Inhoudsopgave
Wat is LNG gas?
LNG gas is aardgas dat vloeibaar is gemaakt door het op een temperatuur van -162 graden te brengen. LNG betekent Liquefied Natural Gas. Regelmatig wordt het beschreven als ‘LNG gas’, maar LNG is dus eigenlijk al voldoende. Door aardgas te veranderen in een vloeibaar gas is het veel makkelijker te transporteren.
LNG neemt 600 keer minder ruimte in dan gasvormig aardgas. Via speciale tanks op boten kan het over de hele wereld worden verscheept. De productie van LNG is nog maar een fractie van de totale energieproductie.
In Nederland is er een LNG terminal in de Eemshaven in de provincie Groningen en in de haven van Rotterdam. Daar kan LNG weer omgezet worden in gasvormig aardgas.
Hoe wordt LNG gemaakt?
LNG wordt gemaakt van aardgas. Door een aantal processen te doorlopen wordt het uiteindelijk weer bruikbaar voor consumenten.
Hoe wordt LNG gemaakt:
- Aardgas wordt gewonnen door het uit de aarde omhoog te laten stijgen in een put.
- De aardgas wordt schoongemaakt: schadelijke stoffen zoals zand, olie, water en ook andere gassen als CO2 en H2S worden verwijderd.
- Het aardgas wordt naar een koelinstallatie geleid en afgekoeld naar -162 graden Celsius.
- Door het afkoelen is de aardgas vloeibaar geworden en neemt het 0,16% aan ruimte in ten opzichte van de originele volume van gasvormig aardgas.
- Het vloeibare gas kan in een LNG tanker vervoerd worden naar andere plekken op de wereld. Hiervoor moet eer een LNG terminal aanwezig zijn.
- In de LNG terminal wordt het vloeibare gas weer gasvormig gemaakt.
- Het gas is klaar voor gebruikt en komt in de gaspijpleidingen voor levering aan alle gebruikers.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Groen vloeibaar gas: Bio-LNG.
LNG wordt niet alleen uit de fossiele brandstof aardgas gemaakt. Het kan ook met behulp van biomassa worden gewonnen. Afval dat geen doel meer heeft kan gebruikt worden om biogas mee te maken. Dit kan weer net als gewone LNG in een vloeibare vorm worden veranderd.
Het biogas wordt geproduceerd dankzij GFT-afval, mest, slib en houtresten. Dit is al minder milieubelastend dan fossiele aardgas. Bio-LNG is echter niet zo groen als andere energie. De energie die nodig is om het aardgas te koelen tot -162 °C en deze temperatuur vast te houden tijdens het vervoeren telt natuurlijk ook mee. Het terugbrengen naar gebruiksklare gas kost ook energie en er is energie nodig is om de zeldzame metalen te produceren die benodigd zijn voor opslag van LNG bij -162 °C.
Ook andere energievormen hebben een milieubelastend effect. Groene stroom via zonnepanelen opwekken levert geen CO2 op, maar de productie en het vervoer van de panelen weer wel. Al met al is Bio-LNG wel een goed en milieuvriendelijker alternatief voor fossiele brandstoffen.
LNG tanken: ook voor personenauto’s?
LNG tanken kan op verschillende plekken in Nederland. Het aantal tankstations breidt zich steeds meer uit. LNG tanken is echter nog niet mogelijk voor personenauto’s. Alleen vrachtwagens die aangepast zijn kunnen op LNG rijden. Het tanken moet gebeuren met een persoonlijke pas. Alleen gecertificeerde mensen mogen dit doen.
Of het in de toekomst ook mogelijk is om een personenauto op LNG te maken is nog even afwachten. Voor LNG vrachtwagens is hier de lijst van LNG tankstations: https://www.ngva.eu/stations-map/
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?