Wat zijn graaddagen?

Gewogen graaddagen berekenen met de graaddagen calculator.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Dit zijn graaddagen.

Graaddagen wordt gebruikt voor het berekenen van energieverbruik. Het wordt gebruik om uit te rekenen wanneer het zeer waarschijnlijk nodig is om het huis te verwarmen. Meestal gaat het dus om het gasverbruik, tenzij je je woning verwarmt met elektriciteit.

Graaddagen zijn geen gewone dagen, maar een eenheid om te rekenen. In Nederland wordt de gemiddelde temperatuur van een dag gemeten in De Bilt genomen. Is de gemiddelde temperatuur lager van 18 graden dan spreken we van graaddagen. Bij een gemiddelde van 12 graden horen (18-12=6) 6 graaddagen. Bij elke gemiddelde temperatuur die 18 graden of hoger is worden geen graaddagen geteld. Het is niet zo dat een gemiddelde van 21 graden -3 graaddagen is. Een gemiddelde boven de 18 graden telt altijd als 0 graaddagen.

Gewogen graaddagen.

De graaddagen worden met een factor vermenigvuldigd. Het is natuurlijk zo dat in het zomerseizoen veel zonneschijn is. Die heeft ook invloed op de temperatuur in huis, want de zonnestralen warmen een huis nog eens extra op.

De weegfactor is anders in de volgende delen van het jaar:

  • april t/m september: 0,8
  • maart en oktober: 1,0
  • november t/m februari: 1,1

Uitgelicht

Wat is het nut van graaddagen?

Stel dat je in een jaar meer gas verbruikt dat in het jaar ervoor. Hoe komt dat? Was het een strengere winter, waardoor het logisch is dat je verbruik omhoog is gegaan? Of duurde het langer voordat het weer lekker weer werd, waardoor je later in het jaar gestopt bent met het aan doen van de verwarming? Of heb je zelf meer gas verbruikt of zelfs verspild?

Graaddagen helpt je uitrekenen hoe groot de invloed van het weer is geweest op je verbruik. Is het aantal graaddagen lager in het jaar dat je meer verbruikte dan is het jaar daarvoor toen je minder verbruikte? Dat is het goed mogelijk dat het door jezelf komt dat je meer energie hebt verbruikt.

Je energieverbruik verminderen is heel eenvoudig. Kijk maar eens hier op onze pagina met bespaartips.

Wil je echt honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening? Kijk dan eens op onze pagina met energie besparende producten.

Hoeveel graaddagen zijn er per jaar? Bekijk de graaddagen tabel. 

Er zijn de laatste jaren steeds minder gewogen graaddagen. Dit komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde en de temperaturen die steeds meer boven het gemiddelde komen. Hieronder zie je de graaddagen tabel.

Gemiddelde gewogen graaddagen:

2017201820192020202120222023
2715 graaddagen2713 graaddagen2668 graaddagen2508 graaddagen2843 graaddagen2521 graaddagen2469 graaddagen

Graaddagen 2023: een energiezuinig jaar.

Veel mensen zoeken naar graaddagen 2023 om te kijken op het een jaar is geweest waarbij je door weeromstandigheden logischerwijs meer moest stoken. De graaddagen 2023 zijn 2469 als gemiddelde in Nederland. Daarmee is 2023 een jaar geweest met 52 graaddagen minder dan in het jaar ervoor. De winters worden steeds minder streng in Nederland. Het verschil tussen het aantal graaddagen van 2023 en 2022 is vooral gemaakt door september tot en met december 2023. Daarin waren de graaddagen fors minder dan in 2022. In de eerste 4 maanden van 2023 was het aantal graaddagen juist iets hoger dan in vergelijking met 2022.

Het zou dus logisch zijn wanneer je minder stookkosten hebt gehad in 2023 dan in voorgaande jaren. Natuurlijk speelt er meer mee wat betreft de energierekening. Misschien was je in 2023 meer thuis en heb je daardoor toch meer gestookt.

Graaddagen 2024 voorspelling.

Met de opwarming van de aarde en de dalende trend in graaddagen met uitzondering van 2021 kunnen we een voorspelling maken voor het aantal graaddagen 2024. Ook de komst van weerfenomeen El Niño in juni 2023 kan voor extremer warm weer zorgen. We hebben het effect in de laatste maanden van 2023 al gezien, waardoor het aantal graaddagen in 2023 toch nog lager in geweest dan in 2022.

Met de effecten van El Niño, de algehele opwarming van de aarde en de zichtbare trend met 2021 als uitzondering is het veilig om te voorspellen dat het aantal graaddagen in 2024 lager zal zijn dan in 2023. Wel zijn de resultaten van januari 2024 tijdens het schrijven van deze update al bekend en is het aantal graaddagen in januari 2024 fors hoger dan in januari 2023.

Graaddagen 2024 vs graaddagen 2023.

Het aantal graaddagen per maand gemiddeld in Nederland in 2024 zijn (tussen haakjes aantal graaddagen in 2023):
Januari: 483 (422)
Februari: n.n.b. (381)
Maart: n.n.b. (345)
April: n.n.b. (227)
Mei: n.n.b. (123)
Juni: n.n.b. (22)
Juli: n.n.b. (20)
Augustus: n.n.b. (28)
September: n.n.b. (30)
Oktober: n.n.b. (150)
November: n.n.b. (335)
December: n.n.b. (386)

Graaddagen: KNMI benoemt verkoeling

Wanneer er geschreven wordt over graaddagen dan gaat het over de energie die waarschijnlijk nodig is om een woning te verwarmen. Het KNMI meldt over graaddagen dat ook verkoeling meetelt. Logisch, want als het erg warm is zullen mensen die een airconditioning is huis hebben meer energie verbruiken.

Als de gemiddelde dagelijkse temperatuur hoger is dan 65 ° F  oftwel 18 graden Celsius wordt deze geteld als een graaddag van de koeling. Deze graaddagen worden dan ook wel koeldagen genoemd.

Onderaan dit artikel over graaddagen van de KNMI zie je een voorbeeld van graaddagen van de koeling: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/warmtegebruik-in-steden-lager-dan-in-buitengebied

Graaddagen: KWA bedrijfsadviseurs

Voor bedrijven die na het lezen over de graaddagen nog vragen hebben en graag  advies en/of begeleiding willen in de energie-optimalisatie en energie-inkoop kan KWA bedrijfsadviseurs een helpende hand bieden. Ze bieden onafhankelijk advies over zaken als subsidies, duurzaamheid en energiemanagement. Hierbij is het voor KWA niet voordeliger wanneer je oplossingen bij een bepaalde partij inkoopt.

Wil je meer cijfers over graaddagen? KWA heeft alle cijfers over graaddagen en koeldagen op hun website beschikbaar. In elk document zijn vele tabbladen aanwezig, waardoor je veel inzicht krijgt. Bekijk het hier op: https://www.kwa.nl/diensten/graaddagen-en-koeldagen

Graaddagen berekenen met een calculator.

Graaddagen berekenen kun je heel eenvoudig op internet laten doen door een graaddagen calculator. Je kunt de berekening tussen bepaalde data laten weergeven en kunt kiezen uit 1 van de 34 weerstations in Nederland.

Bereken gewogen graaddagen met deze graaddagen calculator: https://www.mindergas.nl/degree_days_calculation/new

Mensen vragen ook: FAQ.

Graaddagen 2023: hoeveel gewogen graaddagen zijn er in 2023?

Het aantal graaddagen 2023 gemiddeld in Nederland is 2469 gewogen graaddagen.

Op hoeveel plekken in Nederland worden graaddagen gemeten?

Nederland heeft 34 weerstations die allemaal het aantal graaddagen meten. In Groningen zijn het aantal graaddagen meestal het hoogst. In de zuidelijke provincies zijn de gewogen graaddagen het laagst. Het aantal gewogen graaddagen verschilt tussen Noord-Nederland en Zuid-Nederland vaak wel 400 tot wel 500!

Hoeveel graaddagen per maand zijn er gemiddeld in Nederland?

Het aantal graaddagen per maand gemiddeld in Nederland in 2023 zijn:
Januari: 422
Februari: 381
Maart: 345
April: 227
Mei: 123
Juni: 22
Juli: 20
Augustus: 28
September: 30
Oktober: 150
November: 335
December: 386

Minder kosten voor gas.

Ben je na het lezen over graaddagen van plan om minder kosten voor gas te maken? Klik hieronder op de knop om GRATIS met een energiescan te weten welke energiebesparende maatregel voor jou het meest bespaart. Dit kost je maar 2 minuten. Lees ook de besparingstips voor het gebruik van je verwarming, het nemen van een waterbesparende douchekop of radiatorfolie.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Met speciale dank aan https://energie.startmodus.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!