Energielabel: Welke is het zuinigst?

Energieklasse A is niet altijd heel zuinig!

Vraag je je af wat een energielabel is? We leggen je uit wat het is en welke labels er zijn. Sinds 2021 zijn er nieuwe energielabels voor huishoudelijke apparaten. Na dit artikel ga jij waarschijnlijk meteen kijken welk energielabel jouw woning en jouw apparatuur heeft. Een energielabel voor je woning is verplicht. Heb je geen energielabel voor je woning dan kun je een boete krijgen van ruim €400! Een energielabel aanvragen is dus zeer aan te raden. Laat onderaan dit artikel even weten of jij nog apparaten hebt die een ongunstig energielabel hebben.

Vraag een energielabel aan en voorkom een flinke boete!

Een energielabel voor je woning is sinds 1 januari 2021 verplicht. Plan nu een afspraak in!

Ja, ik wil een energielabel aanvragen

Inhoudsopgave

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label die laat weten hoe energiezuinig een huis of apparaat is. Een label voor een huis is 10 jaar geldig. Met een gunstige energielabel is de kans groter dan je je huis verkoopt als je concurrentie hebt van huizenbezitters met een huis die een minder gunstige energielabel heeft. Je bent verplicht een energielabel bij je huis te hebben. De boete wanneer je deze niet hebt is maximaal €405. Vraag daarom een label aan, als je deze nog niet hebt, via www.energielabelvoorwoningen.nl of via energielabel-kopen.nl

Energielabel 2021: nieuwe rankschikking energielabels.

De energielabels van enkele huishoudelijke apparaten zijn per maart 2021 aangepast. Apparaten werden steeds zuiniger, waardoor het A-label niet meer voldoende verschil kon aangeven. Er werden steeds meer +-jes toegevoegd, maar er is nu een nieuwe klassering gemaakt. Het zuinige A+++-label is nu maximaal een B-label geworden. Zo is er weer ruimte voor apparaten die in de toekomst nóg zuiniger zijn als de huidige. Op dit moment verdienen heel veel apparaten een A+++-label, waardoor de verschillen niet meer goed waar te nemen zijn.

Welke energielabels zijn sinds maart 2021 aangepast?

De nieuwe energielabels worden gefaseerd ingevoerd. De eerste apparaten die een nieuw energielabel krijgen zijn:

 • Koelkasten
 • Vriezers
 • Vaatwassers
 • Wasmachines
 • Was-droogcombinaties
 • Wijnbewaarkasten
 • Beeldschermen

Bij was-droogcombinaties worden de gegevens voor “alleen wassen” en voor “wassen en drogen” gesplitst. Was-droogcombinaties krijgen daarom ook twee energieklassen. De energieklasse die je links ziet is voor “wassen en drogen” en die je rechts ziet voor “alleen wassen”.

Je kunt tot 1 december 2021 deze apparaten nog tegenkomen met een oud label. Daarna mogen de apparaten met oude labels niet meer worden verkocht. De nieuwe labels zijn G tm A. Die met een A-label zijn de meest energiezuinige apparaten, maar B is op dit moment het meest gunstige energielabel dat is toegekend.

Lampen krijgen vanaf 1 september het nieuwe energielabel en later zullen andere apparaten volgen. Computers, kookplaten en decoders hebben geen energielabel. De nieuwe energielabels worden op iets andere wijze berekend dan de oude. Het kan zijn dat het apparaat met nu nog een A+++-label ineens een D-label krijgt bij de nieuwe energielabels. Een ander A+++-label kan worden veranderd in een B-label.

Het nieuwe energielabel 2021 voor huishoudelijke apparaten wordt berekend door vanaf nu ook de volgende aspecten mee te laten wegen:

 • Onderhoud
 • Afvalverwerking
 • Recycling
 • Upgrades
 • Hergebruik
 • Reparatiemogelijkheden

Welke energielabels zijn er anno 2020?

De energielabels zijn gerangschikt op één hoofdletter. Een beter energielabel betekent dat je flink bespaart op energiekosten vanwege bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. De labels gaan van A t/m G. Een label A of B is heel gunstig, terwijl F of G aangeeft dat de woning helemaal niet energiezuinig is. Dit maakt hem voor potentiële kopers minder interessant en kost je sowieso geld vanwege een hogere energierekening.

Bij apparaten is het ‘minst zuinige label’ een D. Wanneer je een apparaat hebt met dit label dan kun je het beste zo snel mogelijk onderzoek doen naar een energiezuinig exemplaar, want het spaart behoorlijk wat geld uit. Bij apparaten is niet A het zuinigst, maar A+++. Dat betekent dat A+, A++ en A+++ allemaal zuiniger zijn dan A. Omdat er steeds zuinigere versies van de apparaten werden geproduceerd is er door de Europese Unie bepaald dat er geen apparaten meer geproduceerd mogen worden met een label van A of nog minder zuinig. Daardoor is A+ de minst zuinige klasse die je kunt kopen. Computers hebben overigens geen energielabel.

Hier vind je het aanbod in witgoed van bol.com!

Energielabel Energie Besparen Info

Auto’s hebben ook een energielabel, waardoor je snel kunt zien hoeveel brandstof de auto verbruikt in vergelijking met auto’s van vergelijkbare grootte. De labels gaan van A t/m G. Per letter kan het je wel 10 % aan brandstof schelen!

Hoeveel kan ik met een gunstig energielabel verdienen?

Na onderzoek is gebleken dat een beter energielabel ook de waarde van je huis verhoogd. Een energielabel die één stap beter is verhoogt de waarde met gemiddeld 1,5 procent. Bij 3 of meer stappen kan dit oplopen naar bijna 4%.

Een gunstigere energielabel kun je krijgen door te investeren in isolatie, een betere ketel of andere energiebesparende producten. Deze maatregelen zorgen sowieso voor energiebesparing die kan oplopen tot duizenden euro’s. Investeren in het energiezuiniger maken van je huis is een goede investering, omdat je zowel de energierekening verlaagd en dus de waarde van je huis verhoogd.

Uitgelicht

Energielabel huis aanvragen tot 2021.

Jouw woning kan al een energielabel hebben. Huizen krijgen een voorlopig energielabel gebaseerd op een schatting. Dit is gedaan op basis van gegevens uit het Kadaster wat betreft het bouwjaar, de grootte van de woning en het type woning in vergelijking met andere vergelijkbare huizen.

Een definitief energielabel kun je aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl voor maximaal een paar tientjes. Na het controleren van gegevens van de woning is de volgende stap het sturen van foto’s, een bouwkundig rapport en facturen van bijv. isolatiewerkzaamheden. Een erkend deskundige zal dit binnen enkele dagen beoordelen en via de mail ontvang je dan het label. De deskundige komt dus niet bij je thuis. Deze oude situatie is veranderd. Lees onderaan dit artikel over het aanvragen van een energielabel voor je huis vanaf januari 2021.

Als je een energielabel hebt blijft deze 10 jaar geldig. Heb je al een energielabel en wil je deze vernieuwen, omdat je bijvoorbeeld een investering hebt gedaan om het huis energiezuiniger te maken dan kun je deze ook via www.energielabelvoorwoningen.nl aanvragen.

Verhoog je energielabel van je woning
bron: milieucentraal.nl

Wil je wel graag een deskundige hebben die thuis je woning bekijkt en een energielabel voor je opstelt? Dit kun je ook laten doen via energielabel-kopen.nl voor €349. Klik op de onderstaande afbeelding om een afspraak in te plannen.

Bespaar nu geld met energiezuinige apparaten.

Wil jij ook graag meteen besparen op je energierekening? Het aanschaffen van huishoudelijke apparaten die een zeer gunstig B-label hebben is snel gedaan, waardoor je snel geld kunt besparen. Zoals je in de video bovenaan dit artikel kon zien kan het verschil in energieverbruik oplopen tot ruim €200 per 15 jaar.

Een plek waar je energiezuinig witgoed kunt kopen is Witgoedhuis. Je koopt zo bij een echte expert en je ziet snel in het overzicht welk label een apparaat heeft. Klik hieronder op de knop om het energiezuinige aanbod van deze specialist op het gebied van witgoed te bekijken.

Energielabel woning aanvragen vanaf 2021.

Eerder in dit artikel beschreven we al hoe je een energielabel voor je woning kon aanvragen voor 2021. Er hoefde geen deskundige bij je thuis te komen en het label kostte een paar tientjes. Het energielabel voor je huis wordt nu met een uitgebreide analyse tot stand. Er komt nu wél een deskundige bij je in huis die berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Op basis hiervan stelt de adviseur een energielabelletter vast. Het is verplicht een energielabel, die 10 jaar geldig is, te hebben voor je woning. Heb je die niet dan riskeer je een boete die kan oplopen tot ruim €400!

Vraag een energielabel aan en voorkom een flinke boete!

Een energielabel voor je woning is sinds 1 januari 2021 verplicht. Plan nu een afspraak in!

Ja, ik wil een energielabel aanvragen

Wil je graag een auto die niet zo belastend is voor het milieu? Lees dan eens over een elektrische auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *