Hoeveel kost groene stroom meer dan grijze stroom?

PAS OP! Groen is niet altijd groen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Wat is groene stroom? Wat is het verschil met grijze stroom? En zit er ook een verschil in prijs tussen deze soorten stroom? Deze vragen en meer worden in dit artikel beantwoord. Laat ons onderaan dit artikel even weten of jij voor groene of grijze stroom kiest en waarom.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Vraag een offerte of adviesgesprek aan zonder verplichting!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Inhoudsopgave

Wat is groene stroom?

Je vraagt je misschien af of groene stroom iets met de kleur groen te maken heeft. Er zijn mensen die zich afvragen of door deze stroom het licht van je lampen ook groen worden. Het antwoord daarop is nee. Groene stroom is stroom dat opgewekt wordt met methodes die niet schadelijk zijn voor natuur en milieu. Duurzame energiebronnen die niet opraken zorgen voor groene stroom, terwijl bij grijze stroom fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen gebruikt worden. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Dit is niet het geval bij groene stroom.

Groene stroom wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, waterkracht en windmolens. De energie komt dus van natuurlijke bronnen waarbij geen CO2 vrijkomt. Sommige energieaanbieders wekken geen groene stroom op, maar verkopen dit wel. Hoe dit kan zie je in de video hieronder.

Wat is grijze stroom?

Zoals we al vertelden is grijze stroom een stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Maar hoeveel CO2 komt er vrij wanneer je grijze stroom hebt? Wanneer een gemiddeld huishouden overstapt van een ‘grijze’ naar een echt ‘groene’ energieleverancier bespaart dat per jaar meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Die hoeveelheid CO2 kun je vergelijken met zo’n 28 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs!

Hoe weet ik dat de groene stroom ook echt groen is?

Wanneer de stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk vallen groene stroom en grijze stroom niet meer van elkaar te onderscheiden. Het is niet zo dat deze stroomsoorten met aparte kabels gescheiden kunnen worden. Met het kiezen voor groene stroom geeft je eigenlijk een opdracht om stroom met natuurlijke bronnen op te wekken, terwijl de stroom waarop je apparaten werken niet (100%) groen is.

Om te weten wat de precieze herkomst is van de aan jou geleverde stroom kun je kijken op het stroometiket. Deze wordt door elke leverancier na 1 mei of bij de jaarrekening meegestuurd en bevat informatie over de energiebron(nen) die is/zijn gebruikt en wat de gevolgen voor het milieu zijn. De overheid verplicht alle energieleveranciers dit stroometiket te verstrekken, zodat iedereen inzicht heeft in de herkomst van de stroom.

Bij groene stroom heeft de energieleverancier een Garantie Van Oorsprong (GVO) nodig. Deze wordt afgegeven voor elke megawatt aan elektriciteit die uit groene bronnen is gehaald. Groene stroom kan ook uit het buitenland gehaald worden, wanneer deze een GVO heeft. Vooral groene stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales in Scandinavische landen zijn goedkoop en bezitten GVO’s.

Wanneer je met het afnemen van groene stroom eigenlijk wilt bereiken dat er meer duurzame energie wordt opgewekt, kun je het beste kiezen voor een energiemaatschappij die veel investeert in deze bronnen.

Is er ook nep groene stroom?

Helaas wel. Er zijn energieleveranciers die groene stroom goedkoop verkopen. Nog goedkoper dan grijze stroom.

Kost-groene-stroom-meer-dan-grijze-stroom

Sommige van deze leveranciers hebben GVO’s gekocht in het buitenland tegen lage prijzen. Dit kan omdat de vraag daar dan lager ligt dan het aanbod in GVO’s. Met die GVO’s kunnen ze grijze stroom verkopen, maar die toch groen noemen. De vraag die vooral naar boven komt is waarschijnlijk welke energiemaatschappijen duurzaam zijn en welke niet. Kijk goed naar de details bij de energiepakketten naar de herkomst van de groene stroom en laat je goed informeren.

WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Hieronder zie je de resultaten van het onderzoek gehouden in november 2019.

Duurzame Energieleveranciers 2020
Bron: wisenederland.nl

Wat is het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom?

De verschillen tussen de prijzen van groene stroom en grijze stroom waren in het verleden een drempel voor veel mensen. 10% meer betalen voor groene stroom was niet echt verleidelijk. Tegenwoordig is het opwekken van groene stroom nog steeds wat duurder dan bij grijze stroom, maar worden er subsidies verstrekt om groene energie aantrekkelijker te maken. Daardoor is groene stroom amper duurder dan grijze stroom wanneer er van de zon gebruik wordt gemaakt. Andere bronnen die zorgen voor groene energie zijn iets goedkoper, waardoor de prijzen tussen groene en grijze stroom soms helemaal niet meer van elkaar verschillen.

Wat zijn populaire groene energieleveranciers?

Er zijn vele energieleveranciers, maar er zijn enkele die zich echt richten op groene energie. De onderstaande energieleveranciers zijn erg populair. Klik op de plaatjes om te kijken wat ze jou en het milieu te bieden hebben.

Kan ik zelf groene stroom opwekken?

Groene stroom opwekken kun je zelf doen. Alle bekende manieren van zelf stroom opwekken zijn groen. We noemen hier de drie bekendste manieren.

Groene stroom opwekken met zonnepanelen

Deze manier is vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Goed voor het milieu en het verlaagt je energierekening met honderden euro’s. Besparen met zonnepanelen is een gouden zet. Het is natuurlijk wel handig als het dak een gunstige ligging heeft ten opzichte van de zon. Zo haal je er het maximale uit en volgens de cijfers kun je rekenen op een besparing van ongeveer €600 per jaar! Hiervoor heb je 10 zonnepanelen nodig, die je (na btw aftrek) netto zo’n 4000 euro zullen kosten. In 7 jaar heb je ze dus terugverdiend en maak je daarna elk jaar flinke winst. Een offerte en vrijblijvend advies aanvragen is makkelijk geregeld en geeft inzicht in wat jij nou echt kunt besparen.

Het verkopen van de door jou opgewekte energie heet terugleveren. Wanneer je bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, maar dit niet allemaal zelf verbruikt kun je dit teruggeven zodat anderen het kunnen gebruiken. Uiteraard krijg je hier een vergoeding voor. De hoogte verschilt per leverancier en is de moeite waard om uit te zoeken. Je moet denken aan 4 tot 12 cent per kilowattuur die je terug levert.

Dus als je met je zonnepanelen 6000 kWh stroom opwekt en hiervan 4000 kWh daadwerkelijk verbruikt dan kun je 2000 kWh terugleveren. Bij een vergoeding van 10 cent is dit 200 euro!

Wil jij zonnepanelen, maar vind je ze te duur? Bespaar jezelf deze flinke investering door zonnepanelen te huren! Zo heb je geen aanschafkosten en kun je wel meteen energie besparen!

Warm water dankzij zonne-energie!

Met een zonneboiler kun je van warm water genieten zonder dat de Cv-ketel hiervoor moet verwarmen. Hier is een soort zonnepaneel voor nodig die de verzamelde energie gelijk inzet om water te verwarmen. De kosten en de besparing van dit systeem verschilt afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en het zonnepaneel (de collector). De stroom van de collector zorgt voor een besparing in je gasgebruik.

Prijzen variëren tussen de 2000 en 5000 euro en de besparing zit tussen de 75 en 250 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het verbruik. Informeer goed hoeveel onderhoud er nodig is en of je een subsidie aan kunt vragen. Een zonneboiler is (afhankelijk van eerder genoemde factoren) ongeveer winstgevend na 15 jaar gebruik.

Lees dit artikel wanneer je erover nadenkt om een zonneboiler te kopen.

Geld en gas besparen met een warmtepomp.

Warmtepomp Energie Besparen Info

Een warmtepomp is een hele goede manier om te besparen op gas. Deze pomp haalt warmte uit de bodem en de buitenlucht en vervangt daarmee het overgrote deel van je gasverbruik. Hoewel een gemiddelde hybride waterpomp rond de €4000 kost is het zeker de moeite waard om hierin te investeren. Je kunt namelijk een subsidie van €1700 aanvragen en de besparing is ongeveer €200 per jaar. *

Na ongeveer 12 jaar om je investering terug te verdienen maak je dus daarna jaarlijks €200 winst!

Op zoek naar een nieuwe warmtepomp? CVtotaal heeft een ruim aanbod!

Bestaat er ook groen gas bij energieleveranciers?

Ja. Ook hier geldt dat het gas net als het stroom gewoon door één buis wordt geleverd. Je neemt gas af dat wordt gemaakt uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Daarna kan het gedroogd en bewerkt worden en kwalitatief net zo goed gemaakt worden als aardgas. Groen gas heet ook wel biogas. Ook groen gas krijgt net als groene stroom certificaten.

Omdat de productie van groen gas nog lang niet genoeg is om veel mensen volledige groen gas te bieden, zie je nu nog vooral gecompenseerd gas wat als groen gas wordt aangeboden. Je ontvangt gewoon aardgas, maar je steunt ook de klimaatvriendelijke projecten in het buitenland waarmee je de CO2-uitstoot compenseert. Sommige aanbieders bieden gecompenseerd gas met een percentage echt biogas. Als we invoeren dat we grijs gas willen en daarna nog een berekening laten uitvoeren met ‘groen’ gas dan zien we dat groen gas 1,3 cent duurder is per m3 dan grijs gas.

Ben jij ook enthousiast over het aanschaffen van zonnepanelen?

Hoewel huren een goed alternatief is, is kopen uiteindelijk voordeliger. Vraag daarom een gratis offerte of adviesgesprek aan, zodat jij concrete bedragen hoort die je kunt investeren en hoeveel winst je gaat maken.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Vraag een offerte of adviesgesprek aan zonder verplichting!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

De foto van de warmtepomp is gebruikt met toestemming van https://frigonoel.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze site te bezoeken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om pagina's sneller te laden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten. Cookies kunt u alleen zelf verwijderen, aangezien deze op uw computer opgeslagen zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Onze cookies zijn 'standaard' cookies zoals vrijwel alle websites op de wereld inzetten. We kunnen niet zien wie onze website bezoekt en (dat zouden we ook niet willen) kunnen geen persoonlijke informatie doorgeven aan andere partijen. Let op! : Onze cookies zijn Technisch Noodzakelijke cookies volgens de EU-cookie wetgeving. Daarnaast zijn er niet noodzakelijke (maar voor ons gewenste) analyse cookies voor Google Analytics. Door deze website te bezoeken ga je hiermee akkoord.

Sluiten