Wat is groene stroom? Wat is het verschil met grijze stroom? En zit er ook een verschil in prijs tussen deze soorten stroom? Deze vragen en meer worden in dit artikel beantwoord. Laat ons onderaan dit artikel even weten of jij voor groene of grijze stroom kiest en waarom. Je kunt ook een online offerte zonnepanelen aanvragen om zelf groene stroom op te wekken. Goed voor het milieu en het bespaart jou jaarlijks 100’en euro’s op je energierekening!
Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?
Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!
Inhoudsopgave
Groene stroom duurder dan grijze stroom in 2024?
Groene stroom duurder dan grijze stroom in 2024? De onderstaande alinea’s gaan over de situatie in 2019. In 2024 zien we alleen nog maar groene stroom dat aangeboden wordt via de energievergelijk. Er wordt steeds meer groene stroom opgewekt en daardoor is groene stroom niet meer schaars of speciaal, maar eerder de norm. Groene stroom is niet meer duurder dan grijze stroom voor de consument.
Wel is het zo dat de groene stroom die aangeboden wordt niet altijd echte groene stroom is. Er is nog steeds sprake van stroom die vergroend wordt met buitenlandse GvO’s. Verderop zie je de duurzaamheidsscores van energieleveranciers. Er zijn genoeg leveranciers die echte groene stroom verkopen en ook daadwerkelijk opwekken. Door een contract bij een van deze energieleveranciers af te sluiten draag je echt bij aan een duurzamer Nederland. Energieleveranciers Pure Energie en Om Nieuwe Energie scoren al jaren een 10.
Wat is groene stroom?
Je vraagt je misschien af of groene stroom iets met de kleur groen te maken heeft. Er zijn mensen die zich afvragen of door deze stroom het licht van je lampen ook groen worden. Het antwoord daarop is nee. Groene stroom is stroom dat opgewekt wordt met methodes die niet schadelijk zijn voor natuur en milieu. Duurzame energiebronnen die niet opraken zorgen voor groene stroom, terwijl bij grijze stroom fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen gebruikt worden. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Dit is niet het geval bij groene stroom.
Groene stroom wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, waterkracht en windmolens. De energie komt dus van natuurlijke bronnen waarbij geen CO2 vrijkomt. Sommige energieaanbieders wekken geen groene stroom op, maar verkopen dit wel. Hoe dit kan zie je in de video hieronder.
Wat is grijze stroom?
Zoals we al vertelden is grijze stroom een stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij grijze stroom komt bij de opwekking CO2 vrij. Maar hoeveel CO2 komt er vrij wanneer je grijze stroom hebt? Wanneer een gemiddeld huishouden overstapt van een ‘grijze’ naar een echt ‘groene’ energieleverancier bespaart dat per jaar meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Die hoeveelheid CO2 kun je vergelijken met zo’n 28 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs!
Hoe weet ik dat de groene stroom ook echt groen is?
Wanneer de stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk vallen groene stroom en grijze stroom niet meer van elkaar te onderscheiden. Het is niet zo dat deze stroomsoorten met aparte kabels gescheiden kunnen worden. Met het kiezen voor groene stroom geeft je eigenlijk een opdracht om stroom met natuurlijke bronnen op te wekken, terwijl de stroom waarop je apparaten werken niet (100%) groen is.
Om te weten wat de precieze herkomst is van de aan jou geleverde stroom kun je kijken op het stroometiket. Deze wordt door elke leverancier na 1 mei of bij de jaarrekening meegestuurd en bevat informatie over de energiebron(nen) die is/zijn gebruikt en wat de gevolgen voor het milieu zijn. De overheid verplicht alle energieleveranciers dit stroometiket te verstrekken, zodat iedereen inzicht heeft in de herkomst van de stroom.
Bij groene stroom heeft de energieleverancier een Garantie Van Oorsprong (GVO) nodig. Deze wordt afgegeven voor elke megawatt aan elektriciteit die uit groene bronnen is gehaald. Groene stroom kan ook uit het buitenland gehaald worden, wanneer deze een GVO heeft. Vooral groene stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales in Scandinavische landen zijn goedkoop en bezitten GVO’s.
Wanneer je met het afnemen van groene stroom eigenlijk wilt bereiken dat er meer duurzame energie wordt opgewekt, kun je het beste kiezen voor de meest groene energieleverancier van Nederland. Dan krijg je echt 100% groene stroom uit Nederland.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Is er ook nep groene stroom?
Helaas wel. Er zijn energieleveranciers die groene stroom goedkoop verkopen. Nog goedkoper dan grijze stroom.
Sommige van deze leveranciers hebben GVO’s gekocht in het buitenland tegen lage prijzen. Dit kan omdat de vraag daar dan lager ligt dan het aanbod in GVO’s. Met die GVO’s kunnen ze grijze stroom verkopen, maar die toch groen noemen. De vraag die vooral naar boven komt is waarschijnlijk welke energiemaatschappijen duurzaam zijn en welke niet. Kijk goed naar de details bij de energiepakketten naar de herkomst van de groene stroom en laat je goed informeren.
WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Hieronder zie je de resultaten van het onderzoek gehouden in november 2021. Er is daarna geen nieuw onderzoek meer gepubliceerd.
Wat is het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom?
De verschillen tussen de prijzen van groene stroom en grijze stroom waren in het verleden een drempel voor veel mensen. 10% meer betalen voor groene stroom was niet echt verleidelijk. Tegenwoordig is het opwekken van groene stroom nog steeds wat duurder dan bij grijze stroom, maar worden er subsidies verstrekt om groene energie aantrekkelijker te maken. Daardoor is groene stroom amper duurder dan grijze stroom wanneer er van de zon gebruik wordt gemaakt. Andere bronnen die zorgen voor groene energie zijn iets goedkoper, waardoor de prijzen tussen groene en grijze stroom soms helemaal niet meer van elkaar verschillen.
Wat zijn populaire groene energieleveranciers?
Er zijn vele energieleveranciers, maar er zijn enkele die zich echt richten op groene energie. De onderstaande energieleveranciers zijn erg populair. Klik op de knoppen om te kijken wat ze jou en het milieu te bieden hebben.
We hebben in 2023 een Om Nieuwe Energie review geschreven en zij verdienden een heel hoog rapportcijfer. Om Nieuwe Energie levert lokale duurzame energie en investeert de winst in nieuwe duurzame projecten om meer groene energie op te wekken. Lees daarom ook over de Om Nieuwe Energie ervaringen van bijna 1000 mensen.
Kan ik zelf groene stroom opwekken?
Groene stroom opwekken kun je zelf doen. Alle bekende manieren van zelf stroom opwekken zijn groen. We noemen hier de drie bekendste manieren.
Groene stroom opwekken met zonnepanelen
Deze manier is vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Goed voor het milieu en het verlaagt je energierekening met honderden euro’s. Besparen met zonnepanelen is een gouden zet. Het is natuurlijk wel handig als het dak een gunstige ligging heeft ten opzichte van de zon. Zo haal je er het maximale uit en volgens de cijfers kun je rekenen op een besparing van ongeveer €600 per jaar! Hiervoor heb je 10 zonnepanelen nodig, die je (na btw aftrek) netto zo’n 4000 euro zullen kosten. In 7 jaar heb je ze dus terugverdiend en maak je daarna elk jaar flinke winst. Een offerte en vrijblijvend advies aanvragen is makkelijk geregeld en geeft inzicht in wat jij nou echt kunt besparen.
Het verkopen van de door jou opgewekte energie heet terugleveren. Wanneer je bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, maar dit niet allemaal zelf verbruikt kun je dit teruggeven zodat anderen het kunnen gebruiken. Uiteraard krijg je hier een vergoeding voor. De hoogte verschilt per leverancier en is de moeite waard om uit te zoeken. Je moet denken aan 4 tot 12 cent per kilowattuur die je terug levert.
Dus als je met je zonnepanelen 6000 kWh stroom opwekt en hiervan 4000 kWh daadwerkelijk verbruikt dan kun je 2000 kWh terugleveren. Bij een vergoeding van 10 cent is dit 200 euro!
Wil jij zonnepanelen, maar vind je ze te duur? Bespaar jezelf deze flinke investering door zonnepanelen te huren. Zo heb je geen aanschafkosten en kun je wel meteen energie besparen! Lees in ons artikel over zonnepanelen huren of kopen over het verschil in prijs en vind je links naar verschillende partijen voor een gratis dakscan, advies of gratis offertes!
Warm water dankzij zonne-energie!
Met een zonneboiler kun je van warm water genieten zonder dat de Cv-ketel hiervoor moet verwarmen. Hier is een soort zonnepaneel voor nodig die de verzamelde energie gelijk inzet om water te verwarmen. De kosten en de besparing van dit systeem verschilt afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en het zonnepaneel (de collector). De stroom van de collector zorgt voor een besparing in je gasgebruik.
Prijzen variëren tussen de 2000 en 5000 euro en de besparing zit tussen de 75 en 250 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het verbruik. Informeer goed hoeveel onderhoud er nodig is en of je een subsidie aan kunt vragen. Een zonneboiler is (afhankelijk van eerder genoemde factoren) ongeveer winstgevend na 15 jaar gebruik.
Geld en gas besparen met een warmtepomp.
Een warmtepomp is een hele goede manier om te besparen op gas. Deze pomp haalt warmte uit de bodem en de buitenlucht en vervangt daarmee het overgrote deel van je gasverbruik. Hoewel een gemiddelde hybride waterpomp rond de €6000 kost is het zeker de moeite waard om hierin te investeren. Je kunt namelijk een subsidie van 30% van de aankoopprijs aanvragen en de besparing is ongeveer €900 per jaar. *
Na ongeveer 5 jaar waarin je je investering terug verdient maak je dus daarna jaarlijks €900 winst!
Op zoek naar een nieuwe warmtepomp? CVtotaal heeft een ruim aanbod!
Bestaat er ook groen gas bij energieleveranciers?
Ja. Ook hier geldt dat het gas net als het stroom gewoon door één buis wordt geleverd. Je neemt gas af dat wordt gemaakt uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Daarna kan het gedroogd en bewerkt worden en kwalitatief net zo goed gemaakt worden als aardgas. Groen gas heet ook wel biogas. Ook groen gas krijgt net als groene stroom certificaten.
Omdat de productie van groen gas nog lang niet genoeg is om veel mensen volledige groen gas te bieden, zie je nu nog vooral gecompenseerd gas wat als groen gas wordt aangeboden. Je ontvangt gewoon aardgas, maar je steunt ook de klimaatvriendelijke projecten in het buitenland waarmee je de CO2-uitstoot compenseert. Sommige aanbieders bieden gecompenseerd gas met een percentage echt biogas. Als we invoeren dat we grijs gas willen en daarna nog een berekening laten uitvoeren met ‘groen’ gas dan zien we dat groen gas 1,3 cent duurder is per m3 dan grijs gas.
De tarieven van CO2-gecompenseerd gas zijn inmiddels niet veel hoger meer dan grijs gas. Je ziet vaak dat het financieel gunstigste contract in de energievergelijker ook CO2-gecompenseerd gas biedt.
Mensen vragen ook: FAQ.
Ja en nee. Groene stroom is duurder dan grijze stroom om op te wekken. Door subsidies en de aantrekkelijkheid van groene stroom voor klanten wordt groene stroom regelmatig iets goedkoper aangeboden dan grijze stroom. Voor de energiemaatschappij die groene stroom opwekt is groene stroom duurder, maar door subsidies wordt het dus goedkoper dan grijze stroom en ook voor de klant wordt groene stroom goedkoper dan grijze stroom.
Je weet zeker dat je groene stroom krijgt door het stroometiket van de energieleverancier te bekijken. Deze wordt meegeleverd met jouw energiecontract en staat ook meestal op de website van de energieleverancier. Een andere manier om te weten of je echte groene stroom of nep groene stroom (sjoemelstroom) krijgt is het lezen van het duurzaamheidsonderzoek van WISE Nederland, Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Deze wordt elk jaar in oktober gepubliceerd en beschrijft de duurzaamheid van de Nederlandse energieleveranciers.
Groene stroom is beter voor het milieu en ook voor jouw portemonnee. Zoals we eerder zeiden wordt groene stroom tegenwoordig goedkoper aangeboden dan grijze stroom.
Ben jij ook enthousiast over het aanschaffen van zonnepanelen?
Hoewel huren een goed alternatief is, is kopen uiteindelijk voordeliger. Vraag daarom een gratis offerte of adviesgesprek aan, zodat jij concrete bedragen hoort die je kunt investeren en hoeveel winst je gaat maken.
Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?
Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!
De foto van de warmtepomp is gebruikt met toestemming van https://frigonoel.be/
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?