Wat is blauwe energie?

Hoe energie opgewekt kan worden uit water.

Wat is blauwe energie?

Iedereen kent groene stroom en hoe je dat zelf kunt opwekken. Maar wat is blauwe energie?

Blauwe energie is energie dat is gewonnen door het gebruik van water. De basis van de energie is zoet en zout water. Nederland ligt aan zee en die bestaat uit zout water. De rivieren die door ons land stromen bevatten zoet water. Ook het IJsselmeer bevat zoet water.

Hoe wordt blauwe energie opgewekt?

Voor blauwe energie is zout en zoet water nodig. Om energie op te wekken wordt gebruik gemaakt van membranen. Een membraan is een soort filter die sommige stoffen wel doorlaat en andere niet. Je kunt het een beetje vergelijken met een zeef. Bij het opwekken van blauwe energie worden twee soorten membranen gebruikt.

De membranen zorgen ervoor dat de positief geladen deeltjes in zout water worden verplaatst naar het zoete water en de negatief geladen deeltjes van het zoete water naar het zoute water. Als de delen worden samengevoegd krijg je een elektrische lading. De werking komt zo neer op de werking van een batterij.

Blauwe energie: voor- en nadelen.

Het winnen van grijze en groene energie heeft voor- en nadelen. Hoe zit dat met blauwe energie? We zetten de voordelen en nadelen even op een rijtje.

Voordelen blauwe energie.

  • Nederland ligt aan de Noordzee en er lopen enkele rivieren door ons land. Ook hebben we het IJsselmeer. De Noordzee bevat zout water en de rivieren en het IJsselmeer bevatten zoet water. Dat betekent dat we van beide altijd voldoende hebben. Een onuitputtelijke energiebron dus.
  • Het maken van blauwe energie is goedkoop. Het kost ongeveer 8 cent om een kilowattuur blauwe stroom op te wekken en daarmee is het goedkoper dan groene energie.
  • Blauwe energie is duurzaam. Het is altijd beschikbaar én het heeft geen nadelige effecten op het milieu. Er is geen uitstoot van CO2 of andere giftige stoffen. Wanneer blauwe energie meer en meer opgewekt wordt zal de consument vast en zeker in de toekomst voor blauwe energie kunnen kiezen.

Uitgelicht

Nadelen blauwe energie.

  • De membranen moet vaak vervangen worden, omdat reiniging niet goed mogelijk is. Dit kost veel geld. De membranen die vervangen worden kunnen we rekenen tot chemisch afval.
  • De mogelijkheden voor plekken om blauwe energie op te wekken zijn beperkt. De installatie moet op de grens van zoet en zout water staan.
  • Door de menging van het water veranderd het zoutgehalte. Dit kan voor dieren zoals vissen nadelige gevolgen hebben, omdat die gewend zijn aan een bepaald zoutgehalte.
  • Het winnen van blauwe energie kost nog behoorlijk wat geld aan onderzoeken. Het is een relatief nieuwe manier van winnen van energie.

Je kunt hier meer lezen over de winning van blauwe energie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_energie

Blauwe energie in Nederland.

Wordt blauwe energie ook al in Nederland opgewekt? Jazeker! Sterker nog, ’s werelds eerste installatie voor het winnen van blauwe energie staat in Nederland.

De 1e installatie op de wereld vinden we op de Afsluitdijk. Deze werd geopend in november 2014. Dit is een testlocatie. Er zou ook een installatie bij het uitwateringskanaal in Katwijk gerealiseerd worden. De financiering bleek een te groot struikelblok. Hoogheemlandschap Rijnland wil zeker de mogelijkheden bekijken wanneer er financieel meer mogelijk is.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!