Energielabel: Welke is het zuinigst?

Welk energielabel is het zuinigst?

Vraag je je af wat een energielabel is? En welk energielabel is het zuinigst? We leggen je uit wat het is en welke labels er zijn. Sinds 2021 zijn er nieuwe energielabels voor huishoudelijke apparaten. Na dit artikel ga jij waarschijnlijk meteen kijken welk energielabel jouw woning en jouw apparatuur heeft. Een energielabel voor je woning is verplicht. Heb je geen energielabel voor je woning dan kun je een boete krijgen van ruim €400! Een energielabel aanvragen is dus zeer aan te raden. Wil je graag je huis energiezuinig maken om energiekosten te besparen én je energielabel van je woning te verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Krijg hier gratis en vrijblijvend advies op maat in het artikel ‘verduurzamen woning‘. Zo weet jij welke energiebesparende maatregelen voor jouw specifieke situatie écht winstgevend zijn.Laat onderaan dit artikel even weten of jij nog apparaten hebt die een ongunstig energielabel hebben.

Vraag een energielabel aan en voorkom een flinke boete!

Een energielabel voor je woning is sinds 1 januari 2021 verplicht. Krijg hier gratis meerdere offertes voor een energielabel!

Ja, ik wil gratis offertes voor een energielabel aanvragen

Inhoudsopgave

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label die laat weten hoe energiezuinig een huis of apparaat is. Een label voor een huis is 10 jaar geldig. Met een gunstige energielabel is de kans groter dan je je huis verkoopt als je concurrentie hebt van huizenbezitters met een huis die een minder gunstige energielabel heeft. Je bent verplicht een energielabel bij je huis te hebben. De boete wanneer je deze niet hebt is maximaal €405. Vraag daarom een label aan, als je deze nog niet hebt, via Slimster.

Energielabel 2021: nieuwe rankschikking energielabels.

De energielabels van enkele huishoudelijke apparaten zijn per maart 2021 aangepast. Apparaten werden steeds zuiniger, waardoor het A-label niet meer voldoende verschil kon aangeven. Er werden steeds meer +-jes toegevoegd, maar er is nu een nieuwe klassering gemaakt. Het zuinige A+++-label is nu maximaal een B-label geworden. Zo is er weer ruimte voor apparaten die in de toekomst nóg zuiniger zijn als de huidige. Op dit moment verdienen heel veel apparaten een A+++-label, waardoor de verschillen niet meer goed waar te nemen zijn.

Welke energielabels zijn sinds maart 2021 aangepast?

De nieuwe energielabels worden gefaseerd ingevoerd. De eerste apparaten die een nieuw energielabel krijgen zijn:

 • Koelkasten
 • Vriezers
 • Vaatwassers
 • Wasmachines
 • Was-droogcombinaties
 • Wijnbewaarkasten
 • Beeldschermen

Bij was-droogcombinaties worden de gegevens voor “alleen wassen” en voor “wassen en drogen” gesplitst. Was-droogcombinaties krijgen daarom ook twee energieklassen. De energieklasse die je links ziet is voor “wassen en drogen” en die je rechts ziet voor “alleen wassen”.

Je kunt tot 1 december 2021 deze apparaten nog tegenkomen met een oud label. Daarna mogen de apparaten met oude labels niet meer worden verkocht. De nieuwe labels zijn G tm A. Die met een A-label zijn de meest energiezuinige apparaten, maar B is op dit moment het meest gunstige energielabel dat is toegekend.

Lampen krijgen vanaf 1 september het nieuwe energielabel en later zullen andere apparaten volgen. Computers, kookplaten en decoders hebben geen energielabel. De nieuwe energielabels worden op iets andere wijze berekend dan de oude. Het kan zijn dat het apparaat met nu nog een A+++-label ineens een D-label krijgt bij de nieuwe energielabels. Een ander A+++-label kan worden veranderd in een B-label.

Het nieuwe energielabel 2021 voor huishoudelijke apparaten wordt berekend door vanaf nu ook de volgende aspecten mee te laten wegen:

 • Onderhoud
 • Afvalverwerking
 • Recycling
 • Upgrades
 • Hergebruik
 • Reparatiemogelijkheden

Welke energielabels zijn er anno 2020?

De energielabels zijn gerangschikt op één hoofdletter. Een beter energielabel betekent dat je flink bespaart op energiekosten vanwege bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. De labels gaan van A t/m G. Een label A of B is heel gunstig, terwijl F of G aangeeft dat de woning helemaal niet energiezuinig is. Dit maakt hem voor potentiële kopers minder interessant en kost je sowieso geld vanwege een hogere energierekening.

Bij apparaten is het ‘minst zuinige label’ een D. Wanneer je een apparaat hebt met dit label dan kun je het beste zo snel mogelijk onderzoek doen naar een energiezuinig exemplaar, want het spaart behoorlijk wat geld uit. Bij apparaten is niet A het zuinigst, maar A+++. Dat betekent dat A+, A++ en A+++ allemaal zuiniger zijn dan A. Omdat er steeds zuinigere versies van de apparaten werden geproduceerd is er door de Europese Unie bepaald dat er geen apparaten meer geproduceerd mogen worden met een label van A of nog minder zuinig. Daardoor is A+ de minst zuinige klasse die je kunt kopen. Computers hebben overigens geen energielabel.

Hier vind je het aanbod in witgoed van bol.com!

Energielabel Energie Besparen Info

Auto’s hebben ook een energielabel, waardoor je snel kunt zien hoeveel brandstof de auto verbruikt in vergelijking met auto’s van vergelijkbare grootte. De labels gaan van A t/m G. Per letter kan het je wel 10 % aan brandstof schelen!

Hoeveel kan ik met een gunstig energielabel verdienen?

Na onderzoek is gebleken dat een beter energielabel ook de waarde van je huis verhoogd. Een energielabel die één stap beter is verhoogt de waarde met gemiddeld 1,5 procent. Bij 3 of meer stappen kan dit oplopen naar bijna 4%.

Een gunstigere energielabel kun je krijgen door te investeren in isolatie, een betere ketel of andere energiebesparende producten. Deze maatregelen zorgen sowieso voor energiebesparing die kan oplopen tot duizenden euro’s. Investeren in het energiezuiniger maken van je huis is een goede investering, omdat je zowel de energierekening verlaagd en dus de waarde van je huis verhoogd.

Uitgelicht

Energielabel huis aanvragen tot 2021.

Jouw woning kan al een energielabel hebben. Huizen krijgen een voorlopig energielabel gebaseerd op een schatting. Dit is gedaan op basis van gegevens uit het Kadaster wat betreft het bouwjaar, de grootte van de woning en het type woning in vergelijking met andere vergelijkbare huizen.

Een definitief energielabel kun je aanvragen voor maximaal een paar tientjes. Na het controleren van gegevens van de woning is de volgende stap het sturen van foto’s, een bouwkundig rapport en facturen van bijv. isolatiewerkzaamheden. Een erkend deskundige zal dit binnen enkele dagen beoordelen en via de mail ontvang je dan het label. De deskundige komt dus niet bij je thuis. Deze oude situatie is veranderd. Lees onderaan dit artikel over het aanvragen van een energielabel voor je huis vanaf januari 2021.

Als je een energielabel hebt blijft deze 10 jaar geldig. Heb je al een energielabel en wil je deze vernieuwen, omdat je bijvoorbeeld een investering hebt gedaan om het huis energiezuiniger te maken dan kun je weer een nieuwe aanvragen.

Verhoog je energielabel van je woning
bron: milieucentraal.nl

Bespaar nu geld met energiezuinige apparaten.

Wil jij ook graag meteen besparen op je energierekening? Het aanschaffen van huishoudelijke apparaten die een zeer gunstig B-label hebben is snel gedaan, waardoor je snel geld kunt besparen. Zoals je in de video bovenaan dit artikel kon zien kan het verschil in energieverbruik oplopen tot ruim €200 per 15 jaar.

Een plek waar je energiezuinig witgoed kunt kopen is Witgoedhuis. Je koopt zo bij een echte expert en je ziet snel in het overzicht welk label een apparaat heeft. Klik hieronder op de knop om het energiezuinige aanbod van deze specialist op het gebied van witgoed te bekijken.

Mensen vragen ook: FAQ.

Waar kan ik het energielabel van mijn woning vinden?

Het energielabel van jouw woning vinden kan gemakkelijk online. Vul je postcode en huisnummer in op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ en zie direct welk energielabel jouw huis heeft.

Is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Wanneer je geen energielabel hebt kun je een boete krijgen van €435. Beschermde monumenten, gebouwen met religieuze activiteiten of fabriekshallen hoeven geen energielabel te hebben.

Wat heeft invloed op het energielabel van een woning?

Duurzame installaties en isolatie heeft invloed op het energielabel van een woning. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, een ventilatiesysteem, vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie, raamisolatie (HR-glas), buitendeuren en de CV-ketel.

Hoe kun je het beste en het goedkoopst je energielabel verbeteren?

Wil je weten hoe je het beste en het goedkoopst het energielabel van je woning kunt verbeteren? Lees ons artikel over Huis verduurzamen: Energielabel verbeteren en energie kosten besparen met energiebesparende maatregelen en krijg gratis advies voor 8 energiebesparende maatregelen om het energielabel van jouw huis te verbeteren. Je weet dan precies hoeveel je per maatregel moet investeren en hoeveel geld het je bespaart!

Hoeveel energie en geld scheelt een beter energielabel voor je woning aan stookkosten?

Een goed energielabel zoals een A of B scheelt tussen de 40 en 50 procent aan stookkosten in vergelijking met een E, F of G label. Dit kan afhankelijk van je energieverbruik oplopen tot boven de €1000!

Wordt je woning meer waard met een beter energielabel?

Ja, de woningwaarde gaat omhoog bij een beter energielabel. Een woning wordt gemiddeld 4% meer waard wanneer het geen D-label, maar een beter energielabel A heeft. Bij een woningprijs van €250.000 kan het flink verbeteren van het energielabel je dus zo €10.000 opleveren! Verbeter jij jouw huis met een G-label naar een A-label? Dan kun je gemiddeld al 13% meer voor je woning krijgen!

Waar kun je goedkoop een energielabel aanvragen?

Een plek waar je goedkoop een energielabel kunt aanvragen is Slimster. Je kunt gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor een energielabel die door een EnergiePrestatie-adviseur toegekend wordt. Zo kun jij de aanbiedingen naast elkaar leggen en de goedkoopste deal vinden! Vraag nu hier gratis offertes van meerdere EP-adviseurs aan!

Welke apparaten hebben een energielabel?

Wasmachines, televisies, wasdrogers, verlichting, airconditioners, ovens, afzuigkappen, vaatwassers, koelkasten en vriezers hebben een energielabel.

Hoeveel geld bespaar je met apparaten met een gunstig energielabel?

Afhankelijk van je energieverbruik en de energieprijzen bespaar je met veel apparaten een handvol tientjes per jaar aan energie.

Energielabel woning aanvragen vanaf 2021.

Eerder in dit artikel beschreven we al hoe je een energielabel voor je woning kon aanvragen voor 2021. Er hoefde geen deskundige bij je thuis te komen en het label kostte een paar tientjes. Het energielabel voor je huis wordt nu met een uitgebreide analyse tot stand. Er komt nu wél een deskundige bij je in huis die berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Op basis hiervan stelt de adviseur een energielabelletter vast. Het is verplicht een energielabel, die 10 jaar geldig is, te hebben voor je woning. Heb je die niet dan riskeer je een boete die kan oplopen tot ruim €400!

Vraag een energielabel aan en voorkom een flinke boete!

Een energielabel voor je woning is sinds 1 januari 2021 verplicht. Krijg hier gratis meerdere offertes voor een energielabel!

Ja, ik wil gratis offertes voor een energielabel aanvragen

Wil je graag een auto die niet zo belastend is voor het milieu? Lees dan eens over een elektrische auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten