Wat zijn graaddagen?

Gewogen graaddagen berekenen met de graaddagen calculator.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Dit zijn graaddagen.

Graaddagen wordt gebruikt voor het berekenen van energieverbruik. Het wordt gebruik om uit te rekenen wanneer het zeer waarschijnlijk nodig is om het huis te verwarmen. Meestal gaat het dus om het gasverbruik, tenzij je je woning verwarmt met elektriciteit.

Graaddagen zijn geen gewone dagen, maar een eenheid om te rekenen. In Nederland wordt de gemiddelde temperatuur van een dag gemeten in De Bilt genomen. Is de gemiddelde temperatuur lager van 18 graden dan spreken we van graaddagen. Bij een gemiddelde van 12 graden horen (18-12=6) 6 graaddagen. Bij elke gemiddelde temperatuur die 18 graden of hoger is worden geen graaddagen geteld. Het is niet zo dat een gemiddelde van 21 graden -3 graaddagen is. Een gemiddelde boven de 18 graden telt altijd als 0 graaddagen.

Gewogen graaddagen.

De graaddagen worden met een factor vermenigvuldigd. Het is natuurlijk zo dat in het zomerseizoen veel zonneschijn is. Die heeft ook invloed op de temperatuur in huis, want de zonnestralen warmen een huis nog eens extra op.

De weegfactor is anders in de volgende delen van het jaar:

  • april t/m september: 0,8
  • maart en oktober: 1,0
  • november t/m februari: 1,1

Uitgelicht

Wat is het nut van graaddagen?

Stel dat je in een jaar meer gas verbruikt dat in het jaar ervoor. Hoe komt dat? Was het een strengere winter, waardoor het logisch is dat je verbruik omhoog is gegaan? Of duurde het langer voordat het weer lekker weer werd, waardoor je later in het jaar gestopt bent met het aan doen van de verwarming? Of heb je zelf meer gas verbruikt of zelfs verspild?

Graaddagen helpt je uitrekenen hoe groot de invloed van het weer is geweest op je verbruik. Is het aantal graaddagen lager in het jaar dat je meer verbruikte dan is het jaar daarvoor toen je minder verbruikte? Dat is het goed mogelijk dat het door jezelf komt dat je meer energie hebt verbruikt.

Je energieverbruik verminderen is heel eenvoudig. Kijk maar eens hier op onze pagina met bespaartips.

Wil je echt honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening? Kijk dan eens op onze pagina met energie besparende producten.

Hoeveel graaddagen zijn er per jaar? Bekijk de graaddagen tabel. 

Er zijn de laatste jaren steeds minder gewogen graaddagen. Dit komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde en de temperaturen die steeds meer boven het gemiddelde komen. Hieronder zie je de graaddagen tabel.

Gemiddelde gewogen graaddagen:

201720182019202020212022
2715 graaddagen2713 graaddagen2668 graaddagen2508 graaddagen2843 graaddagen2521 graaddagen

Graaddagen 2022: een energiezuinig jaar.

Veel mensen zoeken naar graaddagen 2022 om te kijken op het een jaar is geweest waarbij je door weeromstandigheden logischerwijs meer moest stoken. De graaddagen 2022 zijn 2521 als gemiddelde in Nederland. Daarmee is 2022 een jaar geweest met minder graaddagen dan in het jaar ervoor.

Het zou dus logisch zijn wanneer je minder stookkosten hebt gehad in 2022 dan in voorgaande jaren. Natuurlijk speelt er meer mee wat betreft de energierekening. Misschien was je in 2022 meer thuis en heb je daardoor toch meer gestookt.

Graaddagen: KNMI benoemt verkoeling

Wanneer er geschreven wordt over graaddagen dan gaat het over de energie die waarschijnlijk nodig is om een woning te verwarmen. Het KNMI meldt over graaddagen dat ook verkoeling meetelt. Logisch, want als het erg warm is zullen mensen die een airconditioning is huis hebben meer energie verbruiken.

We lezen hier dat als de gemiddelde dagelijkse temperatuur hoger is dan 65 ° F  (18 graden Celsius), dat de gemiddelde graden Fahrenheit boven 65 ° F of graden Celsius boven de 18 in de Verenigde Staten wordt geteld als een graaddag van de koeling. Deze graaddagen worden dan ook wel koeldagen genoemd.

Onderaan dit artikel over graaddagen van de KNMI zie je een voorbeeld van graaddagen van de koeling: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/warmtegebruik-in-steden-lager-dan-in-buitengebied

Graaddagen: KWA bedrijfsadviseurs

Voor bedrijven die na het lezen over de graaddagen nog vragen hebben en graag  advies en/of begeleiding willen in de energie-optimalisatie en energie-inkoop kan KWA bedrijfsadviseurs een helpende hand bieden. Ze bieden onafhankelijk advies over zaken als subsidies, duurzaamheid en energiemanagement. Hierbij is het voor KWA niet voordeliger wanneer je oplossingen bij een bepaalde partij inkoopt.

Wil je meer cijfers over graaddagen? KWA heeft alle cijfers over graaddagen en koeldagen op hun website beschikbaar. In elk document zijn vele tabbladen aanwezig, waardoor je veel inzicht krijgt. Bekijk het hier op: https://www.kwa.nl/diensten/graaddagen-en-koeldagen

Graaddagen berekenen met een calculator.

Graaddagen berekenen kun je heel eenvoudig op internet laten doen door een graaddagen calculator. Je kunt de berekening tussen bepaalde data laten weergeven en kunt kiezen uit 1 van de 34 weerstations in Nederland.

Bereken gewogen graaddagen met deze graaddagen calculator: https://www.mindergas.nl/degree_days_calculation/new

Mensen vragen ook: FAQ.

Graaddagen 2022: hoeveel gewogen graaddagen zijn er in 2022?

Het aantal graaddagen 2022 gemiddeld in Nederland is 2521 gewogen graaddagen.

Op hoeveel plekken in Nederland worden graaddagen gemeten?

Nederland heeft 34 weerstations die allemaal het aantal graaddagen meten. In Groningen zijn het aantal graaddagen meestal het hoogst. In de zuidelijke provincies zijn de gewogen graaddagen het laagst. Het aantal gewogen graaddagen verschilt tussen Noord-Nederland en Zuid-Nederland vaak wel 400 tot wel 500!

Hoeveel graaddagen per maand zijn er gemiddeld in Nederland?

Het aantal graaddagen per maand gemiddeld in Nederland in 2022 zijn:
Januari: 436
Februari: 352
Maart: 338
April: 211
Mei: 104
Juni: 42
Juli: 18
Augustus: 7
September: 85
Oktober: 142
November: 478
December: Naar schating tussen 350 en 450.

Minder kosten voor gas.

Ben je na het lezen over graaddagen van plan om minder kosten voor gas te maken? Klik hieronder op de knop om GRATIS met een energiescan te weten welke energiebesparende maatregel voor jou het meest bespaart. Dit kost je maar 2 minuten. Lees ook de besparingstips voor het gebruik van je verwarming, het nemen van een waterbesparende douchekop of radiatorfolie.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Met speciale dank aan https://energie.startmodus.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!