Wat is dagstroom?

Kies overdag voor duurdere stroom, om 's nachts goedkopere stroom te krijgen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is dagstroom?

Dagstroom is stroom dat overdag geleverd wordt en een andere prijs heeft dan nachtstroom. Je kunt bij een energiecontract kiezen voor stroom die op elk moment van de dag/nacht dezelfde prijs heeft, maar ook voor dagstroom en nachtstroom. Die wordt ook wel dubbel tarief genoemd, omdat de nachtstroom een goedkoper tarief heeft dan dagstroom. Ook de termen daltarief (nachtstroom) en piektarief (dagstroom) worden gebruikt voor dag- en nachtstroom.

Dagstroom en nachtstroom kan interessant zijn voor mensen die overdag weinig stroom verbruiken en vooral ’s nachts energieslurpers zoals een vaatwasser en droger gebruiken. De goedkopere nachtstroom geldt ook voor het gehele weekend.

Wat zijn de dagstroom tijden?         

De dagstroom geldt tussen 7 uur ’s morgens en 11 uur ’s avonds. In Limburg en Noord-Brabant duurt de dagstroom tot 9 uur ’s avonds. Dat betekent dus dat het stroom dan duurder is dan tijdens de nachtstroom tijden. Het hele weekend hoort niet bij dagstroom. Dagstroom is dus van maandag tm vrijdag tussen 07:00 en 23:00 (21:00 in Limburg en Noord-Brabant).

Er zijn ook nog gemeenten waar ook de nachtstroom vanaf 21:00 wordt gerekend. Dit zijn de gemeenten Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Kaag, Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude.

Uitgelicht

Dubbel tarief elektriciteit: Is dit goedkoper dan enkeltarief?

Nu je weet wat dag- en nachtstroom is wil je vast weten of het ook goedkoper is. Dit dubbele tarief verschilt in prijs met het enkeltarief (waarbij elk uur van de dag een kWh stroom dezelfde prijs heeft) doordat de dagstroom duurder is dan het enkeltarief en de nachtstroom goedkoper. We moeten dus uitrekenen bij welk verbruik in de goedkopere nachtstroomuren het profitabel is om het dubbel tarief aan te vragen.

Als voorbeeld nemen we de tarieven van een vast contract van 1 jaar bij Eneco in mei 2020.

Enkel tarief € 0,19644Dubbel tarief dag € 0,20330Dubbel tarief nacht € 0,18955Dubbel tarief vs enkel tarief
3500 kWh = €687,542000 kWh = €406,601500 kWh = €284,33+ €3,39
 1750 kWh = €355,781750 kWh = €331,71– €0,05
 1500 kWh = €304,952000 kWh = €379,10– €3,49
 1000 kWh = €203,302500 kWh = €473,88– €10,36

We kunnen in de tabel zijn dat je geld bespaart op je energierekening wanneer je de helft of meer stroom verbruikt tijdens de uren waarop het lage tarief geldt. Onderaan de tabel zien we ook dat wanneer je zelfs minder dan 30% tijdens de daguren stroom verbruikt je nog steeds maar een tientje goedkoper uit bent dan wanneer je enkel tarief zou hebben.

Zakelijke energie vergelijken: Dagstroom en nachtstroom

We zagen dat de besparing bij een verbruik van 3500 kWh (het gemiddelde in Nederland) niet heel hoog is. Dubbel tarief of enkel tarief scheelt een tientje per jaar wanneer je het grootste deel van je energie ’s nachts verbruikt.

Is dagstroom en nachtstroom ook beschikbaar voor zakelijke klanten? Jazeker! De kans is aanwezig dat je met je bedrijf meer energie verbruikt dan de eerder genoemde 3500 kWh. Dan kun je ook meer besparen dan 10 euro. Lees hier of jij een zakelijk energiecontract nodig hebt.

Klik hieronder om meteen te weten hoe jij de goedkoopste zakelijke energie kunt ontvangen en of dubbel tarief interessant is.

Goedkoopste zakelijke energie

Dagstroom en nachtstroom: hoe kun je dit aanvragen?

Wanneer je nu nog het enkel tarief hebt en je interesse hebt in dag- en nachtstroom moest je altijd kijken of je 1 of 2 telwerken op je meter had. Voor dag- en nachtstroom had je natuurlijk 2 telwerken nodig. In 2020 en 2021 worden kosteloos alle oude analoge meters vervangen voor de slimme meter. Deze digitale meter kan dag- en nachtstroom registreren. Bij jou netbeheerder kun je een slimme meter aanvragen als je er niet op wilt wachten, maar dat kost je ongeveer €70. Financieel gezien zal het aantrekkelijker zijn om te wachten tot jouw meter vervangen wordt.

Wil je wisselen van tarief? Je kunt dit eenvoudig doen door te bellen naar de klantenservice van jouw energieleverancier.

Hoe vind je het laagste energietarief?

Als je dit artikel wilde lezen ben je waarschijnlijk nieuwsgierig geweest of je ook goedkoper uit bent door dagstroom en nachtstroom te nemen. Het kan je inderdaad een klein financieel voordeel opleveren.

Wil je het goedkoopste contract met een welkomstbonus vinden binnen 2 minuten dan kun je de energievergelijker gebruiken. Pak die bonus van wel €400 en de laagste energieprijzen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!