Energiezuinige woning: mogelijkheden, kosten, besparing en gratis advies!

Woning verduurzamen: kom nu in actie en voorkom een onnodig hoge energierekening!

Wil je minder energie verbruiken en meer geld over houden voor andere dingen? Een energiezuinige woning kan je heel veel geld besparen. Er zijn vele mogelijkheden om een huis te verduurzamen en jij wilt waarschijnlijk weten welke investering het meest geld bespaart. Krijg voor besparen op energie advies met de woningscan om te weten wat de kosten, besparing en de terugverdientijd van 14 energiebesparende maatregelen zijn.

Wil jij weten waar jij het beste in kunt investeren op te besparen op energie?

Met de GRATIS en vrijblijvende woningscan weet jij de kosten en besparing van 14 energiebesparende maatregelen!

Neem nu 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Energiezuinige woning: wat is dat?

Een energiezuinige woning is een woning die ontworpen en gebouwd is om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden en optimaal gebruik te maken van energiebronnen. Het doel is om het energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd het comfort te verhogen.

Een energiezuinige woning kan verschillende kenmerken hebben zoals een goede isolatie, efficiënte verwarming en koelingssystemen, energiezuinige apparaten en verlichting. Des te meer kenmerken een woning heeft des te energiezuiniger. Ook het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie via zonnepanelen of de zonneboiler maakt een woning energiezuinig. Het resultaat is een lagere energierekening en een minder grote ecologische voetafdruk.

Je hebt dus een energiezuinige woning wanneer deze zo is voorzien van energiebesparende maatregelen dat je veel minder energie verbruikt als wanneer je deze niet zo hebben.

Officieel is een energiezuinige woning een woning die een energielabel heeft van A++ (afgegeven voor 1 januari 2015) of A+++ of beter (afgegeven na 1 januari 2021).

Hoe kan je een energiezuinige woning realiseren?

Er zijn verschillende manieren om een energiezuinige woning te realiseren. Je richt je op het verlagen van je energieverbruik door de woning aan te passen en zo te verwarmen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Daarnaast valt ook te besparen op bijvoorbeeld verlichting.

De grootste aanpassingen voor het verlagen van je energieverbruik en het realiseren van een energiezuinige woning zijn:

Energiezuinige Woning Huis Verduurzamen Energie Besparen Info

Er zijn verschillende manieren om een energiezuinige woning te realiseren. Je richt je op het verlagen van je energieverbruik door de woning aan te passen en zo te verwarmen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Daarnaast valt ook te besparen op bijvoorbeeld verlichting.

De grootste aanpassingen voor het verlagen van je energieverbruik en het realiseren van een energiezuinige woning zijn:

  • Isoleren van de woning.
  • Je eigen energie opwekken.
  • Verwarmen met alternatieven voor de CV-ketel.

Minder verwarmen dankzij isolatie.

Een goede isolatie is essentieel voor het verminderen van energieverlies. Zorg voor isolatie in muren, vloeren, het dak en de ramen. Dit helpt om de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden.

Het isoleren van de woning levert je een flinke besparing op en verhoogd het comfort in huis. De terugverdientijd van de meeste isolatie is slechts enkele jaren. In onze artikelen over isolatie vertellen we je meer over de keuze voor isolatiemateriaal, de kosten en de besparing.

Het verbeteren van de isolatie is in onze ogen iets waar je mee zou moeten beginnen wanneer je een energiezuinige woning wilt. Je verliest minder warmte die door niet of slecht geïsoleerde delen van het huis zo naar buiten kan trekken en zorgt dat de kou niet van buiten makkelijk naar binnen komt.

Het isoleren van een woning heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van het energieverbruik, het verbeteren van het comfort in huis en het verlagen van de energierekening. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om je woning te isoleren:

Met dakisolatie isoleer je het dak door isolatiemateriaal aan te brengen aan de buitenkant onder de dakbedekking of aan de binnenkant via de zolder. Dakisolatie is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen. Het wordt nog interessanter wanneer je de zolder ook regelmatig verwarmd. De besparing is lager wanneer je de zolder niet op een manier gebruikt dat je daar ook verwarmd.

Muurisolatie wordt meest aangebracht door isolatiemateriaal in de spouwmuur te plaatsen. Hierdoor blijft de warmte makkelijker binnen in de winter en in de zomer juist buiten. Muurisolatie kan ook heel makkelijk aangebracht worden zonder breekwerk.

Het isoleren van de vloer kan helpen om koude lucht uit de kruipruimte te blokkeren en het warmteverlies te verminderen. Dit kan worden gedaan door vloerisolatie onder de vloer aan te brengen. Je kan dit direct onder de vloer aanbrengen of de de bodem van de kruipruimte isoleren. Ook deze vorm van isolatie kan je makkelijk (laten) aanbrengen wanneer je vloer al helemaal klaar is.

Naast het isoleren van de vloer, het dak en de muren gaat er ook warmte verloren via de ramen en de voordeur. Er zijn energiezuinige modellen deuren die warmteverlies verminderen. Het glas in de ramen helpt ook energie besparen. Waar vroeger dubbel glas als energiezuinig werd gezien is dat tegenwoordig helemaal niet zo zuinig meer. HR glas is beter en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Met 3 lagen glas, een coating en een gas in de ruimtes tussen deze glasplaten is HR+++ glas het beste glas.

Met isolerende folie kan je ook kleinere isolatieklussen aanpakken. Buisisolatie aanbrengen is een eenvoudige klus en kan je elk jaar tientallen euro’s besparen. Je zorgt dat warm water veel minder warmte verliest in zijn reis in de leiding. Buisisolatie kan je verbeteren door ook een laag HR-bandagefolie aan te brengen.

Je woning zelf voorzien van energie.

Het aanbrengen van isolatie is een goede eerste stap. Je zorgt er zo voor dat je minder energie hoeft gebruiken voor het verwarmen van de woning, omdat de warmte beter binnen blijft. Je voorkomt hiermee onnodig veel stoken en warmteverlies. Om het huis energiezuinig te maken kan je jezelf voorzien van energie met zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Je verlaagt hiermee niet direct het energieverbruik voor jezelf, maar zorgt er wel voor dat je minder energie hoeft te kopen van een energieleverancier. Je verbetert met zonnepanelen en/of de zonneboiler ook het energielabel van de woning en dus past het bij het energiezuinig maken van een woning.

Zonnepanelen zijn platte rechthoeken die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen, die gemaakt zijn van halfgeleidend materiaal. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, worden er elektronen losgemaakt. Deze elektronen worden vervolgens opgevangen en in beweging gezet, waardoor er een elektrische stroom ontstaat.

Zonnepanelen huren of kopen wordt steeds populairder om zelf energie op te wekken. Het installeren van zonnepanelen kan helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de CO2-uitstoot te verminderen. Je hoeft minder stroom te kopen van een energieleverancier en die hoeft, wanneer veel meer consumenten en bedrijven zonnepanelen aanschaffen, minder energie op te wekken vanwege een lagere vraag. Zo kunnen we in de wereld sneller minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

Het is belangrijk om de zonnepanelen op de juiste plek op het dak te leggen om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Met gratis offertes weet je snel de geschiktheid van jouw dak, hoeveel zonnepanelen er op passen, wat ze jaarlijks aan stroom zullen opwekken en hoeveel de aanschaf gaat kosten. Natuurlijk zie je ook direct hoeveel geld de zonnepanelen besparen en wat de terugverdientijd is.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Met zonnepanelen kan je dus je eigen opgewekte stroom inzetten voor elektrische apparaten. In veel huishoudens wordt warm water met behulp van de CV-ketel geproduceerd.

Een zonneboiler maakt ook gebruik van zonne-energie. Het bestaat uit een zonnecollector die de zonnestralen opvangt en omzet in warmte, en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Deze zonnecollector kan net als zonnepanelen op het dak gelegd worden.

Met dit warme water kan je je voorzien van water voor de douche en uit de kraan. Door gebruik te maken van zonne-energie kan een zonneboiler helpen om de energiekosten te verlagen en de impact op het milieu te verminderen. Je kan echter geen warm water voor de verwarmen mee produceren zonder hulp van de CV-ketel of warmtepomp. Ook voor de zonneboiler kan je makkelijk gratis offertes aanvragen. Zo weet jij vrijblijvend hoeveel de zonneboiler jou zou kosten en besparen.

Verwarmen met alternatieven voor de CV-ketel.

In veel huishoudens wordt de CV-ketel gebruikt voor het verwarmen van de woning. Deze is in de loop der jaren zuiniger geworden. Met de HR-ketel is het rendement verhoogd, maar gebruik je nog steeds gas om warm water te krijgen voor douche, kraan en radiatoren.

Er zijn alternatieven voor de CV-ketel die gas verbruikt. Gas zal ongetwijfeld in de toekomst steeds duurder worden, omdat duurzaamheid via het Klimaatakkoord nagestreefd wordt. Door gas steeds meer te belasten wordt het aantrekkelijker deze fossiele brandstof niet meer te gebruiken. Nieuw te bouwen woningen worden al gasloos opgeleverd.

Alternatieven zijn de warmtepomp, vloerverwarming of kachels zoals de convectorkachel. In verschillende artikelen op onze website hebben we verschillende opties toegelicht. Gas is duurder per m3 dan de stroomprijs per kWh is en we verwachten dat dit verschil in de toekomst groter gaat worden.

Elektrisch verwarmen in combinatie met zonnepanelen is daarom een goede keuze. Na 2026 is het zo dat je geen nieuwe CV-ketel meer kan aanschaffen wanneer deze niet meer werkt. Je hoeft niet direct de ketel weg te doen in 2026. Doet de ketel het nog tot bijvoorbeeld 2029 dan kan je die blijven gebruiken, maar de alternatieven voor de CV-ketel hebben de toekomst. Zo heb je niets aan vloerverwarming wanneer je ook warm tapwater (warm water uit de douche en de kraan) wilt.

Met bijvoorbeeld een elektrische CV-ketel, warmtepompboiler en de warmtepomp zijn er alternatieven. De warmtepomp is het populairst en is daardoor niet altijd goed leverbaar. De all-electric warmtepomp haalt warmte uit de grond of de buitenlucht, maar is prijzig in aanschaf en installatie. Je kan ook kiezen voor het verwarmen met bijvoorbeeld infrarood verwarming en voor het tapwater een boiler zoals de warmtepompboiler gebruiken. Veel mensen zijn ook geïnteresseerd in elektrische kachels. Lees hier of een elektrische kachel zuinig is of niet.

Wat de beste keuze is ligt ook aan jouw woonsituatie. Wil je graag advies voor jouw situatie voor verschillende mogelijkheden? Vraag dan de gratis en vrijblijvende woningscan aan, waarbij je inzicht krijgt in de mogelijkheden, de kosten en de energiebesparing die het jouw oplevert!

Wil jij weten waar jij het beste in kunt investeren op te besparen op energie?

Met de GRATIS en vrijblijvende woningscan weet jij de kosten en besparing van 14 energiebesparende maatregelen!

Neem nu 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

De kosten van een woning energiezuiniger maken?

De kosten van een woning energiezuiniger maken kunnen flink oplopen. Het is afhankelijk van welke energiebesparende maatregel je laat toepassen, welk bedrijf dit voor je aanbrengt of installeert en het soort materiaal in het geval van isolatie. Het vermogen van bijvoorbeeld een warmtepomp zorgt ook voor flinke prijsverschillen. Je kan in het geval van isolatie soms de kosten verlagen door het zelf aan te brengen.

Er zijn zoveel verschillende factoren die de prijs bepalen van het aanschaffen van een energiebesparende maatregel dat het beste is om de woningscan te laten uitvoeren. Dan heb je de berekening op maat. De prijs voor een isolatieklus loopt bijvoorbeeld op wanneer je meer vierkante meters gaat isoleren. Bij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kan het zijn dat er eerst nog oud isolatiemateriaal verwijderd moet worden. En misschien laat jij de klus uitvoeren, terwijl het bij andere bedrijven een stuk goedkoper is.

Let op bij spouwmuurisolatie. Volgens een uitspraak in augustus 2023 moet er onderzoek uitgevoerd worden naar vleermuizen. Bron

We geven je in onderstaande tabel een indicatie van de kosten waar je rekening mee moet houden inclusief materiaal en montage/installatie.

Spouwmuurisolatie€20 tot €30 per vierkante meter
Dakisolatie€80 tot €140 per vierkante meter
Vloerisolatie€45 tot €65 per vierkante meter
HR++ glas€220 tot €280 per vierkante meter
Zonnepanelen€5000 tot €7000 voor 10 zonnepanelen
Warmtepomp lucht-water€8000 tot €11000
Warmtepomp grond-water€23000 tot €27000
Warmtepomp lucht-lucht (airco)€2500 tot €4000
Elektrische vloerverwarming€100 tot €140 per vierkante meter
Infrarood vloerverwarming€70 tot €100 per vierkante meter inclusief extra laag isolatie.
Zonneboiler€2500 tot €7000
Infrarood verwarming (panelen)€400 tot €1000 per paneel.
DoorstroomboilerBadkamer: €600 tot €1200Keuken: €150 tot €350
Warmtepompboiler€2000 tot €4000
Pelletkachel€1500 tot €3500

De bovenstaande prijzen kunnen door schommelingen nog behoorlijk afwijken. In het geval van boilers maakt de grote van het boilervat een groot verschil in prijs. We raden je nogmaals aan om de woningscan uit te laten voeren, zodat jij gewoon voor jouw situatie een goede prijsindicate hebt.

Let op! Voor sommige energiebesparende maatregelen kan je subsidie aanvragen. De subsidie kan ook in de duizenden euro’s oplopen en is dus zeker de moeite waard. In ons artikel over het huis verduurzamen advies lees je meer over de hoogte van deze ISDE-subsidie.

Wat levert de woning energiezuinig maken op?

De kosten van de woning energiezuinig maken lopen dus op tot duizenden euro’s. Je vermindert je energieverbruik en daarmee ook de CO2-uitstoot, maar je wilt ook ongetwijfeld om financiële redenen een energiezuinige woning hebben. Wat levert de woning energiezuinig maken op wat betreft de besparing?

De besparing is afhankelijk van het formaat van de woning, je energieverbruik en de energiebesparende maatregel. Daarnaast bespaar je meer door elektrisch te verwarmen wanneer je zonnepanelen hebt. Het bedrag dat je bespaart ligt zover uit elkaar dat we je hiervoor doorverwijzen naar de gratis en vrijblijvende woningscan. Je kunt dan jouw woonsituatie invullen en van 14 energiebesparende maatregelen een goede indicatie in de besparing krijgen.

Huis verduurzamen Energie kosten besparen thuis

Om je voor enkele maatregelen een indicatie te geven kun je op bovenstaande afbeelding de grof geschatte besparing zien. Deze afbeelding is gemaakt op basis van een stroomprijs van €0,23 per kWh en een gasprijs van €0,80. Met hogere energieprijzen zal de besparing dus ook groter zijn.

Uitgelicht

Energiezuinig leven met andere oplossingen.

Buiten de grotere energiebesparende maatregelen zijn er ook nog voldoende andere producten om energie te besparen. Deze zijn goedkoper in aanschaf en kunnen soms verrassend veel energie besparen.

Gebruik energiezuinige apparaten: Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten zoals koelkasten, wasmachines en stofzuigers voor energiezuinige modellen met een hoog energielabel. Deze verbruiken minder energie en dragen bij aan een lagere elektriciteitsrekening. Lees meer hierover in het artikel over energiezuinige huishoudelijke apparaten. Je kan je energierekening met tientallen euro’s verlagen.


Vervang gloeilampen of halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en hebben een veel langere levensduur. Bekijk de besparing in ons artikel over LED-lampen. Je kan met LED lampen 85% besparen ten opzichte van het verlichten met gloeilampen.


Installeer een programmeerbare slimme thermostaat en zorg ervoor dat de temperatuur overdag wordt verlaagd of ’s nachts wordt verhoogd wanneer niemand thuis is. Met een slimme thermostaat kan je bijvoorbeeld ook de temperatuur van de verwarming verlagen wanneer je niet thuis bent en de vergeten bent dit te doen. Goed gebruik van een slimme thermostaat vermindert het energieverbruik met naar schatting zeker 5%.



Met een waterbesparende douchekop en een douchetimer kan je de kosten van het douchen fors verlagen. De waterbesparende douchekop zorgt voor minder verbruik per minuut douchen. Je bespaart niet alleen water, maar ook energie om het water te verwarmen. De douchetimer, ook wel douchecoach genoemd, maakt je bewust van hoe lang je al doucht. Deze producten besparen je ongelooflijk veel geld. Lees daarover in de artikelen over de waterbesparende douchekop en over de douchecoach. Deze producten samen zullen je helpen €100’en euro’s te besparen.

We noemden al de buisisolatie en de aluminium isolatiefolie voor nog meer besparing. Het is een eenmalige klus om het aan te brengen en blijft daarna altijd zitten. Lees nu meer over buisisolatie en aluminium isolatiefolie. In de komende jaren kan je ook hiermee makkelijk honderden euro’s besparen.

Verwarm je met radiatoren? Ook voor de radiator is er folie die je zo achterop kunt aanbrengen. De warmte trekt aan de achterkant van de radiator niet meer in de muur en daarna naar buiten. De folie kaatst het terug en voorkomt tot wel 96% warmteverlies! Lees meer in over de besparing en het aanbrengen van de beste radiatorfolie in onze ogen. Dit product verdien je snel terug en helpt tientallen euro’s per jaar te besparen.

Je kan met een radiatorventilator ervoor zorgen dat de warmte sneller verspreid wordt in de kamer. Je klikt deze ventilator onder de radiator vast en bespaart hier fors mee op je stookkosten. Volgens de makers kan dit oplopen tot wel 30% aan besparing! Dat zou in ons geval vele honderden euro’s zijn. Lees meer over onze ervaringen en de besparing in het artikel over de radiatorventilator.

Tot slot zou je ook nog eens kunnen kijken naar tochtwering. Tocht in huis is in de winter erg vervelend. Je raakt warmte kwijt en voelt een koude bries in huis door kleine openingen bij ramen of deuren. Ook door de brievenbus in de voordeur zou koude lucht kunnen komen. Verhoog je comfort in huis en bespaar met tochtwering. Ook dit helpt enkele tientjes per jaar te besparen.

Huis verduurzamen voor beter energielabel: verhoog de waarde van de woning!

Naast al mogelijkheden om energie en geld te besparen is er nog een voordeel die gekoppeld is aan de grote energiebesparende maatregelen. Elke woning heeft een energielabel. Dit is verplicht en het ontbreken van een geldig energielabel kan je een boete kosten van ruim €400!

Heb je nog geen energielabel of verloopt de geldigheid ervan? Je kan een nieuw energielabel aanvragen. Slimster helpt je gratis bij het vinden van de goedkoopste plek om een energielabel aan te vragen. Je krijgt

De energiebesparende maatregelen maken je woning energiezuiniger en duurzamer. Een huis verduurzamen levert een beter energielabel op. Met het energielabel kan een koper snel zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinig huis is aantrekkelijker om te kopen en is daarom waardevoller.

Je kan je het energielabel van je huis verbeteren met:

  • Zonnepanelen
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • (hybride) warmtepomp
  • HR++ glas of HR+++ glas

Elke maatregel zal het energielabel 1 niveau verbeteren. Met energielabel G heb je een woning die totaal niet energiezuinig is. Heb je een A-label dan is de woning al heel redelijk zuinig, maar tegenwoordig zijn er nog betere energielabels: A+, A++, A+++ en A++++. De energielabels worden berekent op fossiel energieverbruik in kWh per m2 per jaar.

Een beter energielabel maakt de woning niet alleen interessanter voor kopers, maar verhoogd de woningwaarde. Elke enkele sprong in de verbetering van het energielabel zorgt voor een stijging van 1% tot bijna 3% in woningwaarde. Een woning die €300.000 kost en bijvoorbeeld van energielabel C naar energielabel B gaat zal dus €3000 tot €9000 meer opleveren. Zo bezien zijn de investeringen in energiebesparende maatregelen en de terugverdientijd nog veel gunstiger.

Mensen vragen ook: FAQ.

Welk energielabel heeft een woning die energiezuinig is?

Officieel is een energiezuinige woning een woning die een energielabel heeft van A++ (afgegeven voor 1 januari 2015) of A+++ of beter (afgegeven na 1 januari 2021).

Waarom is een woning verduurzamen verstandig?

Een woning verduurzamen is verstandig, omdat je hiermee de energiekosten verlaagd en minder afhankelijk bent van fossiele energie. Je verlaagt je energierekening en bespaart ook op de CO2-uitstoot.

Welke energiebesparende maatregel kan ik het beste kiezen om mijn woning energiezuiniger te maken?

Welke energiebesparende maatregel je het beste kan kiezen om jouw woning energiezuiniger te maken ligt aan verschillende factoren. Je kan het beste een energiescan van de woning laten maken. Zo kom je erachter welke investering in jouw situatie het meeste energie en geld bespaart. Je kan een gratis energiescan/woningscan in 1 minuut aanvragen!

Energiezuinige woning: gratis advies voor de beste investering in 1 minuut!

Voor een energiezuinige woning gratis advies aanvragen is jouw beste optie. Zo hoef je niet af te gaan om bedragen die ver uit elkaar lopen vanwege verschillende situaties. Je kan in 1 minuut een vrijblijvende woningscan aanvragen en zo inzicht krijgen in 14 energiebesparende maatregelen om je huis te verduurzamen.

Wil jij weten waar jij het beste in kunt investeren op te besparen op energie?

Met de GRATIS en vrijblijvende woningscan weet jij de kosten en besparing van 14 energiebesparende maatregelen!

Neem nu 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!