Infrarood verwarming: goedkoper dan gas?

Infrarood paneel plafond de beste keuze of toch infrarood vloerverwarming?

Door de hoge gasprijzen én het Klimaatakkoord zijn veel mensen in Nederland op zoek naar alternatieven voor het verwarmen van hun woning. Veel woningen verwarmen met een CV-ketel op gas, maar er zijn opties die goedkoper en duurzamer zijn. Infrarood verwarming is één van de opties, naast bijvoorbeeld verwarmen met airco of cv. Is dit goedkoper dan gas? Vertel over jouw ervaringen met de infrarood kachel of infrarood panelen onderaan dit artikel.

Is infrarood verwarming voor jou een winstgevende keuze?

Krijg gratis advies voor infrarood panelen en infrarood vloerverwarming!

Ja, ik wil weten of en welke infrarood verwarming interessant voor mij is

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming maakt gebruik van stralingswarmte. Door deze straling worden mensen en objecten warm. Er zijn kachels en panelen die met infraroodstraling kunnen verwarmen. De warmte verschilt van sommige andere verwarmingsbronnen, omdat de infrarood verwarming niet de lucht verwarmt.

De straling van de infrarood verwarming is dus niet te gebruiken om een kamer alvast voor te verwarmen. De warmte bereikt alleen de objecten die vlakbij de straling komen. Banken en tafels nemen de warmte op, net zoals personen dat doen. De warmte voelt vergelijkbaar aan als zonnewarmte. De warmte wordt wel daarna wat afgegeven aan de lucht, maar de warmte is niet vergelijkbaar met de warmte die bijvoorbeeld radiatoren of een airco kan geven.

Bij een radiator of verwarmen met airco heb je confectiewarmte. Hierbij wordt de lucht verwarmd en kan je een kamer ook voorverwarmen. De warmte circuleert in de kamer en overal in de kamer wordt het even warm. Infraroodstraling komt alleen op de plekken vlakbij de kachel of het paneel. Zit je vlakbij het infrarood paneel, maar wordt de straling naar je benen geblokkeerd? Dan is het bij je benen een stuk kouder dan bij je bovenlichaam.

Infrarood kachel: mobiele infrarood verwarming.

De infrarood verwarming is in kachels en panelen te krijgen. We kijken eerst naar de infrarood kachel. Met de infrarood kachel bedoelen we de handzame kachels die verplaatsbaar zijn. Dit is direct het grote voordeel van de infrarood kachel. Je kunt de kachel verplaatsen naar de plek waar jij in huis de warmte wilt hebben.

Infrarood Kachel Energie Besparen Info

Zit je eerst een tijdje bij de eettafel? Dan zet je de infrarood kachel, ook wel straalkachel genoemd, daar eerst neer. Wanneer je daarna bijvoorbeeld in een leesstoel voor in de kamer een boek wilt lezen kun je zo de infrarood verwarming meenemen.

Je hebt met de infrarood kachel een gerichte verwarming. Je krijgt de warmte precies op de plek waar je die wilt hebben. Zit jij voor in de kamer dan kun je ervoor zorgen dat er alleen energie gebruikt wordt om daar te verwarmen en niet achter in de kamer waar op dat moment niemand is.

Let op! Een elektrische kachel is vaak een kachel met convectiewarmte. Dit is de warmte die warme lucht creëert. Een infrarood kachel is anders en geeft stralingswarmte. Kijk dus goed naar de productomschrijving of je nou een elektrische kachel die lucht verwarmd voor je hebt of een ir kachel. Een infrarood kachel is energiezuiniger dan een elektrische kachel met convectiewarmte.

Optie voor buiten: de heater.

Wil je buiten ook genieten van infrarood straling? Er zijn grote staande infrarood kachels voor buiten. De worden ook wel heaters genoemd. Een heater wordt ook wel eens een terras bij een horecagelegenheid gebruikt.

Zoek je zelf een infrarood kachel voor buiten dan is het zeker mogelijk om deze in een kleiner formaat te krijgen vergeleken met die op een horecaterras. De heaters hebben een rode of oranje kleur door de kortgolvige of middelgolvige infraroodstraling.

Infrarood panelen: verwarming met stralingswarmte.

Naast het handzame kacheltje zijn er ook infrarood panelen. Deze panelen zijn rechthoekige platen die je aan de muur of het plafond kunt bevestigen. Wil je een plek in het huis verwarmen met infrarood verwarming? Kijk dan eerst of er ruimte is om een paneel op te hangen.

Een paneel heeft als voordeel dat er een groter verwarmingselement is in vergelijking met de infrarood kachel. Je zult dus een groter oppervlak met het paneel kunnen verwarmen. Daarnaast neemt hij geen ruimte in op de vloer. Het vormt zo geen sta-in-de-weg. Infrarood panelen zijn wel duurder in aanschaf dan de infrarood kachel.

Met infrarood panelen hoef je je geen zorgen te maken over de straling. Deze is niet schadelijk voor de gezondheid en de huid. De warmte voelt wel gelijk aan de warmte van de zon. Met stralingswarmte blijft de warmte op de plek waar het infrarood paneel op gericht is, terwijl je met andere warmtebronnen zoals de verwarming confectiewarmte hebt waarbij de warme lucht opstijgt.

Infrarood panelen sluit je gewoon aan op het stopcontact en zijn te combineren met de slimme thermostaat. Zo heb jij complete controle over je energieverbruik. De panelen zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Ze zijn gelakt en passen zo goed in jouw interieur. Je kunt ook kiezen voor infrarood panelen van glas of met een foto. De prijzen van infrarood panelen liggen tussen de €100 en €500. Infrarood panelen verwarming is dus ook interessant voor mensen die een hybride warmtepomp op het verwarmen met airco te duur vinden.

De warmte bereikt een afstand tot 6 meter.

Infrarood vloerverwarming

Naast de infrarood straler en infrarood panelen kun je ook kiezen voor infrarood vloerverwarming. Deze is anders dan reguliere vloerverwarming en tegenwoordig ook toepasbaar onder laminaat, klik-PVC en andere ‘zwevende vloeren’. Dit zijn vloeren dit niet vastgelijmd of genageld zijn aan de ondervloer. Infrarood vloerverwarming zijn in de vorm van matten of folie slechts 1 a 2 millimeter dik en verhoogd de vloer dus nauwelijks.

Er zijn dus verschillende soorten vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming warmt de vloer op met buizen met verwarmingswater. Elektrische vloerverwarming gebruikt ook stroom, maar verwarmd de vloer alleen op de plekken waar de kabels lopen. Infrarood vloerverwarming krijgt het totale vloeroppervlak warm.

Via LinkedIn kregen wij de volgende reactie:

 

Volgens de nieuwste Europese infraroodnormen valt deze vorm van verwarming buiten het predicaat “infraroodverwarming”. Dit heeft te maken met de te lage oppervlaktetemperatuur, stralingswerkingsgraad en het feit dat deze techniek deel uitmaakt van de gebouwschil.

 

Officieel is de manier van verwarmen dus niet meer echt infrarood verwarming te noemen. We betitelen het verwarmen op deze manier nog wel als infrarood vloerverwarming, omdat deze zo bekend staat. Wil je ‘echte’ infraroodverwarming? Kies dan voor de infraroodkachel of infraroodpanelen.

Met infrarood vloerverwarming heb je de warmte gelijkmatig verdeeld. Daarvoor moet minimaal 80% van het vloeroppervlak voorzien zijn van de infrarood matten of infrarood folie.

Er zijn enkele voordelen aan infrarood vloerverwarming:

 • Het is niet zichtbaar. Je hebt geen radiatoren, infrarood kachel of infrarood panelen (inclusief bedrading) die zichtbaar zijn nodig.
 • De warmte wordt van onderaf verdeeld. Er is geen sprake van opstijgende lucht waarbij het bij het plafond een stuk warmer is dan op de vloer.
 • Er is geen onderhoud nodig en het gaat levenslang mee.
 • Infrarood vloerverwarming geeft snel warmte af. Na een kwartier begin je al een aangename warmte te voelen.
 • Geschikt voor vrijwel alle vloeren. Dit is niet zo bij reguliere vloerverwarming met warm water.
 • Infrarood verwarming is energiezuiniger dan traditionele vloerverwarming. Bij PVC of Vynil ligt het onder een ondervloer waar de PVC of Vynil op ligt. Het ligt bij ondere vloeren direct onder het laminaat of andere soort vloer. Traditionele vloerverwarming ligt dieper en verwarmt eerst nog wat beton. Daarbij moet het warme water bij traditionele vloerverwarming een lange route afleggen waarbij de warmte afgegeven wordt en het water wat koeler zal zijn aan het einde van de route. Dat zorgt voor verschillen in temperatuur op verschillende plekken in de woonkamer.

Het nadeel van infrarood vloerverwarming is:

 • Investering t.o.v. besparing is hoog. De terugverdientijd is ongeveer 10 tot 12 jaar.
 • Met infrarood vloerverwarming kun je niet zo gericht verwarmen als bij panelen of een kachel. Hierdoor kan je de besparing minder beïnvloeden.

Lees meer in ons artikel ‘Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming‘.

Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?

Door de hoge gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar een goedkopere manier om hun huis te verwarmen. Is infrarood verwarming goedkoper dan gas? Wanneer dit niet zo zou zijn is infrarood verwarming misschien een stuk minder interessant voor je.

We zullen de infrarood verwarming kosten berekenen met de volgende getallen:

Gemiddelde inhoud huiskamer in Nederland: 96 m3 (8,5 x 4,5 x 2,5)

Stroomprijs per kWh: €0,70

Vermogen nodig voor het verwarmen van de gehele woonkamer: 3168 watt

Woning: Medium isolatie door spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas of kruipruimte isolatie.

Aantal uren gebruik van de panelen: Gemiddeld 5 uur per dag x 243 dagen (juni tm september niet meegerekend.) = 1215 uur

De kosten van infrarood verwarming liggen gemiddeld op:

Verbruik per uurVerbruik per jaarEnergiekosten per jaar
3,168 kWh3850 kWh€2695

Bovenstaande berekening laat een realistische schatting van de kosten zien. Het kan natuurlijk zijn dat jouw huiskamer een andere inhoud heeft, de stroomprijs anders is of dat je de infrarood panelen meer of minder dan het aantal uren gebruikt.

We hebben in de berekening bijvoorbeeld 1215 uur lang de complete huiskamer laten verwarmen, waardoor we 3,168 kWh x 1215 hebben berekend. Misschien wil jij niet non-stop de hele woonkamer verwarmen.

We vergelijken de kosten van de infrarood verwarming met de ‘gewone’ verwarming met radiatoren:

Gemiddeld gasverbruik voor verwarming: 975 m3 per jaar.

Gasprijs: €3 per m3

Woning: Dezelfde inhoud en isolatie als bij de berekening van de infrarood verwarming.

Verbruik per uurVerbruik per jaarEnergiekosten per jaar
0,80 m3975 m3€2925

Infrarood verwarming goedkoper dan gas? Bij goede isolatie wel of bij het gebruik van infrarood panelen waarmee je een gedeelte van de ruimte verwarmd.

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Met de verwarming met radiatoren kun je daarnaast ook niet gericht verwarmen. De warmte trekt door de huiskamer, terwijl de infrarood verwarming zich op een kleine oppervlak richt.

Zoals we eerder al zeiden in dit artikel: zit je een lange tijd op een bepaalde plek? Dan kun je alleen die panelen aanzetten en verspil je geen warmte aan de rest van de woonkamer. Zo zal je verbruik minder zijn dan in ons rekenvoorbeeld.

De kosten en besparing van infrarood verwarming.

Met de berekening in de vorige alinea heb je kunnen zien dat de besparing van infrarood verwarming 100’en euro’s per jaar kan zijn. Mogelijk zijn de stroomprijs en de gasprijs anders op het moment dat je dit artikel leest. Of heb je een ander aantal uren de verwarming aan staan.

Gemiddeld gezien levert de infrarood verwarming een besparing op van 10% tot 30% ten opzichte van de verwarming die gas verbruikt wanneer de isolatie in de woning heel erg goed is.

Aangezien de 75% van de energierekening bestaat uit kosten voor het verwarmen kun je zelf uitrekenen hoeveel geld je bespaart met infrarood verwarming.

We lezen in 2022 veel berichten van mensen die een termijnbedrag van €500 per maand moeten betalen. Dit zou €6000 aan energiekosten per jaar betekenen. €4500 zou dan de kosten voor de verwarming zijn. Met 10% tot 30% besparing zou dit neer komen op €450 tot €1350 besparing per jaar!

De infrarood panelen kosten minder dan een warmtepomp en is daarom een goed alternatief. De installatie is makkelijker en de panelen zijn ook goedkoper dan de (hybride) warmtepomp.

We zetten voor de infrarood verwarming kosten op een rij:

OnderdeelKosten
Infraroodpaneel 800 watt€250
Thermostaat per 3000 watt vermogen (met Wifi en programmeerbaar)€90
InstallatieUurtarief van €75
Aanpassingen meterkast (groep voor aansturing IR-panelen)€250
Stroomtoevoer naar panelen (per paneel)€120
Totale kosten voor 4 panelen*€2135

* berekend met 2 thermostaten, 3 uur werk en excl. Voorrijkosten.

Voor een veel lagere investering dan een hybride warmtepomp heb je zo een duurzame verwarming zonder gas. We zijn in dit voorbeeld wel alleen uitgegaan van het verwarmen van de woonkamer. Wil je meer plekken in huis verwarmen dan worden de kosten hoger.

Wil je alleen de woonkamer verwarmen en heb je slechts 2 panelen nodig, bijvoorbeeld 1 voor de plek waar televisie gekeken wordt en 1 voor bij de eettafel dan zijn de kosten lager.

De berekening gaat ook uit van infrarood panelen en niet van de infrarood kachel. De kachels zijn goedkoper in aanschaf en hebben geen installatiekosten. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact. Je zet vast niet meerdere infrarood kachels in huis neer om de hele woonkamer te verwarmen, maar ze zijn zeer interessant wanneer je langere tijd op 1 plek blijft.

Voordelen van infrarood verwarming.

Infrarood verwarming heeft voordelen ten opzichte van alternatieven. Bekijk goed of deze voordelen voor jou overtuigend genoeg zijn om je huis met infrarood straling te verwarmen via panelen of de infrarood kachel.

De voordelen van infrarood verwarming zijn:

 • Geen gasverbruik meer voor het verwarmen van de woning.
 • Warmte die aanvoelt als zonnestralen.
 • Een stuk goedkoper dan een hybride warmtepomp.
 • Infrarood verwarming verwarmd objecten en mensen, dus niet de lucht. Hierdoor wordt de lucht niet droog.
 • Makkelijk te installeren. Dit kan ook zelf gedaan worden.
 • Bij een infrarood kachel heb je volledige flexibiliteit waar je de warmte wil. Verplaatst de kachel wanneer jou dit uitkomt.
 • Infrarood verwarming warmt snel op. Binnen 5 minuten heb je al een aangename warmte.
 • Infrarood panelen zijn ook verkrijgbaar als spiegel of foto/schilderij. Zo kun je ook een infrarood paneel in de badkamer hangen op plek waar een spiegel moet hangen. Er zijn verschillende infrarood panelen met een mooie foto opdruk. Deze kun je op een plek hangen waar je anders een schilderij zou ophangen.
 • Een infrarood paneel hoeft niet constant op een vol vermogen ingeschakeld te zijn. Eenmaal op temperatuur geeft het toestel ook met een lager vermogen een behaaglijke warmte af.
 • Je kunt gericht verwarmen met de panelen en de kachel. Verbruik alleen energie om de specifieke plek in huis te verwarmen die jij wilt in plaats van complete ruimtes.
 • Je hebt totaal geen onderhoud.
 • Je hoort de infrarood verwarming niet.
 • Infrarood straling voelt lekker warm aan. Wanneer je normaal gesproken 21 graden instelt met de traditionele verwarming is 18 á 19 graden met de infrarood verwarming net zo comfortabel.
 • Je brengt je energiekosten extra omlaag met zonnepanelen. Infrarood verwarming werkt op stroom. Zonnepanelen kopen is zeer verstandig. Je bespaart 100’en euro’s aan stroomverbruik en hebt dus ook gratis verwarming op de dagen dat de zonnepanelen genoeg stroom opwekken om het verbruik van de infrarood verwarming af te dekken.
 • Met infrarood verwarming besparen op energie is al één voordeel, maar wanneer je ook warm tapwater zonder gas verwarmd kun je je van het gas laten afsluiten. Ook als je geen m3 gas per jaar verbruikt betaal je zo’n €300 voor de gasaansluiting. De moeite waard om hierop te besparen.
 • Het voordeel wordt de komende jaren waarschijnlijk nog groter. De overheid verhoogt de gasprijs regelmatig met energiebelasting. Ook op stroom kan dit verhoogd worden, maar ten opzichte van 2021 is de energiebelasting op gas met 2 cent gestegen en op elektriciteit met 6,9 cent verlaagd. Gasverbruik wordt ontmoedigd en dus steeds wat duurder naast de marktprijs schommelingen die in 2021 en 2022 extreem waren.
 • Langgolvige straling is niet schadelijk voor de huid. Voorkom wel dat je lang in de buurt bent van kortgolvige straling. Die kan je huid, net als de zon, verbranden. Kortgolvige straling kun je bij infrarood herkennen aan de rode of oranje kleur. Langgolvige straling is veilig en geeft geen licht.
 • In monumentale panden of andere panden waar een warmtepomp of vloerverwarming niet toegepast mag/kan worden is infrarood wel een geschikte optie.

Uitgelicht

Infrarood verwarming nadelen.

Er zijn veel voordelen aan infrarood verwarming, maar er zijn ook enkele nadelen. Weeg de nadelen en de voordelen tegen elkaar af om te beslissen of je infrarood verwarming wilt.

De nadelen van infrarood verwarming zijn:

 • Per infrarood paneel of infrarood kachel, ook wel straler genoemd, wordt er een beperkte ruimte verwarmd. Op 3 tot 6 meter afstand wordt er verwarmd. Wil je echt de hele woonkamer en slaapkamers verwarmen met infrarood straling dan heb je veel panelen of kachels nodig.
 • Infrarood verwarming als hoofdverwarming is financieel aantrekkelijk wanneer de woning goed geïsoleerd is. Is de isolatie nog niet heel goed? Dan zou je het met ir verwarming toch te fris kunnen krijgen. Maar eigenlijk is het altijd verstandig om eerst de isolatie van de woning zo goed mogelijk te krijgen, welke manier van verwarmen je ook kiest. Lees hier meer over het isoleren van een woning. Wil je je hele huis verwarmen met infrarood dat zul je waarschijnlijk een aanpassing in de meterkast moeten doen.
 • De panelen hebben stroom nodig en dus een stekker in het stopcontact. Het is de vraag of je de stroomkabel van het stopcontact naar het infrarood paneel hinderlijk vindt of het mooi kunt wegwerken.
 • IR verwarming wordt erg warm. Met kinderen is het aan te raden om het paneel of de kachel niet op een bereikbare plek te hebben.
 • Het plafond is vaak de beste plek om ir panelen op te hangen. Hiervoor moet het plafond wel voldoende draagkracht hebben.
 • Infroodpanelen hebben een terugverdientijd van zeker 9 jaar. Afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen kan dit veranderen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van infrarood panelen?

We kijken naar waar je op moet letten bij het kiezen van infrarood panelen. Je wilt natuurlijk de juiste keuze maken.

Let op de volgende zaken:

 • De afmetingen van het paneel. Past deze op de plek waar je het paneel wilt hebben?
 • De golflengte. Lange golflengte bij ir panelen is een warmte die niet schadelijk voor de gezondheid is en met een wat lage temperatuur comfortabel aanvoelt. Medium golflengte of korte golflengte bij ir verwarming met bijvoorbeeld de stralers kunnen hogere temperaturen halen. Deze kunnen een groter oppervlak verwarmen, maar kunnen wel schadelijk zijn voor de huid wanneer je er dichtbij zit voor een langere tijd. Ze zijn te herkennen aan oranje/rood licht.
 • Het type infrarood paneel. Ga je voor standaard, design, spiegel of een paneel met een foto- of schilderijlook?
 • Het vermogen. Wil je een bepaalde temperatuur halen dan heb je per m2 die je wilt verwarmen ongeveer het volgende vermogen nodig in een goed geïsoleerd huis. Een matig geïsoleerd huis vraagt 10 watt extra per m2 die verwarmd gaat worden.
Gewenste temperatuur +/- CelciusElectrisch vermogen (Wattage) per m2
1850
1960
2065
2175
2280
2385
2490

Mensen vragen ook: FAQ.

Is verwarming met infrarood goedkoper dan gas?

Ja, verwarming met infrarood is goedkoper dan gas. Dit is vooral het geval wanneer je plekken in huis verwarmd met infrarood panelen waar je op dat moment bent. Een heel huis verwarmen met infrarood verwarming zal geen geld besparen, tenzij je ook zonnepanelen hebt.

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

De voorkant van een infrarood paneel wordt wel 70 tot 110 graden Celsius. Dit is warm, maar niet heet. Doordat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt zul je bij korte aanrakingen je niet verbranden.

Is infrarood straling schadelijk voor de huid?

Middelgolvige en langgolvige infrarood straling is niet schadelijk voor de huid. Infrarood panelen hebben langgolvige straling. Dit is dus niet schadelijk. Kortgolvige infrarood straling (700-1400 nm) is wel schadelijk voor de huid wanneer je hier langer aan blootgesteld bent. Deze infrarood straling zorgt voor meer activiteit van het enzym MMP-1 in de huid en dit breekt collageen af. Collageen zorgt voor een stevig en elastische huid.

Hoe ver straalt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel straalt 3 tot 6 meter ver. Zit je verder van het infrarood paneel dan merk je weinig tot niets van de warmte. Bedenk dus goed waar je het infrarood paneel plaatst.

Hoeveel watt infrarood paneel heb je nodig?

Hoeveel watt infrarood paneel heb je nodig? Per vierkante meter heb je een 50 tot 75 watt infrarood paneel nodig in de woonkamer. Voor een slaapkamer 40 tot 65 watt nodig en voor de badkamer 65 tot 100 watt.

Hoe kun jij het best met infrarood verwarmen? Krijg gratis advies!

Zijn infrarood panelen de beste keuze? En moet je dan keizen voor wandpanelen of plafondpanelen? Of is infrarood vloerverwarming de beste keuze in jouw situatie? En je wilt natuurlijk ook de beste deal. Dit is ook mogelijk wanneer je buiten met infrarood wilt verwarmen.

Is infrarood verwarming voor jou een winstgevende keuze?

Krijg gratis advies voor infrarood panelen en infrarood vloerverwarming!

Ja, ik wil weten of en welke infrarood verwarming interessant voor mij is
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!