Wat is een termijnbedrag?

En hoe wordt een termijnbedrag berekend?

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is een termijnbedrag?

Een termijnbedrag is het bedrag dat je elke maand betaalt voor energie. Door elke maand een bedrag te betalen hoef je niet aan het einde van het contractjaar een groot bedrag te betalen. Na een jaar is duidelijk hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je daarvoor moet betalen. De betaalde termijnbedragen worden verrekend met het geld dat je daadwerkelijk moet betalen voor je verbruikte energie.

Wanneer je in 1 jaar €1700 aan energiekosten hebt en je hebt maandelijks €145 als termijnbedrag, ook wel voorschotnota genoemd, betaalt zal je geld terugkrijgen. 12 maanden X €145 = €1740. Je krijgt dus €40 terug op de jaarrekening. Heb je maandelijks maar €120 als termijnbedrag betaald dan moet je bijbetalen op de jaarrekening. 12 maanden x €120 = €1440. Je moet dan €260 bijbetalen.

Hoe wordt een termijnbedrag berekend?

Termijnbedragen worden berekend op basis van het historische verbruik. Wanneer je in een nieuwe woning komt te wonen is het mogelijk dat je een hoog of juist laag termijnbedrag krijgt. Dit komt door het verbruik van de vorige bewoners. Wanneer er voor jouw een gezin van 6 personen enorm veel energie verbruikten door de vele apparaten en veel douchen of in bad gaan zal jouw termijnbedrag ook heel fors zijn. Geen paniek, want je kunt het termijnbedrag maandelijks aanpassen.

Na een jaar wordt het nieuwe termijnbedrag berekend op basis van jouw verbruik en of je bij de laatste jaarrekening moest bijbetalen of juist geld terug kreeg. Ook bij nieuwbouw wordt een termijnbedrag berekend en dat gebeurt op basis van de grote van de woning, de isolatie van de woning en de ligging. Energieleveranciers proberen een termijnbedrag te berekenen die ervoor zorgt dat je precies genoeg betaalt in de termijnbedragen vergeleken met je uiteindelijke kosten. Lees ook dit artikel over wat een goed termijnbedrag is.

Uitgelicht

Toch een hoger termijnbedrag na de overstap?

Het kan gebeuren dat je bij een energieleverancier bent en dat je hoort dat je ergens anders goedkoper uit kunt zijn voor energie. Je hebt de overstap geregeld, maar dan zie je ineens dat je termijnbedrag van €140 naar €160 is gegaan. Hoe kan dat nou? Je zou toch goedkoper uit zijn?

Ook je nieuwe energieleverancier gaat uit van het historisch verbruik. Dit gebeurt vaak op basis van een gemiddelde van de laatste 3 jaren. Dit zou hoger kunnen liggen dan het maandbedrag wat je op dit moment betaalt. Je kunt het termijnbedrag gewoon wijzigen.

De goedkoopste energie met de energie vergelijker.

Wanneer jij de beste energiedeal kunt vinden met de laagste energietarieven en goed let op je energieverbruik kun je ook je termijnbedrag verlagen zonder dat je moet bijbetalen op de jaarrekening. Kijk hier bij onze bespaartips die je direct kunt toepassen en kijk hier bij energiebesparende producten om zo minder geld kwijt te zijn aan energie. De goedkoopste energie met welkomstbonus kun je hieronder vinden met de energievergelijker.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!