Wat zijn overheidsheffingen energie?

Belastingen die de energieprijs flink verhogen.

Dit zijn overheidsheffingen energie.

Overheidsheffingen zijn verhogingen van de energieprijs. De prijzen voor stroom en gas worden verhoogd met energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE). Mede hierdoor is een kWh stroom al jaren zo’n 21 cent, terwijl de ‘kale’ prijs voor stroom 7 á 8 cent is. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen echter gestegen.

De reden om deze heffingen toe te voegen zijn het stimuleren van het beperken van energieverbruik. Minder energie verbruiken is beter voor het milieu. Met de ODE wordt geld geïncasseerd die subsidies kunnen bekostigen. Deze subsidies worden verstrekt aan opwekkers van milieuvriendelijke duurzame energie. Ook worden projecten om groene energie op te wekken gefinancierd. De energiebelasting van met name gas wordt steeds verder verhoogd om het gasverbruik minder aantrekkelijk te maken.

Je betaalt daarnaast ook nog 21% btw op alle energie.

Vermindering van de energiebelasting: heffingskorting.

De energiebelasting die je moet betalen over elke eenheid energie die je verbruikt is bedoeld om mensen en bedrijven te stimuleren minder energie te verbruiken. Helemaal zonder energie kun je eigenlijk niet. Daarom krijg je een gedeelte van de energiebelasting die je betaalt terug. Dit is de vermindering energiebelasting, oftewel heffingskorting.

In 2022 is dit bedrag verhoogd van €560 naar €784. In 2023 is het weer verlaagd naar €597. In 2024 is het weer verhoogd naar €631.

Uitgelicht

Tarieven Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) per 1 januari 2023.

De ODE is in 2023 samengevoegd met de energiebelasting. In ons kennisbank artikel over energiebelasting werken we elk jaar de bedragen bij voor het nieuwe jaar. Ook de vermindering energiebelasting wordt elk jaar in dat artikel bijgewerkt.

Bekijk nu de tarieven in het artikel over energiebelasting.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!