Wat is een ecologische voetafdruk?

Ecologische voetafdruk berekenen in 2 minuten mogelijk.

Jouw ecologische voetafdruk verlagen én veel geld besparen?

Met de gratis energiescan weet je welke energiebesparende maatregel het meeste effect heeft!

Ja, ik wil zien met welke energiebesparende maatregel ik mijn ecologische voetafdruk het meest verlaag en het meeste geld bespaar op energie

Wat is een ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk is de ruimte die je als persoon gebruikt in hectare. Deze ruimte is niet de ruimte die je zelf bezit of dagelijks bezoekt. De ecologische voetafdruk wordt gemeten in het aantal hectares dat gebruikt wordt voor jouw leven in de vorm van woonruimte, maar ook de ruimte waarop wordt jouw behoeftes worden geproduceerd. Denk aan kleding, voeding, energie en overige spullen. Het bevat ook de ruimte die nodig is om ons afval te verwerken.

Woonruimte + productie energie, kleding, voeding en spullen + ruimte voor afvalverwerking + ruimte om te reizen = ecologische voetafdruk.

Zo eet je groenten en fruit waarvoor heel wat grond nodig is om het op te verbouwen. De energie om apparaten in huis te laten werken worden (ten dele) opgewekt door bijvoorbeeld windmolens. Voor de kleding die je draagt zijn grondstoffen nodig en een fabriek om de kleding te fabriceren. Zo neem je veel meer ruimte in dan dat jij als persoon + jouw huis doet.

De ecologische voetafdruk werd bekend in 1992. William Rees en Mathis Wackernagel stelden én beantwoordden de vraag hoeveel oppervlakte vruchtbare grond er nodig zou zijn om een bepaalde bevolking voor onbeperkte duur te onderhouden, ongeacht waar op aarde die grond zich bevindt. Alles wat je consumeert heeft ook een oppervlakte nodig en zo is de ecologische voetafdruk een weergave van hoeveel jouw levensstijl aan ruimte van de aarde vraagt.

Uitgelicht

Ecologische voetafdruk berekenen

Je bent vast benieuwd naar jouw ecologische voetafdruk.Jouw ecologische voetafdruk berekenen kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe jij leeft en hoeveel ruimte je van de aarde vraagt.

In Nederland is de gemiddelde ecologische voetafdruk, ook wel CO2-footprint genoemd, ongeveer 5 hectare. Wereldwijd is dit 2,7 hectare. Een ecologische voetafdruk van 1,8 hectare per persoon is gewenst. Zo zou de natuur op aarde weer ruimte krijgen om zich te herstellen. Op dit moment is de ecologische voetafdruk dus te groot en zouden we ruim 1,5 keer de aarde nodig zijn om genoeg voor alle mensen te kunnen produceren.

Het Wereld Natuur Fonds heeft op haar website een test waarmee de ecologische voetafdruk berekenen leuk en makkelijk wordt. Zit jij boven of onder het gemiddelde?

Wat kun je doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Door een te grote ecologische voetafdruk vragen we teveel van de aarde. Zo is klimaatverandering en het smelten van ijs van de Noordpool een gevolg van onze manier van leven. Wat kun je doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Met vele maatregelen om minder belastend en duurzamer te leven zal jij jouw ecologische voetafdruk verkleinen.

Je kan bijvoorbeeld minder reizen met milieuvervuilende voertuigen, zelf groenten verbouwen, oude kleding niet weggooien maar zorgen dat iemand anders er gebruik van kan maken en nog vele andere manieren.

Minder energie verbruiken helpt ook enorm om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kan met onze bespaartips en met energiebesparende producten. Wil jij wel investeren in een grote energiebesparende maatregel waarmee je je ecologische voetafdruk verkleint én heel veel geld bespaart? Doe dan de gratis dakscan en krijg vrijblijvend advies welke maatregel voor jou het meest energie bespaart en het meest winstgevend is. En natuurlijk het meeste helpt de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Jouw ecologische voetafdruk verlagen én veel geld besparen?

Met de gratis energiescan weet je welke energiebesparende maatregel het meeste effect heeft!

Ja, ik wil zien met welke energiebesparende maatregel ik mijn ecologische voetafdruk het meest verlaag en het meeste geld bespaar op energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!