Wat is calorische waarde, bovenwaarde en onderwaarde?

Calorische waarde aardgas: berekenen van de energieopbrengst van gas.

Dit betekent calorische waarde.

Calorische waarde geeft aan hoe snel een brandstof een kilo water bij atmosfeerdruk van 14,5 naar 15,5 graden Celsius kan verwarmen. Dit is de officiële betekenis. Een duidelijkere uitleg is dat de calorische waarde een maat is voor de energie-inhoud van een eenheid brandstof. De calorische waarde in een m3 aardgas verschilt enigszins doordat het een natuurproduct is.

De Nederlandse Gasunie kijkt goed naar de ontwikkelingen in de calorische waarde van het gas. Op een jaarrekening van je energieleverancier zie je misschien een correctie staan. De standaard calorische waarde wordt gebruikt om de prijs te bepalen. De Nederlandse Gasunie kan deze correctie eisen van de energieleverancier. Zo wordt de ‘waarde’ van gas opnieuw berekend en betaal je voor de daadwerkelijke energie die een kubieke meter gas oplevert.

Wat is calorische bovenwaarde?

Bij het vaststellen van de energie inhoud van 1 m30 aardgas wordt uitgegaan van de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas en warmte die vrijkomt op het ogenblik dat de waterdamp condenseert. De calorische bovenwaarde die van toepassing is voor aardgas bedraagt 35,17 MJ/m30.

Uitgelicht

Wat is calorische onderwaarde.

De energie inhoud van 1 m30 aardgas wordt vastgesteld en wordt gebaseerd op de warmte die wordt vrijgegeven tijdens de verbranding van aardgas. Dit is de onderwaarde. De calorische onderwaarde voor aardgas is 31,65 MJ/m30.

Calorische waarde van gas.

De calorische waarde van gas heeft een standaard. De standaard calorische waarde van gas is die van het gas dit gewonnen wordt in de provincie Groningen. Het gas uit het gasveld bij Slochteren is altijd de standaard gas met de basisprijs, terwijl er ook op andere plekken in Nederland en in de Noordzee gas gewonnen wordt. De calorische waarde ligt altijd tussen de 31,65 MJ/m30 en 35,17 MJ/m30.

Calorische waarde berekenen.

De calorische waarde wordt berekend door te kijken hoe snel de brandstof 1 kg water van 14,5 graden Celsius kan verwarmen naar 15,5 graden Celsius, bij atmosfeerdruk.

Een gaschromatograaf meet de calorische waarde op representatieve punten van het Gas Transport Systeem (GTS). Soms kan één gaschromatograaf wel een honderdtal gasontvangtstations bedienen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!