HR Glas: vervang dubbel glas voor HR++ glas of triple glas voor optimale energiebesparing.

HR++ glas herkennen kan met een lucifer of aansteker.

Het verliezen van warmte is pure geldverspilling. Je wilt niet veel energie verbruiken om je woning lekker warm te krijgen om daarna steeds maar bij te moeten stoken. HR glas helpt fors energie te besparen. Dit HR glas zorgt er beter voor dat de warmte binnen blijft. Dacht jij met dubbel glas goed te zitten? HR++-glas of triple glas is veel beter wanneer het gaat om energie besparen. Leer HR++ glas herkennen met een handige truc. Lees dit artikel en krijg gratis 3 vrijblijvende offertes van glaszetters bij jou uit de regio. Is HR glas voor jou de beste investering of kun je beter op een andere manier energie en geld besparen? In ons artikel ‘huis verduurzamen advies‘ vind je een oplossing om snel te weten welke energiebesparende maatregel voor jou het meest rendabel is.

Wil je weten wat voor jouw situatie de kosten, voordelen en subsidies zijn?

Alles wat je moet weten over HR glas + gratis 3 vrijblijvende offertes!

Ja, ik wil precies weten hoeveel HR glas mij kost en oplevert

Wat is HR glas?

HR glas is een beter isolerend glas dan enkel of dubbel glas. Het is ook vindbaar onder de term ‘isolatieglas’. HR glas zorgt voor betere isolatie en dus minder energieverspilling. De warmte blijft met HR glas beter in de ruimte.

Isolatieglas Energie Besparen Info

Bij dubbel glas zijn er 2 glasplaten in het kozijn. Tussen deze twee glasplaten bevindt zich normale stilstaande lucht. Dubbel glas is een betere keuze dan enkel glas. Wat bespaar je met dubbel glas ten opzichte van enkel glas? Je bespaart per m2 glas zo’n 20m3 gas per jaar. Met een aantal ramen in je woonkamer, waar je waarschijnlijk het meeste de verwarming aan hebt, kan dit dus jaarlijks oplopen tot een besparing van honderden euro’s. Wil je ook met je verwarming besparen? Lees dan deze verwarming bespaartips.

Er zijn echter betere keuzes dan dubbel glas. HR glas is een isolatie glas dat zich heeft verbeterd t.o.v. dubbel glas. Bij HR glas is er een onzichtbare metaalcoating geplaatst aan de binnenkant van het glas. Dit zorgt voor betere isolatie. Hoe goed glas isoleert kun je zien aan de isolatiewaarde. Deze wordt in U-waarde uitgedrukt. Des te lager het getal van de U-waarde, des te beter is de isolatiewaarde.

De verschillende soorten HR glas.

HR glas heeft zich steeds meer ontwikkeld. Naast dubbel glas en HR glas is er glasisolatie die nog meer energie besparen. Deze worden met plusjes aangegeven. We bekijken de soorten HR glas en geven je een indicatie over de kosten en besparing. Zo kun jij inschatten welk glas voor jou betaalbaar is.

HR glas

Zoals gezegd is het verschil tussen HR glas en dubbel glas niet makkelijk te herkennen. Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is de niet zichtbare metalen coating tussen de glasplaten.

 • HR glas isolatiewaarde: U-waarde 1.9
 • HR glas kosten: €65 per m2
 • HR glas besparing t.o.v. dubbel glas: €4 per m2

HR Glas wordt eigenlijk alleen nog gebruikt wanneer er een ruit vervangen moet worden.

Uitgelicht

HR++ glas herkennen

HR++ glas herkennen of gewoon al HR glas herkennen kan door een lucifer of aansteker vlakbij het glas te houden. Wanneer je een beetje vanaf de zijkant kijkt zie je de vlammetjes 4 keer weerspiegeld worden. Heeft één van de middelste vlammetjes een andere kleur? Nu weet je dat het HR glas is. Is de kleur van alle vlammetjes gelijk dan heb je dubbel glas. Bij HR++ glas heeft vanaf binnen gezien het 3e vlammetje een andere kleur door de metalen coating.

Een andere manier voor het herkennen van HR glas is de letters HR in de aluminium strook in de spouw. Je ziet dan HR staan met een aantal cijfers. Wanneer je deze op internet opzoekt weet je precies wat voor glas je hebt.

HR+ Glas

HR+ glas is een verbeterde versie van het gewone HR glas. HR+ glas heeft tussen de twee glasplaten niet alleen de metalen coating, maar ook gas in de spouw. De spouw is de ruimte tussen de glasplaten, die bij gewoon HR glas gevuld is met gewone lucht.

 • HR+ glas isolatiewaarde: U-waarde 1.6
 • HR+ glas kosten: €75 per m2
 • HR+ glas besparing t.o.v. dubbel glas: €6 per m2

Ook HR+ glas wordt voornamelijk nog gebruikt bij herstelwerkzaamheden, waarbij de te vervangen ruit niet afwijkend moet zijn in vergelijking met de andere ruiten.

HR++ glas

Een soort glas dat wel gebruikt wordt om glasisolatie te verbeteren is HR++ glas. Dit is een dubbel glas met een verbeterde coating ten opzichte van HR+ glas. Ook hier wordt de spouwruimte met gas opgevuld. Je kunt overwegen om HR glas of HR+ glas te vervangen voor HR++ glas als optie op je huis te verduurzamen.

 • HR++ glas isolatiewaarde: U-waarde 1.2
 • HR++ glas kosten: €80 per m2
 • HR++ glas besparing t.o.v. dubbel glas: €8 per m2

HR++ glas is het meest voorkomende glas waarmee mensen hun glasisolatie willen verbeteren. Dit is het beste dubbel glas op dit moment. Maar er is nog een soort glas met een nog betere isolatiewaarde.

HR+++ glas (triple glas)

Het beste glas wanneer het gaat om isolatie is HR+++ glas. Dit wordt ook wel triple glas genoemd. Dit komt doordat er niet twee, maar 3 glasplaten zijn. De bevatten twee lagen coating en tussen de drie glasplaten zijn twee ruimtes die allebei gevuld worden met gas. Dit zorgt voor nog betere isolatie, maar ook voor hogere kosten.

 • Triple glas isolatiewaarde: U-waarde 0.9
 • Triple glas kosten: €120 per m2
 • Triple glas besparing t.o.v. dubbel glas: €10 per m2

Triple glas isoleert het beste, maar heeft ook een nadeel. Dit driedubbel glas is door de drie glasplaten een stuk breder, waardoor het niet in alle kozijnen past. Het is dus mogelijk dat je ook de kozijnen moet laten vervangen wanneer je voor triple glas kiest.

De bovenstaande prijzen en besparingen zijn indicatief. De kosten worden verhoogd met het plaatsen van het glas door een glaszetter. De meeste mensen hebben gewoon dubbel glas en kiezen voor HR++ glas. Hieronder zie je schattingen per type woning:

Van dubbel glas naar HR++ glas:

Type woningGlasoppervlaktePrijs glas + glaszetterGeschatte kostenbesparing per jaar.
Tussenwoning20m2€ 3.000€ 130
Hoekwoning30m2€ 4.500€ 160
Vrijstaande woning50m2€ 7.500€ 200

Subsidie HR glas en Triple glas in 2024.

Twijfel je of je HR glas wilt bestellen vanwege de aankoopprijs? Het is een behoorlijke investering, maar je kunt ook een subsidie krijgen voor glasisolatie.

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is ook voor glasisolatie aan te vragen. Voor deze subsidie moest je in 2022 nog 2 energiebesparende maatregelen laten toepassen, maar met ingang van 2023 krijg je ook subsidie voor 1 energiebesparende maatregel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een warmtepomp of andere typen van isolatie. Lees hier meer over je huis verduurzamen en de subsidies.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor HR glas om als energiebesparende maatregelen voor de subsidie te gelden. Voor dubbel glas, gewoon HR en HR+ glas is geen subsidie. Je moet dus kiezen voor HR++ glas om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Dit zijn de subsidies voor HR++ glas en triple glas 2024:

Soort isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2 één maatregelSubsidiebedrag per m2 bij één maatregelMinimaal vereiste m2Maximaal m2Minimale Rd-waarde [m2 K/w]Maximale U-waarde [W/m2K]
 Voor maatregelen uitgevoerd tussen 2-4-2022 en 1-1-2023Voor maatregelen uitgevoerd vanaf 1-1-2023    
HR++€ 26,50€ 23,008 (in combi met isolerende panelen en/of deuren )45 (in combi met isolerende panelen en/of deuren ) ≤ 1,2
Triple glas€ 75,00€ 65,508 (in combi met isolerende panelen en/of deuren )45 (in combi met isolerende panelen en/of deuren ) ≤ 0,7
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 1,2  (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas)€ 11,50€ 10,008 (in combi met glas of isolerende deuren)45 (in combi met glas of isolerende deuren) ≤ 1,2
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 0,7 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas)€ 57,50€ 458 (in combi met glas of isolerende deuren)45 (in combi met glas of isolerende deuren) ≤ 0,7
Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,5 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas) € 26,50€ 23,008 (in combi met glas of isolerende panelen)45 (in combi met glas of isolerende panelen) ≤ 1,5
Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,0 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas) € 75,00€ 65,508 (in combi met glas of isolerende panelen)45 (in combi met glas of isolerende panelen) ≤ 1,0
De subsidies zijn in 2024 gelijk gebleven aan die van 2023.

LET OP! Bovenstaande bedragen zijn bij 1 energiebesparende maatregel. Bij 2 energiebesparende maatregelen verdubbeld de subsidie!

Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook 1 vorm van isolatie en daarbij een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is HR glas geluidswerend?

Ja, HR glas is geluidswerend. Door de dikte van het glas wordt niet alleen de kou, maar ook het geluid zoveel mogelijk buiten gehouden. HR+++ -glas isoleert het beste.

Is dubbel glas vervangen verstandig?

Dubbel glas vervangen is verstandig wanneer je geld wilt besparen en het comfort in je woning wilt verhogen. Net zoals andere opties voor het verduurzamen van de woning is het financieel ook verstandig. Je moet alleen weten wat de terugverdientijd is. Dubbel glas vervangen wanneer je binnen enkele jaren toch gaat verhuizen is finanancieel niet aantrekkelijk.

Heeft HR++-glas ook nadelen?

Heeft HR++-glas ook nadelen? Er zijn geen nadelen voor HR+-glas, HR++-glas of HR+++-glas (triple glas), maar in combinatie met de rest van de isolatie kan het wel een nadeel opleveren. Isoleer je je woning optimaal en heb je ook flink isolerend glas dan is het wel noodzakelijk ook goed te ventileren om schimmels te voorkomen. Met minder goede isolatie heb je eigenlijk ook een manier van ventileren, doordat de frisse lucht je huis binnen dringt.

Is HR++-glas plaatsen rendabel?

Is HR++-glas plaatsen rendabel? Ja, wanneer je nog lang in je woning blijft wonen wel. Zoek je naar de beste investeren om energie en geld te besparen of wil je weten in hoeveel jaar je HR glas weer terugverdient? Lees ons artikel over energie besparen advies en krijg van 18 energiebesparende maatregelen te weten hoeveel het kost en bespaart! Zo kun jij de meest winstgevende keuze maken!

Hr++ glas herkennen: hoe kan dat?

Hr++ glas herkennen kan op 2 manieren. 1) Je kunt in de metalen rand tussen de 2 glasplaten HR++ zien staan. 2) Je kan een vlam van een aansteker of lucifer voor het glas houden. Je ziet 4 vlammetjes door het glas. Heeft vanaf binnen gezien het 3e vlammetje een andere kleur dan heb je zeer waarschijnlijk HR++ glas door de metalen coating. Heeft het 2e vlammetje een andere kleur dan heb je waarschijnlijk HR of HR+ glas.

Gratis 3 vrijblijvende offertes van glaszetters bij jou uit de buurt!

Wil jij graag het glas in jouw woning laten vervangen? Vind de beste deal door gratis en vrijblijvend 3 offertes te ontvangen van glaszetters bij jou uit de buurt.

Wil je weten wat voor jouw situatie de kosten, voordelen en subsidies zijn?

Alles wat je moet weten over HR glas + gratis 3 vrijblijvende offertes!

Ja, ik wil precies weten hoeveel HR glas mij kost en oplevert
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!