Non-stop energie besparen? Ga voor energiezuinige huishoudelijke apparaten!

Over energiezuinige apparaten zoals een vriezer, koelkast, televisie en meer!

Je let misschien al op het besparen van energie. Je kunt bijvoorbeeld de verwarming wat lager zetten, minder lang douchen of zonnepanelen aanschaffen die jouw stroomkosten minimaliseren. Maar heb je er al wel eens bij stil gestaan dat je huishoudelijke apparaten in huis hebt die non-stop energie verbruiken? Hoe zuinig zijn die eigenlijk? Laat onderaan dit artikel even weten wat jij nog niet wist voor je dit artikel las en nu wel.

Op zoek naar energiezuinige huishoudelijke apparaten?

Ja, laat mij het aanbod zien.

Energiezuinige huishoudelijke apparaten: nieuwe energielabels per maart 2021.

Energiezuinige huishoudelijke apparaten herken je aan het energielabel. Zoals je verderop in dit artikel kunt lezen waren er tot 1 maart 2021 energielabels waarin apparaten zo zuinig werden dat het A-label werd voorzien van +-tekens. A+++ was zuiniger dan bijvoorbeeld A. Niet iedereen vond dit systeem van beoordelen te begrijpen. Daarom zijn de energielabels voor huishoudelijke apparaten herzien en vernieuwd in maart 2021.

De nieuwe energielabels zorgen voor een herindeling. Wat eerder A+++ was zou nu een C-label kunnen krijgen. Het beste label is A en het minst gunstige label is G. Het A-label is op dit moment (maart 2023) nog niet uitgedeeld en biedt de kans op een verbetering van energiezuinigheid. Wat nu een G-label is was eerder een A+. Meer informatie over de energielabels van apparaten vind je hier: https://www.energielabel.nl/apparaten/

Hoe kun je zien dat huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn?

Veel huishoudelijke apparaten hebben een energielabel. Hierop kun je zien hoe zuinig het apparaat is ten opzichte van andere merken en modellen. Je kunt zien hoeveel stroom er verbruikt wordt en hoeveel decibel geluid het apparaat produceert. Naast het verbruik in kWh zie je snel hoe zuinig het apparaat is door gekleurde balken met een daarbij behorende letter. De rode kleur met daarbij de letter D geeft aan dat er veel energie verbruikt wordt. De donkergroene kleur met daarbij A+++ is heel zuinig. Wil je snel energiezuinige huishoudelijke apparaten vinden? Klik hieronder om naar Witgoedhuis te gaan. De specialist in huishoudelijke apparaten.

Let op: Sinds 2021 zijn de energielabels voor huishoudelijke apparaten aangepast.

Er waren inmiddels apparaten met een A+++-label, waardoor het voor consumenten wat verwarrend werd. A+ klinkt zuinig maar dat bleek inmiddels wat tegen te vallen. De nieuwe rankschikking heeft tot gevolg dat op het moment van deze update (november 2021) het B-label de meest gunstige is die tot nu toe is uitgedeeld. Tot 1 december 2021 zijn nog apparaten te koop met het oude label. Klik hier voor meer informatie. Dit artikel bevat nog de oude energielabels.

Energie besparen met een energiezuinige koelkast.

De koelkast staat bij veel mensen 24 uur per dag en 7 dagen in de week aan. Je kunt met een energiezuinige koelkast dus behoorlijk wat besparen. Hoewel we het eerder nog hadden over energielabel D is de productie daarvan al wel gestopt. Koelkasten die nu geproduceerd worden en het minst goede energielabel krijgen zijn voorzien van een A+-label.

Het verschil in stroomverbruik tussen een normaal formaat koelkast met een A+-label en een A+++-label is ongeveer €30 tot €35 per jaar. Een koelkast met A+++-label zal wel wat duurder zijn in aanschaf. Als je uitgaat van een levensduur van 15 jaar kun je dus zo’n €450 tot €525 aan stroomkosten op je koelkast besparen!

Heb jij dus een koelkast die een A+-label heeft of zelfs nog een ouder model dan is het de moeite waard om informatie over de zuinigste koelkasten van dit moment in te winnen.

Uitgelicht

Lager energieverbruik met een energiezuinige vriezer.

Het verhaal van de vriezer is gelijk aan die van de koelkast. A+ klinkt als heel zuinig, maar blijkt het minst goede label te zijn die nog wordt uitgedeeld aan vriezers. Vriezers die een lager label zouden moeten krijgen worden niet meer geproduceerd. Heb je jouw vriezer al wat jaren dan zou je nog wel eentje kunnen hebben met bijvoorbeeld een B-label.

Kijk dus goed op het energielabel naar het verbruik van de vriezer. Een vriezer staat net als de koelkast 24 uur per dag en 7 dagen in de week aan, dus het is de moeite waard om een energiezuinige vriezer te nemen. Een grote vriezer verbruikt uiteraard meer energie dan een kleinere. Ga dus goed na welk formaat voor jou echt nodig is. Koop je een te grote vriezer dan verkwist je onnodig geld.

Vriezer-Diepvries-Energie-Besparen-Info

We gaan rekenen met het verbruik van een kistmodel vriezer van gemiddelde grootte. Het verschil in jaarlijks stroomverbruik tussen een vriezer met een A+-label en een met een A+++-label is een halvering van het stroomgebruik. Na een jaar of 15 scheelt je dit grofweg €400 tot €600. Een zuinigere vriezer is wel wat duurder, dus kijk zelf goed naar de prijzen en de labels van de vriezers om te kijken of je dit de moeite waard vindt.

Energieverbruik verminderen met een energiezuinige droger.

A+++ is ook bij drogers het label voor de zuinigste exemplaren. Het verschil met diepvriezers en koelkasten is dat onder het A+-label ook het A-label en het B-label verkrijgbaar zijn.

Een wasdroger (wij hebben het over de warmtepompwasdroger en niet over de energieverslindende condensdroger) met een B-label verbruikt maar liefst 3 keer zoveel stroom als een droger met een A+++-label. Afhankelijk van de inhoud van de droger en hoe vaak je de droger gebruikt is het verschil in stroomkosten ongeveer €60 per jaar. Dat is na 15 jaar dus €900!

Ook hier moet je goed kijken naar welk formaat je nodig hebt. Voor twee volwassenen heb je zeer waarschijnlijk genoeg aan een droger met een inhoud van 6 kilo.

Minder elektriciteit verbruiken met een energiezuinige wasmachine.

Bij wasmachines hebben we weer de keuze uit A+, A++ en A+++. Tenminste, deze labels hebben de wasmachines die eind 2019 op de markt gebracht worden. Je zult vast nog wasmachines met label A en B tegenkomen in de winkels. A+++ is ongeveer 20 procent energiezuiniger dan A+. De ontwikkeling van energiezuinig huishoudelijk apparatuur gaat zo snel dat er ook al apparaten zijn die zuiniger zijn dan A+++! Deze hebben een A+++-label met toevoeging. Je ziet bijvoorbeeld apparaten met een label van A+++-30% en dat betekent dat het verbruik 30% zuiniger is dan een apparaat met een gewoon A+++-label. Dit is niet alleen bij wasmachines zo, maar ook bij andere apparaten. Dit zijn geen officiële toevoegingen en worden niet door alle webwinkels gebruikt.

Witgoedhuis is een online winkel gespecialiseerd in witgoed. Zij laten de toevoeging wel zien. Je vind er vele energiezuinige huishoudelijke apparaten.

Klik hier om het aanbod van Witgoedhuis.nl te zien.

Verbruik minder stroom met een energiezuinige vaatwasser.

In de winkels vind je waarschijnlijk alleen nog vaatwassers met een energielabel van A+, A++ en A+++. De verschillen in energieverbruik van vaatwassers is vergeleken met de duurdere aanschafprijs niet echt de moeite waard. Heb je een vaatwasser die ouder is dan 13 jaar dan kan het wel lonen om een vaatwasser met  A+++-label te nemen. Heb je eentje met een A-label of zelfs beter dan kun je beter je huidige vaatwasser behouden totdat hij het begeeft.

Energie besparen met een energiezuinige oven.

Wil je graag bakken en heb je ook graag een magnetron in huis? Dan kunnen we je meteen vertellen dat een combimagnetron zuiniger is dan een gewone oven. Wil je toch een oven dan is het aan te raden om voor een te kiezen die de hete lucht functie heeft. Daarmee heb je een lagere temperatuur nodig om dezelfde resultaten te krijgen als andere ovens met een hogere temperatuur zouden halen. Het bespaart je ongeveer 15% aan energie!

De energielabels van ovens gaan tot A+++. Toch is het ook afhankelijk van het formaat en de stand hoeveel energie je verbruikt. Een kleinere oven met A-label kan in de praktijk energiezuiniger zijn dan een grotere oven met A+++-label.

Energie besparen met een energiezuinige televisie.

Bij televisies is A++ het zuinigste label. Het energieverbruik wordt bepaald door het type toestel, de grootte van het scherm en het merk. Zo is gebleken dat televisies van Samsung meer energie gebruiken dan vergelijkbare toestellen van concurrenten.

Energiezuinige televisie Energie Besparen Info

Het verschil in stroomverbruik tussen een televisie met een B-label en een A++-label is ongeveer 20 euro per jaar wanneer we uitgaan van een 42 inch (107 cm).

Bij kleine schermen is het verschil iets minder en bij grotere schermen bespaar je meer met een televisie met een A++-label. In 10 jaar kun je dus zo’n €200 besparen!

Veel verschil in energieverbruik televisies.

Het verschil in energieverbruik kan in 10 jaar tijd nog veel verder oplopen dan de hierboven genoemde €200. We hadden het namelijk over de moderne LED-tv. Er zijn echter ook nog andere types op de televisiemarkt. Een gewone LCD-tv verbruikt namelijk ruim 40% meer energie dan een LED-tv!

Een LED-tv is zuinig, omdat er kleine led lampjes gebruikt worden. In oudere televisies werden een soort tl-buisjes gebruikt. Een plasma tv is nog veel meer een  energieverslinder dan de LCD- en LED-tv. Hij verbruikt wel 3 keer zoveel stroom als een LED-tv! We raden je aan om een LED-tv aan te schaffen wanneer je nog een plasma televisie hebt. Er zijn ook OLED en QLED televisies, maar die zijn nog zo duur in aanschaf waardoor je uiteindelijk duurder uit bent dan met een gewone LED-tv.

In het grote aanbod van televisies met verschillende types, beeldkwaliteit en merken is het voor de consument het meest overzichtelijk om te kijken naar het energielabel en het aantal kWh dat per jaar verbruikt. Dit verbruik is gebaseerd op het gemiddelde gebruiks-/kijkgedrag in Nederland. Aangezien dit bij elk energielabel is gebruikt om het verbruik te berekenen krijg je een goed beeld van de verhoudingen tussen de televisies. Op Conrad kun je gemakkelijk bij elk product een specificatie van het energielabel inzien! Hoeveel energie kun jij besparen?

Ook bol.com heeft een ruime keuze in televisies. Het energielabel is meteen zichtbaar en het precieze energieverbruik staat bij de product specificaties.

Kies uit ruim 1800 televisies op bol.com !

Energie besparen met een energiezuinige verlichting.

Heb jij nog andere lampen dan led lampen in huis? Dan is het aan te raden om ze meteen in te wisselen voor led lampen wanneer je ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen in gebruik hebt. Spaarlampen vervangen is minder noodzakelijk, maar kan ook geen kwaad. De led lamp is wat duurder dan andere lampen, maar verdienen zich makkelijk terug. Ze zijn energiezuiniger én gaan veel langer mee dan andere lampen. Leer meer over hoeveel je kunt besparen met verlichting door dit artikel te lezen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de zuinigste energieklasse?

Bij elektrische apparaten is energielabel A het zuinigst. Van B tm G is G het minst zuinig. Voor 2021 waren de energielabels anders gerankschikt en was energielabel A+++ het zuinigste.
Bij woningen is het juist andersom veranderd. Voor 2021 was energielabel A de beste energieklasse. Vanaf 2021 heb je met label A++++ de meest energiezuinige woning en met energielabel G de minst energiezuinige woning.

Wat is een oud energielabel vergeleken met een nieuw energielabel?

De oude energielabels van elektrische apparaten zijn opnieuw gerangschikt. Een oud energielabel A++ kan bij de nieuwe energielabels een B scoren. Het oude energielabel vertelde het energieverbruik per jaar. Het nieuwe energielabel vertelt bij bijvoobeeld televisies het energieverbruik per 1000 kijkuren. Deze nieuwe labels zorgen ervoor dat je beter kunt inschatten wat je energieverbruik zal zijn per apparaat, omdat de oude energielabels misschien wel uitgaan van een aantal kijkuren waar jij niet bij in de buurt komt.

Met welke energiezuinig apparaat bespaar je de meeste energie?

Een oude koelvriescominatie vervangen bespaart je de de meeste energie. Heb je er één van 10 jaar oud? Een nieuwe bespaart je jaarlijks 150 kWh. Vervang je een 20 jaar oude koelvriescombinatie? Dat bespaart wel 250 kWh per jaar!

Wil jij energie besparen met energiezuinig witgoed?

Klik op de knop bovenaan de pagina om naar het assortiment van specialist Witgoedhuis te kijken.

Koop je vaak en liever bij bol.com? Klik hieronder voor ruim 16.000 huishoudelijk apparaten!

Zou jij ook graag minder geld willen uitgeven aan energie?

Modern zuinig witgoed kan de oplossing zijn.

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Wil jij meer energie besparen? Zorg ervoor dat je 0 euro aan stroomkosten hebt voor je tuinverlichting.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!