Is zonnepanelen kopen een goede investering? Opbrengst en subsidie geven het antwoord!

Energie besparen met zonnepanelen: breng je stroomkosten naar 0 euro!

Je hebt ze vast al wel bij iemand op het dak zien liggen. Grote rechthoeken netjes naast elkaar. Er zijn mensen die vinden dat ze het dak minder aantrekkelijk maken. Maar maken ze de energierekening ook aantrekkelijk? Want hoeveel kost zonnepanelen kopen of huren wel niet? Laat onderaan dit artikel even weten wat de uitkomst is van de dakanalyse. Lees meer over zonnepanelen kopen online in de GoVolt review!

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Is zonnepanelen kopen een goede investering in 2023?

De andere alinea’s zijn geschreven in 2020. Is zonnepanelen kopen een goede investering in 2023 of zijn ze niet meer interessant? Het antwoord is dat zonnepanelen kopen nog steeds verstandig is. Ze zullen meer geld opleveren dan dat ze kosten en dus maak je pure winst. Op dit moment (maart 2023) is het definitief dat de salderingsregeling per 1 januari 2025 afgebouwd wordt. Hierdoor heb je vanaf dat moment elk jaar minder voordeel van je zonnepanelen. Je kan in 2023 en 2024 nog 100% salderen. Hierdoor kan je de volgende simpele rekensom maken: Stroomverbruik – opgewekte stroom = stroom dat je nog moet kopen van de energieleverancier. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan hoef je niets te kopen en verdien je op jaarbasis geld aan de stroom.

Door de afbouw van het salderen kan je niet meer deze eenvoudige rekensom maken. Je verbruikt ongeveer 30% van je opgewekte stroom op het moment dat het opgewekt wordt. De andere 70% van wat je opwekt verkoop je voor een relatief lage terugleververgoeding aan de energieleverancier. Dit zou je weer moeten kopen voor het stroomtarief dat een stuk hoger is dan de terugleververgoeding op het moment dat je daarwerkelijk stroom verbruikt. Een deel ervan hoef je niet voor de terugleververgoeding te verkopen en later voor het stroomtarief te kopen: het salderingspercentage loopt stapgewijs tot 2031 af.

Ondanks deze afbouw zijn zonnepanelen nog steeds een goede keuze. Inmiddels is 400 WP een echt goed paneel, terwijl de prijzen hiervoor gelijk zijn aan de verderop genoemde prijs. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Voor €4000 á €4500 moet het mogelijk zijn om 10 zonnepanelen van 380 WP of beter te krijgen. Dit komt ook doordat er sinds 1 januari 2023 geen btw meer gerekend wordt voor zonnepanelen. De stroomprijs is nu niet meer de 20 tot 24 cent die het jaren is geweest, maar 40 cent. De besparing zal hierdoor ook hoger uitvallen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn rechthoekige panelen die je op het dak kunt laten bevestigen. In het paneel zitten cellen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. De cellen zijn meestal gemaakt van silicum, dat uit twee lagen bestaat en door het licht elektrische spanning maakt. Er zijn twee soorten zonnepanelen die gemaakt zijn van silicium: polykristallijn en monokristallijn. Wat betreft rendement is er vrijwel geen verschil. Monokristallijn is iets duurder en veel mensen vinden de donkere kleur mooier dan de blauwe kleur van de polykristallijn zonnepanelen.

Er zijn ook zonnepanelen die gebruik maken van amorf silicum. Dan wordt er gebruik gemaakt van de dunnelaagtechnologie. Het rendement ligt lager dan bij de silicum zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt meestal tussen de 15% en 20%. Zonnepanelen worden steeds doorontwikkeld waardoor er ook panelen zijn die 30% rendement halen. De hogere rendementen worden behaald met de technieken die nieuwer en duurder zijn.

Er bestaan ook hybride zonnepanelen. Daarover lees je meer onderaan dit artikel.

Tuinverlichting bevat soms ook een klein zonnepaneeltje. Hiermee kun je dus kosteloos je tuinverlichting laten branden en je kunt de lampen vrijwel overal plaatsen, omdat er geen snoeren nodig zijn. Lees meer over tuinverlichting op zonne energie in dit artikel.

Uitgelicht

Kan iedereen zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen?

Ja, maar het rendement van de zonnepanelen heeft ook met het dak te maken. Het kan zijn dat jouw dak minder geschikt is. Hierdoor leveren de zonnepanelen minder op en zijn ze misschien geen interessante investering meer.

Meteen weten of jouw dak geschikt is? In ons artikel over zonnepanelen huren of kopen vind je links naar verschillende partijen voor een gratis dakscan, advies of gratis offertes!

Hoe heeft het dak invloed op het rendement van de zonnepanelen? De hellingshoek die het meeste rendement oplevert is 35 graden. Een grotere of kleinere hellingshoek kost ruim een handvol procenten aan rendement. De ligging van het dak met daarop de zonnepanelen is idealiter gericht op het zuiden. Zo vangt het de meeste zonnestralen op. Een dak dat gericht is op (zuid-)oost of (zuid-)west zal nog steeds energie opleveren, maar kost je ongeveer 10% rendement. Wanneer je dak echt niet geschikt is kun je ook deelnemen aan een Postcoderoosregeling.

Zonnepanelen kopen? Een flinke (maar goede) investering.

Zonnepanelen kopen is vrijwel altijd een goede investering. Als de hellingshoek ongunstig is vermindert dan de opbrengst. Wanneer je ze laat plaatsen op een dak dat op het noorden gericht is of er schaduw door bijv. bomen op het dak valt is het misschien niet de moeite waard. Gelukkig weet je dankzij dit artikel dat zonnepanelen het meeste opleveren als ze op het zuiden gericht zijn.

Ligging dak voor zonnepanelen Energie Besparen Info

De aanschafprijs is natuurlijk afhankelijk van welk merk en welke soort zonnepanelen je aanschaft. Normaal gesproken heb je de investering binnen 7 jaar terugverdient. Als je de btw terugvraagt dan heb je binnen 6 á 7 jaar je investering terugverdient en maak je daarna dus honderden euro’s per jaar pure winst.

Grofweg kun je rekenen op kosten van €400 per zonnepaneel. Er zijn veel partijen die zonnepanelen verkopen en installeren. Het in onze ogen beste bedrijf voor het kopen van topkwaliteit zonnepanelen en een vlekkeloze installatie daarvan is GoVolt. Dit bedrijf houdt zich alleen maar bezig met zonnepanelen plus de installatie en is dus gespecialiseerd. Lees hier de GoVolt review.

Zonnepanelen huren. Minder directe kosten en meteen besparen op stroom!

Dacht je bij het lezen van de aanschafprijs dat zonnepanelen een te grote investering zijn? Met het huren van zonnepanelen heb je niet gelijk hoge kosten in vergelijking met zonnepanelen kopen. Je kunt echter wel profiteren van de besparing die ze opleveren. Je betaalt geen installatiekosten en kunt uitgaan van een huurprijs van ongeveer 6 tot 7 euro per zonnepaneel per maand. Voor 10 zonnepanelen betaal je dus tussen de 60 en 70 euro per maand. Een voordeel van huren is dat eventuele problemen kosteloos worden gerepareerd.

Wanneer je genoeg geld hebt om te kopen is dat een betere keuze dan huren. Huren is beter dan geen zonnepanelen nemen. Overigens kun je nadat het huurcontract stopt de zonnepanelen voor een marktconforme prijs overnemen.

Lees meer over zonnepanelen huren en de partijen waar jij dit kan doen. Vraag ook 5 gratis offertes aan voor zonnepanelen huren of kopen.

Naast de mogelijkheid om zonnepanelen te huren kun je ook overwegen deel te nemen aan de Postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief), waarbij je profiteert van zonnepanelen die niet op jou dak liggen. Ideaal voor wanneer bijvoorbeeld jouw dak ongeschikt is voor zonnepanelen. Over de Postcoderoosregeling kun je in dit artikel meer lezen.

Hoe worden het opgewekte stroom verrekend met je verbruik?

Wanneer je stroom opwekt kun je dit gelijk gebruiken. Heb je je wasmachine aan dan zal hij de opgewekte stroom verbruiken. Alle stroom die opgewekt is en wat je niet meteen gebruikt wordt verrekend met de stroom die je op andere momenten gebruikt en van het net afneemt. Dit heet salderen.

Door de huidige salderingsregeling in 2020 kun je gewoon je verbruik min wat je opwekt rekenen. Verbruik je 3000 kWh en wekken je zonnepanelen 2500 kWh op in een jaar dan moet je nog 500 kWh stroom betalen. De opgewekte stroom is evenveel waard als de stroom die je koopt van de energieleverancier. De salderingsregeling gaat echter veranderen per 2025. Dat betekent dat elke kWh stroom die je met de zonnepanelen opwekt en niet saldeert minder waard wordt. Lees er meer over in het artikel Salderingregeling 2025. Kijk ook goed of de energieleverancier wel jaarlijks saldeert zoals in het zojuist genoemde voorbeeld. In ons artikel Salderen per maand: mag dat? leggen we uit wat het voor jou betekent wanneer de energieleverancier per maand saldeert.

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Met de betere zonnepanelen kun je uitgaan van een opbrengst van ongeveer 400 kWh stroom per jaar. Met 10 zonnepanelen kun je dus zo’n 4000 kWh aan stroom besparen. Dit is een besparing van zeker 1000 euro! Als je bij zonnepanelen kopen uitgaat van €5000 aanschafkosten dan heb je na ongeveer 5 jaar je investering terugverdient. Bij een huurprijs van €700 per jaar maak je gemiddeld €300 winst per jaar.

Wanneer je zonnepanelen koopt is het ook goed mogelijk dat het energielabel van jouw huis verbeterd. Hierdoor is je huis makkelijker te verkopen.

Mocht je minder stroom verbruiken dan de hoeveelheid die je zonnepanelen opbrengen kun je het overbodige stroom terugleveren. De stroom is dan beschikbaar voor de energieleverancier om te verkopen aan anderen en het levert jou per kWh 3 tot 12 cent op. Het precieze bedrag is afhankelijk welke energieleverancier jij hebt.

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

Naast geldbesparing is er nog iets waar zonnepanelen een impact op hebben. Met zonnepanelen wek je groene stroom op en dat is milieuvriendelijker dan kolencentrales. Op internet staan ook artikelen waarbij aangegeven wordt dat de productie veel energie kost en dat na de levensduur van een zonnepaneel de verwerking veel Co2 wordt uitgestoten. Volgens Atse Louwen, duurzame energie-onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, brengen de meest efficiënte zonnepanelen 15 keer zoveel energie op als dat het kost om ze te maken. Over de verwerking is nog niet zoveel bekend, omdat de levensduur van de eerste zonnepanelen nog niet verlopen is. Dit zal over ongeveer 5 jaar zo zijn. Men vreest wel voor veel afval. Anno 2023 kan ruim 90% van een zonnepaneel gerecycled worden.

Is er ook een subsidie voor zonnepanelen?

Die was er wel, maar is enkele jaren geleden gestopt. Mogelijk woon je wel in een gemeente met een energiesubsidie die ook voor zonnepanelen geldt. Kijk op de energiesubsidiewijzer om te zien of jouw gemeente ook een subsidie verstrekt.

Zonnepanelen-kopen-Opbrengst-en-subsidie-geven-het-antwoord

Als je zonnepanelen hebt wordt je gezien als een klein energiebedrijfje. Zo wordt je een ondernemer waardoor je btw terug kunt vragen. Je moet er wel voor zorgen dat factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan. Je hebt een half jaar de tijd na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Let op! Sinds 2023 betaal je geen btw meer over zonnepanelen.

Stroom en warm water met hybride zonnepanelen.

Naast de eerder genoemde zonnepanelen bestaan er ook hybride zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen en een zonnecollector voor een zonneboiler in één. Er wordt warmte gebruikt om water te verwarmen. Die warmte wordt onttrokken uit het paneel. Als de zonnepaneel een lagere temperatuur heeft levert hij meer energie. Hybride zonnepanelen zorgen er voor dat je geen gewone zonnepanelen met daarnaast nog zonnecollectoren hoeft te nemen. Hierdoor heb je geen verschillende panelen en heb je ook geen ‘last’ van verschillende kleuren op het dak.

Hybride zonnepanelen zijn wel duurder dan gewone zonnepanelen. Het is goedkoper om gewone zonnepanelen en een zonneboiler met zonnecollector te nemen dan hybride zonnepanelen. Je hebt dan wel twee verschillende kleuren panelen op je dak.

De omvormer van zonnepanelen: bepalend voor de opbrengst.

Niet alleen de kwaliteit van de zonnepanelen bepaald de stroomopbrengst. Een belangrijk onderdeel van de stroomwinning is de omvormer. Deze zorgt ervoor dat de verzamelde energie daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare stroom. Verder zorgt een omvormer ervoor dat de zonnepanelen optimaal werken en dat de opbrengst gemeten wordt. Een goede omvormer kan tot wel 15% extra rendement opleveren.

Welke omvormer is de beste koop?

Dit ligt aan verschillende factoren zoals de hellingshoek en oppervlakte van het dak. Na het bekijken van de situatie wordt bepaald welke soort omvormer achter de zonnepanelen geplaatst wordt. Zorg ervoor dat je advies krijgt van een ervaren bedrijf op het gebied van zonnepanelen. Wij raden GoVolt aan.

De string-omvormer.

De omvormer werkt met een ‘string’ waarbij alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn. Het maakt een team van je zonnepanelen die zo sterk is als de zwakste schakel. Dat betekent minder rendement als er problemen zijn met één zonnepaneel of als er schaduw valt op een paneel. GoVolt levert een omvormer met een rendement tot wel 99,5%.

De omvormer met power optimizers.

Deze omvormer zit achter elk individueel paneel, waardoor er geen rendement verloren gaat als er een paneel in de schaduw ligt. Hiervan levert GoVolt ook een omvormer met een rendement tot wel 99,5%.

Op zoek naar de beste omvormer voor zonnepanelen? Lees dan dit artikel.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is zonnepanelen plaatsen nog rendabel in 2023?

Ja, zonnepanelen plaatsen in 2023 is nog rendabel. Je bespaart fors op je stroomkosten. Ook met de afbouw van de salderingsregeling zul je in 6 jaar je zonnepanelen terug verdienen om daarna jaarlijks €600 tot €1000 te besparen op stroom.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Gemiddeld kun je rekenen op €600 tot €1000 aan stroomkosten die je je bespaart. Dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de stroomprijs, je energieverbruik en de ligging/hellingshoek van het dak.

Waar kan ik het beste zonnepanelen kopen?

Je kunt het beste zonnepanelen kopen bij GoVolt. Vraag verschillende offertes bij andere zonnepanelen aanbieders en stuur de beste deal naar GoVolt. Zij geven op hun website aan dat wanneer je een offerte van een vergelijkbaar aanbod met een betere prijs stuurt je van hun het verschil terug krijgt. Ze bieden zelf namelijk al de laagste-prijs-garantie op zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2023?

Zonnepanelen kosten in 2023 zo’n €340 per stuk exclusief btw. De installatie van zonnepanelen kost €750 tot €1000 en de btw bedraagt 21%. De btw kun je weer terug krijgen.

Hoeveel kosten 10 zonnepanelen met omvormer inclusief installatie?

10 zonnepanelen met omvormer kosten inclusief installatie €4400 exclusief btw.

Kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie?

Kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie met omvormer: €5000 exclusief btw.

Wat is het beste: zonnepanelen kopen of huren?

Het beste is zonnepanelen kopen. Huren is altijd duurder op lange termijn. Zonnepanelen huren kost 60 tot 70 euro voor 10 zonnepanelen. Wanneer je voor €4400 10 zonnepanelen koopt die 25 jaar lang mee gaan betaal je (€4400:25 = €176 per jaar. 176:12=) €14,66 per maand.

Zonnepanelen kopen. Opbrengst vs kosten gratis uitgelegd.

Het kopen van zonnepanelen is voordeliger dan het huren van zonnepanelen. Maar hoeveel kan jij met jouw dak nou precies besparen op stroom? Vraag nu een gratis offerte of vrijblijvend adviesgesprek aan bij GoVolt door hieronder op de button te klikken.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!