Wat is het gemiddelde energieverbruik?

Met cijfers over het gemiddelde energieverbruik per huishouden en type woning!

Is jouw energieverbruik op jaarbasis nou hoog of laag te noemen? Of is het ongeveer gelijk aan het verbruik van de rest van Nederland? En welke omstandigheden hebben invloed op het gemiddelde energieverbruik? Ben je geschrokken van je eigen verbruik en wil je die zo snel mogelijk verlagen? Dan is voor energie besparen advies aanvragen een verstandige keuze. Bovendien is het gratis. Laat ons onderaan dit artikel even weten of jij boven of onder het gemiddelde energieverbruik zit.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is het gemiddelde energieverbruik van een huishouden?

Het gemiddelde energieverbruik kun je op verschillende manieren uitleggen. Als je het hebt over een gemiddeld verbruik in Nederland dan zou je alle huishoudens en woningsituaties daartoe rekenen. Denk aan alleenstaanden tot gezinnen van misschien wel 10 personen. Van rijtjeswoning tot villa met meerdere badkamers e.d.

We gaan hier in op een gemiddeld verbruik per huishouden wat betreft aantal inwonenden. Logischerwijs wordt er meer energie verbruikt wanneer er meer mensen in een woning wonen. Er wordt bijvoorbeeld meer stroom verbruikt, omdat er meer apparaten worden gebruikt. Denk bijv. aan telefoons die opgeladen moeten worden. Ook het douchen of in bad gaan komt natuurlijk meerdere keren per week voor, waardoor het verbruik stijgt. Wanneer dit bij jou ook het geval is kun je kijken of je energiezuinige apparaten wilt aanschaffen of gebruik wil maken van onze waterbesparende energietips. Zo bespaar je direct energie!

Aantal inwonenden Gemiddeld verbruik in Nederland
1 1850 kWh / 1200m3
2 2860 kWh / 1350m3
3 3400 kWh / 1550m3
4 3930 kWh / 1700m3
5 4180 kWh / 1800m3
6 4385 kWh / 1900m3

In Nederland zijn veel één- en tweepersoons huishoudens. Het gemiddelde energieverbruik in heel Nederland komt daardoor op 2832 kWh per jaar volgens het Nibud. Het gemiddelde gasverbruik is ongeveer 1470m3.

Uitgelicht

Wat is het gemiddelde energieverbruik per woning?

Het gemiddelde energieverbruik kunnen we ook beschrijven op basis van het type woning. Het is logisch dat een grotere woning meer aardgas kost, omdat er een grotere ruimte verwarmd moet worden. Dit zijn de gemiddelden voor verschillende typen woningen:

Type woning Gemiddeld verbruik in Nederland
Appartement / Flat 2220 kWh / 1010m3
Tussenwoning (Rijtjeswoning) 2780 kWh / 1230m3
Hoekwoning 3190 kWh / 1390m3
2 onder 1 kap 3860 kWh / 1940m3
Vrijstaande woning 4450 kWh / 2400m3

Stroom wordt gebruikt door apparaten. Waarschijnlijk is het zo dat in grotere woningen ook grotere gezinnen wonen. Daardoor worden er ook meer apparaten gebruikt.

Het gebruik van gas wordt flink beïnvloed door zowel het aantal personen als het type woning. Meer mensen in huis betekent meer ruimtes die verwarmd worden en meer gebruik van douche en bad. De ruimte van de woning bepaald hoeveel er gestookt moet worden op alle ruimtes te verwarmen. Besparen op de kosten die je maakt met de verwarming is eenvoudig met deze besparingstips verwarming!

Verbruik ik nou teveel energie?

Gemiddelde Energieverbruik 2020

Je vraagt je misschien af hoe precies deze cijfers zijn en wat je er nou precies aan hebt. Er zullen waarschijnlijk ook onderzoeken naar energieverbruik zijn die gemiddelden meten die wat afwijken van de hierboven getoonde cijfers. En als je nou met z’n vijven in een tussenwoning woont? Je ziet in beide tabellen verschillende getallen.

Met deze cijfers kun je niet precies zeggen wat een gemiddeld verbruik van een gezin van 5 personen in een tussenwoning zal zijn. Staar je dus niet blind op deze getallen en neem ze als leidraad. Is jouw gasverbruik bijvoorbeeld 2500m3 dan weet je dat je die flink zou moeten kunnen verlagen. We stellen voor om je niet al te druk te maken om de gemiddelden.

Wil jij geld besparen op je energierekening dan maakt het gemiddelde in Nederland eigenlijk niet zoveel uit. Ga op onze site op zoek naar alles wat jou kan helpen om minder geld uit te hoeven geven aan energie. Deed heel Nederland dat dan zouden de bovenstaande gemiddelden ook een stuk lager zijn.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoeveel stroom verbruik je met een aantal personen?

Gemiddeld stroomverbruik per jaar:
1 persoon = 1500 kWh
2 personen = 2500 kWh
3 personen = 3500 kWh
4 personen = 4500 kWh
5 personen = 5000 kWh

Hoeveel gas verbruik je met een aantal personen?

1 persoon = 1000 m3
2 personen = 1100 m3
3 personen = 1500 m3
4 personen = 1700 m3
5 personen = 1800 m3

Wat is een normaal sluipverbruik?

Afhankelijk van het aantal elektrische apparaten die je in huis hebt is een sluipverbruik van 400 kWh per jaar normaal.

Wat betaalt een gemiddeld gezin in Nederland aan energie?

Afhankelijk van de woning en de energiebesparende maatregelen die zijn toegepast is 3500 kwh en 1500 m3 een goede indicatie van het gemiddelde energievebruik van een gezin in Nederland.

Energie besparen: Zo verlaag je je energieverbruik!

Op onze site vind je vele tips om te besparen op je energieverbruik en dus ook op de kosten.

We hebben besparingstips die je gelijk kunt toepassen door je gebruiksgedrag aan te passen en we geven aan met welke producten je fors kunt besparen op je energierekening.

Hier lees je meer over hoe je tot wel €300 per jaar kunt besparen door je gebruik van de verwarming te veranderen.

Kijk hier hoe je tot wel €150 per jaar op je waterverbruik kunt besparen.

Je kunt ook tientallen euro’s per jaar besparen door onze besparingstips omtrent het gebruik van verlichting op te volgen.

Besparen met producten kan ook flink oplopen. Het is een investering die je vaak binnen enkele jaren terugverdient, waarna je elk jaar flink pure winst maakt. Je kunt klein investeren in bijvoorbeeld led lampen. Je kunt ook denken aan isolatie of het kopen/huren van zonnepanelen. Afhankelijk van je gebruik en hoeveel besparingsproducten je aanschaft kun je ver over de duizend euro per jaar besparen.

Een van de meest bekende manieren om geld te besparen op energie is het overstappen naar een andere energieleverancier. De meeste leveranciers proberen met welkomstbonussen van soms wel €400 klanten binnen te halen. Elk jaar overstappen is daarom meestal de verstandigste keuze die je kunt maken.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!