Wat zijn vaste leveringskosten?

Uitleg van vastrecht energie in een notendop.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Wat zijn vaste leveringskosten?

Vaste leveringskosten zijn een onderdeel van je energierekening. Aan de energieleverancier betaal je een bedrag per maand. Deze vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, verschilt in hoogte bij elke energieleverancier. Je betaalt het per product, dus wanneer je gas en stroom afneemt betaal je ook twee keer vaste leveringskosten.

Deze vaste leveringskosten zijn kosten die wat moeilijk exact te verklaren zijn. Waarvoor je deze betaalt blijf een beetje vaag, zoals je hieronder in de video kun zien. Vaste leveringskosten worden meestal uitgelegd als administratieve kosten.

Hoe hoog zijn de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten betaal je dus als een soort administratiekosten, maar ze zijn per energieleverancier heel verschillend. Zoals je in de video hebt kunnen zien is het eigenlijk een bedrag die waarschijnlijk veel hoger is dan de daadwerkelijke kosten die worden gemaakt. Er wordt ook verteld dat de vaste leveringskosten eigenlijk een manier zijn om de energietarieven per kWh stroom en m3 gas naar beneden bij de stellen.

Hier zie je een overzicht van vaste leveringskosten bij verschillende energieleveranciers in oktober 2020:

EnergieleverancierVaste leveringskosten stroomVaste leveringskosten gas
Oxxio€71,87€71,87
Essent€71,88€71,88
Budget Energie€59,88€59,88
Energiedirect.nl€65,92€65,92
Vandebron€90,00€90,00
Vattenfall€59,82€59,82
Nederlandse Energie Maatschappij€83,93€83,93
Eneco€71,87€71,87
Pure Energie€72,60€72,60
PowerPeers€108,17€108,17
Engie€55,66€55,66
Greenchoice€54,00€54,00
Laatste update 17 oktober 2020

LET OP! Deze vaste leveringskosten zijn zelfs per energieleverancier niet ‘vast’. Wanneer we op het moment van schrijven de energievergelijker gebruiken om de beste energiedeal te vinden komen we bijvoorbeeld 2 aanbiedingen van Budget Energie tegen. De ene heeft zo’n €26 vaste leveringskosten en de andere aanbieding heeft bijna €39 aan vaste leveringskosten per product. Dit betekent dat bovenstaande tabel een grove indicatie is, maar dat je het beste met de energievergelijker kunt vergelijken. Iets wat we sowieso aanraden. Het is ook de reden dat we bovenstaande tabel niet bijwerken. De vaste leveringskosten veranderen vaak en per energiecontract. We willen alleen de mogelijke verschillen met bovenstaande tabel aantonen.

Uitgelicht

Vaste leveringskosten vs energietarieven.

Het verschil is dus groot. Tussen Greenchoice en Powerpeers zit ruim 100% verschil. Bij Greenchoice heb je jaarlijks 108 euro aan vaste leveringskosten en bij Powerpeers 216,34 euro. De energietarieven bij Powerpeers zullen waarschijnlijk wat lager zijn dan bij Greenchoice.

De vraag is vooral wat belangrijker is. Lage energietarieven of lage vaste leveringskosten? De vaste leveringskosten betaal je altijd ongeacht je verbruik. Wanneer je weinig energie verbruikt heb je liever een energieleverancier die lage vaste leveringskosten vraagt, maar wat hogere energietarieven heeft. Gebruik je veel energie dan wil je best hogere vaste leveringskosten betalen, wanneer dat lagere prijzen per kWh stroom en m3 gas tegenover staan.

Wil je weten waar jij het goedkoopste uit bent? Gebruik dan de energievergelijker! Die houdt rekening met de vaste leveringskosten en de energietarieven. Daarbij worden ook welkomstbonussen meegenomen en zie jij heel makkelijk welke energieleverancier het goedkoopste is. Lees ook ons artikel waarin we 6 energievergelijkers met elkaar vergelijken!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!