Wat is een jaarrekening energie?

De verrekening van de door jou betaalde termijnbedragen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Dit is een jaarrekening.

Een jaarrekening is een rekening die je ontvangt van je energieleverancier. Zoals de naam al doet vermoeden krijg je deze rekening jaarlijks. De rekening verrekent de termijnbedragen die je hebt betaald met de daadwerkelijke energiekosten die je in het afgelopen jaar hebt gemaakt.

Het kan dus zijn dat je op de jaarrekening ziet dat je moet bijbetalen. In dat geval zijn de termijnbedragen te laag geweest om alle energiekosten al betaald te hebben. Krijg je geld terug op de jaarrekening? Dat betekent dat je minder energiekosten hebt gemaakt dan dat je al hebt betaald met de termijnbedragen.

Op de jaarrekening zie je niet alleen je verbruik en de daarmee gepaarde kosten. Op basis van je verbruik zie je ook een nieuw termijnbedrag voor het komende jaar. Wanneer je moet bijbetalen op de jaarrekening zal het nieuwe termijnbedrag waarschijnlijk hoger zijn dan daarvoor en juist lager wanneer je geld hebt teruggekregen. Mocht het nieuwe termijnbedrag niet naar jouw wens zijn dan kun je dit via de klantenservice of je online account makkelijk aanpassen.

Wil je weten uit welke kosten een jaarrekening is opgebouwd? Lees dan dit artikel over de opbouw van je energierekening.

Wanneer krijg je de jaarrekening?

Je krijgt elk jaar een jaarrekening. Bij de ene leverancier krijg je de jaarrekening een jaar later dan de ingang van je contract. Ben je sinds juli 2020 bij een energieleverancier dan krijg je in juli 2021 een jaarrekening. Het kan ook zijn dat de energieleverancier waar jij je gas en stroom afneemt en vaste datum heeft om alle jaarrekeningen te versturen.

Zoals bijvoorbeeld energieleverancier Engie. Die sturen aan het begin van het jaar de jaarrekeningen. Ben je in juli 2020 bij Engie dan is de eerste jaarrekening dus niet een rekening die gaat over een heel jaar waarin je energie verbruikt, maar van juli 2020 tot 1 januari 2021. In de volgende jaren is de jaarrekening wel een rekening die ook een heel jaar beslaat.

Wanneer je de jaarrekening krijgt kan dus per energieleverancier verschillen.

Uitgelicht

Ik moet bijbetalen op mijn jaarrekening. Hoe kan dat?

Zoals we al eerder vertelden kan het zijn dat je moet bijbetalen op de jaarrekening. Hoe kan dit?

Wanneer je elke maand €100 als termijnbedrag hebt betaald en je uiteindelijk in een jaar €1350 aan energie hebt verbruikt waren de termijnbedragen dus niet voldoende om alle kosten te betalen. Een termijnbedrag is een voorschot, waarmee je hoopt alle energiekosten in 12 stukjes te betalen.

Het kan dus zijn dat het termijnbedrag te laag geschat is door jou of je energieleverancier. Het kan zijn dat je meer energie verbruikt dan in het verleden door bijvoorbeeld meer elektrische apparaten of gezinsuitbreiding. Lees hier bespaartips om dit weer terug te dringen.

Ook het investeren in energiebesparende producten is een gouden zet. Hier vind je vele producten die de energierekening  met wel honderden euro’s kunnen verlagen!

De jaarrekening klopt niet.

Het kan natuurlijk zijn dat je wat moet bijbetalen. Soms gebeurt het ook wel dat je ineens meer dan duizend euro moet bijbetalen! Mensen schrikken zich een hoedje wanneer dit op hun jaarrekening staat.

Een oorzaak voor deze hoge kosten is vaak een fout in de meterstanden. Ze zijn geschat of bij het doorgeven is per ongeluk een extra cijfer genoteerd. Bekijk bij een hele hoge jaarrekening dus eerst de meterstanden die zijn gebruikt.

Wanneer het niet de meterstanden zijn die de oorzaak zijn van de flinke kosten is het het beste om met je energieleverancier contact op te nemen. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden dan kun je in dit artikel over klachten over energieleveranciers lezen wat de volgende stappen zijn.

Verlaag je energiekosten dankzij lagere energietarieven.

Een jaarrekening en je energiekosten heb je het liefst zo laag mogelijk. Zuinig zijn in je verbruik is een goed idee waarmee je kunt besparen. Wat ook helpt is het vinden van de goedkoopste energietarieven. Met een online energievergelijker kun je in 2 minuten de beste energiecontracten vinden. Daarbij krijg je vaak ook nog een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €400! Klik hieronder op de knop om te kijken hoeveel jij goedkoper uit kunt zijn voor energie. Lees ook ons artikel waarin we 6 energievergelijkers met elkaar vergelijken!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!