Wat is een opzegvergoeding energie?

En hoe voorkom je dat je een opzegboete energie moet betalen?

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Kennisbankartikelen worden geüpdate na de jaarwisseling. Onderstaande info is sinds 1 juni 2023 niet meer actueel. Klik op de bovenstaande knop voor de nieuwe opzegboetes vanaf 1 juni 2023.

Dit is een opzegvergoeding energie.

Een opzegvergoeding is een bedrag die je moet betalen wanneer je een contract met vaste looptijd niet uitdient. Deze opzegvergoedingen, ook wel opzegboete genoemd, is hoger des te langer het contract nog zou doorlopen.

Wanneer je een energiecontract voor 3 jaar afsluit en na 1 jaar al wilt overstappen naar een andere energieleverancier zal je een contract verbreken. Dit kun je niet zomaar kosteloos doen en daarom betaal je een opzegvergoeding. De leverancier rekende met het contract op 3 jaar aan inkomsten en daarom moet je bij verbreking van het contract een bedrag betalen.

Wat is de maximale opzegvergoeding?

Je moet dus een vergoeding betalen wanneer je je contract verbreekt. De hoogte van de vergoeding die je moet betalen is gekoppeld aan het aantal jaar dat het contract nog zou doorlopen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bepaald.

Hier zie je de vergoedingen die je moet betalen per product.

Resterende looptijdMaximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
tot 1,5 jaar€ 50 stroom   –  € 50 gas
1,5 tot 2 jaar€ 75 stroom  –  € 75 gas
2 tot 2,5 jaar€ 100 stroom –  € 100 gas
meer dan 2,5 jaar€ 125 stroom –  € 125 gas

Wanneer je een contract voor gas en stroom verbreekt die nog 2 jaar zou doorlopen betaal je een opzegvergoeding van €100 + €100 = €200.

Let op! Wanneer je een contract hebt afgesloten waarbij je een welkomstbonus of welkomstcadeau zou krijgen is het mogelijk dat je deze niet meer krijgt.

Uitgelicht

Hoe voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen?

Een opzegvergoeding moeten betalen wil natuurlijk niemand. Hoe voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen? Daar zijn enkele manier voor.

Houd je contractduur in de gaten.

Zomaar overstappen is dus geen goed idee. Je wilt natuurlijk niet een nieuw contract afsluiten, terwijl je niet weet hoe lang je huidige contract nog doorloopt. Zorg ervoor dat je weet wat de einddatum is van je huidige contract. Loopt je contract nog 2 maanden of minder door dan kun je alvast gaan kijken naar de overstapmogelijkheden, maar je moet wel de einddatum van je contract als overstapdatum voor je nieuwe contract aangeven.

Neem een contract voor onbepaalde tijd.

Een contract voor onbepaalde tijd geeft je meer bewegingsvrijheid dan een contract voor bepaalde tijd. Je hebt alleen te maken met een opzegtermijn van 30 dagen. Je hebt nooit last van opzegvergoedingen. Toch is een contract met een vaste looptijd goedkoper.

Mogelijk betaalt de nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding.

Het kan zijn dat de nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding voor je wil betalen. Informeer of de leverancier die je op het oog hebt dit doet en vraag dan na of dit alleen geld wanneer je bij hun een meerjarig contract afsluit.

Een 1-jarig contract en jaarlijks overstappen via een energievergelijker is namelijk de financieel aantrekkelijkste optie.

De goedkoopste energie vinden.

Het kan zijn dat een kleine opzegvergoeding helemaal niet erg is om te betalen. Bij een nieuwe contract bij een andere leverancier kun je misschien wel veel goedkoper uit zijn, waardoor je daarmee meer bespaart dan dat de opzegvergoeding je kost. En wellicht krijg je bij de nieuwe leverancier een mooie welkomstbonus. Vind in 2 minuten de beste energiedeal met de energievergelijker.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!