10 Energieslurpers: Heb jij ze in huis?

Energieslurpende apparaten verhogen jouw energierekening!

Het leven wordt ons een stukje makkelijker gemaakt door allerlei elektrische apparaten. Na de aanschaf kost het gebruik ook geld, maar hoeveel geld kosten al die energieslurpende apparaten eigenlijk. Het blijkt dat heel veel mensen niet weten hoeveel stroom een droger, waterkoker en al die andere apparaten kosten. Er zijn zelfs heuse energieslurpers in jouw huis aanwezig! Laat onderaan het artikel even weten welke energieslurpers jij in huis hebt en bekijk ook eens energiezuinige apparaten.

Hoeveel geld kan ik besparen met zuinige apparaten?

Ontdek nu de zuinigste apparaten bij specialist Witgoedhuis!

Ja, ik wil energiezuinig witgoed bekijken

Energieslurpende apparaten: wat zijn dat?

In vrijwel elk huishouden zie je veel elektrische energieslurpende apparaten die ook nog eens dagelijks gebruikt worden. Sommige apparaten gebruiken niet zoveel stroom en anderen juist wel. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders niet precies weten hoeveel stroom een product gebruikt. Na het lezen van dit artikel weet jij dit wel en heb je een goed inzicht in hoe je kunt besparen op je stroomverbruik. Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland is ongeveer 3000 kWh per jaar.

Sommige producten zijn energieslurpers. Daarmee bedoelen we apparaten of producten die een veel hoger energieverbruik hebben dan andere elektriciteitsverbruikers. Bedenk wel dat we in onze beschrijvingen van stroomgebruik gemiddelden gebruiken. Hoeveel jouw vaatwasser bijvoorbeeld gebruikt kan behoorlijk verschillen van het door ons genoemde gemiddelde. Het verbruik van een apparaat kun je snel zien door een energielabel.

Energieslurper: de warmtepomp.

Lang was een elektrische boiler de grootste energieslurpende apparaat, maar de warmtepomp slurpt nog wat meer. Hij helpt wel je gasverbruik drastisch te verlagen, dus per saldo is de warmtepomp wel winstgevend. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Lees daarover in het artikel ‘Warmtepomp goedkoper dan gas?’ meer. Warmtepompen kunnen wel 3000 kWh of meer per jaar verbruiken. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp, de te verwarmen woning en natuurlijk je verbruiksgedrag.

Stroomverbruik elektrische boiler: 2000 kWh.

Een elektrische boiler die groter is dan 20 liter verbruikt erg veel energie en kunnen we rekenen onder de meest energieslurpende apparaten. Hij verbruikt gemiddeld bijna 2000 kWh stroom per jaar! Een zonneboiler gebruikt zonlicht en verbruikt bijna de helft minder dan een elektrische. Dat scheelt je op jaarbasis al snel €200!

Stroomverbruik verlichting

Energieslurpers in huis? Kies led lampen.

Een grote kostenpost in elk huis is de verlichting. Je gebruikt het elke dag dat je thuis bent en vergeet misschien wel eens een lamp uit te zetten die onnodig brandt. Vooral ’s avonds heb je waarschijnlijk veel lampen aan om het gezellig te maken en alles goed te kunnen zien. Daarnaast hebben veel mensen ook buiten lampen aan. In Nederland verbruiken we gemiddeld 540 kWh stroom per jaar voor de verlichting. Lees onze tips om je verbruik te verminderen en kijk of led lampen iets voor jou zijn. Met led lampen i.p.v. ouderwetse gloeilampen kun je in 15 jaar tijd rekenen op een besparing van ongeveer €65 per verwisselde lamp! Weg met die ouderwetse energieslurpers!

Stroomverbruik vijverpomp

Een vijverpomp is te verkrijgen in verschillende sterktes. Een gemiddelde vijverpomp met een vermogen van 20 watt verbruikt zo’n 180 kWh per jaar wanneer hij continu aan staat. Zware vijverpompen verbruiken tot wel 10 keer zoveel. Dat komt neer op 1800 kWh per jaar. Die verdient de 2e plek bij de energieslurpers.

Stroomverbruik elektrische kachel

Wanneer je ruimtes verwarmt met een elektrische kachel zonder thermostaat heb je een energieslurper in huis. Heb je deze ruim 500 uur per jaar aan? Dan verbruik je ongeveer 1000 kWh aan stroom. Dat komt omdat hij steeds blijft verwarmen en niet op een lager vermogen schakelt wanneer de ruimte op de gewenste temperatuur is. Gelukkig zijn er ook elektrische kachels met een thermostaat of is een elektrische kachel als bijverwarming heel geschikt. Met het steeds grote verschil in de stroomprijs en de gasprijs wordt een elektrische kachel steeds interessanter.

Stroomverbruik vaatwasser

Je kunt gewoon je vieze vaat in de vaatwasser doen en op het knopje drukken. Veel mensen vinden een vaatwasser hebben niet meer dan normaal. Dit gemak voorkomt dat je elke dag met de hand moet afwassen en afdrogen. Gelukkig is een vaatwasser geen gigantische energieslurper, maar moet je wel uitgaan van ongeveer 300 kWh aan verbruikte stroom per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van welk energielabel de vaatwasser heeft en hoe vaak je hem aanzet. Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige vaatwasser dan ben je bij Witgoedhuis aan het juiste adres. Hier vind je alle witgoed keurig met energielabel duidelijk vermeld in de zoekresultaten. Ze kunnen een vaatwasser ook voor je inbouwen.

Uitgelicht

Let op! Bij de onderstaande energieslurpers worden de oude energielabels van voor 1 maart 2021 genoemd. Sindsdien zijn de energielabels veranderd.

Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+. (Bron)

Stroomverbruik koelkast

Net zoals bij andere producten maakt het bij de koelkast ook flink uit hoe oud hij is. Een moderne koelkast met A+++-label is ruim 40% zuiniger dan een met een A+-label. Heb je een koelkast die al meer dan 10 jaar oud is dan kan het zijn dat deze ruim 3 keer zoveel stroom verbruikt als een met een A+++-label! Je kunt rekenen op een stroomverbruik tussen de 80 kWh en 160 kWh. Een Amerikaanse koelkast is een echte energieslurper. Deze verbruikt ongeveer 450 kWh per jaar!

Stroomverbruik vriezer

Net als de koelkast is de vriezer ook een apparaat die je non-stop aan hebt staan. En net als bij de koelkast is het verschil in stroomverbruik tussen een A+-label en een A+++-label ruim 40%. Of je een kastmodel of kistmodel vriezer maakt niets uit voor je stroomverbruik. Voor een vriezer reken je afhankelijk van de grootte en het energielabel tussen de 140 en 300 kWh stroomverbruik per jaar. Er zijn genoeg vriezers van hoge kwaliteit en met een laag stroomverbruik te verkrijgen.

Stroomverbruik airconditioning

Een airconditioner koelt de ruimte en heeft een ventilator als alternatief. Het stroomverbruik van de airco is wederom afhankelijk van het energielabel. Het zal tussen de 160 en 430 kWh per jaar liggen en kan dus gerekend worden tot de energieslurpers. Een ventilator koelt de lucht niet, maar zorgt door het verplaatsen van lucht wel voor een daling van de gevoelstemperatuur van 2 á 3 graden. Een ventilator gebruikt ongeveer 15 kWh aan stroom per jaar. Dat is een verschil van 145 tot 415 kWh per jaar. Als we 415 kWh x 23 cent per kWh rekenen komen we op een besparing van €95 per jaar indien je voor de ventilator kiest.

Stroomverbruik airconditioning Energie Besparen Info

Stroomverbruik televisie

Bij televisies is het stroomverbruik heel verschillend. Dat komt door de verschillende beeldschermgroottes en door de verschillende soorten tv’s. En kijk je één uurtje televisie per dag? Of kijk je elke avond tot in de late uurtjes tv?

Wanneer je een plasma televisie hebt dat heb je een echte energieslurper in huis. Deze verbruikt bijna 2,5 keer zoveel stroom als een led-tv van dezelfde grootte. Heb je een led-tv met energielabel C van 42 inch (107 centimeter)? Dan kun je bij 4 uur per dag televisie kijken rekenen op 200 kWh aan stroomverbruik. Bij een toestel met A++-label is dit rond de 50 kWh. Dat scheelt 75%! Een led-tv van 32 inch (82 centimeter) verbruikt ongeveer 30% minder energie dan een 42 inch televisie. De digitale decoder verbruikt ook nog een 100 tot 200 kWh per jaar.

Hier vind je meer dan 18000 TV’s op bol.com !

Sluipverbruik: Het apparaat niet gebruiken en toch stroom verbruiken!

Je gebruikt het apparaat niet en toch gebruikt het stroom. De stand-by stand is gemakkelijk, maar kost je non-stop een beetje geld. Een elektrische tandenborstel laadt automatisch op wanneer je hem in de bijgeleverde houder zet. Een decoder voor de tv en sommige andere apparaten hebben zelfs geen uitknop. Ze kunnen alleen op stand-by. Dat zijn natuurlijk energieslurpende apparaten.

Een wasmachine en droger gebruiken zelfs in de uit-stand nog stroom. Om ervoor te zorgen dat je het sluipverbruik flink verminderd kun je stand-by killers kopen. Deze verbreken de stroomtoevoer naar het apparaat. Je kunt ook de stekkers uit het stopcontact halen. Wanneer je het teveel werk vindt om dit elke dag te doen en ze ook nog eens elke dag weer in het stopcontact moet doen is een stekkerdoos een oplossing. Daarmee kan je met 1 druk op een knop een groep stekkers afsluiten van elektriciteit.

Een computer met randapparatuur is de grootste sluipverbruiker: €33 per jaar. De tv met decoder kost aan sluipverbruik gemiddeld €15. Zelf het uitschakelen van de klok op de magnetron bespaart je €4. Met een energiemeter kun je zelf meten wat het precieze aan kWh aan sluipverbruik van een apparaat is. Stop de energiemeter in het stopcontact en doe daar de stekker van het apparaat weer in. Gemiddeld is een huishouden in Nederland tussen de €80 en €100 kwijt aan sluipverbruik.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat zijn energievreters in huis?

De meeste energie wordt verbruikt door de verwarming. Deze zorgt voor 70% tot 75% van de energiekosten. Daarnaast is de douche een energievreter.

Welk apparaat verbruikt de meeste energie?

De oven verbruikt het meeste energie wanneer je deze regelmatig gebruikt. Heb je een elektrische boiler of elektrische kachel? Dan ben je hier het meeste geld aan kwijt voor energie.

Hoe kan ik het stroomverbruik van apparaten meten?

Met een energiemeter kun je het stroomverbruik van apparaten meten. De energiemeter stop je in het stopcontact en in de energiemeter stop je de stekker van het apparaat.

Energieslurpende apparaten: wat is de grootste energieslurper in huis?

Energieslurpende apparaten zijn apparaten die veel stroom verbruiken. De grootste energieslurper in huis is de warmtepomp met wel 3000 kWh per jaar. Afhankelijk van je verbruiksgedrag en het type warmtepomp kan het stroomverbruik nog hoger zijn. Verwarmen met airco (in feite een lucht-lucht warmtepomp) is met een jaarverbruik van 1500 kWh en 0 m3 gas voor het verwarmen van de woning bijvoorbeeld zeer rendabel. In ons artikel noemen we meer energieslurpers in huis.

Hoeveel geld kan ik besparen met zuinige apparaten?

Afhankelijk van hoe oud het apparaat is of welk energielabel het heeft kun je behoorlijk besparen met een energiezuinig apparaat met het beste energielabel. Bij televisies is het zuinigste label A++. Bij andere apparaten bestaat het A+++-label met soms een minpercentage als toevoeging. Je ziet bijvoorbeeld een A+++-20%-label en dit betekent dat het verbruik 20% lager is dan een regulier A+++-label. Bij specialist Witgoedhuis kun je bij de specificaties zien hoeveel kWh of geld een apparaat kost bij gemiddeld gebruik. Dit kun je vergelijken met de apparaten die je nu hebt. Let op! sinds 2021 zijn de energielabels voor apparaten aangepast. Het zuinigste label is nu A.

Doe je energierekening en het milieu een plezier en kijk nu naar het meest zuinige witgoed van dit moment.

Hoeveel geld kan ik besparen met zuinige apparaten?

Ontdek nu de zuinigste apparaten bij specialist Witgoedhuis!

Ja, ik wil energiezuinig witgoed bekijken

Wist je dat je ook ervoor kunt zorgen dat je 0 euro aan stroomkosten voor tuinverlichting hebt? Lees over solar tuinverlichting, oftewel tuinlampen met een zonnepaneel.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!