Duurzame energie: groene energieleverancier met een 10 voor duurzaamheid!

Groene stroom vergelijken: Wat is de meest duurzame energieleverancier?

Bij de keuze voor gas en stroom kun je uit veel energieleveranciers kiezen. Veel mensen kiezen voor duurzame energie. Deze groene energie is milieuvriendelijk en niet te vergelijken met de impact van grijze energie. Duurzaamheid is belangrijk voor de toekomst, maar veel energieleveranciers geven aan groene energie te leveren. In dit artikel vertellen we je meer over duurzaamheid, het zelf opwekken van duurzame energie en het vinden van een groene energieleverancier die een 10 scoort op duurzaamheid. Hoeveel waarde hecht jij aan een duurzame energieleverancier wanneer je met naar de goedkoopste gas en stroom zoekt?

Kies voor échte groene stroom uit Nederland van de duurzaamste energieleverancier.

Om daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan verduurzaming.

Ja, ik wil échte groene stroom uit Nederland.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid heeft te maken met mensen, hun behoeftes en de aarde. Duurzaamheid betekent dat de mensen in hun behoeftes voorzien zonder de aarde zo uit te putten waarbij er in de toekomst problemen ontstaan. Niet duurzame energie is bijvoorbeeld aardgas.

Wanneer we al mens in onze energiebehoeftes voorzien door aardgas te gebruiken spreken we niet van duurzaamheid. Aardgas zal namelijk op raken en dus zullen er in de toekomst problemen ontstaan, vanwege het ontbreken van aardgas.

Duurzaamheid is dus heel belangrijk. In het voorbeeld van aardgas moet er andere energiebronnen gebruikt worden voor het verwarmen van huizen en voor het koken. Duurzame energie is namelijk energie die onuitputtelijk is. Dit noemen we ook wel groene energie, want het is een stuk beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen.

In de wereld wordt steeds meer aandacht geschonken aan het opwekken van duurzame energie. Maar duurzaamheid gaat over meer zaken dan energie. Denk bijvoorbeeld aan een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.

Wil je graag je huis energiezuinig maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Krijg hier gratis en vrijblijvend advies op maat van Slimster. Zo weet jij welke energiebesparende maatregelen voor jouw specifieke situatie écht winstgevend zijn.

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Terug naar energie. Duurzame energie is beter voor het milieu en voor de duurzaamheid. Duurzame energiebronnen zijn energiebronnen die blijven bestaan. Toekomstige generaties kunnen deze ook nog gebruiken ongeacht hoeveel wij ze gebruiken.

Duurzame energiebronnen zijn:

 • Wind. Windenergie kan worden gegenereerd door windmolens. De wind zorgt voor het draaien van de wieken van de windmolen, ook wel windturbines genoemd, waardoor er in de windmolen een elektrische generator elektriciteit opwekt. De wind zal altijd blijven bestaan en dus kan het gebruik maken van deze duurzame energiebron geen kwaad voor toekomstige generaties. Zeilboten maken ook gebruik van windenergie.
 • Zon. De zon zal ook nooit verdwijnen, net als wind. Het is iets wat niet op kan raken en daarmee een zeer duurzame energiebron. Zonne-energie wordt door zonnepanelen omgezet in stroom. Met een zonneboiler heb je een zonnecollector op het dak waarmee in een boilervat water verwarmd wordt. Hiermee kun je zorgen dat je veel minder gas verbruikt. Daarnaast kan de zonneschijn ook via de ramen in huis komen en daarmee warmte toevoegen. Zonne-energie opvangen is een groot succes. Producten zoals solar tuinlampen, zaklampen en power banks bevatten soms een kleine versie van een zonnepaneel/zonnecollector.
 • Bio-energie. Plantenresten, ontlasting en allerlei natuurlijke producten kunnen bio-energie leveren. Dit kan door verbranding of vergisting. In dit kennisbankartikel over bio-energie kun je lezen over de voordelen en nadelen, want bio-energie is niet altijd zo duurzaam als energie uit wind en zon.
 • Geothermische energie oftewel aardwarmte. Er zijn verschillende soorten centrales die gebruik maken van warm water, stoom en warmte van magma. Een warmtepomp kán ook gebruik maken van aardwarmte. Dit is bij de bodem/water-warmtepomp en de water/water-warmtepomp het geval.
 • Water. Water kan gebruikt worden op verschillende manieren:
  • Getijdenenergie. Hierbij kan er energie gehaald worden uit de stijging en daling van de waterspiegel.
  • Golfslagenergie. De energie wordt gewonnen uit de golven en de beweging van de zee.
  • Valkracht van water. Door een stuwdam of bij een waterval kan er energie gehaald worden uit de valkracht van water.
  • Blauwe energie. Door speciale membranen kan er energie getrokken worden uit het verschil in zoutgehalte bij zoet water en zout water.
  • Temperatuurenergie. Met de OTEC techniek wordt er energie gewonnen uit de verschillen in watertemperatuur.

Er wordt veel geïnvesteerd in het winnen van duurzame energie. De groene stroom en groen gas zijn de toekomst. Het is ook mogelijk om zelf duurzaam energie op te wekken. Hier doe je niet alleen het milieu een plezier mee, maar ook je portemonnee. Groene energie opwekken is namelijk een goede manier om geld te besparen. Je verkleint hiermee je ecologische voetafdruk.

Duurzame energie opwekken.

Duurzame energie opwekken is met sommige van de bovenstaande duurzame energiebronnen wat lastig voor de particulier. Met water is het bijvoorbeeld lastig om zelf energie op te wekken, tenzij je een waterrad (met generator) bezit.

Zonnepanelen zijn zeer populair vanwege de hoge bedragen die je er jaarlijks mee kunt besparen. De investering heb je in ongeveer 7 jaar terugverdient. Dit kan wel veranderen wanneer de salderingsregeling wordt aangepast. Zonnepanelen wekken stroom op en zouden je stroomkosten tot €0 kunnen verlagen. Niet alleen de kwaliteit van de zonnepanelen is belangrijk. De omvormer is een zeer belangrijk onderdeel; we raden je sterk aan om dit artikel te lezen hoe je de beste omvormer kunt vinden.

Je kunt ook van de zon profiteren door een zonneboiler te nemen. Hiermee kun je duurzame energie opwekken door de zonnecollector. Die lijkt veel op een zonnepaneel en gebruikt zonne-energie om in een boilervat water te verwarmen. Zo hoeft je cv-ketel dit niet te doen en dat scheelt flink op de (hoge) gaskosten. Het is wel mogelijk dat je (vooral in de winter) niet altijd genoeg hebt aan de zonneboiler voor het verwarmen van water.

Nog een mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken is biogas. We vertelden al dat je biogas kunt halen door vergisting. Heb je nog etensresten over? Met de Home Biogas 2.0 kun je zelf biogas winnen. Hieronder zie je meer over dit Amerikaanse product.

Tot slot zijn er ook kleinere producten die zichzelf van energie kunnen voorzien door de zon. Solar tuinlampen zijn tuinlampen op zonne-energie. Ze schijnen wel minder fel dan lampen op stroom, waardoor ze meer gezien worden als sfeerverlichting. Het gemak van deze tuinlampen met een zonnepaneel is dat je ze zonder bedrading overal kunt neerzetten of ophangen en kunt verplaatsen wanneer je maar wilt.

Daarnaast kun je ook sommige zaklampen opladen met zonne-energie. Er zijn ook power banks die dit kunnen.

De warmtepomp wekt ook duurzame energie op. Lees dit artikel om meer te weten te komen over de verschillende warmtepompen.

Duurzaam, is dat ook duurder?

Duurzaam energie opwekken is iets wat gedaan kan worden met zonnepanelen, windmolens en op nog andere manieren. Deze producten kosten natuurlijk ook geld en we kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of duurzaam duurder is dan grijze milieuonvriendelijke energie.

Zonnepanelen verdien je in zo’n 7 jaar tijd terug en is daarna winstgevend. Dit loopt, afhankelijk van het aantal panelen en de salderingsregeling, op tot honderden euro’s per jaar.

Een zonneboiler is te verkrijgen met een boilervat in verschillende maten. Ook is het mogelijk om niet 1 maar meerdere zonnecollectoren te nemen. Het is hierdoor lastig om precies te zeggen in hoeveel jaren je de zonneboiler terugverdient. Je kunt gerust uitgaan van ongeveer 10 jaar als terugverdientijd.

Over warmtepompen is men het nog niet helemaal eens of je echt (veel) winst gaat maken. Het terugverdienen van de kosten kan wel 20 tot 25 jaar duren, omdat warmtepompen behoorlijk aan de prijs zijn. Laat je hierover goed informeren bij een expert. Het milieu bewijs je wel een goede dienst met een warmtepomp.

Met deze energiebesparende producten kun jij je energierekening met honderden euro’s verlagen. Tot de terugverdientijd bereikt is ben je in totaliteit duurder uit, maar daarna kun je flinke winst maken.

Uitgelicht

Groene energieleverancier duurder dan grijs?

We hebben het tot nu toe vooral gehad over duurzame groene energie die je zelf kunt opwekken. Energieleveranciers bieden ook groene stroom en groen gas aan. Je kunt zo zelf kiezen of je grijze energie wilt of groene energie. Is een groene energieleverancier met hun groene energie dan ook duurder als bij grijze energie?

Deze vraag zullen wellicht veel mensen hebben. Het is mooi om energie af te nemen wat goed is voor het milieu, maar we weten ook dat veel mensen daar niet een (veel) hogere energierekening voor willen ontvangen. We kijken of de prijzen voor groene energie veel hoger zijn dan voor grijze energie.

Wanneer we energie vergelijken valt het al snel op: Van de top 10 goedkoopste aanbiedingen is de top 9 allemaal met groene stroom. Bij deal nummer 4, 5, 7 en 8 is de groene stroom zelfs van Nederlandse afkomst. Het verschil tussen de beste deal en deal 9 bedraagt €54 per jaar. Het verschil tussen de goedkoopste deal met groene stroom en de goedkoopste deal met Nederlandse groene stroom is slechts €22.

Bij de top 9 zitten 4 aanbiedingen met zowel groene stroom als groen gas. Deal nummer 7, 8 en 9 én deal nummer 1. Dat betekent dat het zeker mogelijk is op zowel groene stroom als groen gas af te kunnen nemen tegen de laagste prijs die op dat moment beschikbaar is. Groene energie kan dus in een goedkopere zitten dan grijze energie. Het gas van deal 1 en deal 8 is CO2-gecompenseerd. Van deal 9 wordt de herkomst van het gas niet duidelijk. Deal 7 is van energieleverancier HVC en wordt kringloopenergie genoemd. Hieronder wordt dit uitgelegd.

Groene energieleveranciers die toch geen duurzame energie leveren.

Veel mensen kiezen voor een ‘groene energieleverancier’, omdat ze begaan zijn met het milieu. De bedoeling van het leveren en afnemen van duurzame groene energie is dat het ook daadwerkelijk groene energie is en dat er door steeds meer vraag ook meer duurzame energie geproduceerd moet worden. Toch is groene stroom niet altijd echt groene stroom. Hoe kan dat?

Op vele plekken in de wereld wordt groene stroom geproduceerd. In Noorwegen wordt met waterkrachtcentrales veel groene stroom geproduceerd. Deze krijgen ook certificaten, een zogeheten Garantie van Oorsprong (GVO), wat een bewijsstuk is voor groene stroom. In Noorwegen is er een overschot aan groene stroom en GVO’s. Die worden verkocht aan o.a. Nederlandse energieleveranciers. Die kunnen zo grijze stroom als groen verkopen. Je denkt bij een groene energieleverancier te zijn, maar niets is minder waar.

Door deze handel in GVO’s wordt de productie van groene stroom helemaal niet gestimuleerd, terwijl dat van veel consumenten juist de bedoeling is. Meer over deze ‘sjoemelstroom’ kun je hier lezen: https://wisenederland.nl/artikel/wat-is-sjoemelstroom/?gclid=CjwKCAjwpKCDBhBPEiwAFgBzj9gzXCY5kpnO5YVpJDVeyItbiQ8xyWRQ0LvVFMI7owwTKJwlYEfKJxoCSP8QAvD_BwE

Hoe weet je nou of je bij een echt groene energieleverancier zit of bij een energieleverancier die sjoemelstroom verkoopt? Wanneer je een energiecontract afsluit krijg je ook een stroometiket. In het stroometiket moet de geleverde energie beschreven worden.

Het stroometiket beschrijft echter de geleverde stroom die verkocht wordt. Voor een goed beeld zou je ook moeten kunnen zien welke stroom ingekocht wordt. Het stroometiket is daarom geen goede beeldvormer, want door het kopen van GVO’s kunnen energieleveranciers zeggen dat ze groene stroom verkopen.

Meest duurzame energieleverancier: welke groene energieleverancier is goed voor het milieu?

Zoals gezegd is het nemen van groene stroom en groen gas vooral bedoeld om het opwekken van duurzame energie te stimuleren. De overheid stimuleert met subsidies dat er steeds meer groene energie geproduceerd wordt. Het prijsverschil tussen groene en grijze energie was vroeger aanzienlijk en is tegenwoordig nihil.

Het is moeilijk om zelf te achterhalen welke energieleveranciers zich vooral met het inkopen van GVO’s bezighouden en welke ervoor zorgen dat de duurzaamheid toeneemt door te investeren in duurzame energie. Wise Nederland houdt elk jaar in november een onderzoek over de meest duurzame energieleverancier:

Er is onderzocht bij welke energieleveranciers veel verschil zit tussen inkoop en verkoop van groene stroom. Dit is zo bij de volgende energieleveranciers:

Deze energieleveranciers voegen weinig toe aan het verduurzamen met hun inkoopbeleid.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) berekent jaarlijks de stroom die gekocht wordt bij stroomhandelaren in het buitenland of de Nederlandse groothandel: de stroombeurs. Hier wordt stroom gekocht waarbij de herkomst niet vermeld wordt. Dit wordt handelsmix genoemd. Dit is een mix samengesteld uit de energiebronnen van alle Nederlandse elektrici­teitsproductie die nog niet is opgenomen in brand­stofmixrapportages van leveranciers.

Om ook van de grijze stroom te weten te komen wat de precieze herkomst is wordt er sinds 1 januari 2020 met Certificaten van Oorsprong gewerkt. Deze CvO’s zorgen er samen met de GVO’s voor dat de alle geleverde stroom terug te leiden zijn naar herkomst. Deze volledige transparantie wordt dan ook ‘Full Disclosure’ genoemd. In het onderzoek dat in oktober/november 2021 wordt gepresenteerd door WISE Nederland, Natuur & Milieu en de Consumentenbond zal meer duidelijk worden over de stroominkoop en verkoop van energieleveranciers dankzij de invoering van de CvO’s.

Wil jij alleen groene energie afnemen van een energieleverancier die ook daadwerkelijk bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland? Hieronder zie je de meest recente onderzoeksuitslagen van november 2021. Er is in de jaren hierna geen onderzoek meer gepubliceerd.

Je ziet dat er al een aantal energieleveranciers goed op weg zijn. Er zijn 5 echt groene energieleveranciers die een 10 gescoord hebben en 5 leveranciers die daar vlakbij in de buurt komen. De titel van de meest groene energieleverancier gaat naar 5 energieleveranciers en er is een energieleverancier die dat al 9 jaar lang voor elkaar krijgt: Pure Energie.

Duurzame energie 2023: Om | Nieuwe Energie

Inmiddels hebben we een in 2023 een Om Nieuwe Energie review geschreven. Zoek je naar duurzame energie 2023 dan is deze energiecoöperatie ook een zeer interessante keuze. Om Nieuwe Energie heeft als motto ‘Samen Om’ waarmee ze willen benadrukken dat je als particulier de omslag naar meer duurzame energie kan beïnvloeden. Via Om Nieuwe Energie krijg je duurzame energie uit jouw regio via één van de lokale energieleveranciers die aangesloten zijn bij Om Nieuwe Energie. Lees hier over de Om Nieuwe Energie ervaringen, want Om verdient ook al jaren een 10 op de lijst van duurzame energieleveranciers.

Mensen vragen ook: FAQ.

Welke energieleverancier is het meest duurzaam?

Uit het meest recente onderzoek van 2021 is gebleken dat de volgende energieleveranciers het meest duurzaam zijn: Energie VanOns, om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Zij scoren allemaal een 10.

Wat zijn voorbeelden van duurzame energie?

Windenergie, waterenergie, zonne-energie, energie uit biomassa en thermische energie zijn voorbeelden van duurzame energie. Dit wordt ook wel groene energie genoemd, omdat er bij de opwekking geen CO2 vrij komt. Dit is goed voor het milieu. Duurzaamheid is zeer belangrijk en het kabinet stelt dan ook klimaatdoelen op.

Wat kost duurzame energie?

Duurzame energie kost niets meer dan grijze energie die milieuvervuilend is. Grijze energie opwekken uit fossiele brandstoffen is voor energiebedrijven goedkoper, maar dankzij subsidies is het voor de klant net zo voordelig om voor duurzame energie te kiezen. De meeste energiecontracten bieden groene stroom.

Pure Energie: de meest duurzame energieleverancier van Nederland.

Pure Energie hoort bij de meest duurzame energieleveranciers van Nederland. Pure Energie wekt zelf zijn stroom voor 100% op met wind- en zonne-energie uit Nederland. Geen gesjoemel dus. Ze zijn in 2021 voor de 9e keer op rij uitgeroepen tot meest groene energieleverancier. Gaslicht.com heeft Pure Energie uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland in 2021.

Pure Energie komt er dus in onderzoeken zeer goed uit. Je wilt vast weten wat (ex-)klanten van Pure Energie vinden. Lees onze Pure Energie Review over de ervaringen van bijna 2800 (ex-)klanten.

Kies voor échte groene stroom uit Nederland van de duurzaamste energieleverancier.

Om daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan verduurzaming.

Ja, ik wil échte groene stroom uit Nederland.

Wil jij meer doen voor een beter milieu? Verlaag dan je energieverbruik! Niet alleen het milieu heeft daar iets aan, want het kan jou 100’en euro’s per jaar schelen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!