Wat is de bedenktijd bij het aangaan van een energiecontract?

Wettelijke bedenktijd energiecontract: het ongedaan maken van de overstap naar een andere energieleverancier!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Hoe lang duurt de bedenktijd bij energiecontracten?

De bedenktijd is de tijd die je krijgt om je te bedenken. Je bent een energiecontract aangegaan en kan binnen 14 kalenderdagen de overeenkomst opzeggen zonder dat je een reden hoeft op te geven. Je kan weer een contract aangaan bij elke leverancier. Dan krijg je weer 14 dagen bedenktijd.

Bij deze 14 dagen vallen dus ook weekenddagen en feestdagen. Bij het aangaan van een contract op 12 december is het tot 26 december mogelijk kosteloos van het contract af te zien.

Zit je in een situatie dat de netbeheerder je dreigt af te sluiten en zoek je snel een energieleverancier? Een spoedlevering aanvragen is mogelijk en je hebt nog steeds de wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. De geleverde energie die je krijgt tot het moment dat je je bedenkt moet je natuurlijk gewoon betalen.

Energiecontract annuleren? Opzeggen doe je zo.

Wil je gebruik maken van de bedenktijd en het contract annuleren? Het opzeggen van dit contract gaat bij de meeste energieleveranciers eenvoudig via de telefoon. Dit is niet bij elke leverancier zo en we raden aan om sowieso ook schriftelijk of per e-mail het contract te annuleren. Een e-mail is voor jou handig bewijsmateriaal wanneer er zich problemen voordoen.

Uitgelicht

Wil je een contract opzeggen na de wettelijke bedenktijd?

Bij een contract met vaste looptijd gaat je dit waarschijnlijk een opzegvergoeding kosten. Een contract die geen vaste looptijd heeft kun je opzeggen wanneer je wilt zonder bijkomende kosten. Voor beide soorten contracten geld een opzegtermijn van 30 dagen.

Help! Ik heb ineens een energiecontract gekregen.

Zomaar een energiecontract krijgen. Gebeurt dat echt? Ja, er zijn al heel wat mensen die deze ongewenste verrassing hebben gekregen. Vaak wordt er door fanatieke verkopers een te rooskleurig beeld geschetst wat betreft de kosten. Bij de energieleverancier waar zij voor werken zou je goedkoper uit zijn, omdat de tarieven lager zijn dan bij jouw huidige energieleverancier.

De tarieven zijn misschien ook echt lager, maar vaak:

  • Zijn het nieuwe tarieven en gaan de tarieven bij elke leverancier naar beneden.
  • Gaat het alleen over de kale tarieven voor gas en stroom en niet over andere kosten die jouw totale energierekening bepalen.
  • Zit je aan een lang contract vast.

De bekendste manier waarop je zomaar een energiecontract krijgt is door akkoord te gaan met een voorstel waarbij tarieven naar je worden gestuurd. Dit kan ook een ‘voorstelcontract’, ‘proefcontract’ of een offerte worden genoemd. Je krijgt de indruk dat je als klant tarieven en voorwaarden toegestuurd krijgt, waarna je contact kan zoeken met de energieleverancier om te laten weten dat je graag een contract aangaat. Maar het blijken al contracten te zijn.

Wil je (ook na 14 dagen) de overstap ongedaan maken vanwege misleiding? Je kunt dan terecht bij de ACM ConsuWijzer. Lees meer op https://www.consuwijzer.nl/nieuws/agressieve-misleidende-verkoop-van-energiecontracten-meld-het-bij-acm-consuwijzer

Of neem contact op met De Geschillencommissie.

Ongewenste contracten voorkomen doe je zo.

We hebben een aantal tips voor je om te voorkomen dat je ineens een contract hebt wat toch niet zo mooi is als gedacht.

  • Bekijk niet alleen de tarieven per kWh stroom en m3 gas, maar ook andere kosten zoals vastrecht.
  • Wordt er een maandagbedrag berekend die lager is dan wat je nu betaalt? Of basis van welk verbruik is dit berekend? Is dat wel realistisch of heeft de verkoper een te laag verbruik geschat?
  • Wordt een maandbedrag wel uitgelegd aan de hand van tarieven en verbruik? Een verkoper kan zeggen:’Bij ons wordt uw maandbedrag slechts 100 euro’. Dit kan je ook instellen bij je huidige leverancier, maar zegt niets of je daadwerkelijk goedkoper uit bent. Waarschijnlijk moet je dan heel veel bijbetalen op de jaarrekening.
  • De beste tip? Sluit geen contract af aan de deur, via de telefoon of ergens midden in een winkelstraat. Bekijk thuis op je gemak naar alle prijzen en voorwaarden.

Energievergelijker vs contractaanbod via de telefoon of aan de deur.

Zoals we hierboven al schreven is een contractaanbod via de telefoon of aan de deur accepteren geen goede keuze. Je kunt niet op je gemak het verhaal van een verkoper controleren.

De beste manier om een op een betrouwbare manier het goedkoopste uit te zijn voor gas en stroom is met de energievergelijker.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!