Hoeveel kost groene stroom meer dan grijze stroom?

PAS OP! Groen is niet altijd groen!

Wat is groene stroom? Wat is het verschil met grijze stroom? En zit er ook een verschil in prijs tussen deze soorten stroom? Deze vragen en meer worden in dit artikel beantwoord. Laat ons onderaan dit artikel even weten of jij voor groene of grijze stroom kiest en waarom.

Zonnepanelen kopen

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Vraag een offerte of adviesgesprek aan zonder verplichting!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Inhoudsopgave

Wat is groene stroom?

Je vraagt je misschien af of groene stroom iets met de kleur groen te maken heeft. Er zijn mensen die zich afvragen of door deze stroom het licht van je lampen ook groen worden. Het antwoord daarop is nee. Groene stroom is stroom dat opgewekt wordt met methodes die niet schadelijk zijn voor natuur en milieu. Duurzame energiebronnen die niet opraken zorgen voor groene stroom, terwijl bij grijze stroom fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen gebruikt worden. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Dit is niet het geval bij groene stroom.

Groene stroom wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, waterkracht en windmolens. De energie komt dus van natuurlijke bronnen waarbij geen CO2 vrijkomt. Sommige energieaanbieders wekken geen groene stroom op, maar verkopen dit wel. Hoe dit kan zie je in de video hieronder.

Wat is grijze stroom?

Zoals we al vertelden is grijze stroom een stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Maar hoeveel CO2 komt er vrij wanneer je grijze stroom hebt? Wanneer een gemiddeld huishouden overstapt van een ‘grijze’ naar een echt ‘groene’ energieleverancier bespaart dat per jaar meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Die hoeveelheid CO2 kun je vergelijken met zo’n 28 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs!

Hoe weet ik dat de groene stroom ook echt groen is?

Wanneer de stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk vallen groene stroom en grijze stroom niet meer van elkaar te onderscheiden. Het is niet zo dat deze stroomsoorten met aparte kabels gescheiden kunnen worden. Met het kiezen voor groene stroom geeft je eigenlijk een opdracht om stroom met natuurlijke bronnen op te wekken, terwijl de stroom waarop je apparaten werken niet (100%) groen is.

Om te weten wat de precieze herkomst is van de aan jou geleverde stroom kun je kijken op het stroometiket. Deze wordt door elke leverancier na 1 mei of bij de jaarrekening meegestuurd en bevat informatie over de energiebron(nen) die is/zijn gebruikt en wat de gevolgen voor het milieu zijn. De overheid verplicht alle energieleveranciers dit stroometiket te verstrekken, zodat iedereen inzicht heeft in de herkomst van de stroom.

Bij groene stroom heeft de energieleverancier een Garantie Van Oorsprong (GVO) nodig. Deze wordt afgegeven voor elke megawatt aan elektriciteit die uit groene bronnen is gehaald. Groene stroom kan ook uit het buitenland gehaald worden, wanneer deze een GVO heeft. Vooral groene stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales in Scandinavische landen zijn goedkoop en bezitten GVO’s.

Wanneer je met het afnemen van groene stroom eigenlijk wilt bereiken dat er meer duurzame energie wordt opgewekt, kun je het beste kiezen voor de meest groene energieleverancier van Nederland. Dan krijg je echt 100% groene stroom uit Nederland.

Uitgelicht

Is er ook nep groene stroom?

Helaas wel. Er zijn energieleveranciers die groene stroom goedkoop verkopen. Nog goedkoper dan grijze stroom.

Kost-groene-stroom-meer-dan-grijze-stroom

Sommige van deze leveranciers hebben GVO’s gekocht in het buitenland tegen lage prijzen. Dit kan omdat de vraag daar dan lager ligt dan het aanbod in GVO’s. Met die GVO’s kunnen ze grijze stroom verkopen, maar die toch groen noemen. De vraag die vooral naar boven komt is waarschijnlijk welke energiemaatschappijen duurzaam zijn en welke niet. Kijk goed naar de details bij de energiepakketten naar de herkomst van de groene stroom en laat je goed informeren.

WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Hieronder zie je de resultaten van het onderzoek gehouden in november 2020.

Duurzame Energieleveranciers 2020
Bron: wisenederland.nl

Wat is het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom?

De verschillen tussen de prijzen van groene stroom en grijze stroom waren in het verleden een drempel voor veel mensen. 10% meer betalen voor groene stroom was niet echt verleidelijk. Tegenwoordig is het opwekken van groene stroom nog steeds wat duurder dan bij grijze stroom, maar worden er subsidies verstrekt om groene energie aantrekkelijker te maken. Daardoor is groene stroom amper duurder dan grijze stroom wanneer er van de zon gebruik wordt gemaakt. Andere bronnen die zorgen voor groene energie zijn iets goedkoper, waardoor de prijzen tussen groene en grijze stroom soms helemaal niet meer van elkaar verschillen.

Wat zijn populaire groene energieleveranciers?

Er zijn vele energieleveranciers, maar er zijn enkele die zich echt richten op groene energie. De onderstaande energieleveranciers zijn erg populair. Klik op de knoppen om te kijken wat ze jou en het milieu te bieden hebben.

Kan ik zelf groene stroom opwekken?

Groene stroom opwekken kun je zelf doen. Alle bekende manieren van zelf stroom opwekken zijn groen. We noemen hier de drie bekendste manieren.

Groene stroom opwekken met zonnepanelen

Deze manier is vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Goed voor het milieu en het verlaagt je energierekening met honderden euro’s. Besparen met zonnepanelen is een gouden zet. Het is natuurlijk wel handig als het dak een gunstige ligging heeft ten opzichte van de zon. Zo haal je er het maximale uit en volgens de cijfers kun je rekenen op een besparing van ongeveer €600 per jaar! Hiervoor heb je 10 zonnepanelen nodig, die je (na btw aftrek) netto zo’n 4000 euro zullen kosten. In 7 jaar heb je ze dus terugverdiend en maak je daarna elk jaar flinke winst. Een offerte en vrijblijvend advies aanvragen is makkelijk geregeld en geeft inzicht in wat jij nou echt kunt besparen.

Het verkopen van de door jou opgewekte energie heet terugleveren. Wanneer je bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, maar dit niet allemaal zelf verbruikt kun je dit teruggeven zodat anderen het kunnen gebruiken. Uiteraard krijg je hier een vergoeding voor. De hoogte verschilt per leverancier en is de moeite waard om uit te zoeken. Je moet denken aan 4 tot 12 cent per kilowattuur die je terug levert.

Dus als je met je zonnepanelen 6000 kWh stroom opwekt en hiervan 4000 kWh daadwerkelijk verbruikt dan kun je 2000 kWh terugleveren. Bij een vergoeding van 10 cent is dit 200 euro!

Wil jij zonnepanelen, maar vind je ze te duur? Bespaar jezelf deze flinke investering door zonnepanelen te huren! Zo heb je geen aanschafkosten en kun je wel meteen energie besparen!

Warm water dankzij zonne-energie!

Met een zonneboiler kun je van warm water genieten zonder dat de Cv-ketel hiervoor moet verwarmen. Hier is een soort zonnepaneel voor nodig die de verzamelde energie gelijk inzet om water te verwarmen. De kosten en de besparing van dit systeem verschilt afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en het zonnepaneel (de collector). De stroom van de collector zorgt voor een besparing in je gasgebruik.

Prijzen variëren tussen de 2000 en 5000 euro en de besparing zit tussen de 75 en 250 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het verbruik. Informeer goed hoeveel onderhoud er nodig is en of je een subsidie aan kunt vragen. Een zonneboiler is (afhankelijk van eerder genoemde factoren) ongeveer winstgevend na 15 jaar gebruik.

Lees dit artikel wanneer je erover nadenkt om een zonneboiler te kopen.

Geld en gas besparen met een warmtepomp.

Warmtepomp Energie Besparen Info

Een warmtepomp is een hele goede manier om te besparen op gas. Deze pomp haalt warmte uit de bodem en de buitenlucht en vervangt daarmee het overgrote deel van je gasverbruik. Hoewel een gemiddelde hybride waterpomp rond de €4000 kost is het zeker de moeite waard om hierin te investeren. Je kunt namelijk een subsidie van €1700 aanvragen en de besparing is ongeveer €200 per jaar. *

Na ongeveer 12 jaar om je investering terug te verdienen maak je dus daarna jaarlijks €200 winst!

Op zoek naar een nieuwe warmtepomp? CVtotaal heeft een ruim aanbod!

Bestaat er ook groen gas bij energieleveranciers?

Ja. Ook hier geldt dat het gas net als het stroom gewoon door één buis wordt geleverd. Je neemt gas af dat wordt gemaakt uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Daarna kan het gedroogd en bewerkt worden en kwalitatief net zo goed gemaakt worden als aardgas. Groen gas heet ook wel biogas. Ook groen gas krijgt net als groene stroom certificaten.

Omdat de productie van groen gas nog lang niet genoeg is om veel mensen volledige groen gas te bieden, zie je nu nog vooral gecompenseerd gas wat als groen gas wordt aangeboden. Je ontvangt gewoon aardgas, maar je steunt ook de klimaatvriendelijke projecten in het buitenland waarmee je de CO2-uitstoot compenseert. Sommige aanbieders bieden gecompenseerd gas met een percentage echt biogas. Als we invoeren dat we grijs gas willen en daarna nog een berekening laten uitvoeren met ‘groen’ gas dan zien we dat groen gas 1,3 cent duurder is per m3 dan grijs gas.

Ben jij ook enthousiast over het aanschaffen van zonnepanelen?

Hoewel huren een goed alternatief is, is kopen uiteindelijk voordeliger. Vraag daarom een gratis offerte of adviesgesprek aan, zodat jij concrete bedragen hoort die je kunt investeren en hoeveel winst je gaat maken.

Zonnepanelen kopen

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Vraag een offerte of adviesgesprek aan zonder verplichting!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

De foto van de warmtepomp is gebruikt met toestemming van https://frigonoel.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten