Is zonnepanelen kopen een goede investering? Opbrengst en subsidie geven het antwoord!

Energie besparen met zonnepanelen: breng je stroomkosten naar 0 euro!

Je hebt ze vast al wel bij iemand op het dak zien liggen. Grote rechthoeken netjes naast elkaar. Er zijn mensen die vinden dat ze het dak minder aantrekkelijk maken. Maar maken ze de energierekening ook aantrekkelijk? Want hoeveel kost zonnepanelen kopen of huren wel niet? Laat onderaan dit artikel even weten wat de uitkomst is van de dakanalyse. Lees meer over zonnepanelen kopen online in de Zonnepanelencentra review!

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Inhoudsopgave

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn rechthoekige panelen die je op het dak kunt laten bevestigen. In het paneel zitten cellen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. De cellen zijn meestal gemaakt van silicum, dat uit twee lagen bestaat en door het licht elektrische spanning maakt. Er zijn twee soorten zonnepanelen die gemaakt zijn van silicium: polykristallijn en monokristallijn. Wat betreft rendement is er vrijwel geen verschil. Monokristallijn is iets duurder en veel mensen vinden de donkere kleur mooier dan de blauwe kleur van de polykristallijn zonnepanelen.

Er zijn ook zonnepanelen die gebruik maken van amorf silicum. Dan wordt er gebruik gemaakt van de dunnelaagtechnologie. Het rendement ligt lager dan bij de silicum zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt meestal tussen de 15% en 20%. Zonnepanelen worden steeds doorontwikkeld waardoor er ook panelen zijn die 30% rendement halen. De hogere rendementen worden behaald met de technieken die nieuwer en duurder zijn.

Er bestaan ook hybride zonnepanelen. Daarover lees je meer onderaan dit artikel.

Tuinverlichting bevat soms ook een klein zonnepaneeltje. Hiermee kun je dus kosteloos je tuinverlichting laten branden en je kunt de lampen vrijwel overal plaatsen, omdat er geen snoeren nodig zijn. Lees meer over tuinverlichting op zonne energie in dit artikel.

Uitgelicht

Kan iedereen zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen?

Ja, maar het rendement van de zonnepanelen heeft ook met het dak te maken. Het kan zijn dat jouw dak minder geschikt is. Hierdoor leveren de zonnepanelen minder op en zijn ze misschien geen interessante investering meer.

Meteen weten of jouw dak geschikt is? Klik hier om binnen 2 minuten een gratis dakanalyse te krijgen.

Hoe heeft het dak invloed op het rendement van de zonnepanelen? De hellingshoek die het meeste rendement oplevert is 35 graden. Een grotere of kleinere hellingshoek kost ruim een handvol procenten aan rendement. De ligging van het dak met daarop de zonnepanelen is idealiter gericht op het zuiden. Zo vangt het de meeste zonnestralen op. Een dak dat gericht is op (zuid-)oost of (zuid-)west zal nog steeds energie opleveren, maar kost je ongeveer 10% rendement. Wanneer je dak echt niet geschikt is kun je ook deelnemen aan een Postcoderoosregeling.

Zonnepanelen kopen? Een flinke (maar goede) investering.

Ligging dak voor zonnepanelen Energie Besparen Info

Zonnepanelen kopen is vrijwel altijd een goede investering. Als de hellingshoek ongunstig is vermindert dan de opbrengst. Wanneer je ze laat plaatsen op een dak dat op het noorden gericht is of er schaduw door bijv. bomen op het dak valt is het misschien niet de moeite waard. Gelukkig weet je dankzij dit artikel dat zonnepanelen het meeste opleveren als ze op het zuiden gericht zijn.

De aanschafprijs is natuurlijk afhankelijk van welk merk en welke soort zonnepanelen je aanschaft. Normaal gesproken heb je de investering binnen 7 jaar terugverdient. Als je de btw terugvraagt dan heb je binnen 6 á 7 jaar je investering terugverdient en maak je daarna dus honderden euro’s per jaar pure winst.

Grofweg kun je rekenen op kosten van €400 per zonnepaneel. Er zijn veel partijen die zonnepanelen verkopen en installeren. Het in onze ogen beste bedrijf voor het kopen van topkwaliteit zonnepanelen en een vlekkeloze installatie daarvan is Zonnepanelencentra. Dit bedrijf houdt zich alleen maar bezig met zonnepanelen plus de installatie en is dus gespecialiseerd. Lees hier de Zonnepanelencentra review.

Zonnepanelen huren. Minder directe kosten en meteen besparen op stroom!

Dacht je bij het lezen van de aanschafprijs dat zonnepanelen een te grote investering zijn? Met het huren van zonnepanelen heb je niet gelijk hoge kosten in vergelijking met zonnepanelen kopen. Je kunt echter wel profiteren van de besparing die ze opleveren. Je betaalt geen installatiekosten en kunt uitgaan van een huurprijs van ongeveer 5 tot 6 euro per zonnepaneel per maand. Voor 10 zonnepanelen betaal je dus tussen de 50 en 60 euro per maand. Een voordeel van huren is dat eventuele problemen kosteloos worden gerepareerd.

Wanneer je genoeg geld hebt om te kopen is dat een betere keuze dan huren. Huren is beter dan geen zonnepanelen nemen. Overigens kun je nadat het huurcontract stopt de zonnepanelen voor een marktconforme prijs overnemen.

HalloStroom is een aanbieder gespecialiseerd in het verhuren van zonnepanelen. Door online je postcode en huisnummer in te voeren zie je meteen hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoeveel geld de zonnepanelen besparen op de energierekening. Klik hieronder op de button om dit binnen een minuut te weten!

Wil je eerst weten wat klanten van het huren van zonnepanelen bij HalloStroom vinden? Lees dan de HalloStroom review.

Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?

Vul je postcode in de dakcheck van HalloStroom. Dan weet je binnen enkele seconden of jouw dak de goede omstandigheden biedt en hoeveel je kunt besparen!

Weet binnen 1 minuut hoeveel geld jij kunt besparen met zonnepanelen!

Krijg te zien hoe gunstig jouw dak ligt en hoeveel panelen er op het dak passen.

Ja, laat mij de dakanalyse en besparing zien

Naast de mogelijkheid om zonnepanelen te huren kun je ook overwegen deel te nemen aan de Postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief), waarbij je profiteert van zonnepanelen die niet op jou dak liggen. Ideaal voor wanneer bijvoorbeeld jouw dak ongeschikt is voor zonnepanelen. Over de Postcoderoosregeling kun je in dit artikel meer lezen.

Hoe worden het opgewekte stroom verrekend met je verbruik?

Wanneer je stroom opwekt kun je dit gelijk gebruiken. Heb je je wasmachine aan dan zal hij de opgewekte stroom verbruiken. Alle stroom die opgewekt is en wat je niet meteen gebruikt wordt verrekend met de stroom die je op andere momenten gebruikt en van het net afneemt. Dit heet salderen.

Door de huidige salderingsregeling in 2020 kun je gewoon je verbruik min wat je opwekt rekenen. Verbruik je 3000 kWh en wekken je zonnepanelen 2500 kWh op in een jaar dan moet je nog 500 kWh stroom betalen. De opgewekte stroom is evenveel waard als de stroom die je koopt van de energieleverancier. De salderingsregeling gaat echter veranderen per 2025. Dat betekent dat elke kWh stroom die je met de zonnepanelen opwekt en niet saldeert minder waard wordt. Lees er meer over in het artikel Salderingregeling 2025. Kijk ook goed of de energieleverancier wel jaarlijks saldeert zoals in het zojuist genoemde voorbeeld. In ons artikel Salderen per maand: mag dat? leggen we uit wat het voor jou betekent wanneer de energieleverancier per maand saldeert.

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Met de betere zonnepanelen kun je uitgaan van een opbrengst van ongeveer 300 kWh stroom per jaar. Met 10 zonnepanelen kun je dus zo’n 3000 kWh aan stroom besparen. Dit is een besparing van ongeveer 650 euro! Als je bij zonnepanelen kopen uitgaat van €4000 aanschafkosten dan heb je na ongeveer 6 jaar je investering terugverdient. Bij een huurprijs van €500 per jaar maak je gemiddeld €150 winst per jaar.

Wanneer je zonnepanelen koopt is het ook goed mogelijk dat het energielabel van jouw huis verbeterd. Hierdoor is je huis makkelijker te verkopen.

Mocht je minder stroom verbruiken dan de hoeveelheid die je zonnepanelen opbrengen kun je het overbodige stroom terugleveren. De stroom is dan beschikbaar voor de energieleverancier om te verkopen aan anderen en het levert jou per kWh 3 tot 12 cent op. Het precieze bedrag is afhankelijk welke energieleverancier jij hebt.

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

Naast geldbesparing is er nog iets waar zonnepanelen een impact op hebben. Met zonnepanelen wek je groene stroom op en dat is milieuvriendelijker dan kolencentrales. Op internet staan ook artikelen waarbij aangegeven wordt dat de productie veel energie kost en dat na de levensduur van een zonnepaneel de verwerking veel Co2 wordt uitgestoten. Volgens Atse Louwen, duurzame energie-onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, brengen de meest efficiënte zonnepanelen 15 keer zoveel energie op als dat het kost om ze te maken. Over de verwerking is nog niet zoveel bekend, omdat de levensduur van de eerste zonnepanelen nog niet verlopen is. Dit zal over ongeveer 5 jaar zo zijn. Men vreest wel voor veel afval. Anno 2021 kan ruim 90% van een zonnepaneel gerecycled worden.

Is er ook een subsidie voor zonnepanelen?

Die was er wel, maar is enkele jaren geleden gestopt. Mogelijk woon je wel in een gemeente met een energiesubsidie die ook voor zonnepanelen geldt. Kijk op de energiesubsidiewijzer om te zien of jouw gemeente ook een subsidie verstrekt.

Zonnepanelen-kopen-Opbrengst-en-subsidie-geven-het-antwoord

Als je zonnepanelen hebt wordt je gezien als een klein energiebedrijfje. Zo wordt je een ondernemer waardoor je btw terug kunt vragen. Je moet er wel voor zorgen dat factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan. Je hebt een half jaar de tijd na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.

Stroom en warm water met hybride zonnepanelen.

Naast de eerder genoemde zonnepanelen bestaan er ook hybride zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen en een zonnecollector voor een zonneboiler in één. Er wordt warmte gebruikt om water te verwarmen. Die warmte wordt onttrokken uit het paneel. Als de zonnepaneel een lagere temperatuur heeft levert hij meer energie. Hybride zonnepanelen zorgen er voor dat je geen gewone zonnepanelen met daarnaast nog zonnecollectoren hoeft te nemen. Hierdoor heb je geen verschillende panelen en heb je ook geen ‘last’ van verschillende kleuren op het dak.

Hybride zonnepanelen zijn wel duurder dan gewone zonnepanelen. Het is goedkoper om gewone zonnepanelen en een zonneboiler met zonnecollector te nemen dan hybride zonnepanelen. Je hebt dan wel twee verschillende kleuren panelen op je dak.

De omvormer van zonnepanelen: bepalend voor de opbrengst.

Niet alleen de kwaliteit van de zonnepanelen bepaald de stroomopbrengst. Een belangrijk onderdeel van de stroomwinning is de omvormer. Deze zorgt ervoor dat de verzamelde energie daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare stroom. Verder zorgt een omvormer ervoor dat de zonnepanelen optimaal werken en dat de opbrengst gemeten wordt. Een goede omvormer kan tot wel 15% extra rendement opleveren.

Welke omvormer is de beste koop?

Dit ligt aan verschillende factoren zoals de hellingshoek en oppervlakte van het dak. Na het bekijken van de situatie wordt bepaald welke soort omvormer achter de zonnepanelen geplaatst wordt. Zorg ervoor dat je advies krijgt van een ervaren bedrijf op het gebied van zonnepanelen. Wij raden Zonnepanelencentra aan.

De string-omvormer.

De omvormer werkt met een ‘string’ waarbij alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn. Het maakt een team van je zonnepanelen die zo sterk is als de zwakste schakel. Dat betekent minder rendement als er problemen zijn met één zonnepaneel of als er schaduw valt op een paneel. Zonnepanelencentra levert een omvormer met een rendement tot wel 99,5%.

De omvormer met power optimizers.

Deze omvormer zit achter elk individueel paneel, waardoor er geen rendement verloren gaat als er een paneel in de schaduw ligt. Hiervan levert Zonnepanelencentra ook een omvormer met een rendement tot wel 99,5%.

Op zoek naar de beste omvormer voor zonnepanelen? Lees dan dit artikel.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is zonnepanelen plaatsen nog rendabel in 2022?

Ja, zonnepanelen plaatsen in 2022 is nog rendabel. Je bespaart fors op je stroomkosten. Ook met de afbouw van de salderingsregeling zul je in 7 jaar je zonnepanelen terug verdienen om daarna jaarlijks €600 tot €1000 te besparen op stroom.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Gemiddeld kun je rekenen op €600 tot €1000 aan stroomkosten die je je bespaart. Dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de stroomprijs, je energieverbruik en de ligging/hellingshoek van het dak.

Waar kan ik het beste zonnepanelen kopen?

Je kunt het beste zonnepanelen kopen bij Zonnepanelencentra. Vraag verschillende offertes bij andere zonnepanelen aanbieders en stuur de beste deal naar Zonnepanelencentra. Zij geven op hun website aan dat wanneer je een offerte stuurt je van hun een betere deal krijgt!

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2022?

Zonnepanelen kosten in 2022 zo’n €340 per stuk exclusief btw. De installatie van zonnepanelen kost €750 tot €1000 en de btw bedraagt 21%. De btw kun je weer terug krijgen.

Hoeveel kosten 10 zonnepanelen met omvormer inclusief installatie?

10 zonnepanelen met omvormer kosten inclusief installatie €4400 exclusief btw.

Kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie?

Kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie met omvormer: €5000 exclusief btw.

Wat is het beste: zonnepanelen kopen of huren?

Het beste is zonnepanelen kopen. Huren is altijd duurder op lange termijn. Zonnepanelen huren kost 50 tot 60 euro voor 10 zonnepanelen. Wanneer je voor €4400 10 zonnepanelen koopt die 25 jaar lang mee gaan betaal je (€4400:25 = €176 per jaar. 176:12=) €14,66 per maand.

Zonnepanelen kopen. Opbrengst vs kosten gratis uitgelegd.

Het kopen van zonnepanelen is voordeliger dan het huren van zonnepanelen. Maar hoeveel kan jij met jouw dak nou precies besparen op stroom? Vraag nu een gratis offerte of vrijblijvend adviesgesprek aan bij Zonnepanelencentra door hieronder op de button te klikken.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten