Gas besparen: verlaag je energiekosten met 100’en euro’s!

Gasverbruik verminderen? Gebruik deze tips en energie besparende producten!

Gas besparen is op het moment van het schrijven van dit artikel winstgevender dan ooit. We geven je tips en noemen de gas besparende producten die een winstgevende investering zullen zijn. Met je gasverbruik verminderen bespaar je honderden euro’s en bewijs je portemonnee en het milieu een goede dienst. Laat onderaan dit artikel welke tips en producten jij gaat gebruiken om te besparen op gas. Lees trouwens ook ons artikel over stroom besparen om je energierekening nog verder te verlagen!

Benieuwd welke gas besparende maatregelen voor jou het meest gunstig zijn?

Doe de woningcheck in 1 minuut en vind de meest winstgevende investering voor jouw woning!

Ja, ik wil weten wat de slimste investering is om energie te besparen

Gas Besparen 2023: nog steeds de moeite waard.

Met het prijsplafond is de gasprijs tot een verbruik van 1200 m3 gas €1,45. Alles wat je meer verbruikt dan 1200 m3 kost het bedrag uit je contract. Heb je een lagere gasprijs in jouw contract dan betaal je voor je complete gasverbruik die prijs. Overigens is het energieplafond per maand ingesteld. Het kan zijn dat je onder de 1200 m3 gas verbruikt in 2023, maar dat je sommige maanden toch meer dan het plafond verbruikt. Gas besparen in 2023 is nog zeer de moeite waard.

In dit artikel noemen we bespaartips en gasbesparende producten. Ze zijn allemaal winstgevend. Ze verdienen zich terug, waarna je daarna elk jaar veel winst maakt. We raden je aan om bij de goedkopere producten niet te wachten en te twijfelen of je deze producten wilt aanschaffen. Met radiatorfolie, een radiatorventilator, waterbesparende douchekop, slimme thermostaat en douchewekker kan je al vele m3 gas besparen, terwijl ze in aanschaf een stuk goedkoper zijn dan de duurdere (maar nog meer besparende) producten zoals isolatie, moderne hr-ketel, warmtepomp, airco en zonneboiler. Gas besparen 2023 zal je nog steeds 100’en euro’s kunnen opleveren.

Gasprijs oktober 2021

De prijs per m3 gas is op het moment van schrijven van dit artikel historisch hoog. In onze verwachting energieprijzen 2022 schreven we al dat we verwachten dat de energieprijzen iets gaan stijgen. Dit komt doordat de Opslag Duurzame Energie jaarlijks verhoogt wordt. Van de inkomsten van de ODE worden projecten betaald waarmee milieuvriendelijke duurzame energie wordt opgewekt.

De gasprijs in oktober 2021 is bij sommige contracten ruim €1,70 per m3 gas! Deze hoogte hadden wij (en waarschijnlijk niemand) voorspeld. De extreme stijging van bijna 100% komt doordat de economie weer herstelt na de Coronapandemie.

De vraag naar gas stijgt explosief en daarbij wordt het winnen van gas uit het gasveld in Groningen verlaagt en uiteindelijk gestopt. Vanaf medio 2022 wordt er geen gas meer gewonnen en is het alleen nog voor uitzonderlijke situaties een optie. Doordat gas nu vooral uit Rusland geïmporteerd moet worden zal de gasprijs ook omhoog gaan. Je gasverbruik verminderen was nog nooit zo winstgevend!

Update: Gasprijs december 2022

Na het schrijven van dit artikel in oktober 2021 kwam de grootste prijsstijging ooit. De gasprijs liep in de maanden daarna op tot iets boven de €4 per m3 gas! Daarin speelt de oorlog in Oekraïne een grote rol. De gasprijs is weer gedaald, maar bij veel contracten nog boven de €2 per m3. Besparen op gas kan je veel opleveren. Ook met het energieplafond dat is aangekondigd voor 2023, hoewel de invoering nog afgeremd wordt door de moeilijkheidsgraad voor energieleveranciers om het plafond in het systeem toe te passen.

Met het energieplafond betaal je €1,45 per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3. Het je nog een contract met een lagere prijs dan €1,45? Dan betaal je gewoon de prijs uit jouw energiecontract. Al het verbruik boven de 1200 m3 gas wordt verrekend voor de prijs uit jouw energiecontract. Heb je een een energiecontract met een hoge gasprijs danis het vast jouw doel om onder de grens van het plafond te blijven. Daarom is het verstandig om dit artikel te lezen en de genoemde producten aan te schaffen en de tips op te volgen.

Gas besparen met bespaartips

Besparen op gas kan al met enkele tips waarin je door je gewoonten aan te passen een hoog gasverbruik kunt voorkomen. Minder gas verbruik scheelt flink aan energiekosten. Je alleen al 100’en euro’s besparen op douchen.

5 Gas bespaartips

De vraag die je je misschien stelt is: Waar gebruik je gas voor? En waar kun je je gas verbruik verminderen? In de meeste huizen wordt het water voor het douchen en wassen opgewarmd dankzij gas. De verwarming verbruikt ook gas en in een behoorlijk aantal woningen wordt er op gas gekookt. Voor deze toepassingen hebben we de volgende bespaartips:

  • Zet de verwarming uit vóór je de ruimte verlaat. Wanneer je de verwarming uit zet zal de temperatuur in de ruimte natuurlijk niet onmiddellijk dalen. Een half uur voor je de ruimte verlaat de verwarming uit zetten betekent nog steeds dat de ruimte het laatste half uur dat je aanwezig bent een prima temperatuur behoudt.
  • Zet ‘s avonds de verwarming eerder uit of zet de temperatuur lager. Met een dekentje of dikkere kleren kun je jezelf ook goed warm houden.
  • Op je cv ketel zit een knop waarmee je de standaard temperatuur voor verwarmingswater kunt instellen. Vaak staat dit automatisch op 80 graden ingesteld of zelfs nog hoger. Zo wordt het water constant op een temperatuur gehouden die eigenlijk wel wat lager kan. Voor zowel het water dat naar de verwarming gaat als het water dat naar kranen en de douche gaat is 60 graden warm genoeg. Wanneer je het nog lager zet kun je verwachten dat het langer duurt om ruimtes te verwarmen en neem je met tapwater het risico op legionella. 55 graden of hoger is warm genoeg om legionella te voorkomen. Meer over temperatuur CV ketel verlagen lees je in dit artikel.
  • Kook je op gas? Doe de deksel op de pan om ervoor te zorgen dat het water sneller kookt. Je kunt het vuur dan ook lager zetten.
  • Douchen kost per gemiddelde douchebeurt tussen de €0,50 en de €1 aan gasverbruik. Douche jij elke dag en is dit echt nodig? Wanneer je je doucht om je fris te voelen kun je ook enkele douchebeurten overslaan en bijvoorbeeld een bodylotion gebruiken. Laten we zeggen dat je 3 keer per week minder doucht en in plaats daarvan bodylotion gaat gebruiken. We rekenen in een jaar 4 flesjes bodylotion met een totale kosten van €12. De besparing is heel behoorlijk, want je doucht nu 3 keer minder voor 52 weken lang. Dat zijn 156 douchebeurten. Dat bespaart €78 tot €156! De winst is met €66 tot €144 fors te noemen. Daarbij bespaar je natuurlijk ook op water.

Wil je meer besparen met bespaartips die je eenvoudig kunt toepassen? Bekijk hier al onze artikelen over bespaartips! Wil je gas én stroom besparen?

Download dan hier ons gratis e-book met 57 bespaartips!

Waarom de onderstaande investeringen nú nog gunstiger zijn.

We vertellen straks over producten waarmee je flink gas kunt besparen. Deze bedragen zijn soms honderden euro’s en dat maakt het zeer aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Maar het wordt om 2 redenen nog interessanter:

  • De besparing is berekend met een oude gasprijs van ongeveer €0,75 per m3. Met de huidige gasprijzen kan de besparing veel hoger uitvallen.
  • Er zijn ook subsidies beschikbaar die je kunt aanvragen wanneer je een investering doet die energie bespaart. Deze zijn sinds 1 januari 2022 nog hoger dan voorgaande jaren.

Uitgelicht

Subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Subsidies kunnen je helpen om te kiezen voor energiebesparende maatregelen. De overheid betaalt een bedrag aan jou wanneer je een zonneboiler, warmtepomp, HR-glas of een vorm van isolatie aanschaft om gas te besparen. Er zijn ook voor andere energiezaken subsidies.

De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) kun je aanvragen via de website van de Rijksoverheid en kan oplopen tot duizenden euro’s.

Voor een zonneboiler kun je een subsidie krijgen tussen de €63 en €2691. Dit is afhankelijk van het merk en type zonneboiler. Voor de voorwaarden, de lijst met subsidies per merk/type zonneboiler en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/zonneboiler

Voor een warmtepomp zijn de verschillen flink wat betreft de subsidie. Dit komt doordat er verschillende soorten warmtepompen zijn, zoals je in dit artikel kunt lezen. Je ontvangt een subsidie tussen €500 en €8800. Voor de voorwaarden, de lijst met subsidies per merk/type warmtepomp en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/warmtepomp

Voor isolatie worden de subsidies per m2 isolatie berekend. Hierbij geldt een minimum aantal vierkante meters die je dient te isoleren om aanspraak op de ISDE te mogen maken. Er geldt ook een minimale Rd-waarde (isolatiewaarde) en een maximaal aantal geïsoleerde vierkante meters. De subsidie ligt per m2 tussen de €4 en €25.Voor de voorwaarden, de lijst met subsidies per type isolatie en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/isolatiemaatregelen

Op bovenstaande pagina kun je ook de subsidie voor HR++-glas en triple glas vinden. Ook hier geldt een minimaal vereiste en maximaal aantal vierkante meters en een isolatiewaarde. Dit heet bij glas de U-waarde. Per vierkante meter ligt de subsidie tussen €15 en €100.

Deze subsidies zijn niet oneindig. Bekijk dus of er nog geld beschikbaar is uit het ISDE budget. Die vind je hier https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/budget

Voor een warmtepomp, zonneboiler en een aansluiting op het warmtenet krijg je voor 1 van deze energiebesparende maatregelen een ISDE-subsidie. Voor andere maatregelen zoals isolatie of HR-glas heb je 2 energiebesparende maatregelen nodig om recht te hebben op een ISDE-subsidie.

Gasverbruik verminderen met producten.

Gasverbruik Verminderen Energie Besparen Info

In veel huishoudens wordt wel 60% tot 70% van de energierekening bepaald door het gasverbruik. Nu de gaswinning in Groningen stopt zal de gasprijs per m3 toenemen. Dit gebeurt sowieso al door het verhogen van de ODE door de regering. Hiermee wordt duurzame energiewinning en duurzaam energieverbruik gestimuleerd.

Wanneer je je gasverbruik verminderen belangrijk vindt kun je investeren in producten. Deze producten zijn vaak goedkoop in aanschaf wanneer je bekijkt hoeveel het gasverbruik gemiddeld omlaag wordt gebracht. Er zijn ook enkele duurdere producten die natuurlijk ook meer gas besparen.

Gas besparen met de waterbesparende douchekop.

Een waterbesparende douchekop kan jou helpen jouw gasverbruik te verminderen. Het douchewater moet verwarmd worden en in veel woningen is daar gas voor nodig. Een waterbesparende douchekop laat minder water door zonder dat je dit echt merkt bij het douchen. En minder waterverbruik betekent dat er minder water verwarmd hoeft te worden.

Een waterbesparende douchekop bespaart zeker 30% aan water en dus ook gas. Zoals we in ons artikel over de waterbesparende douchekop schrijven kan de douchekop je ruim €3000 besparen in 20 jaar tijd!

Gas besparen met radiatorfolie.

Vooral in de winter staat de verwarming veel aan om de temperatuur in huis aangenaam te houden. De warmte van de radiator gaat alle kanten op, dus ook richting de muur waar de radiator aan hangt. De warmte trekt in de muur zo naar buiten toe. Je kunt een hoog energieverbruik hebben, terwijl je zo gas verspilt.

Er is gelukkig een oplossing: radiatorfolie. Radiatorfolie zorgt ervoor dat warmte niet in de muur trekt, maar weer terug gekaatst wordt de kamer in. Je kunt tot wel 96% warmteverlies voorkomen met radiatorfolie van hoge kwaliteit.

Je gasverbruik verminderen is een fluitje van een cent met radiatorfolie. In ons artikel over radiatorfolie lees je meer over de beste radiatorfolie, hoe je makkelijk kunt aanbrengen en de kosten en de besparing.

Gas besparen met een radiator ventilator.

We blijven nog even bij de verwarming. Naast radiatorfolie is er namelijk nog een product die je helpt gas te besparen via de radiator. Met een radiator ventilator kun je je gas verbruik per maand naar beneden krijgen.

Een radiator ventilator helpt gas besparen door de warme lucht sneller te verspreiden. De warmte zal minder naar het plafond ‘klimmen’, omdat de lucht gecirculeerd wordt in de kamer. Volgens de makers van de radiator ventilator van SpeedComfort kun je tot wel 30% aan energie besparen.

Lees in ons artikel over de radiator ventilator meer over de voordelen en de nadelen en de verschillende soorten sets voor verschillende radiatoren.

Gas besparen met een zuinige hr-ketel.

De ontwikkeling van de cv-ketel gaat maar door en dat betekent dat met een wat oudere ketel je gasverbruik gemiddeld een stuk hoger ligt dan met een moderne ketel. De cv-ketel wordt ook wel hr-ketel genoemd. Hr staat voor ‘Hoge Rendement’. Deze is veel zuiniger dat oude cv-ketels en nieuwe hr-ketels zijn ook zuiniger dan hr-ketels van bijvoorbeeld 5 jaar geleden.

Afhankelijk van welke ketel je nu hebt kun je zo 20% besparen met een nieuwe cv-ketel. Lees in dit artikel over de cv-ketel over het kopen, huren en het zeer belangrijke onderhoud.

Gas besparen met isolatie.

Een wat forsere investering is isolatie. Je kunt fors je gasverbruik verminderen met verschillende 4 soorten isolatie:

Deze energiebesparende maatregelen kosten honderden euro’s, maar besparen ook honderden euro’s.

Zo bespaart muurisolatie al snel zo’n €300 per jaar aan gaskosten. Deze isolatie wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Gemiddelde zal spouwmuurisolatie kosten van zo’n €2100. Je verdient dit in ongeveer 7 jaar terug.

Vloerisolatie wordt onder vloer aangebracht en bespaart je gemiddeld zo’n €270. Je verdient de kosten in ongeveer 7 jaar weer terug. Om vloerisolatie aan te kunnen brengen moet de kruipruimte wel minimaal 35 centimeter hoog zijn.

Dakisolatie is ook een zeer winstgevende investering. De gemiddelde kosten van dakisolatie is ongeveer €2750. De besparing is gemiddeld €475, waardoor je binnen 6 jaar je investering hebt terugverdient.

Glasisolatie zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt. Het is beter bekent onder de naam HR-glas. Net zoals bij de cv-ketel betekent HR ook hier ‘hoog rendement’. Dit HR-glas bespaart veel meer dan het bekende ‘dubbel glas’. Ook HR-glas wordt steeds verbeterd en daarom bestaat er ook HR++-glas en HR+++-glas. HR+++-glas isoleert 2,5 keer beter dan dubbel glas. Voor HR+++-glas, ook wel triple glas genoemd, heb je wel nieuwe isolerende kozijnen nodig. Vervang je enkel glas met HR++-glas (waar je geen nieuwe kozijnen voor nodig hebt) dan bespaar je je gemiddeld €390!

Een kleine investering is buisisolatie. Je verpakt de waterleidingen met een soort schuimhoes. Dit bespaart ongeveer €3 per meter leiding per jaar. Met ongeveer 20 meter aan leiding die je kunt isoleren bespaar je je al snel €60 per jaar.

Gas besparen met een warmtepomp.

Met een warmtepomp heb je (bijna) geen gas meer nodig. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en deze halen warmte uit de lucht of de bodem. Hiermee heb je in grote delen van het jaar genoeg warmte om het water te verwarmen voor zowel douchen/uit de kraan en de verwarming.

Wanneer het kouder is dan 5 graden zal de cv-ketel waarschijnlijk bij moeten springen om genoeg water te kunnen verwarmen. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je ongeveer 70% minder gas verbruikt.

Gas besparen met een zonneboiler.

Een andere manier om een hoog gasverbruik drastisch te verlagen is een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt water met de warmte van de zon. Met een zonnecollector, die op het dak van de woning wordt geïnstalleerd, wordt er vloeistof in leidingen verwarmd. Deze leidingen lopen naar een groot vat waar water in wordt opgeslagen. Dit is de boiler.

De warmte van de leidingen wordt afgegeven aan het water. Met een zonneboiler kun je €250 tot €400 per jaar besparen. Uitgaande van €2800 aan kosten heb je in 7 tot 11 jaar de zonneboiler terugverdiend.

Zonneboiler Energie Besparen Info

Airco verwarming: bespaar 75% op je gaskosten!

Met airco verwarming heb je een relatief goedkope optie om op gas te besparen. De airco is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp die je huis kan koelen, maar het proces ook kan omdraaien en je huis kan verwarmen. Verwarmen met airco kan de volledige gaskosten van het verwarmen van je huis wegnemen. In dat geval bespaar je 75% van je totale gaskosten, terwijl je er veel lagere stroomkosten voor terug krijgt. De airco haalt een hoog rendement van wel 400% en is daarmee misschien wel de beste keuze voor het besparen van gaskosten.

Gasverbruik verminderen met de hulp van de slimme thermostaat en de douchetimer.

Je gasverbruik verminderen is nog makkelijker met handige producten die je hierbij helpen. Een douchetimer kan je helpen om wat korter te douchen. Een gemiddelde douchebeurt duurt in Nederland 9 minuten. Dit zou best wat korter kunnen. 5 minuten moet wel voldoende zijn en de douchetimer helpt je eraan herinneren wanneer de 5 minuten voorbij zijn. Een douchetimer kun je ophangen in de douche, want hij is vaak waterbestendig. Lees hier in het artikel over de douchetimer over onze berekening van een jaarbesparing van wel €150!

Nog een hulpmiddel om je energierekening te verlagen is de slimme thermostaat. Net als de douchetimer bespaart de slimme thermostaat zelf geen energie, maar zorgt hij ervoor dat je in staat bent om meer controle over je energieverbruik te hebben.

Met een slimme thermostaat kun je voor de hele week inplannen op welke tijden je een bepaalde temperatuur wilt hebben. Ook handig is het bedienen van de thermostaat op afstand. Zo kun je de temperatuur verlagen met je smartphone, terwijl je niet thuis bent. Ideaal wanneer je een dagje weg gaat en er na een tijdje achter komt dat je de kamer nog steeds laat verwarmen.

Zonder gas verwarmen met infrarood vloerverwarming.

Veel gas besparen is mogelijk wanneer je het de woning verwarmt met infrarood vloerverwarming. Je gebruikt dan stroom voor het verwarmen. Infrarood vloerverwarming heeft als voordeel dat je een warmte hebt die net zo voelt als de stralen van de zon. Het is onderhoudsvrij en je kan met zonnepanelen een deel van de stroom die je nodig hebt zelf opwekken. Zo bespaar je nog meer geld. Lees meer in ons artikel ‘Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming‘.

Advies voor energiebesparende maatregelen voor jouw woonsituatie.

Ben je geïnteresseerd om een grotere investering zoals een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen of isolatie te doen, maar weet je niet zeker wat je de beste investering is? Krijg gratis en vrijblijvend advies van Slimster.

Slimster geeft advies op basis van jouw specifieke woonsituatie. Is de ligging van je dak gunstig genoeg voor zonnepanelen of een zonneboiler? Bij welke isolatie is de verhouding tussen investeren en besparen het gunstigste? Slimster kan jou vertellen wat de meest verstandige investering is. Doe nu in 1 minuut de woningscan!

Gas besparen? Download ons gratis e-book!

In het begin van dit artikel hebben we je al enkele tips gegeven om te besparen op gas. In ons e-book geven we 57 tips om energie te besparen. Niet alleen om gas te besparen, maar ook voor stroom besparen. Begin direct met het besparen op je energierekening. Download hier het e-book.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe kan mijn gasverbruik zo hoog zijn?

Hoe kan jouw gasverbruik zo hoog zijn? Dit heeft waarschijnlijk 1 van de 3 volgende redenen.
1. De meterstanden kloppen niet. Heb je verkeerde meterstanden doorgegeven of zijn ze in voorgaande jaren geschat of niet doorgegeven? Of zijn ze juist dit jaar geschat? Bekijk de meterstanden of de energierekening en degene die je op de gasmeter ziet. Bedenk ook of je ze wel of niet hebt doorgegeven.
2. De gasmeter werkt niet goed. Dit gebeurt niet heel vaak, maar het kan zijn dat de gasmeter stuk is. Je kunt een ijking aanvragen, maar wanneer de meter wél werkt betaal jij daar kosten voor.
3. Jouw gasverbruik is simpelweg hoger dan je denkt. Heb je apparaten die veel gas verbruiken of staat een verwarming (zonder dat je het doorhebt) non-stop aan? Ben je meer thuis geweest dan andere jaren en heb je daardoor de verwarming vaker en langer aan staan?

Hoe krijg ik mijn gasrekening omlaag?

Je gasrekening omlaag krijgen kun je doen met bespaartips om je verbruiksgedrag aan te passen en met gasbesparende producten. De CV-ketel verbruikt veel gas. De energierekening wordt voor ruim 70% bepaald door het gebruik van de verwarming. Pas deze verwarming besparen tips toe en overweeg je gaskosten flink te verlagen met een warmtepomp.

Wat is goedkoper: koken op gas of koken op stroom?

Koken op gas is goedkoper dan koken op stroom. Elektrisch koken verbruikt gemiddeld 170 kWh per jaar. Koken op gas kosten jaarlijks ongeveer 35 m3. Met een gasprijs van €1,70 en een stroomprijs van €0,40 kost koken op gas per jaar €8,50 minder dan elektrisch koken.

Hoe besparen op gas?

Hoe besparen op gas? Bespaar 100’en euro’s op gas met onze bespaartips en de gasbesparende producten. Hoe je kan besparen op gas is door deze verbruikstips direct toe te passen en door de producten te kopen die zorgen dat je automatisch minder gas verbruikt. Dit kan met producten zoals radiatorfolie, een slimme thermostaat, waterbesparende douchekop, douchetimer, radiatator ventilator, warmtepomp, zonneboiler, airco die kan verwarmen en isolatie.

Geld besparen door een lagere gasprijs.

Gas besparen levert je een kostbesparing op. Behalve het verlagen van je gasverbruik kun je ook zoeken naar de laagste gasprijs per m3. Goedkoop gas vind je makkelijk en snel via een energievergelijker. Ook stroom en alle overige kosten worden in enkele seconden berekend waardoor jij de beste deal vindt voor energie. Neem nu even de tijd om de goedkoopste energieprijzen te vinden en krijg eventueel een welkomstbonus tot wel €400!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!