Huis verduurzamen advies: weet waar je het best in kan investeren dankzij de gratis energiescan van jouw woning!

Doe de energiescan en krijg gratis en vrijblijvend professioneel advies!

Wanneer je energie wilt besparen zijn er genoeg energiebesparende maatregelen voor het energie besparen in huis. Een woning energiezuiniger maken levert niet een flinke besparing op, maar verhoogt ook het comfort van je woning. Energiebesparende maatregelen kunnen een gunstig effect hebben op het energielabel van je woning en de woningwaarde. Maar met welke investering kun je in jouw specifieke situatie op energie kosten besparen?  Met huis verduurzamen advies investeer je in de juiste producten. Laat onderaan dit artikel even weten wat de uitkomst van jouw woningcheck is en wat je huis verduurzamen jou heeft opgeleverd. Naast besparen is een overstappen naar een andere energieleverancier met lagere energieprijzen en een eventuele welkomstbonus ook een goed idee. Lees meer in ons artikel ‘overstappen energie‘.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Huis verduurzamen advies aanvragen: nu nog grotere besparing!

Huis verduurzamen advies aanvragen is in 2024 nog veel interessanter dan toen we dit artikel in september 2021 schreven. De bedragen die je kan besparen zijn nu een stuk hoger, omdat de energieprijzen hoger zijn dan in die tijd. Het kabinet heeft de subsidies sinds 2021 ook verhoogd en het is mogelijk subsidie te krijgen wanneer je slechts 1 verduurzamende maatregel laat toepassen. Het advies aanvragen is gratis en vrijblijvend.

Door je huis te verduurzamen bespaar je niet alleen energie en dus geld, maar verhoog je in sommige gevallen ook het comfort in de woning. Je voorkomt een koude tocht of koude vloer met isolatie. Met zonnepanelen of een zonneboiler wek je met zonne-energie de energie op die je nodig hebt om apparaten te laten werken of water te verwarmen. Het advies via de woningscan bekijkt 13 verschillende energiebesparende maatregelen. Jij weet zo welke van deze maatregelen voor jouw situatie het meest rendabel is.

Het voordeel van advies voor het verduurzamen van de woning aanvragen is ook dat je zelf niet zoveel hoeft uit te zoeken. De beste energiebesparende maatregelen worden allemaal beoordeeld voor jouw situatie, terwijl het aanvragen slechts enkele minuten duurt. Je bespaart jezelf dus veel uitzoekwerk. Je huis verduurzamen levert niet alleen lagere energiekosten op, maar zal waarschijnlijk het energielabel verbeteren: kosten min de subsidie, de besparing en de meerwaarde van het betere energielabel maakt je huis verduurzamen tot een zeer verstandige en winstgevende beslissing.

Energiebesparende maatregelen: Dit zijn de 9 effectiefste stappen om jouw huis te verduurzamen.

Energiebesparende maatregelen zijn aanpassingen die ervoor zorgen dat je minder energie zult verbruiken. Deze producten zijn een goede investering, maar de kosten kunnen flink oplopen. Dit zijn de 9 effectiefste stappen om jouw huis te verduurzamen:

LET OP: Onderstaande afbeelding is gemaakt voor de extreme stijging van de energieprijzen. Onderstaande bedragen die bespaart worden komen uit de tijd dat stroom per kWh zo’n 23 cent kostte en gas zo’n 80 cent kostte. De besparing is met de hogere prijzen dus ook veel hoger.

Huis verduurzamen met de 9 effectiefste stappen:

 1. Dakisolatie

  Besparing €700 per jaar. Afname 1600 KG CO2 per jaar. (Schuin dak met verwarmde zolder)

 2. Muurisolatie

  Besparing €650 per jaar. Afname 1650 KG CO2 per jaar.

 3. Vloerisolatie

  Besparing €210 per jaar. Afname 500 KG CO2 per jaar.

 4. Glasisolatie

  Besparing €390 per jaar. Afname 900 KG CO2 per jaar.

 5. Buisisolatie

  Besparing €90 per jaar. Afname 160 KG CO2 per jaar.

 6. Zonnepanelen

  Besparing €450 per jaar. Afname 1400 KG CO2 per jaar. (10 zonnepanelen 3000 WattPiek totaal vermogen)

 7. Zonneboiler

  Besparing €400 per jaar. Afname 330 KG CO2 per jaar. (150 liter voorraadvat, 2,5m² collector)

 8. Warmtepomp

  Besparing €500 per jaar. Afname 2900 KG CO2 per jaar. (5kW met HR-ketel)

 9. Tochtband en/of tochtstrips

  Besparing €170 per jaar. Afname 300 KG CO2 per jaar.

De besparing kan wel 100’en euro’s per jaar zijn per product. De besparing is natuurlijk afhankelijk van je energieverbruik. Naast deze grote investeringen kun je overigens ook nog met kleinere producten flink wat geld besparen. Over de kosten en kostenbesparing van alle producten voor energie besparen lees je in dit overzicht.

Met de energiescan van jouw woning door Slimster krijg je zelfs advies over 13 energiebesparende maatregelen (wanneer je ze allemaal selecteert tenminste):

 • CV-ketel
 • Infrarood verwarming
 • Groendak / sedumdak
 • Isolatie (6 verschillende vormen van isolatie)
 • Isolatieglas
 • Laadpaal
 • Pelletkachel
 • Thuisaccu
 • Ventilatie
 • Warmtepomp
 • Windmolen
 • Zonneboiler
 • Zonnepanelen

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Woning energiezuiniger maken is goed voor het milieu

Naast het besparen van geld, het verbeteren van het energielabel van je huis en het verhogen van het comfort van je woning is er nog een voordeel van energiebesparende maatregelen.

Het milieu heeft te lijden onder het energieverbruik. Energie opwekken zorgt voor de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide), wanneer er fossiele brandstoffen gebruikt worden. Dit is schadelijk voor de atmosfeer. Er wordt steeds meer groene energie opgewekt. Hierbij hoeft niets verbrand te worden om energie op te wekken. Hoewel de productie en de uiteindelijke verwerking van zonnepanelen ook enige schadelijke effecten heeft voor het milieu is de opgewekte energie duurzaam.

Door minder energie te verbruiken of door duurzame energie te gebruiken beperk je de CO2-uitstoot van je huishouden. Dit is beter voor de atmosfeer en het zorgt ervoor dat het broeikaseffect en de daarmee stijgende temperaturen minder snel stijgen. In de onderstaande afbeelding zie je de energiebesparende maatregelen die we eerder noemden en de besparing. Niet alleen in euro’s, maar ook in CO2 per jaar is je huis verduurzamen een goed keus. Ter vergelijking: Een gemiddelde benzine personenauto die per jaar 15.000 kilometer rijdt heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar.

LET OP: Onderstaande afbeelding is gemaakt voor de extreme stijging van de energieprijzen. Onderstaande bedrag die bespaart worden komen uit de tijd dat stroom per kWh zo’n 23 cent kostte en gas zo’n 80 cent kostte. De besparing is met de hogere prijzen dus ook veel hoger.

Huis verduurzamen Energie kosten besparen thuis
©Powerly

Verduurzamen woning

De keuze voor energiebesparende maatregelen kan een moeilijke zijn. Ze kosten veel geld en je hebt veel keuze uit verschillende merken. Bij zonnepanelen zijn het niet alleen de zonnepanelen zelf die het verschil maken, maar de omvormer is net zo belangrijk. Lees zeker ons artikel over de beste omvormer kopen wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen.

Kun je door alle mogelijkheden maar moeilijk een keuze maken of twijfel je of jij de juiste keuzes maakt? Kies voor advies voor het verduurzamen van je woning van een onafhankelijke expert. Deze experts kunnen jou adviseren in je keuze voor energiebesparende maatregelen. Niet iedere woning is geschikt voor alle producten die we noemden. Je wilt niet investeren in iets dat qua installatie, ruimte of opbrengst een slechte keuze is.

Huis verduurzamen advies.

Wil je voor energie besparen advies? Via Slimster kun je een woningscan aanvragen waarmee er wordt gekeken naar 13 mogelijk investeringen voor jouw woning. Met het advies weet jij wat voor jou de beste investering is. Je ontvangt geheel vrijblijvende gratis offertes en weet dus precies wat de investering kost en wat de te verwachten obrengst is.

Met de energiescan krijg je inzicht in je slimste duurzame mogelijkheden inclusief een eerste indicatie van de besparing en kosten en krijg je gelijk inzicht hoe jij je woning energiezuiniger kunt maken!

Uitgelicht

Energielabel verbeteren: Wat levert dat op?

Wat een groot voordeel is aan het toepassen van energiebesparende maatregelen is dat het de energielabel van je woning zal verbeteren. Met elk product is het mogelijk een beter label te krijgen. Een energielabel verbeteren geeft aan dat je huis energiezuiniger is geworden.

Wanneer je de woning ooit wilt verkopen zullen potentiële kopers zeker daar het energielabel van je huis kijken. Een woning met een laag energielabel is een stuk minder aantrekkelijk, omdat de geïnteresseerden weten dat ze daar hoge kosten voor (met name) gas en stroom zullen hebben.

Een woning met een gunstig energielabel is veel interessanter, omdat de vaste lasten voor gas en stroom lager zullen liggen. Je zult gas besparen en stroom besparen in huis met de maatregelen de je woning verduurzamen én je woning aantrekkelijker maken.

Nog een voordeel is de woningwaarde. Een energielabel verbeteren kan je woningwaarde iets verhogen. Logisch, want een goed geïsoleerde woning met bijvoorbeeld een warmtepomp is meer waard dan een identieke woning die dit niet heeft. De woningwaarde kan met 1% tot 2% stijgen bij elke verbetering van het energielabel. Een woning van €300.000 kan dus zomaar €306.000 waard worden. Zo heb je gelijk een deel van je investering terugverdient.

Energiebesparende maatregelen Groene Energie afnemen

Behalve je huis verduurzamen is er nog een manier om het milieu te helpen en vervuiling tegen te gaan. Energieleveranciers verkopen groene stroom, maar niet al deze stroom zorgt voor duurzaamheid. In ons artikel over de duurzaamste energieleveranciers lees je meer over welke energieleveranciers nou echt meehelpen de klimaatverandering een halt toe te roepen door duurzame stroom op te wekken. Lees nu dit artikel met daarin de rapportcijfers voor duurzaamheid. Welke energieleveranciers scoren een 10 voor duurzaamheid?

Huis verduurzamen subsidie

Wist je dat je voor je huis verduurzamen subsidie kunt aanvragen? Een subsidie is een geldbedrag als aanmoediging voor het verduurzamen van je huis. De regering heeft klimaatdoelen opgesteld en ziet die graag behaald worden. Om mensen te stimuleren te investeren in energiebesparende maatregelen kun je een mooi bedrag terug krijgen. Deze subsidie dien je aan te vragen bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De subsidie is in 2021 veranderd.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Tot en met 31 december 2020 bestond de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), waarbij je geld kon ontvangen voor energiebesparende maatregelen. Dit was 20 procent van de kosten en werd tijdelijk verhoogd naar 30% tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020. Bij de SEEH-subsidie bestond het zeer energiezuinig pakket (ZEP) nog. Voor het ZEP kwam je in aanmerking wanneer je koos voor:

Dit kon je een bonussubsidie opleveren van €4000. Helaas is het ZEP er niet meer sinds 1 januari 2021. Bij de subsidie energiebesparing eigen huis kon je ook subsidie aanvragen voor extra besparende maatregelen zoals een zuinige ventilatie-unit, een slimme thermostaat of voor maatwerkadvies. Dit is in de nieuwe regeling ook afgeschaft. Net als de subsidie voor pellletkachels en biomassaketels.

Je kon voor je huis verduurzamen subsidie aanvragen wanneer je minimaal 2 isolatiemaatregelen liet uitvoeren. Dit is aangepast in de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie. Overigens kun je tot een jaar na uitvoering van de eerste maatregel nog subsidie aanvragen. Is de maatregel toegepast in 2020 en vroeg je hiervoor in 2021 nog subsidie aan dan viel je aanvraag ook onder de nieuwe ISDE-subsidie.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE subsidie)

De opvolger van de SEEH-subsidie is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE-subsidie). Zoals gezegd zijn er wat zaken weggevallen ten opzichte van de SEEH-subsidie, maar er is ook iets veranderd wat fijn is aan de ISDE-subsidie.

Je hoeft voor het aanvragen voor deze subsidie niet meer minimaal 2 isolatiemaatregelen te treffen. Sinds 1 januari 2023 is 1 energiebesparende maatregel voldoende om aanspraak te maken op een subsidie. Dit geldt dus ook voor isolatie. De investeringssubsidie duurzame energie is niet alleen voor de particulier, maar ook voor het zakelijk toepassen van energiebesparende maatregelen.

Je kunt subsidie aanvragen (klik op de maatregel om naar site van het RVO te gaan voor de voorwaarden en voor het aanvragen) voor:

ISDE 2024: hoogte subsidie energiebesparende maatregelen.

De ISDE-subsidie is het aanvragen zeker waard. Voor elke maatregel is de hoogte van  de subsidie verschillend. Er wordt dus nog meer gewerkt met een vast percentage zoals bij de SEEH-subsidie. We laten hieronder zien wat de hoogte van de subsidie is voor verschillende energiebesparende maatregelen voor zowel particulier als zakelijk:

Let op bij spouwmuurisolatie. Volgens een uitspraak in augustus 2023 moet er onderzoek uitgevoerd worden naar vleermuizen. Bron

ISDE-subsidie isolatie particulier

Als eerste laten we zien hoeveel je als particulier aan subsidie kunt verwachten. We laten met een voorbeeld aantal m2 een voorbeeldbedrag aan subsidie zien. Dit voorbeeld is telkens een aantal m2 dat in het midden ligt tussen het minimale en maximale m2 isolatie waar de subsidie voor geldt. Halve meters worden niet meegerekend. Dit zijn de subsidiebedragen in 2024:

Soort isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2 één maatregelSubsidiebedrag per m2 bij één maatregelMinimaal vereiste m2Maximaal m2Minimale Rd-waarde [m2 K/w]Maximale U-waarde [W/m2K]
 Voor maatregelen uitgevoerd tussen 2-4-2022 en 1-1-2023Voor maatregelen uitgevoerd vanaf 1-1-2023    
Gevelisolatie€ 19,00€ 19,00101703,5 
Spouwmuurisolatie€ 4,00€ 4,00101701,1 
Dakisolatie *€ 15,00€ 15,00202003,5 
Zolder/vlieringvloer * € 4,00€ 4,00201303,5 
Vloerisolatie ** € 5,50€ 5,50201303,5 
Bodemisolatie **€ 3,00€ 3,00201303,5 
HR++€ 26,50€ 23,008 (in combi met isolerende panelen en/of deuren )45 (in combi met isolerende panelen en/of deuren ) ≤ 1,2
Triple glas€ 75,00€ 65,508 (in combi met isolerende panelen en/of deuren )45 (in combi met isolerende panelen en/of deuren ) ≤ 0,7
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 1,2  (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas)€ 11,50€ 10,008 (in combi met glas of isolerende deuren)45 (in combi met glas of isolerende deuren) ≤ 1,2
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 0,7 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas)€ 57,50€ 458 (in combi met glas of isolerende deuren)45 (in combi met glas of isolerende deuren) ≤ 0,7
Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,5 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas) € 26,50€ 23,008 (in combi met glas of isolerende panelen)45 (in combi met glas of isolerende panelen) ≤ 1,5
Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,0 (alleen mogelijk samen met HR++ of Triple glas) € 75,00€ 65,508 (in combi met glas of isolerende panelen)45 (in combi met glas of isolerende panelen) ≤ 1,0

LET OP! De bedragen hierboven zijn in de kolom vanav 1-1-2023 op basis van een subsidie voor 1 energiebesparende maatregelen. Bij 2 energiebesparende maatregelen verdubbelt de subsidie! Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn of een isolatiemaatregel gecombineerd met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.

 

* Kies in je subsidieaanvraag tussen dakisolatie of zolder/vlieringisolatie: je krijgt maar voor één van deze beide maatregelen subsidie.

** Kies in de subsidieaanvraag tussen vloerisolatie of bodemisolatie: je krijgt maar voor één van deze maatregelen subsidie.

ISDE-subsidie zonneboiler particulier

Voor een zonneboiler is de subsidie in 2024 een stuk lager dan voorgaande jaren. De subsidies voor zonneboilers liggen ver uit elkaar. Bekijk hier de lijst met de verschillende merken en types zonneboilers en hun subsidies.

ISDE-subsidie warmtepomp particulier

Voor warmtepompen zijn verschillende subsidies die afhangen van het energielabel oftewel de energie efficiencyklasse en het type warmtepomp.

Bekijk hier de lijst van verschillende warmtepompen en hun subsidies.

ISDE-subsidie aansluiting warmtenet particulier

Voor het aansluiten op het warmtenet ontvang je een subsidie van €3325 wanneer de aansluiting voor 1 januari 2024 is gebeurd. Is het aansluiten na deze datum gerealiseerd dan krijg je een subsidie van €3775.

Voor alle maatregelen voor particulier gebruik, een stappenplan en het aanvragen kun je terecht op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/aansluiting-warmtenet

ISDE-subsidie elektrische kookvoorziening particulier

Voldoe je aan de voorwaarden? De ISDE-subsidie elektrische kookvoorziening voor particulieren is €400.

Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kan je terecht op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/elektrische-kookvoorziening

VvE-subsidie warmtepomp zakelijk

Voor aanvragen van een VvE-subsidie voor zakelijke gebruikers van energiebesparende maatregelen gelden andere subsidiebedragen.

Voor een warmtepomp geld een subsidie vanaf €500. Voor de voorwaarden, de lijst met warmtepompen waar een subsidie voor uitgekeerd wordt, het stappenplan en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers/warmtepomp

VvE-subsidie zonneboiler zakelijk

Ook voor zonneboilers is het subsidiebedrag verschillende per merk en type zonneboiler. Het subsidiebedrag bedraagt €95 tot enkele duizenden euro’s.

Voor de voorwaarden, de lijst met zonneboilers waar een VvE-subsidie voor uitgekeerd wordt, het stappenplan en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers/zonneboiler

VvE-subsidie aansluiting warmtenet zakelijk

De VvE-subsidie voor een centrale aansluiting op een warmtenet zakelijk verschilt afhankelijk van het vermogen.

VermogenSubsidiebedrag
Maximaal 100 kW€3375
Meer dan 100 kW €32503

Je vindt hier meer informatie over de VvE-subsidies: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve/verduurzamingsmaatregelen

ISDE- Subsidie Windturbines Zakelijk

De subsidie voor kleinschalige windturbines bedraagt maximaal € 66,- per m2 rotoroppervlak.

Voor meer informatie kan je terecht op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers/kleinschalige-windturbine

ISDE- Subsidie Zonnepalen Zakelijk

De subsidie voor zonnepanelen bedroeg € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen in 2023, maar is deze subsidie is in 2024 afgeschaft. Lees meer hierover op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers/zonnepanelen

Slimster: onafhankelijk advies voor energie besparen in huis.

Zoals we eerder al vertelden krijg je bij Slimster onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen die wel én niet voor jou interessant zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Je kunt aangeven welke energiebesparende maatregelen jouw interesse hebben. Je kunt zoveel maatregelen selecteren als dat je wilt. Slimster is merk en leverancier onafhankelijk.

Powerly Advies Huis Verduurzamen Energie Besparen Info

Slimster biedt jou:

 • Merk & leverancier onafhankelijk
 • Altijd één aanspreekpunt
 • Geheel vrijblijvende offertes
 • Woningscan is geheel vrijblijvend
 • Vind een totale verduurzamer
 • Coördinatie van alle installaties
 • Vind bedrijven die werkzaam zijn in jouw gemeente.
 • Onafhankelijk advies over merken en technieken.
 • Altijd inclusief hulp bij verkrijgen maximale subsidie.
 • Ontvang het rapport met alle adviezen vrijblijvend per e-mail

Mensen vragen ook: FAQ.

Welke regelingen zijn er om je huis te verduurzamen?

Landelijk is de ISDE-subsidie een regeling om je huis te verduurzamen. De subsidie kan oplopen tot duizenden euro’s. Andere regelingen zijn het terug kunnen krijgen van de btw op zonnepanelen en regelingen bij sommige gemeenten. Zo kunnen eigenaar-bewoners en huurders in de gemeente Amsterdam een cadeaubon van € 70,- aanvragen voor eenvoudige energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie of een radiator ventilator.

Wat kost het om mijn huis te verduurzamen?

Wat kost het om een huis te verduurzamen? Dat hangt af van welke energiebesparende maatregelen te wilt laten toepassen. Wil je in zonnepanelen (€6000), een hybride warmtepomp (€6000) en verschillende soorten isolatie investeren dan is het mogelijk dat je zo €25.000 kwijt bent. Vraag altijd energie besparen advies aan om te weten welke investering voor jou het meeste oplevert. Vraag hier de gratis en vrijblijvende woningscan aan en weet de kosten en besparing van 18 energiebesparende maatregelen.

Wat kost een energieadviseur?

Een energieadviseur kost 200 tot 300 euro. Hij/Zij brengt een bezoek aan huis en maakt een erkend adviesrapport. Wil je geen geld betalen? Met deze gratis en vrijblijvende woningscan als online energieadviseur heb je van 18 maatregelen om je huis te verduurzamen de kosten en besparing in kaart.

Huis verduurzamen advies: Doe nu de woningscan met advies over 13 energiebesparende maatregelen.

Overweeg je energiebesparende maatregelen om het energielabel te verbeteren, energie kosten te besparen en/of het milieu een goede dienst te bewijzen? Onderneem dan nu actie en voorkom dat uitstel afstel wordt. De woningscan is zoals eerder gezegd heel snel geregeld. Je krijgt advies over 13 energiebesparende maatregelen als je ze allemaal selecteert.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Wil je niet alleen je woning duurzamer maken, maar ook energie en gas besparen met een kleinere producten zoals radiatorfolie en stroom besparen met bijvoorbeeld led lampen?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!