Energiezuinige waterkoker: sneller water koken én besparen!

Zuinige waterkoker zorgt sneller voor kokend water!

We zijn dol op energie besparen en hebben al vele artikelen hierover geschreven. Naast de artikelen over grote energiebesparende maatregelen, waarmee je een energiezuinige woning kan realiseren, kijken we in dit artikel naar de energiezuinige waterkoker. Zijn er grote verschillen tussen waterkokers wat betreft het energieverbruik en wat kan een zuinige waterkoker je besparen?

Wil jij minder energie verbruiken met de waterkoker?

Bekijk hier het ruime aanbod in energiezuinige waterkokers van 3000 watt!

Ja, ik wil kijken hoe duur energiezuinige waterkokers zijn en wat het aanbod is.

Energiezuinige waterkoker: heeft het nut?

Een energiezuinige waterkoker is natuurlijk lang niet zo winstgevend ten opzichte van een minder zuinige waterkoker als je het vergelijkt met de grote energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of het wel nut heeft om hiernaar te kijken.

We hebben wel eens reacties ontvangen dat mensen het besparen van bijvoorbeeld €60 per jaar door wat radiatorfolie aanbrengen niet echt de moeite waard vinden. In dat geval vind je een zuinige waterkoker waarschijnlijk ook niet interessant. We raden je dan ook aan om het artikel over de energie besparen mindset te lezen.

Verderop in dit artikel lees je over de verschillen in energieverbruik van waterkokers. Mocht je het artikel over de energie besparen mindset niet gelezen hebben, dan willen we je nu alsnog meegeven dat alles wat energie bespaart de moeite waard is. Je hoeft zo minder geld uit te geven aan energie en kan dat aan andere dingen besteden. Elke euro is er één en een waterkoker bestellen is natuurlijk weinig moeite.

Energieverbruik waterkoker kan flink verschillen.

Het energieverbruik van een waterkoker kan flink verschillen. Er zijn heel veel waterkokers te koop in verschillende prijsklasses en met een verschillend vermogen. Dit vermogen is aangegeven in het aantal watt. Op de energierekening betaal je stroom is kilowattuur.

De berekening is makkelijk. 1000 watt is 1 kilowattuur wanneer je het apparaat van 1000 watt ook daadwerkelijk een uur lang gebruikt.

Bij waterkokers is het verschil in watt groot. We zien waterkokers met 500 watt vermogen die worden aangeprezen als ‘ideaal voor op de camping’ tot waterkokers met een vermogen van 3100 watt. We komen ook nog een waterkoker tegen van 150 watt die ideaal is voor op de camping.

Zuinige Waterkoker Energie Besparen Info

500 watt is natuurlijk veel minder dat 3100 watt dus je zou denken dat je het beste voor de waterkoker van 500 watt kan kiezen. Maar dat is niet juist! Denk eraan dat je stroom betaalt in kilowattuur. Het energieverbruik is natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang de waterkoker moet koken om het water warm te krijgen.

Een waterkoker met een lager vermogen in watt doet er veel langer over en verbruikt uiteindelijk meer energie. Je wil dus liever een waterkoker met hoog vermogen, want deze heeft het water razendsnel gekookt.

Hoeveel energie kost het om 1 liter water te koken?

Hoeveel energie het kost om 1 liter water te koken ligt dus aan het vermogen. 500 watt is niet heel krachtig en heeft meer tijd nodig om het water te koken dan die met meer watt.

In onderstaande tabel zie je hoeveel energie het kost om 1 liter water te koken:

Aantal watt vermogen waterkoker.Tijd om 1 liter water te koken.Energieverbruik voor het koken van 1 liter water.
500 watt20 minuten0,167 kWh
1700 watt4 minuten0,133 kWh
2400 watt2,5 minuten0,100 kWh
3000 watt1,5 minuut0,075 kWh

Minder krachtige waterkokers moeten dus langer werken om het water gekookt te krijgen. Hierdoor verbruiken ze toch meer energie dan de krachtige waterkokers. De waterkokers met meer vermogen hebben het verwarmingselement ook in de bodem verwerkt, waar waterkokers met minder vermogen vaak het element zichtbaar op de bodem hebben. Dit laatste levert meer kalkvorming in het water op en maakt een goede filter belangrijker.

Zuinige waterkoker: zoveel geld kan je per jaar besparen.

Een zuinige waterkoker kan je geld besparen. Zouden alle waterkokers even lang nodig hebben om het water te koken dan zou je liever kiezen voor een waterkoker met laag vermogen.

Een waterkoker van 500 watt verbruikt in één uur 0,5 kilowattuur (kWh), terwijl een van 3100 watt dus 3,1 kWh in een uur verbruikt. Door dit verbruik te delen door de tijd dat de waterkoker aan staat weten we het energieverbruik en kunnen we uitrekenen van een energiezuinige waterkoker bespaart.

In onze berekening gaan we rekenen met de gegevens uit de vorige tabel. We stellen dat we 1 keer per dag een liter water koken, dit gemiddeld 1,5 keer doen en we berekenen 2 keer een liter water koken per dag.

We gebruiken een stroomprijs van €0,32 per kWh.

Aantal watt vermogen waterkoker.Tijd om 1 liter water te koken.Energieverbruik voor het koken van 1 liter water.Energiekosten in 1 jaar bij 1 liter water koken per dag.Energiekosten in 1 jaar bij 1,5 liter water koken per dag.Energiekosten in 1 jaar bij 2 liter water koken per dag.
500 watt20 minuten0,167 kWh€19,51€29,26€39,02
1700 watt4 minuten0,133 kWh€15,53€23,30€31,07
2400 watt2,5 minuten0,100 kWh€11,68€17,52€23,36
3000 watt1,5 minuut0,075 kWh€8,76€13,14€17,52

Een waterkoker van 3000 watt verbruikt zo’n 44% minder energie dan een waterkoker van 1700 watt. De keuze van een waterkoker van 3000 watt levert je ongeveer €20 per jaar aan besparing op wanneer je gemiddeld per dag 2 liter water kookt.

Bij een waterkoker wordt de levensduur op 5 jaar geschat, maar ze kunnen het ook zeker langer volhouden. 10 jaar is zeker mogelijk. In het geval van 5 jaar kan je dus €100 besparen met een energiezuinige waterkoker en bij een levensduur van 10 jaar wel €200. Toch mooi meegenomen.

Uitgelicht

Energiezuinig water koken dankzij deze tips.

Energiezuinig water koken helpt je nog minder geld kwijt te zijn met de waterkoker. Gebruik de volgende tips nog zuiniger water te koken:

  • Kook niet teveel water. Meer water betekent meer energieverbruik. Doe de waterkoker dus niet heel vol als je maar 1 kopje thee wilt nemen. Deze tip maakt echt een behoorlijk verschil in je energiekosten met de waterkoker.
  • Toch nog gekookt water in de waterkoker dat je nog niet direct gebruikt? Je kan het in een thermosfles bewaren voor later. Het blijft nog uren warm.
  • Verwijder kalkresten. Deze zorgen ervoor dat de waterkoker harder moet werken om het water te koken. Zo zal hij meer energie verbruik dan nodig. Azijn wordt vaak gebruikt om de waterkoker mee kalkvrij te maken.
  • Maak het water niet warmer dan nodig. Wil je warm water, maar hoeft het geen kokend water te zijn? Zet de waterkoker dan eerder uit.
  • Voor de vorige tip is het misschien verstandig om een waterkoker waarbij je de temperatuur kan instellen te kopen. Zo kan je water makkelijk tot een lagere temperatuur dan 100 graden verwarmen en verbruik je minder stroom.

In een Quooker energiezuiniger dan een waterkoker?

Behalve een waterkoker zou je water kunnen koken in een pan. Een waterkoker is goedkoper, omdat je hiermee beter de exacte hoeveelheid kan koken die je nodig hebt en de meeste waterkokers uitschakelen wanneer het kookpunt is bereikt. De warmte komt in een waterkoker ook het best in het water. Bij een pan gaat veel warmte langs de pan. Maar er zijn ook kokendwaterkranen. De bekende Quooker levert je kokend water en dat is natuurlijk wel heel makkelijk.

Een Quooker is niet energiezuiniger dan een waterkoker. De Quooker moet voor dat gemak van even snel kokend water uit de kraan later stromen het water op temperatuur houden. Het klaar hebben staan van heet water kost behoorlijk wat energie en dit probleem heb je niet met een waterkoker. Dit klaar hebben staan kost naar schatting tussen de 90 kWh en 280 kWh per jaar!

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de meest energiezuinige waterkoker?

De meest energiezuinige waterkoker is een waterkoker van 3100 watt, zoals de Braun PurEase WK 3100 BK. Deze heeft het hoogste vermogen en kookt het water het snelst en het zuinigst.

Hoe herken je een zuinige waterkoker?

Een zuinige waterkoker herken je aan een hoog aantal watt vermogen. Doordat waterkokers met een hoog vermogen veel sneller het water koken zijn ze in stroomverbruik toch zuiniger dat waterkokers met een laag vermogen.

Hoeveel energie kost het om 1 liter water te koken?

Afhankelijk van het vermogen van de waterkoker kost 1 liter water koken 0,075 kWh tot 0,167 kWh aan energie.

Energiezuinige waterkoker: bekijk hier de meest zuinige waterkokers.

Er zijn veel waterkokers te koop. De beste energiezuinige waterkokers hebben 3000 of zelfs 3100 watt vermogen. Deze zuinige waterkokers zijn ook heel goed betaalbaar. Voor €30 tot €40 heb je al een waterkoker van 3100 watt. Bekijk via de knop hieronder alle beschikbare zuinige waterkokers van 3000 watt en meer vermogen op bol.com.

Wil jij minder energie verbruiken met de waterkoker?

Bekijk hier het ruime aanbod in energiezuinige waterkokers van 3000 watt!

Ja, ik wil kijken hoe duur energiezuinige waterkokers zijn en wat het aanbod is.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!