

We hebben nog een tip wanneer je niet weet welke energiebesparende maatregel in jouw situatie de beste investering is. Het liefst hou je de investering laag en de besparing hoog. Voorkom uitzoekwerk en laat een gratis en vrijblijvende energiescan van jouw woning uitvoeren. Dit kost je 2 minuten, maar levert je inzicht op welke van 13 energiebesparende maatregelen jou het meeste geld bespaart!

Energie plafond en de energierekening.

Met de steeds hoger wordende energieprijzen deelden steeds meer mensen hun zorgen over de energierekening. Een energierekening die 3 of zelfs 4 keer zo hoog werd in enkele maanden tijd. Met het energie plafond wordt geprobeerd de energierekening betaalbaar te houden. De prijzen in het plafond zijn echter nog wel een stuk hoger dan in 2021 het geval was.

We wilden graag weten hoe mensen de betaalbaarheid van de energierekening inschatten. Lukt dit nog, is er twijfel of is de energierekening nog steeds onbetaalbaar? En wat is de rol van het energie plafond daarin?

Energie plafond 2023 energierekening betalen

De enquêtesoftware kan een beperkt deel van de antwoordopties tonen. We lopen de resultaten bij langs.

15,6% weet zeker dat ze de energierekening niet kunnen blijven betalen, ondanks het energie plafond.

24,1% twijfelt of de energierekening betaalbaar wordt, ondanks het energie plafond dat is ingevoerd.

12,1% geeft aan hier nog helemaal niet over nagedacht te hebben.

14,3% denkt dat ze dankzij het energieplafond de energierekening kunnen blijven betalen, maar weet dit nog niet zeker.

8,5% weet zeker dat ze dankzij het energieplafond de energierekening kunnen blijven betalen.

25,4% geeft aan de energierekening te kunnen blijven betalen en dat dit ook zonder energie plafond wel zou lukken.

Het is zeker niet zo dat het energie plafond ervoor zorgt dat het overgrote deel de energierekening kan blijven betalen. Ook met de tarieven van het plafond wordt het voor veel mensen afwachten of de rekening betaalbaar blijft.

Met 22,8% die denkt/zeker weet dat de energierekening dankzij het energieplafond betaalbaar is blijft er ook nog een hoop onzekerheid.

Energietarieven na het energie plafond.

Het energie plafond biedt wat meer zekerheid wat betreft de energierekening. Hoe hoog de tarieven in 2023 ook zullen worden wanneer je een contract hebt met variabele tarieven: jij weet dat je een vaste prijs hebt tot het verbruik van het energie plafond.

Het energie plafond geldt tot en met 31 december 2023. Maar hoe zal het daarna zijn met de energietarieven? We vroegen naar de verwachting van de energietarieven na het energie plafond 2023:

Energieplafod energietarieven na afloop

69,2% verwacht vergelijkbare energieprijzen in 2024 of nog hogere prijzen voor gas en stroom dan dat ze nu door het energie plafond zijn. Dit kunnen we niet uitsluiten. De energieprijzen zijn sinds de extreme stijgingen veel moeilijker te voorspellen dan in de jaren daarvoor.

Zijn er zorgen over de energieprijzen in 2024?

Na de vorige vraag over de verwachting energieprijzen 2024 willen we weten of mensen zich ook zorgen maken over de tijd nadat het energie plafond voorbij is. We zagen zojuist dat 69,2% vergelijkbare of nog hogere prijzen dat die van het energie plafond verwacht.

De volgende cirkeldiagram laat een duidelijk beeld zien:

Energieprijzen 2024

Een groot deel van de geënquêteerden maken zich zorgen over de energieprijzen nadat het energie plafond is afgelopen. Gasprijzen die nog hoger zijn dan €4 per m3 en stroom dat duurder wordt dat €1 per kWh is zeker niet onrealistisch. Het maakt het belang van je energieverbruik verlagen nog duidelijker.

We adviseren goed rond te kijken bij onze artikelen over energiebesparende producten en bespaartips. Ook met kleine producten zoals radiatorfolie of een waterbesparende douchekop kan je makkelijk energie besparen. Onderaan dit artikel vertellen we hoe je je energieverbruik makkelijk kan verlagen en daardoor hopelijk onder het energie plafond blijft.

Rapportcijfer voor het energie plafond.

Tot slot willen we weten welk rapportcijfer het energie plafond krijgt. Heeft de overheid met dit plan een voldoende gescoord of is er ontevredenheid?

RapportcijferPercentage stemmen
115,2
24,0
37,1
410,7
512,1
617,0
721,9
89,8
91,8
100,4

50,9% geeft het energie plafond 2023 als rapportcijfer een 6 of hoger. Het energie plafond helpt om de energierekening betaalbaar te maken, maar voor veel mensen zal het nog steeds een karwei worden om de energierekening te kunnen betalen.

Onder het energie plafond 2023 blijven doe je zo.

Onder het energie plafond 2023 blijven. Het kan je veel geld besparen wanneer je veel hogere energietarieven in je contract hebt staan. Door onder het energie plafond te blijven voorkom je dat je dat hoge energietarief moet betalen.

Het is sowieso goed mogelijk om flink te besparen op energie. Dit kan je 100’en euro’s per jaar schelen.

Minder energie besparen kan door je verbruiksgedrag aan te passen én door energiebesparende maatregelen. Wanneer je een Energie Besparen Mindset hebt kom je nu direct in actie en zorg je dat je zo snel mogelijk veel energie en geld kan besparen met:

Blijf ook onder het energieplafond door fors energie te besparen!

Neem 1 minuut de tijd voor de gratis woningscan: weet waarmee jij het meeste geld kunt besparen!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

* = 2224 mensen vulden de enquête in.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!