Energieprijzen 1 juli 2021: tarieven gas en stroom omhoog.

Gasprijzen en stroomprijzen stijgen. Voorkom een hogere energierekening!

Elk jaar wijzigen de variabele energietarieven voor gas en stroom op 1 januari en 1 juli. Op deze datums kan het bedrag wat je kwijt bent aan energie flink veranderen. Dat is deze keer het geval. Lees in dit artikel meer over de energieprijzen per 1 juli 2021. Wil je meer weten ovver het vinden van de laagste energieprijzen? Lees dan ons must read artikel over energie vergelijken onafhankelijk met een energievergelijker. We hebben inmiddels ook de verwachting energieprijzen 2024 voor je beschreven.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Energieprijzen 1 juli 2021 : stijging tot wel 25%!

Na meerdere keren te zijn gedaald zal het nu anders zijn. Per 1 juli 2021 stijgen de energieprijzen fors. Independer.nl laat weten een stijging tot wel 25% te verwachten. Daarmee zullen huishoudens tot wel €400 duurder uit zijn op de energierekening.

Dat de energieprijzen omhoog gaan is niet heel verrassend. In onze verwachting over de energieprijzen van 2022 vertelden we al dat we een stijging verwachtten. Dat de stijging al zo fors wordt voor variabele tarieven is wel verrassend. Maar hoe komt het dat de energie tarieven omhoog gaan met zo’n groot percentage? Wil je minder energiekosten? Lees dat het artikel over gas besparen en ons artikel over stroom besparen.

Update januari 2023: Sinds 2021 zijn de prijzen fors gestegen. Met het energie plafond 2023 worden de prijzen enigzins laag gehouden. Lees meer in ons artikel over het energie plafond 2023.

De 5 oorzaken van de stijging van de energieprijzen per 1 juli 2021:

  • Schaarste in olie.
  • Het koude voorjaar, waardoor veel gas is verbruikt en er nu schaarste is.
  • Verhoging prijs voor CO2-uitstootrechten in het Europese emissiehandelssysteem (ETS) voor energieproducenten.
  • De energietarieven zijn sinds de Corona pandemie erg laag geweest, waardoor een stijging logisch is.
  • Herstel van de economie na de ‘Corona-dip’.

Energieprijzen stijging raakt 6 miljoen huishoudens.

Wanneer je een vast contract hebt met vaste tarieven blijf je de tarieven betalen die je hebt afgesproken bij de ingang van het contract. Dit is hét grote voordeel van een vast contract met vaste tarieven. Wanneer je dit hebt hoef je je dus geen zorgen te maken om de veranderingen per 1 juli.

Houd wel goed in de gaten of je dit contract daadwerkelijk hebt. In Nederland zijn veel mensen die een vast contract met vaste tarieven uitdienen, maar geen nieuw vast contract nemen. Wanneer je contract afloopt krijg je automatisch een contract zonder vaste looptijd met de (duurdere) variabele tarieven. Of misschien heb je sowieso al geen vaste tarieven gehad.

Energietarieven 1 juli 2021 Energie Besparen Info

Doordat de variabele energieprijzen omhoog gaan zullen zo’n 4 miljoen huishoudens met een contract met variabele prijzen zo’n 160 euro meer gaan betalen op de energierekening. Daarbij komen 2 miljoen vaste contracten met vaste tarieven die de komende tijd aflopen. Zijn deze mensen niet alert door een nieuw contract af te sluiten dan zullen ze zo’n 400 euro meer gaan betalen voor energie.

Vattenfall heeft al online aangegeven wat de exacte stijgingen zijn. Met een verbruik van 2250 kWh en 1200 m3 geeft aan dat stroom €3 en gas €4,50 per maand duurder wordt.

Dit komt neer op een stijging van 1,6 cent per kWh stroom en 4,5 cent per m3 gas.

Het beste is om met de energievergelijker in 2 minuten de beste energiedeal (meestal een vast contract) te vinden. Zo voorkom je dat je in de duurdere energietarieven van een variabel contract terecht komt. Bovenaan en onderaan dit artikel vind je een knop om naar onze favoriete energievergelijker te gaan. Misschien wil je ook eerst ons MUST READ artikel over energie vergelijken lezen.

Uitgelicht

Energieprijzen zakelijke energie per 1 juli 2021.

Ook de variabele zakelijke energieprijzen zullen stijgen. Essent geeft aan dat gas ongeveer 2,5 cent per m3 duurder wordt en de stroomprijs met een cent per kWh zal stijgen. Dit is een stijging van 10,8% van de gasprijs en een stijging van 16,6% van de stroomprijs.

Dit betekent dat je flink duurder uit bent voor het energieverbruik. Voorkom dat je honderden euro’s teveel betaalt, omdat je niet het voordeligste energiecontract hebt. Met de zakelijke energievergelijker vind je binnen 2 minuten de laagste energieprijzen voor ZZP, MKB en Grootzakelijk. Wanneer je meer informatie wilt over zakelijke energie vergelijken kun je dit artikel lezen. Weet je niet of je voor een energiecontract als MKB’er of particulier kan/moet kiezen? Lees dan eens os artikel over MKB energie vergelijken.

Wat doet de rest van Nederland?

In de Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt lezen we meer over het overstapgedrag in Nederland tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021.

Hoeveel huishoudens zijn overgestapt naar een andere energieleverancier?1.600.000 huishoudens.
Hoeveel procent van de Nederlandse huishoudens is in de afgelopen 3 jaar overgestapt?45%
Hoeveel procent van de Nederlandse huishoudens overweegt of weet zeker dat ze overstappen naar een andere energieleverancier in de komende 3 jaar?60%
Wat is de meest voorkomende reden om over te stappen naar een andere energieleverancier?Besparen op de maandelijkse kosten (56%)
Hoeveel verschil zit er tussen het duurste energiecontract met variabele tarieven en het goedkoopste energiecontract met vaste tarieven voor 1 jaar?€389,00

Goedkoopste energie: Besparen op energie door overstappen met de energie vergelijker.

Voorkom dat je ineens een stuk meer voor energie gaat betalen. Een energiecontract met vaste tarieven en de looptijd van 1 jaar is vrijwel altijd het voordeligst en kan je honderden euro’s besparen. Wil je met energie overstappen, maar heb je nog vragen? Lees dan dit artikel.

Neem nu 2 minuten de tijd om de goedkoopste energie te vinden.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wil je graag meer weten hoe je de beste deal vind door het gebruiken van een energievergelijker?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!