Wat is de energietransitie?

Energietransitie betekenis uitgelegd: Gratis offertes voor geldbesparende maatregelen die de CO2-uitstoot verminderen!

Doe mee met de energietransitie en bespaar 100’en euro’s!

Vraag gratis offertes aan: Weet welke energiebesparende maatregel het meeste geld bespaart én de CO2 uitstoot verlaagt!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Energietransitie wat is dat?

Je hoort regelmatig de term ‘energietransitie’ de laatste jaren. Energietransitie: wat is dat en waarom is het zo belangrijk? We verbruiken in Nederland veel energie. We hebben apparaten zoals televisies, laptops, koffieautomaten, ovens, koelkasten en nog veel meer dat werkt op stoom. Ook wordt nog veel gas als energiebron gebruikt. Om water te verwarmen met de cv-ketel en in veel huishoudens wordt gekookt op gas.

Gas, olie en steenkool zijn fossiele brandstoffen die in de toekomst op zullen raken. Daarbij zijn ze erg milieuvervuilend. Bij de verbranding komt CO2 vrij. De vele CO2 uitstoot en de gemiddelde temperatuur op aarde die daardoor stijgt noemen we het broeikaseffect. Deze fossiele brandstoffen worden ook gebruikt om grijze stroom op te wekken.

Daarom is het tijd voor een energietransitie: het verminderen en uiteindelijk totaal vervangen van milieuvervuilende grijze energie voor duurzame milieuvriendelijke groene energie door geen fossiele brandstoffen meer te verbranden, maar door gebruik te maken van natuurlijke energie van de zon, wind en het water.

Energietransitie 2050.

Door de energietransitie moet de opwarming van de aarde door het broeikaseffect een halt toegeroepen worden. Met het Klimaatakkoord wil de regering zichzelf doelen stellen voor de komende decennia.

Het doel van de energietransitie in 2030 is dat 49% van de gebruikte energie op een duurzame manier is opgewekt. Het doel is dat de energietransitie in 2050 voltooid wordt, omdat dan 95% tot 100% van de gebruikte energie duurzaam moet zijn. Zo wordt er geen gas meer gewonnen uit de provincie Groningen en moeten er geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden, maar zonne-energie, windenergie en waterenergie.

Wie betaalt de energietransitie?

Het doorzetten van de energietransitie is een flinke klus. Er moet in 2050 dus voldoende duurzame energie opgewekt worden om heel Nederland van groene energie te voorzien.

Dat betekent dat er meer groene energie dankzij duurzame bronnen opgewekt moet worden. Daarbij is het ook van belang dat iedereen zijn energieverbruik verlaagt. Wanneer er minder energie verbruikt wordt is het ook makkelijk om heel Nederland van duurzame groene energie te voorzien, omdat er minder opgewekt hoeft te worden. Je energieverbruik kan bijvoorbeeld door voor een energiezuinige koelkast te kiezen.

Voor milieu is het heel goed dat er duurzame energie wordt opgewekt, maar wie betaalt de energietransitie? Met zonnepanelen, een hybride warmtepomp, een zonneboiler, windmolens en technieken om waterenergie en warmte van de aarde te gebruiken moet er wel geïnvesteerd worden om genoeg van deze producten in gebruik te hebben.

Overigens is ook biomassa een duurzame energiebron: deze zal niet op raken. Of dit ook daadwerkelijk groene milieuvriendelijke manier van energie opwekken is staat ter discussie.

Terug naar de vraag: Wie betaalt de energietransitie?

De burgers en bedrijven in Nederland betalen voor de energietransitie. Dit gebeurt door het verhogen van de gasprijs en de stroomprijs met de Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee projecten die duurzame energie opwekken worden gefinancierd. Denk aan bijvoorbeeld velden met zonnepanelen. De verhoging van de energieprijzen met ODE stimuleert mensen om hun energieverbruik te verlagen.

Uitgelicht

Ook het bedrijfsleven moet door de CO2-heffing sinds 1 januari 2021 meebetalen aan het verwezenlijken van de doelen van het Klimaatakkoord. Door de Corona-crisis zijn bedrijven er van vrijgesteld. Dit tarief wordt daarna ieder jaar verhoogd.

Hieronder zie je de ontwikkeling in de hoogte van de CO2-heffing:

JaarHoogte CO2-heffing per ton CO2
2022€41,75
2023€55,94
2024€74,17

De overheid is aan het investeren in de energietransitie. Je kunt ook zelf groene energie opwekken. Je kunt hiermee energiekosten besparen en meehelpen aan het realiseren van de doelstelling uit het Klimaatakkoord. De kosten hiervoor betaal je zelf, maar je krijgt daarbij wel hulp van de ISDE-subsidie. Deze subsidie wordt uitgekeerd wanneer je een energiebesparende maatregel toepast in jouw woning. Zo wordt opwekking van duurzame energie gestimuleerd.

Energietransitie Nederland: de stand van zaken.

De doelen uit het Klimaatakkoord zijn helder. 49% van de energie moet duurzaam opgewekt zijn in 2030. In 2050 moet 95% tot 100% van het energieverbruik duurzame energie zijn. Wat is de stand van zaken? Liggen we in Nederland op koers om deze doelen te halen?

Percentage duurzame energieverbruik t.o.v. het totale energieverbruik in Nederland:

20192020202120222023
8,8%11,1%12,8%15%17%

Met het doel om 49% te halen in 2023 is er nog veel werk aan de winkel. De populariteit van zonnepanelen en warmtepompen zou een boost kunnen geven. In 2022 zijn subsidies voor energiebesparende maatregelen verhoogd en de ODE stijgt elk jaar. Met de CO2-heffing zal er ook meer geld ingezet kunnen worden voor de energietransitie.

Energietransitie: woningen worden gasloos.

We willen dus milieuvriendelijk energie opwekken en minder energie verbruiken. Om de energietransitie de komende jaren te versnellen worden nieuwe woningen gasloos. Dat wil zeggen dat alle woningen die gebouwd worden sinds 1 juli 2018 niet meer aangesloten zijn op gas.

In 2020 waren er 690.000 gasvrije woningen in Nederland. Ongeveer 260.000 woningen hadden een warmtepomp en 430.000 woningen waren aangesloten op een warmtenet. In 2030 is het mogelijk dat we in Nederland zo’n 3 miljoen gasvrije woningen hebben. De helft daarvan wordt de komende jaren nieuw gebouwd. Voor de bewoners is ook gunstig, want gas is per m3 ruim drie keer zo duur dan een kWh stroom.

Energietransitie betekenis geven: Zo doe jij mee!

Wil jij de energietransitie betekenis geven? Doe ook mee en help jouw portemonnee, het milieu en de doelen van het Klimaatakkoord te bereiken.

Je kunt minder energie verbruiken door de 57 tips uit ons gratis e-book op te volgen. Daarnaast kun je energie besparen door deze 20 energiebesparende producten, waaronder radiatorfolie en de radiatorventilator.

In ons artikel over de energiebesparende producten staan ook producten waarmee je niet per se jouw energieverbruik verlaagt, maar wel duurzaam energie kunt opwekken. Zelf energie opwekken bespaart 100’en euro’s per jaar en is dus ook gunstig voor het milieu. Weet je niet goed welke energiebesparende maatregel in jouw situatie de hoogste besparing oplevert? Krijg voor jouw huis verduurzamen advies en weet welke van de 18 energiebesparende maatregelen jou het meeste energie en geld zal besparen. Zo voorkom je een investering die je niet terugverdient. Je kunt ook hier ook gratis offertes aanvragen.

Doe mee met de energietransitie en bespaar 100’en euro’s!

Vraag gratis offertes aan: Weet welke energiebesparende maatregel het meeste geld bespaart én de CO2 uitstoot verlaagt!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!