Energie vergelijker : Kijken naar de details.

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

We hebben in meerdere artikelen genoemd dat je kunt besparen op de kosten die je maakt voor energie. Denk aan ons artikel over de welkomstbonus bijvoorbeeld. De tarieven zijn afgelopen 1 juli 2020 weer gunstiger geworden zoals je in dit artikel kunt lezen. Wanneer we het over het veranderen van energieleverancier hebben noemen we altijd de energie vergelijker. Laat onderaan dit artikel even weten hoeveel een overstap jou oplevert.

Pak nu een flinke welkomstbonus en de nieuwe lage energietarieven!

Binnen 2 minuten vind jij de beste energiedeal!

Ja, ik wil zien wat de beste energiedeal voor mij is

Inhoudsopgave

Waarom een energie vergelijker gebruiken?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan je behoorlijk wat geld opleveren. Je moet hier rekening houden met jouw contractsituatie. Je wilt natuurlijk geen opzegvergoeding aan je huidige leverancier betalen, omdat je overstapt voordat je huidige contract is afgelopen.

Overstappen naar een andere energieleverancier kun je op verschillende manieren doen. Je zou zelf kunnen bellen naar de klantenservice van de energiemaatschappij waar jij je energie wilt afnemen. Je ziet ook regelmatig verkopers van energie in winkelstraten staan die mensen aanspreken met ‘mooie deals’. Telefonisch kun je ook benaderd worden en er lopen ook deur-tot-deur verkopers rond.

De mogelijkheid die wij aanraden is via het internet. Energievergelijkers geven je een mooi overzicht van de kosten die je zal maken per energieleverancier. Het rekenwerk wordt voor jou gedaan en het kost je maar enkele minuten.

Met een energie vergelijker overstappen ben je goedkoper uit dan bij alle andere manieren.

Energie vergelijken onafhankelijk?

Een energie vergelijker zorgt er dus voor dat jij geen tarieven en andere kosten waaruit de energierekening is opgebouwd hoeft te vergelijken. Het bespaart je heel veel tijd en moeite. We raden deze manier van overstappen aan en adviseren zelf energie vergelijken met PriceWise. Deze energievergelijker verdient al jaren op rij de 1e of 2e plaats in de Website van het Jaar verkiezing!

Op de vraag of PriceWise onafhankelijk is kunnen we eigenlijk verwijzen naar het feit dat ze het al jaren goed doen in de Website van het Jaar verkiezing. PriceWise is niet in handen van een energieleverancier die zijn eigen bedrijf er gunstiger uit laat zien t.o.v. de concurrentie. Onafhankelijk dus.

In oktober 2018 werd bijvoorbeeld vergelijkingssite Independer overgenomen door De Persgroep en Achmea. Daardoor zijn mensen zich af gaan vragen of Achmea ook gunstiger in de vergelijkingen zou komen te staan dan concurrenten. Hier kun je ook lezen over onafhankelijkheid die in twijfel wordt getrokken: https://nos.nl/artikel/203832-verzekeraars-independer-niet-onafhankelijk.html

Wij willen benadrukken dat dit niet onze mening over Independer is. Waarschijnlijk kun je over elk bedrijf klachten en dubieuze verhalen lezen wanneer je op internet zoekt. Dit zal ook over PriceWise zo zijn, want tegenwoordig worden klachten en zaken die niet vlekkeloos verlopen meteen op internet geplaatst is onze mening. Conclusies die mensen op social media en websites trekken over bedrijven zijn vaak snel geplaatst.

Wij zijn in ieder geval erg tevreden over PriceWise en de Website van het Jaar verkiezing biedt ons zoveel houvast om te zeggen dat wij PriceWise kiezen als energie vergelijker.

Energie vergelijken: op welke details moet je letten?

Je kunt bij de energie vergelijker invullen uit hoeveel personen het huishouden bestaat. Het gemiddelde energieverbruik in Nederland voor dat aantal personen wordt dan gebruikt in de berekening. Je moet ook je postcode en huisnummer invullen. Je kunt ook zelf je (geschatte) verbruik invullen en laten weten of je een dubbele of slimme meter hebt, of je (heel verstandig) zonnepanelen hebt die je energierekening fors omlaag brengen en je kunt aangeven dat je geen gas gebruikt. Dit kan wanneer je een zonneboiler hebt die je de gaskosten bespaart. Tot slot kun je aangeven bij welke energieleverancier je nu zit.

Wanneer je op ‘check je voordeel’ klikt zullen de tarieven en beste deals voor jou op maat berekend worden. Je ziet een overzicht met bovenaan de beste deal, hoeveel kosten je zult maken en hoeveel je je bespaart. Verder zie je enkele details: Het product, de klantbeoordeling en het type contract. Ook de eenmalige welkomstbonus staat bij het logo van de energieleverancier.

Aan de linkerkant kun je de vertoningen aanpassen. Wil je alleen vaste of variabele tarieven zien dan kun je dat makkelijk veranderen. Ook kun je ervoor zorgen dat niet de grootste besparing, maar de energieleverancier met de beste klantbeoordeling bovenaan komt te staan.

Energie vergelijken: Verder kijken dan je neus lang is.

Met de informatie de je in eerste instantie ziet lijkt het heel eenvoudig. Bovenaan staat het goedkoopste aanbod dus waarom zou je verder kijken?

Dit is omdat je onder elke deal kunt klikken op ‘tarieven en meer info’. Zo kun je bij ‘Over de leverancier’ kijken naar enkele kenmerken van de leverancier. Op het moment van schrijven is een deal bij Budget Energie voor ons persoonlijk de beste keuze, maar de deal van Energiedirect is maar €1,63 per jaar duurder. Energiedirect heeft wel een app waarmee je je verbruik kunt inzien en je termijnbedrag kunt aanpassen, maar BudgetEnergie niet. Het zou een reden kunnen zijn om niet voor de net iets goedkopere deal te kiezen, maar voor nummer 2 op de lijst.

Je kunt ook meer details zien over de klantbeoordelingen. Je ziet verschillende beoordelingspunten en kunt de letterlijke klantbeoordelingen zien wanneer je op het aantal reacties klikt.

Energievergelijker Energie Besparen Info

Bij de productdetails zie je je wat je nou precies gaat afnemen wanneer je de deal accepteert. Je ziet ook de stroomherkomst staan. Bij de deal van Budget Energie staat ook 37% bij biomassa. Sta je niet achter energiewinning uit biomassa (waar ook discussie over is) dan kies je misschien liever voor die deal waarbij je €1,63 duurder uit bent. In ons geval is dat bij Energiedirect en daarbij is de stroom 100% uit wind opgewekt. Wellicht doe je dan nog verder onderzoek of dit nep groene stroom is.

Bij het tabblad ‘Tarieven’ zie je de opbouw van de berekende kosten. De prijs per kWh stroom, m3 gas en de vaste leveringskosten kun je hier bekijken. Mocht je schatting wat betreft je energieverbruik helemaal niet kloppen dan is het goed om te weten hoe de kosten berekend zijn.

Het verschil tussen de beste die voor ons is berekend (Budget Energie) en de nummer 3 (United Consumers) is €17. We hebben 3 personen als huishouden ingevoerd en daarmee 3500 kWh en 1500 m3 gas gebruikt in de berekening.

De verschillen zijn ruim 1,5 cent per kWh en ruim 2,5 cent per m3. Wanneer we veel meer dan de berekende 3500 kWh en 1500m3 gas gebruiken kan de deal met United Consumers voor ons toch beter zijn. Er is dus een omslagpunt waarbij de lagere tarieven van de deal van United Consumers ervoor zorgt dat je in de totale energiedeal goedkoper zijn dan de deal van Budget Energie. De schatting het energieverbruik van verschillende groottes qua huishouden is vaak wel goed, maar misschien vind je het toch fijn om te checken of dit overeenkomt met je eigen verbruik. Wanneer je je verbruik weet is het natuurlijk beter om dit in te voeren voor een accurate berekening van de kosten.

Klik hier om naar de site van United Consumers te gaan.

De rol van vaste leveringskosten.

Bij United Consumers betaal je standaard vaste leveringskosten van €100 per product (gas en stroom) per jaar in ons bovenstaande voorbeeld.  Bij Budget Energie is dat €35,86. De tarieven van United Consumers zijn echter lager, vandaar dat het verschil slechts €17 is.

Let op! Hoezo ‘vaste’ leveringskosten?

Ze heten vaste leveringskosten, dus je denkt dat dit een vast bedrag per energieleverancier is wat men maakt om energie aan jou te leveren. Dit is niet het geval. Deze kosten verschillen niet alleen per energieleverancier, maar ook tussen de aanbiedingen van een energieleverancier. Wanneer wij op dit moment de energievergelijker gebruiken zien we enkele deals van BudgetEnergie. We zien bij ‘vaste’ leveringskosten van €26, €39 en €52 bij 3 verschillende aanbiedingen.

United Consumers komen we twee keer tegen in de 20 beste aanbiedingen voor ons op het moment van schrijven. Bij de ene aanbieding zijn de vaste leveringskosten €100 per product per jaar en bij de andere aanbieding zijn deze €69! Toch is de aanbieding met €100 aan vaste leveringskosten €30 goedkoper, omdat de energietarieven daar een stuk lager zijn. De vaste leveringskosten verschillen dus per aanbieding. Gebruik daarom een energievergelijker, want daarmee zie je snel welke deal de beste is inclusief alle kosten. Zelf gaan rekenen is eigenlijk niet meer goed te doen met zoveel verschillende aanbiedingen.

De terugleververgoeding voor zonnepanelen.

Wanneer je zonnepanelen hebt (een verstandige investering) kun je stroom terugleveren. In dit artikel kun je meer lezen over het terugleveren van stroom. Het terugleveren van stroom aan de energieleverancier levert je geld op. De prijs per kWh stroom die je teruglevert verschilt nogal per energieleverancier. Houd rekening met een terugleververgoeding tussen de 3 cent en de 12 cent per kWh. Wanneer je 1000 kWh teruglevert kan je dit €30 (bij een vergoeding van 3 cent per kWh) tot €120 (bij een vergoeding van 12 cent per kWh) opleveren. Het is de moeite waard dus wel waard om te controleren welke leverancier een hoge terugleververgoeding geeft. Gelukkig kun je ook aangeven wanneer je van plan bent stroom terug te leveren. Dit kun je bij deze energievergelijker doen door ‘Ik heb zonnepanelen’ aan te vinken. Je kunt dan invullen hoeveel je teurglevert of het aantal zonnepanelen dat je hebt invullen wanneer je niet precies weet hoeveel je teruglevert.

Energieleverancier vergelijken: Kiezen voor een leverancier die je niet kent?

Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier en vind je overstappen spannend? Dat hoeft helemaal niet. Overstappen gaat meestal vlekkeloos. Wanneer je een contract met vaste looptijd hebt moet je een datum aangeven waarop de overstap kan plaats vinden. Neem de dag nadat je contract afloopt.

Je kunt natuurlijk heel wat reviews gaat lezen over verschillende energieleveranciers. Zoals we in dit artikel over betrouwbare energieleveranciers al schreven: Over elke leverancier zijn genoeg klachten te vinden.

De ACM houdt energieleveranciers in de gaten en verstrekt leveringsvergunningen. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van energieleveranciers: https://www.consuwijzer.nl/vergelijken-en-overstappen/energie/is-energieleverancier-betrouwbaar

In 2 minuten tot wel €400 verdienen met de energie vergelijker!

De energie vergelijker berekent snel voor jou de beste deal die je op dit moment kunt krijgen. We raden je aan elk jaar over te stappen, want vaak zijn de beste deals 1-jarige contracten. Wanneer je elk jaar overstapt profiteer je van een welkomstbonus van soms wel honderden euro’s!

Ben jij ook nieuwsgierig hoeveel geld je kan besparen op energie? Binnen een paar klikken weet je het.

Pak nu een flinke welkomstbonus en de nieuwe lage energietarieven!

Binnen 2 minuten vind jij de beste energiedeal!

Ja, ik wil zien wat de beste energiedeal voor mij is

Heb je een bedrijf aan huis? Is het dan nodig dat je een zakelijk energiecontract afsluit of niet?

2 reacties op “Energie vergelijker : Kijken naar de details.

 1. geachte redactie,
  om te komen tot een goede vergelijking van een goede maand bedrag voor energie verbruik
  ontbreek er een aantal zaken

  wat van groot belang gaat worden is de prijs die de energie bedrijf gaan terug betalen bij opbrengst van zonnepanelen.
  hierover wordt weinig of geen informatie verstrekt.
  de prijs van te leveren energie €. ——
  de prijs van het salderen van zonnepanelen terug levering vergoeding €. -,–
  de prijs van vaste leveringskosten per dag €. -,–
  de prijs van netbeheerkosten per dag €. -,–
  vermindering van energie belasting per dag €.

  1. Hallo,
   Fijn dat er lezers zijn die graag meedenken in het compleet maken van een artikel!

   De optie over het terugleveren van de zonnepanelen hebben we inmiddels aan het artikel toegevoegd. Een uitstekende opmerking van u/jou, want door het prijsverschil in terugleververgoeding is dit voor bezitters van zonnepanelen best een belangrijke instelling die je moet aanvinken in de energievergelijker.

   We hebben ook een stuk toegevoegd over de vaste leveringskosten. Deze verschillen per energiedeal. Mocht je verbruik hoger of lager zijn dan het verbruik die je invoert in de energievergelijker dan spelen vaste leveringskosten een rol. Dit is in het artikel genoemd. De netbeheerskosten en energiebelasting is een vaststaand bedrag en van invloed op alle energiedeals. Je kunt niet kiezen uit een netbeheerder of invloed hebben op de energiebelasting. Dit is van invloed op het termijnbedrag, maar niet van invloed op het gebruik van de energievergelijker; waar dit artikel over gaat.

   Vriendelijk bedankt voor uw/jouw reactie. Dit wordt erg gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze site te bezoeken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om pagina's sneller te laden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten. Cookies kunt u alleen zelf verwijderen, aangezien deze op uw computer opgeslagen zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Onze cookies zijn 'standaard' cookies zoals vrijwel alle websites op de wereld inzetten. We kunnen niet zien wie onze website bezoekt en (dat zouden we ook niet willen) kunnen geen persoonlijke informatie doorgeven aan andere partijen. Let op! : Onze cookies zijn Technisch Noodzakelijke cookies volgens de EU-cookie wetgeving. Daarnaast zijn er niet noodzakelijke (maar voor ons gewenste) analyse cookies voor Google Analytics. Door deze website te bezoeken ga je hiermee akkoord.

Sluiten