Wat is biogas?

En hoe duurzaam is biogas nou eigenlijk?

Wil jij energie van het groenste energiebedrijf van Nederland?

Pure Energie wint alleen stroom op een milieuvriendelijke manier.

Ja, ik wil milieuvriendelijk stroom.

Biogas: een duurzaam gas of veel CO2 uitstoot?

Biogas is een gas dat uit organische materialen opgewekt kan worden. Dit noem je ook wel biomassa. Hout, mest en etensresten worden door bacteriën omgezet in gas. Het wordt opgeslagen in grote vergisters en daar wordt de vloeibare en vaste massa door elkaar geroerd. De temperatuur in de vergisters ligt idealiter op 42 graden. Dit is een goede temperatuur voor bacteriën die methaan produceren. Biogas bestaat voor het grootste gedeelte uit methaan en daarnaast uit CO2.

Met name biogas op basis van mest en GFT scoren goed op duurzaamheidskenmerken. Biogas op basis van producten die ook als veevoer kunnen dienen scoren matig tot slecht. Biogas uit bietenpulp levert 1,5 keer zoveel uitstoot op in vergelijking met fossiel aardgas.

Voor meer informatie kun je terecht op https://www.ce.nl/publicaties/1521/hoe-duurzaam-is-biogas

Biogas wordt gewonnen uit verschillende producten.

  • Mest
  • GFT-afval
  • Groenbemesters
  • Rioolslib
  • Mais
  • Gras
  • Huisvuil
  • Ander organisch afval

Wil je trouwens meer weten over bio-energie? Lees dan dit artikel over bio-energie.

Uitgelicht

Van biogas naar groen gas.

Na het winnen van biogas is het niet zo dat dit gelijk geleverd kan worden aan consumenten. Er moeten nog enkele handelingen verricht worden om het gas kwalitatief net zo goed te krijgen als aardgas.

  1. Onzuiverheden worden uit het biogas gefilterd. Er zit namelijk ongeveer 5% onbruikbare stoffen in biogas. Daarna kunnen stoomketels en warmte-krachtkoppelingen het gas al gebruiken.
  2. Daarna wordt het methaangehalte verhoogd. Biogas bevat zo’n 60% aan methaan en dat wordt omhoog gebracht naar 90%. Het krijgt zo dezelfde verbrandingswaarde als aardgas. Dit is mogelijk door de CO2 te verwijderen.
  3. Als laatste stap wordt het gas geodoriseerd. Dit betekent dat er een geur wordt toegevoegd aan het gas. Dat is nu groen gas geworden en klaar is om geleverd te worden aan consumenten. De geur zorgt ervoor dat je kunt ruiken of er bijvoorbeeld een gaslek is.

Eind 2020 moet ongeveer 10% van het aardgasverbruik ingewisseld zijn voor groen gas. Dit stond in het in 2007 gemaakte rapport door de werkgroep Groen Gas dat aangeboden werd aan de minister van Economische Zaken. In 2050 zou dat zelfs 50% moeten zijn. Maar zo snel gaat het niet. In 2018 was de 10% nog ver uit zicht: 1% van het gasverbruik was groen gas.

Wil jij energie van het groenste energiebedrijf van Nederland?

Pure Energie wint alleen stroom op een milieuvriendelijke manier.

Ja, ik wil milieuvriendelijk stroom.

Zelf biogas maken: maak je eigen biogas thuis met een installatie.

Het is met een installatie mogelijk je eigen biogas te maken. Dit is natuurlijk geen groen gas, dus er zit geen geur aan het gas die je kunt herkennen. Het biogas kun je maken met je al je GFT afval en ander organische materialen. Dit kan met de HomeBiogas 2.

De HomeBiogas 2 is een soort tent die alles wat jij erin stopt laat vergisten. De bijgeleverde gaspit kan ongeveer 1 tot 2 uur per dag aanstaan wanneer het de maximale capaciteit aan gas produceert. De HomeBiogas kost $720 en volgens de makers verdien je hem in binnen 18 maanden weer terug. Dat is een jaarbesparing van $480 per jaar.

Ben je geïnteresseerd in de HomeBiogas dan kun je hier een kijkje nemen.

Je kunt natuurlijk (op eigen risico) ook zelf een installatie maken. Je moet goed bedenken of je het risicovol vindt of niet.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!