Energie Vergelijken: overstappen naar lagere energieprijzen.

Energie vergelijken: Alles wat je MOET weten over het vinden van de goedkoopste gas- en stroomprijzen!

Energie vergelijken is dé manier om de beste energiedeal te vinden. In 2 minuten tijd kun je de laagste energieprijzen vinden met daarbij vaak een welkomstbonus. Dit is heel eenvoudig en bespaart je vaak honderden euro’s per jaar. Waar jij op moet letten bij het vinden van de laagste energietarieven lees je in dit artikel. Laat onderaan dit artikel weten hoeveel geld jij hebt kunnen besparen met energie vergelijken 2024.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Naast de populaire energievergelijker van Pricewise kan je ook hieronder direct energie vergelijken. Je vult eenvoudig enkele gegevens in en kan zien wat energieleverancier bieden.

Energie Vergelijken: Waarom een energievergelijker gebruiken?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan je behoorlijk wat geld opleveren. Je moet hier rekening houden met jouw contractsituatie. Je wilt natuurlijk niet dat je een opzegvergoeding aan je huidige leverancier moet betalen, omdat je overstapt voordat je huidige contract is afgelopen. Daar vertellen we je verderop in dit artikel meer over.

Overstappen naar een andere energieleverancier kun je op verschillende manieren doen. Je zou zelf kunnen bellen naar de klantenservice van de energiemaatschappij waar jij je energie wilt afnemen. Je ziet ook regelmatig verkopers van energie in winkelstraten staan die mensen aanspreken met ‘mooie deals’. Telefonisch kun je ook benaderd worden en er lopen ook deur-tot-deur verkopers rond.

De mogelijkheid die wij aanraden is via internet energie vergelijken. Energievergelijkers geven je een mooi overzicht van de kosten die je zal maken per energieleverancier. Het rekenwerk wordt voor jou gedaan en het kost je maar enkele minuten.

Via een energievergelijker overstappen ben je goedkoper uit dan bij alle andere manieren.

Energie vergelijken 2024

Dit artikel is geschreven in de tijd voor de extreme prijsstijgingen als gevolg van de Coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Met deze alinea energie vergelijken 2024 geven we een update. Energie vergelijken is nog steeds een goede manier om het goedkoopste aanbod te vinden.

Energieleveranciers bieden sinds de herfst van 2023 weer meer vaste contracten aan en de welkomstbonus is nu ook weer te vinden. Met een vast contract zou jij dat verzekerd zijn van een lagere prijs. ‘Normaal’ gesproken is jaarlijks overstappen en een 1-jarig vast contract aangaan en daarbij een welkomstbonus krijgen de beste keuze. Met de extreme prijsstijgingen waren de mensen die enkele jaren geleden een 5-jarig contract zijn aangegaan echter veel gunstiger uit. Zij betalen nog gasprijzen van ongeveer €0,65.

De extreme prijsstijgingen zijn ook echt uniek. Jaarlijkse schommelingen van 2 tot 4 cent voor stroom en tot 10 cent voor gas is wel het maximale geweest in de decennia voor de Coronacrisis en oorlog in Oekraïne. Wanneer we nu energie vergelijken 2024 moeten beschrijven is de situatie in januari 2024 dat er sinds kort weer veel energieleveranciers contracten aanbieden via de energievergelijker. De welkomstbonus loopt weer op naar honderden euro’s en overstappen is weer gunstig. Lees maar eens het verhaal van Bert. Hij twijfelde over het aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar toen hij met de ‘energie overstappen of niet’-vraag zich bij ons meldde bleek dat hij bijna €700 kon besparen met een overstap!

Buiten deze alinea is dit artikel dus al eerder geschreven, maar de tips om goed energie te vergelijken blijven tijdloos. Bekijk dus goed de details van de energiecontracten zoals we het in dit artikel beschrijven. Energie vergelijken in 2024 loont nog steeds.

Ben je niet tevreden met het aanbod via de energievergelijker? Lees dan eens onze Frank Energie review of klik hieronder op de blauwe knop om het aanbod van Frank Energie te kijken. Frank Energie verhoogt de energieprijzen niet om winst te maken en vraagt 7 euro per maand per product om de kosten te dekken. De energietarieven wisselen per uur. Er zijn momenten dat je voor stroom nog maar bijvoorbeeld 3 cent per kWh betaalt. Zo was de stroomprijs op 1 januari 2023 tot 15:00 ongeveer 17,7 cent per kWh. De gasprijs was bij Frank Energie op 1 januari de hele dag €1,49. Een stuk goedkoper als bij andere leveranciers. We zien echter ook steeds meer energieleveranciers in de energievergelijker die een dynamisch energiecontract aanbieden. Zo kan je dynamische energie en contracten met een vaste of variabele prijs direct vergelijken in 2 minuten!

Betaal nu energieprijzen die niet worden verhoogd om winst te maken!

Je zit nergens aan vast en kunt zelfs geld verdienen door stroom te gebruiken!

Ja, ik wil graag het aanbod van Frank Energie zien.

Hoeveel kan ik besparen door het overstappen naar een andere energieleverancier?

Het antwoord op die vraag is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het ligt eraan welk tarief je nu betaalt en wat voor stroom en gas je afneemt. Groene stroom en groen gas is duurder dan grijze stroom en gas. De tarieven veranderen 2 keer per jaar, maar je kunt ook contracten afsluiten waarbij de stroom en gasprijs vastgezet wordt. Die gelden tot wel 5 jaar.

Omdat het niet te beschrijven is hoeveel je exact kunt verdienen met overstappen is het het beste om de huidige tarieven van jouw leverancier te vergelijken met andere leveranciers. Veel mensen kunnen honderden euro’s per jaar besparen met energie vergelijken.

Energie vergelijken onafhankelijk?

Een energievergelijker zorgt er dus voor dat jij geen tarieven en andere kosten waaruit de energierekening is opgebouwd hoeft te vergelijken. Het bespaart je heel veel tijd en moeite. We raden deze manier van overstappen aan en adviseren zelf energie vergelijken met Pricewise.

Pricewise is niet in handen van een energieleverancier die zijn eigen bedrijf er gunstiger uit laat zien t.o.v. de concurrentie. Onafhankelijk dus. Pricewise geeft zelf ook aan op hun website dat ze onafhankelijk zijn.

In oktober 2018 werd bijvoorbeeld vergelijkingssite Independer overgenomen door De Persgroep en Achmea. Daardoor zijn mensen zich af gaan vragen of Achmea ook gunstiger in de vergelijkingen zou komen te staan dan concurrenten. Hier kun je ook lezen over onafhankelijkheid die in twijfel wordt getrokken: https://nos.nl/artikel/203832-verzekeraars-independer-niet-onafhankelijk.html

Wij willen benadrukken dat dit niet onze mening over Independer is. Waarschijnlijk kun je over elk bedrijf klachten en dubieuze verhalen lezen wanneer je op internet zoekt. Dit zal ook over Pricewise zo zijn, want tegenwoordig worden klachten en zaken die niet vlekkeloos verlopen meteen op internet geplaatst is onze mening. Conclusies die mensen op social media en websites trekken over bedrijven zijn vaak snel geplaatst.

Uitgelicht

Welke energievergelijker moet ik kiezen voor het energie vergelijken?

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet weet welke energievergelijker je wilt kiezen voor het energie vergelijken. Welke vergelijker toont de goedkoopste energieprijzen en welke energievergelijker is betrouwbaar? Misschien weet je eigenlijk helemaal niet waar je allemaal op zou kunnen letten bij de keuze voor een energievergelijker.

Er zijn in Nederland tientallen websites met een vergelijker waarbij je de goedkoopste energietarieven kunt vinden. Toch zijn er wel kleine verschillen. We hebben enkele energievergelijkers met elkaar vergeleken. Met een 8,0 als beoordeling, goede vergelijkingen en veel tevreden gebruikers is Pricewise onze eerste keuze.

Energie vergelijken: op welke details moet je letten?

Je kunt bij de energievergelijker invullen uit hoeveel personen het huishouden bestaat. Het gemiddelde energieverbruik in Nederland voor dat aantal personen wordt dan gebruikt in de berekening. Je moet ook je postcode en huisnummer invullen. Je kunt ook zelf je (geschatte) verbruik invullen en laten weten of je een dubbele of slimme meter hebt, of je (heel verstandig) zonnepanelen hebt die je energierekening fors omlaag brengen en je kunt aangeven dat je geen gas gebruikt. Dit kan wanneer je een zonneboiler hebt die je de gaskosten bespaart of gebruik maakt van stadswarmte. Tot slot kun je aangeven bij welke energieleverancier je nu zit.

Wanneer je op Toon beste deals’ klikt zullen de tarieven en beste deals voor jou op maat berekend worden. Je ziet een overzicht met bovenaan de beste deal, hoeveel kosten je zult maken en hoeveel je je bespaart. Verder zie je enkele details: Het product, de klantbeoordeling en het type contract. Ook de eenmalige welkomstbonus staat bij het logo van de energieleverancier.

Aan de linkerkant kun je de vertoningen aanpassen. Wil je alleen vaste of variabele tarieven zien dan kun je dat makkelijk veranderen. Ook kun je ervoor zorgen dat niet de grootste besparing, maar de energieleverancier met de beste klantbeoordeling bovenaan komt te staan.

Details in energiecontracten kunnen ervoor zorgen dat je toch liever niet voor de aanbieding die op nummer 1 staat kiest.

Energie vergelijken: Verder kijken dan je neus lang is.

Met de informatie de je in eerste instantie ziet lijkt het heel eenvoudig. Bovenaan staat het goedkoopste aanbod dus waarom zou je verder kijken?

Dit is omdat je onder elke deal kunt klikken op ‘tarieven en meer info’. Zo kun je bij ‘Over de leverancier’ kijken naar enkele kenmerken van de leverancier. Op het moment van schrijven is een deal bij Budget Energie voor ons persoonlijk de beste keuze, maar de deal van energiedirect.nl is maar €1,63 per jaar duurder. Energiedirect.nl heeft wel een app waarmee je je verbruik kunt inzien en je termijnbedrag kunt aanpassen, maar BudgetEnergie niet. Het zou een reden kunnen zijn om niet voor de net iets goedkopere deal te kiezen, maar voor nummer 2 op de lijst.

Je kunt ook meer details zien over de klantbeoordelingen. Je ziet verschillende beoordelingspunten en kunt de letterlijke klantbeoordelingen lezen wanneer je op het aantal reacties klikt.

Bij de productdetails zie je je wat je nou precies gaat afnemen wanneer je de deal accepteert. Je ziet ook de herkomst van de stroom staan. Bij de deal van Budget Energie staat ook 37% bij biomassa. Sta je niet achter energiewinning uit biomassa (waar ook discussie over is) dan kies je misschien liever voor die deal waarbij je €1,63 duurder uit bent. In ons geval is dat bij energiedirect.nl en daarbij is de stroom 100% uit wind opgewekt. Wellicht doe je dan nog verder onderzoek of dit nep groene stroom is.

Bij het tabblad ‘Tarieven’ zie je de opbouw van de berekende kosten. De prijs per kWh stroom, m3 gas en de vaste leveringskosten kun je hier bekijken. Mocht je schatting wat betreft je energieverbruik helemaal niet kloppen dan is het goed om te weten hoe de kosten berekend zijn.

Het verschil tussen de beste die voor ons is berekend (Budget Energie) en de nummer 3 (United Consumers) is €17. We hebben 3 personen als huishouden ingevoerd en daarmee 3500 kWh en 1500 m3 gas gebruikt in de berekening.

Bij United Consumers betaal je standaard vaste leveringskosten van €100 per product (gas en stroom) per jaar.  Bij Budget Energie is dat €35,86. De tarieven van United Consumers zijn echter lager, vandaar dat het verschil slechts €17 is.  Verderop in dit artikel laten we de (flinke) verschillen in vaste leveringskosten van verschillende energieleveranciers zien.

De verschillen zijn ruim 1,5 cent per kWh en ruim 2,5 cent per m3. Wanneer we veel meer dan de berekende 3500 kWh en 1500m3 gas gebruiken kan de deal met United Consumers voor ons toch beter zijn. Toch is de schatting vaak wel goed, maar misschien vind je het toch fijn om te checken of je je eigen verbruik echt goed hebt ingevoerd.

Energie vergelijken: Kiezen voor een leverancier die je niet kent?

Kiezen voor onbekende energieleverancier Energie Vergelijken Energie Besparen Info

Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier en vind je overstappen spannend? Dat hoeft helemaal niet. Overstappen gaat meestal vlekkeloos. Wanneer je een contract met vaste looptijd hebt moet je een datum aangeven waarop de overstap kan plaats vinden. Neem de dag nadat je contract afloopt.

Je kunt natuurlijk heel wat reviews lezen over verschillende energieleveranciers. Zoals we in dit artikel over betrouwbare energieleveranciers al schreven: Over elke leverancier zijn genoeg klachten te vinden.

De ACM houdt energieleveranciers in de gaten en verstrekt leveringsvergunningen. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van energieleveranciers: https://www.consuwijzer.nl/vergelijken-en-overstappen/energie/is-energieleverancier-betrouwbaar

Waar moet ik op letten als ik ga overstappen van energieleverancier?

Er zijn wat dingen waar je goed op moet letten voordat je een overstap naar een nieuwe energieleverancier afsluit.

Een vast contract of voor onbepaalde tijd? Denk aan de opzegboete.

Voordat je een overstap regelt is het belangrijk om te weten wat voor contract je hebt bij je huidige energieleverancier. Heb je een vast contract of een voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum? Als je een vast contract hebt, bijvoorbeeld omdat je daarmee de stroom en gastarieven kon vastzetten, dan moet je weten wanneer deze afloopt.

Je kunt ook met een vast contract overstappen naar een andere leverancier, maar dan kost het je wel geld om dat contract af te kopen. Hier zie je de opzegvergoeding die je moet betalen. Deze zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Deze bedragen betaal je ook wanneer je gaat samenwonen of emigreren en daarom je contract beëindigd.

Let op! Vanaf 1 juni 2023 wordt de boete berekend door het verbruik dat je niet meer zal maken te vermenigvuldigen met het bedrag dat je door je overstap per m3 en kWh minder betaalt. Loopt de energieleverancier 1200 kWh verbruik mis en ben je met je nieuwe contract €0,10 per kWh goedkoper uit? Dat betaal je een boete van 1200 x €0,10 = €120. De hoogte van de boete kan duizenden euor’s worden wanneer je een 5-jarig contract al snel verbreekt.

Naast de opzegvergoeding is het ook mogelijk dat je geld moet terugbetalen wat je zou krijgen/hebt gekregen, omdat je een vast contract hebt afgesloten. Denk aan een welkomstbonus of een cashback actie. Of je zou aan het einde van je contractduur bijvoorbeeld een doos met daarin energiezuinige producten krijgen. Waarschijnlijk krijg je dat niet meer, maar dat zul je zelf moeten controleren.

Gelukkig zijn de andere energieleveranciers natuurlijk blij als ze jou tot hun klant kunnen rekenen. Sommige leveranciers zijn bereid om (een deel van) jouw opzegvergoeding te betalen. Kijk goed hoeveel ze willen betalen en wat andere voorwaarden zijn. Vaak wil de nieuwe leverancier dat je een meerjarig contract afsluit voordat ze de boete voor jou betalen. Terwijl wij jaarlijks energie vergelijken en overstappen naar een vast contract van 1 jaar de beste keuze vinden.

Bij een contract voor onbepaalde tijd zit je nergens aan vast, behalve aan de opzegtermijn van 30 dagen. Bij een dynamisch energiecontract is dat 1 dag tot 30 dagen afhankelijk van de energieleverancier.

Welk energietarief past bij jou? Enkel- of dubbeltarief?

Ga je overstappen van leverancier dan kun je gelijk kijken of het misschien ook voordelig is om te veranderen van tarief. Je hebt het enkeltarief waarbij je op elk moment een bepaald bedrag betaalt per kilowattuur. Er is echter ook een dubbeltarief. Dit tarief heeft een iets duurdere prijs voor elke kilowattuur dan het enkel tarief vanaf 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Vanaf 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens is de prijs voor elke kilowattuur een stukje lager plus het gehele weekend. In de provincies Noord-Brabant en Limburg gaat dit ‘daltarief’ in om 9 uur ’s avonds.

Het dubbel tarief is gunstig wanneer het merendeel van je energieverbruik ’s nachts en in het weekend plaatsvindt. Als je al dubbeltarief hebt is het dus aan te raden om de wasmachine, droger en vaatwasser ’s nachts aan te zetten. Je kunt ook van tarief veranderen zonder dat je overstapt naar een andere leverancier. Bel je huidige leverancier op en het kan heel eenvoudig veranderd worden.

De energie welkomstbonus. Hoe hoog kan die oplopen?

Zoals we al eerder beschreven: Energieleveranciers geven vaak een welkomstbonus om klanten binnen te halen. Heb je een contract voor bepaalde tijd die je voortijdig opzegt dan krijg je de welkomstbonus die bij dat contract hoort waarschijnlijk niet. Maar hoe hoog kan die bonus ongeveer zijn?

We hebben het niet over een welkomstbonus van een paar tientjes. De bonussen verschillen per energieleverancier, maar zijn vaak meer dan 100 euro. De moeite waard dus om hier goed naar te kijken bij het energie vergelijken. De bonussen lopen op tot wel 400 euro op het moment van het schrijven van dit artikel.

Vaak krijg je een hoge bonus pas als je een meerjarig contract afsluit. Kijk daarom altijd naar het complete plaatje. Bereken je verbruik keer de kosten van een kilowattuur stroom en een kubieke meter gas. Je kunt daar de welkomstbonus aftrekken om je totale kosten te berekenen. Een welkomstbonus van 250 euro met een energiecontract van 3 jaar is misschien een betere deal dan een welkomstbonus van 350 euro met een 5-jarig contract.

Sommige leveranciers geven je andere welkomstbonussen. Denk hierbij aan een tablet, een voetbalshirt of tegoedbonnen voor een dagje uit. Je kunt zelf uitzoeken wat de waarde is van dergelijke cadeaus.

Gelukkig zijn er energievergelijkers die voor jou de beste deal berekenen inclusief welkomstbonus. Een contract met vaste tarieven met de looptijd van 1 jaar is vrijwel altijd de beste deal, omdat je dan na elk jaar opnieuw een welkomstbonus kunt opstrijken bij een overstap.

De terugleververgoeding voor zonnepanelen.

Wanneer je zonnepanelen hebt (een verstandige investering) kun je stroom terugleveren. In dit artikel kun je meer lezen over het terugleveren van stroom. Het terugleveren van stroom aan de energieleverancier levert je geld op. De prijs per kWh stroom die je teruglevert verschilt nogal per energieleverancier. Houd rekening met een terugleververgoeding tussen de 3 cent en de 12 cent per kWh. Wanneer je 1000 kWh teruglevert kan je dit €30 (bij een vergoeding van 3 cent per kWh) tot €120 (bij een vergoeding van 12 cent per kWh) opleveren. Het is de moeite dus wel waard om te controleren welke leverancier een hoge terugleververgoeding geeft.

Terugleververgoeding Zonnepanelen Energie Vergelijken

Gelukkig kun je ook aangeven wanneer je van plan bent stroom terug te leveren. Dit kun je bij een energievergelijker doen door ‘Ik heb zonnepanelen’ aan te vinken. Je kunt dan invullen hoeveel je teruglevert of het aantal zonnepanelen dat je hebt invullen wanneer je niet precies weet hoeveel je teruglevert.

Energie Vergelijken: Welkomstbonus vs lage energie tarieven.

Welkomstbonussen van honderden euro’s , ook wel cashback genoemd, trekken natuurlijk gelijk de aandacht. Bedenk wel dat de energietarieven vaak wat hoger zijn. Afhankelijk van je gebruik kun je duurder uit zijn in vergelijking met een lage welkomstpremie en lagere tarieven.

Wanneer je verbruik wat lager is heb je wat minder voordeel van de lage tarieven en heb je meer voordeel van een hoge welkomstpremie. Kijk goed naar de totale kosten aan het einde van het jaar of het contract. Neem je geschatte verbruik en vermenigvuldig die met de prijs voor een kWh stroom en een m3 gas. Daar kan je de welkomstpremie van af trekken. Een welkomstkorting die €50 lager is, maar met tarieven voor bijvoorbeeld gas die 4 cent goedkoper is een deal die aantrekkelijker is voor mensen die per jaar meer dan 1250 m3 gas gebruiken (€50 : €0,04 = 1250).

Wanneer ontvang ik de Cashback?

Dat verschilt per energieleverancier. Heel soms krijg je de cashback op je bankrekening gestort aan het einde van je contract. Meestal wordt het op de jaarafrekening verrekend. Wanneer je een contract van bijv. 3 jaar afsluit en een cashback ontvangt van €300 is het vaak zo dat je aan het einde van elk contractjaar €100 verrekend ziet worden. Kijk bij het energie vergelijken goed in de actievoorwaarden om zeker te weten wanneer jij de cashback ontvangt.

Moet ik een welkomstbonus terugbetalen als ik met een vast contract overstap naar een andere energiemaatschappij?

Meestal moet je de welkomstbonus volledig terugbetalen wanneer je contractbreuk pleegt. Dat is natuurlijk ook wel logisch. Als dit niet je dat niet zou hoeven doen zou iedereen de welkomstbonus ontvangen en dan ondanks een contract op zoek gaan naar een andere leverancier om weer een bonus op te strijken.

Soms ligt het er ook aan wanneer je je contract opzegt. Is dat bijv. bij een 3-jarig contract na ruim 2 jaar dan kan het zijn dat je slechts een deel moet terugbetalen.

We kwamen deze interessante toelichting tegen op www.consuwijzer.nl:

Je hoeft het welkomstcadeau niet altijd terug te betalen. En ook niet altijd het volledige bedrag. Het kan zijn dat de energieleverancier een onredelijke voorwaarde heeft opgenomen in de algemene voorwaarden. Dit is het geval wanneer:

 • Je het energiecontract na 1 jaar opzegt, en in de algemene voorwaarden staat dat je moet betalen voor het cadeau.
 • Je zegt het energiecontract binnen 1 jaar opzegt, en in de algemene voorwaarden staat dat je meer moet betalen dan het cadeau nu waard is.
 • Je zegt het energiecontract op binnen 1 jaar, en in de algemene voorwaarden staat dat je meer dan 50 euro moet betalen voor het cadeau.

Onredelijke voorwaarden mag je ongeldig maken. Dat heet ook wel ‘vernietigen’. Dan moet je dat de ondernemer laten weten. Je moet ook vertellen waarom je ze vernietigt. Je hoeft je niet meer te houden aan de vernietigde voorwaarden.

Neem natuurlijk altijd de voorwaarden goed door voor je overstapt. Dat scheelt jou verrassingen.

Een lage prijs voor elke kilowattuur stroom en kubieke meter gas, maar toch duurder uit?

Je denkt dat het niet kan om duurder uit te zijn met lagere energietarieven, maar toch is het mogelijk. Naast de tarieven voor elke eenheid stroom en gas is er nog een onderdeel van de leveringskosten. Dit heet vastrecht en de hoogte hiervan verschil ook weer per leverancier. We hebben het dus niet over vaste kosten zoals energiebelasting, btw en netbeheerkosten waar je niets aan kunt veranderen.

Het vastrecht, ook wel vaste leveringskosten genoemd, is een bedrag dat in rekening wordt gebracht voor administratiekosten, maar ook de kosten voor de huur van de meter en het onderhoud van het energienetwerk. Hier zie je hoeveel verschil er tussen de verschillende energieleveranciers kan zitten. Deze vastrechtkosten vonden we bij contracten van verschillende energieleveranciers toen we de energievergelijker gebruikten:

EnergieleverancierVastrecht stroom   Vastrecht gas
Oxxio€71,87    €71,87
Essent€71,88    €71,88
Budget Energie€38,87    €38,87
energiedirect.nl€33.00    €33,00
Vandebron€105,00    €105,00
Vattenfall€71,87   €71,87
Eneco€71,88   €71,88
Pure Energie€72,60    €72,60
PowerPeers€107,88   €107,88
Engie€48,38   €48,38
Greenchoice€69,00   €69,00

Het verschil in vastrechtkosten (april 2021) kan zoals je ziet oplopen bijna €150 voor gas en stroom samen. Energie vergelijken is dus niet alleen het letten op de tarieven per kubieke meter gas en kilowattuur stroom.

Neem dit mee in je berekening wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier of controleer of de energievergelijker ook het vastrecht in zijn berekening meeneemt.

Vaste leveringskosten kunnen per contract verschillen. Zelfs tussen 2 contracten van dezelfde energieleverancier!

Let op! Hoezo ‘vaste’ leveringskosten?

Ze heten vaste leveringskosten, dus je denkt dat dit een vast bedrag per energieleverancier is wat men maakt om energie aan jou te leveren. Dit is niet het geval. Deze kosten verschillen niet alleen per energieleverancier, maar ook tussen de aanbiedingen van een energieleverancier.

Wij gebruikten de energievergelijker en we zagen enkele deals van Budget Energie. We zien ‘vaste’ leveringskosten van €38,87, €45,50 en €25,87 bij 3 verschillende aanbiedingen. De aanbieding met €25,87 aan vaste leveringskosten was bijna €30 duurder dan de aanbieding met €38,87 aan vaste leveringskosten!

United Consumers komen we twee keer tegen in de 20 beste aanbiedingen voor ons op het moment van schrijven. Bij de ene aanbieding zijn de vaste leveringskosten €100 per product per jaar en bij de andere aanbieding zijn deze €69! Toch is de aanbieding met €100 aan vaste leveringskosten €30 goedkoper, omdat de energietarieven daar een stuk lager zijn.

De vaste leveringskosten verschillen dus per aanbieding. Gebruik daarom een energievergelijker, want daarmee zie je snel welke deal de beste is inclusief alle kosten. Zelf gaan rekenen is eigenlijk niet meer goed te doen met zoveel verschillende aanbiedingen.

Veelgestelde vragen over energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Over energie vergelijken en het overstappen naar een andere energieleverancier worden veel vragen gesteld. We zullen dit artikel regelmatig bijwerken met nieuwe een vragen en daarbij horende antwoorden.

Overstappen bij energie : Cadeau of cashback?

Dat ligt aan het  cadeau en de waarde ervan. De cadeaus die je kunt krijgen variëren tussen TV’s, slimme thermostaten, cadeaubonnen, voetbalshirts en nog veel meer. Soms staat de waarde van het cadeau erbij vermeld. Is dit niet zo dan kun je dit eenvoudig via internet opzoeken.

De energieleveranciers rekenen de waarde van een cadeau vaak door in de energietarieven. Het zal daardoor zo zijn dat je door duurdere tarieven weer zelf de kosten van het welkomstcadeau betaalt.Onze keuze is om dan ook te kiezen

Als toevoeging op deze vraag is het interessant om te kijken waar je het beste uit kunt kiezen: Een cadeau, een welkomstbonus in de vorm van cashback van soms wel honderden euro’s óf voor lagere tarieven.

Met een cadeau ben je meestal duurder uit. Zoals we al vertelden betaal je het cadeau uiteindelijk terug, omdat de tarieven hoger zijn. Ook de hoogte van een welkomstbonus vertelt niet meteen welke deal het beste is.

Na het energie vergelijken staat op plek 2 én op plek 13 een energiedeal van United Consumers. Bij deal 2 zit een welkomstbonus van €157 en bij deal 13 staat een welkomstbonus van €162. Bij deal 2 zijn de vaste leveringskosten hoger, maar de tarieven lager dan bij deal 13. Ondanks de iets hogere welkomstbonus van deal 13 zijn we met ons verbruik toch ruim €70 duurder uit.

Het is heel simpel. Gebruik de energievergelijker en vul zo nauwkeurig mogelijk je verbruik in en je ziet al snel welke deal voor jou het voordeligst is.

Kan ik zonder gas en stroom komen te zitten tijdens de overstap?

Zonder energie bij overstap naar andere energieleverancier

Je vreest misschien het moment dat je gaat overstappen. Draait de energieleverancier ‘de kraan dicht’ wanneer je vertrekt en begint je nieuwe energieleverancier wel op tijd met het leveren van energie? Of kom je zonder stroom en zit je thuis in het donker en in de kou?

Geen zorgen. De nieuwe energieleverancier geeft de datum aan wanneer je echt overstapt. Deze datum moet je opgeven bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. De overstap loopt vlekkeloos in elkaar over. De oude energieleverancier blijft tot het moment van overstappen leveren.

Bij een verhuizing krijg je ook gewoon energie in je nieuwe woning, terwijl je nog niet bij een energieleverancier zit. De netbeheerder, de beheerder van de elektriciteitskabels en gasleidingen, blijft energie leveren. Later wordt het verrekend wanneer je voor een energieleverancier kiest. Alleen wanbetalers kunnen (na vele aanmaningen en boetes) uiteindelijk afgesloten worden van energie.

Is jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier verstandig?

Dat is heel verstandig. Zo kun je elk jaar profiteren van welkomstbonussen. Wanneer je ieder jaar een contract neemt voor 1 jaar en daarna naar een andere energieleverancier gaat ben je vrijwel altijd het voordeligste uit. Ga je een contract voor 5 jaar aan dan kun je jarenlang geen welkomstbonus ontvangen.

Wel bestaat er een reële kans dat de gasprijzen wat gaan stijgen de komende jaren.

De energiebelasting en ODE zullen ook omhoog gaan, maar die stijgen ook wanneer je in bezit bent van een 5–jarig vast contract.

Naar nieuwe energieleverancier overstappen zonder boete: Wanneer overstappen energie?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen zul je een opzegvergoeding moeten betalen wanneer je een contract met vast looptijd verbreekt. Zonde van je geld en makkelijk te voorkomen.

Het duurt enkele weken voordat een overstap naar een andere energieleverancier administratief voltooid is. Je moet niet te lang wachten met energie vergelijken en het afsluiten van een contract bij een andere leverancier. Het lukt niet meer om de overstap aan te laten sluiten op de einddatum van je huidige contract wanneer je dit nog een week voor afloop van je contract wilt regelen.

Een overstap voltooien duurt ongeveer 3 á 4 weken. We raden je aan tussen de 5 en 8 weken voor de einddatum van je huidige contract met de energievergelijker op zoek te gaan naar het beste energiecontract. Nog verder voor de einddatum dit al regelen is wat vroeg, maar het kan wel. Je kan aan de beoogde nieuwe energieleverancier vragen hoe ver van tevoren je een overstap al kan aanvragen.

Vergeet niet de dag na de einddatum van je contract aan te geven als overstapdatum. Wanneer je dit niet doet wordt de overstap als per direct geregistreerd en dit kan je dus een opzegvergoeding kosten.

Is energie vergelijken gratis?

Ja, je betaalt geen extra kosten voor het gebruiken van een energievergelijker. Je zult zien dat je vrijwel altijd goedkoper uit bent via een energievergelijker dan direct bij een energieleverancier. De energievergelijker hoeft niet aan de consumenten kosten te rekenen voor de gebruikte diensten. Ze krijgen van alle energieleveranciers een kleine vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Doordat alle energieleveranciers hiervoor hetzelfde bedrag betalen is een energievergelijker onafhankelijk te noemen.

Gas en stroom vergelijken via internet wordt steeds populairder.

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is gebleken dat steeds meer mensen overstappen naar een andere energieleverancier. Stapten in 2010 slechts 800.000 huishoudens over; in de periode april 2019 – maart 2020 was dit ruim verdubbeld naar 1,7 miljoen huishoudens. Steeds meer mensen komen erachter dat overstappen met energie loont.

In het onderzoek, de energiemonitor, wordt beschreven dat sinds 2004 nog steeds 26% van de mensen nooit is veranderd van energieleverancier. Jaarlijks overstappen en dan een welkomstbonus incasseren is financieel de beste keuze.

Niet alleen overstappen wordt populairder, want ook de energievergelijkers winnen terrein. Stapte in 2018 nog 17% over door online gas- en stroomprijzen van energiemaatschappijen te vergelijken; in 2020 was dat 27%. Alleen via de website van een energieleverancier een contract afsluiten blijkt op dit moment nog populairder: 30% deed dit in het onderzoek van 2020.

Op de vraag of mensen in het komende jaar weer met energievergelijker gas- en stroom gaat vergelijken antwoorden 56% ‘waarschijnlijk wel’ of ‘zeker wel’. Dit was in het onderzoek van 2019 nog 53%.

In 2022 is het aantal overstappers flink gedaald. Ruim 1,2 miljoen huishoudens stapten nog over. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de hoge energieprijzen en het gebrek aan aanbod in vaste contracten. We verwachten dat de populairiteit van overstappen nog hoger zal zijn dan voor de extreme prijsstijgingen, wanneer de energieprijzen weer lager zijn geworden.

Aantal overstappers neemt af in 2023.

We schreven in de voorgaande paragraaf dat overstappen steeds populairder wordt en dat het aantal overstappers flink steeg van 2010 naar de periode april 2019 tot maart 2020. Het aantal overstappers in 2023 daalde nog verder. In het najaar werden er weer steeds meer vaste contracten aangeboden en in 2024 geldt het prijsplafond energie niet meer. Met de terugkeer van welkomstbonussen in 2024 is het weer aantrekkelijker om over te stappen. Zo vroeg Bert ons om hulp bij het overstappen, omdat hij een aanbod van zijn energieleverancier om te verlengen overwoog. In het artikel ‘energie overstappen of niet‘ lees je over het verschil tussen het aanbod via de energievergelijker en het aanbod dat Bert van zijn energieleverancier kreeg.

Hieronder zie je de ontwikkeling in het aantal overstappers:

JaarAantal overstappers
2010circa 800.000
april 2019 tot maart 2020circa 1.700.000
2022circa 1.200.000
2023831.362

Hoe energie vergelijken? Volg dit stappenplan.

Niet veel dingen zijn vervelender dan iets niet gedaan krijgen. Je wilt vast weten hoeveel geld jij kunt besparen door even 2 minuten tijd te nemen om energieprijzen te vergelijken. Loop je tijdens het energie vergelijken ergens tegen aan dat kun je altijd onderaan dit artikel een vraag stellen of contact met ons zoeken via het contactformulier. Om je nu duidelijkheid te bieden hebben we een stappenplan energie vergelijken. Deze is geschreven voor het gebruik van de energievergelijker van Pricewise, maar bij andere energievergelijkers zal het stappenplan ook goed toepasbaar zijn.

Benodigde tijd: 2 minuten

Energie vergelijken: Volg onze 7 stappen van het energie vergelijken stappenplan!

 1. Zorg voor zoveel mogelijk gegevens. Bij het gebruiken van een energievergelijker heb je nodig:

  Postcode + huisnummer.
  Je huidige energieleverancier.
  Je jaarlijkse gasverbruik en stroomverbruik.
  Het soort meter. Heb je een enkele, dubbele of slimme meter.
  Of je zonnepanelen hebt en hoeveel stroom je teruglevert.

 2. Laat onbekende gegevens schatten.

  Weet je niet wie je huidige energieleverancier is? Probeer er toch achter te komen door in je mailbox te kijken of te kijken naar je afschrijvingen van je bankrekening. Mocht het niet lukken dan kun je ‘Weet niet/niet van toepassing’ kiezen.

  Weet je je gasverbruik en/of stroomverbruik niet? Je kunt schatten door het aantal gezinsleden te kiezen.

  Weet je niet hoeveel stroom je met je zonnepanelen teruglevert? Je kunt dan aangeven hoeveel zonnepanelen je hebt voor een geschatte teruglevering.

 3. Invoeren gegevens stap 1: Postcode en huisnummer.

  Kies je huidige energieleverancier (kies ‘onbekend ‘Weet niet/niet van toepassing’ wanneer je je huidige leverancier niet weet), voer je postcode en huisnummer in en geef aan wat voor meter je hebt en of je zonnepanelen hebt. Geef de opwek van de zonnepanelen aan wanneer je die hebt of kies het aantal zonnepanelen wanneer je de opwek niet weet. Klik op ‘Check je voordeel’ om meer in te kunnen vullen dan alleen je postcode + huisnummer en huidige energieleverancier. Vul de overige gegevens in en klik op ‘Ga verder’.

 4. Energie vergelijken: kies de beste deal met de laagste energieprijzen en/of de beste voorwaarden.

  Je ziet nu alle deals. Links zie je de instelling die je hebt aangegeven en die je nog kunt wijzigen. Bij elke deal zie je:
  – Welke energieleverancier de deal aanbiedt.
  – Tarief en contractduur.
  – Eventuele cashback.
  – De gemiddelde klantbeoordeling die klanten op Pricewise hebben achtergelaten.
  – Kosten per maand/per jaar.
  – Het balkje ‘tarieven & meer info’ voor meer informatie over de opbouw van de berekende totaalprijzen en andere tabbladen.
  – Een aanklikbaar vakje ‘vergelijk’ om meerdere deals met elkaar te vergelijken.
  – De ‘ga verder’-knop om je gegevens in te voeren en een energiecontract af te sluiten.

 5. Kies een aanbieding.

  Klik op ‘naar aanvragen’ bij de deal die jij interessant vindt.

 6. Ga akkoord met de deal.

  Vul je gegevens in en klik op ‘Aanvragen en betalen’.

 7. Wacht op een bevestiging.

  Binnen twee weken krijg je een bevestiging van je nieuwe leverancier. Hierna heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de overstap kosteloos annuleren.

Aanbieding in de energievergelijker verdwenen. Hoe kan dat?

Je gaat misschien straks energie vergelijken met de energievergelijker van Pricewise en ziet een mooie aanbieding staan met goedkope gas en stroom. De besparing is waarschijnlijk een mooi bedrag, maar over overstappen wil je misschien nog even nadenken. Grote kans dat je na een weekje nadenken de aanbieding ineens niet meer kunt vinden.

De energiemarkt is een hele dynamische markt waarin prijzen continu aangepast worden. Zo heeft de huidige coronacrisis ook zijn invloed op de energieprijzen. Bij minder vraag dan aanbod van energie ontstaat er een overschot en dalen de prijzen. Bij bijvoorbeeld duurdere olieprijzen stijgt ook de energieprijs. Deze fluctuerende trent zorgt ervoor dat er elke dag andere aanbiedingen zijn bij energieleveranciers.

Dat zie je ook terug in dit artikel. In de alinea ‘Overstappen bij energie : Cadeau of cashback?’ spreken we over deal 2 en 13.

In de alinea Energie vergelijken: Verder kijken dan je neus lang is.’ spreken we over deal 1 en 3. Deze alinea’s zijn niet op dezelfde dag geschreven en gaan over verschillende aanbiedingen. 

Soms zie je ook een melding in de energievergelijker: Wacht niet te lang met aanvragen: door aanpassingen van leveranciers kunnen onze deals dagelijks wijzigen.’

We zullen je laten zien hoe de aanbiedingen in een maandje tijd kunnen verschillen:

Nummer 1 aanbieding op Pricewise.
Ingevoerd verbruik: 3500 kWh en 1500 m3 gas per jaar.
Enkele meter. Geen zonnepanelen. Alle soorten contracten.
DatumTotale kosten per jaar min Cashback
28-3-2021€1846,27
31-3-2021€1846,27
3-4-2021€1846,27
9-4-2021€1846,27
16-4-2021€1842,41
23-4-2021€1872,54

Mensen vragen ook: FAQ.

Is energie vergelijken in 2024 verstandig?

Ja, energie vergelijken in 2024 is zeer verstandig. Ook met de huidige hoge energieprijzen kun je veel geld besparen op gas en stroom. Door het vergelijken van de energietarieven kun je honderden euro’s besparen.

Wat is de beste energie vergelijkingssite?

De beste energie vergelijkingssite vinden wij Pricewise op basis van onze review waar ze een 8,0 als rapportcijfer krijgen op basis van duizenden ervaringen.

Wie is het goedkoopste met gas en stroom?

Dit is moeilijk te zeggen. Energieleveranciers bieden verschillende contracten aan. Het ene contract van een energieleverancier is goedkoper dan de andere. In de resultaten bij het vergelijken van energieprijzen zien we regelmatig een energieleverancier op een hoge positie en ook op een lage positie. De energieleverancier biedt dan meerdere contracten aan, maar in prijs scheelt het dan veel geld.

Welke energieleverancier kiezen 2024?

Welke energieleverancier moet je kiezen in 2024? Je moet niks, maar we kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van deze Frank Energie review geneigd bent om voor Frank Energie te kiezen. Zij bieden energie tegen inkoopprijzen aan, zonder dat ze de prijs verhogen om winst te maken. Er zijn natuurlijk steeds meer die deze dynamische energiecontracten aanbieden.

Energie vergelijken : overstappen in 2 minuten.

Het beste kun je jaarcontracten aangaan via de energievergelijker. Zorg ervoor dat je niet te vroeg overstapt, want dan kost het je een boete. Elk jaar energie vergelijken en overstappen met een andere energievergelijker is het meest voordelig, dus laat je geen contracten aansmeren via deur-tot-deurverkoop, telefonische verkoop of een verkoper in een winkelstraat. Dan ben je altijd te duur uit. Ben je ook nieuwsgierig hoeveel geld jij kunt verdienen met een overstap? Neem dan nu 2 minuten de tijd om goedkope gas en stroom te vinden met een eventuele welkomstbonus tot wel €400! Lees ook dit artikel wanneer je nog meer vragen hebt over het overstappen naar een andere energieleverancier!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wil je meer weten over het vergelijken van zakelijke energie?

Met speciale dank naar https://energie.expertpagina.nl/

Met speciale dank naar https://energie.beginthier.nl/

Met speciale dank naar https://energie.links.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!