Wil je je isolatie verbeteren?
Ook voor het herstellen van een koudebrug in de muur!
Let op bij spouwmuurisolatie. Volgens een uitspraak in augustus 2023 moet er onderzoek uitgevoerd worden naar vleermuizen. Bron
Inhoudsopgave
Wat is een koudebrug?
Een koudebrug is een plek in een gebouw waar de isolatie minder goed is of ontbreekt. Hierdoor kan een plek kouder zijn in de winter of juist warmer in de zomer. Deze koudebrug onderbreking kan verschillende oorzaken hebben en heeft ook zijn gevolgen.
Een koudebrug kan ook een raam of deur zijn. Deze onderbreekt de isolatie en daarom wordt een koudebrug ook wel een thermische brug. Het zorgt voor een temperatuurverschil en wordt ook wel een warmtebrug genoemd wanneer in de zomer een plek in ‘de schil van het gebouw’ juist warmte door laat.
Het kan ook zijn dat balken of vloeren ervoor zorgen dat er geen isolatie aanwezig is. Plekken waar leidingen liggen kunnen kieren bevatten. Ook sluit de isolatie bij raamkozijnen niet altijd goed aan. Ook dit zijn koudebruggen. Sommige plekken zijn kleine kieren die met tochtwering te verhelpen zijn.
Koudebrug onderbreking: waarom is dit niet gewenst?
Een koudebrug onderbreking is dus een verschil in warmteweerstand door ontbrekende isolatie of isolatie dat net niet goed op elkaar aansluit. Een koudebrug onderbreking heb je liever niet, omdat het de volgende gevolgen heeft:
- Comfortverlies in de perioden dat het buiten kouder is dan binnen. Er wordt warmte verloren en de kou van buiten trekt naar binnen.
- Comfortverlies in de perioden dat het buiten warmer is dan binnen. Er trekt warmte van buiten naar binnen.
- Doordat de warmte uit het huis trekt in de koudere maanden zal je meer stoken om de temperatuur in huis naar de gewenste temperatuur te krijgen. Je verbruikt dus meer energie en hebt een hogere energierekening dan zonder koudebrug.
- Kans op vochtproblemen ter hoogte van de koudebrug. Er is kans op condensatie en schimmelgroei.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Koudebrug opsporen: hoe vind je eenvoudig een koudebrug?
Een koudebrug opsporen is niet heel lastig. Er zijn twee effectieve manieren om een koudebrug te vinden.
- Je kan een koudebrug in een muur vaak al eenvoudig vinden met je handen. Wrijf met je hand over de muur en kijk of er een duidelijk verschil in warmte te voelen is. Is de muur overal even warm, maar op een bepaalde plek wat kouder? Dan is het waarschijnlijk dat er op die plek iets mis is met de isolatie en er een koudebrug is.
- Je kan een koudebrug ook vinden met een warmtebeeldcamera. Deze camera’s laten met kleur zien waar het warm en koud is. Makkelijk en betrouwbaar!
Als er vochtplekken of condensvorming ontstaan zijn dat een indicatoren dat er mogelijk een koudebrug aanwezig is.
Waar komen koudebruggen meestal voor?
Koudebruggen kunnen op verschillende plekken voorkomen. Het is vaak zo dat bij een koudebrug isolatie niet in orde is. Er kan ook een koudebrug bij de fundering zitten. De bekendsten oorzaken en plekken waar je een koudebrug zou kunnen hebben zijn:
- Slecht aansluitende isolatie bij vloer, dak of muur.
- Verouderde ramen & deuren (kozijnen).
- Slecht of niet geïsoleerd glas.
- Leidingen die isolatie onderbreken.
- Slechte isolatie rondom zonwering & rolluiken.
- Vervuiling van spouwmuur, bv. door cementresten of puin.
- Kieren en naden, omdat er niet goed is afgedicht.
- Buitenmuur staat direct op fundering/vloerplaten en bevat geen isolatielaag.
Koudebrug voorkomen en oplossen: hoe doe je dat?
Een koudebrug voorkomen heeft natuurlijk de voorkeur. Je voorkomt een koudebrug door heel nauwkeurig overal isolatiemateriaal aan te brengen en dit goed met elkaar te verbinden. Gebruik voor naden bijvoorbeeld purschuim. Zorg ervoor dat isolatiemateriaal niet kan verschuiven. Denk ook aan de kleine plekken rondom leidingen. Ook hier kan je purschuim gebruiken.
Heb je een koudebrug gevonden en wil je hier nog iets aan doen? Een koudebrug oplossen kan op sommige plekken nog steeds door met purschuim naden en kieren te dichten.
Heb je op een onbereikbare plek een koudebrug? Dan zou je kunnen overwegen opnieuw isolatiemateriaal aan te brengen. Wie weet heb je op dit moment sowieso al een wat oudere en matige isolatie en zou je dit sowieso kunnen verbeteren en daarmee besparen op je energierekening, doordat je minder hoeft te stoken om de kamer op temperatuur te houden.
Regel het zelf met isolatiemateriaal van topkwaliteit of vraag in 1 minuut gratis en vrijblijvend 5 offertes aan voor isolatie bij bedrijven bij jou uit de buurt. Zo kan je de beste deal vinden voor elke isolatieklus.
Wil je je isolatie verbeteren?
Ook voor het herstellen van een koudebrug in de muur!
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?