Wat is stroom?

Stroom besparen kan op vele manieren!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is stroom?

Stroom is ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Waar je ook om je heen kijkt wordt stroom gebruikt. Door lantaarnpalen op straat en door apparaten in huis. Door je mobiele telefoon en door de machines op je werk. Sommige apparaten gebruiken 24 uur per dag stroom, zoals de koelkast bijvoorbeeld.

Stroom is energie. Elektrische energie en daarom worden de termen ‘stroom’ en ‘elektriciteit’ door elkaar gebruikt. Eigenlijk is wetenschappelijk gezien elektriciteit een natuurverschijnsel zoals bliksem. Stroom is een bewegende elektrische lading.

Deze elektrische lading wordt via een stekker uit het stopcontact gehaald. Die gaat door het apparaat en daardoor krijgt deze energie om zijn taken uit te voeren. Met een schakelaar kun je de stroomkring verbreken en het apparaat uit zetten. Dit wordt hieronder in de video duidelijk uitgelegd.

Waar komt stroom vandaan?

Stroom wordt opgewekt uit verschillende bronnen. Gas en kolen zijn bijvoorbeeld fossiele brandstoffen die worden gewonnen uit de aardbodem. Fossiele brandstoffen zullen opraken. Ook kernenergie en biomassa worden in centrales gebruikt om stroom te genereren.

Deze energiebronnen zijn schadelijk voor het milieu. Bij biomassa hoeft dit niet zo te zijn, maar is dit vaak toch wel zo. Daar lees je hier meer over.

Stroom kan ook duurzaam opgewekt worden. Duurzaam betekent goed voor het milieu, omdat er geen schadelijke stoffen of straling vrijkomen bij de opwekking ervan. Daarbij is het ook nog een onuitputtelijke bron die niet zal ophouden te bestaan. Water, wind en zon zijn bronnen die ons stroom opleveren zonder negatieve gevolgen.

Waterkrachtcentrales, windmolens en zonnepanelen zijn steeds meer zichtbaar op de wereld en ook in Nederland zie je dat de laatste 2 steeds meer in opmars zijn. Toch zijn er ook energieleveranciers die zeggen groene stroom te verkopen, terwijl dit in werkelijkheid ‘sjoemelstroom’ blijkt te zijn. Daar kun je hier meer over lezen.

Uitgelicht

Wat kost stroom?

De stroomprijzen zijn bij elke energieleverancier verschillend. Doordat dit bij gas en overige kosten ook zo is bepaald een goedkopere energieprijs zeker niet dat die energieleverancier ook echt de goedkoopste voor jou is.

Per kilowattuur stroom betaal je gemiddeld 24 eurocent. De ‘kale’ prijs voor een kWh stroom is zo’n 8 eurocent. Hier zit bij elke energieleverancier een verschil in. De andere 16 eurocent die er nog bij op komt bestaat namelijk uit energiebelasting en een toeslag voor de opslag duurzame energie. Uit welke bedragen je energierekening bestaat kun je in dit artikel lezen.

Hoe kun je stroom besparen?

Wanneer je op zoek bent naar manieren om minder stroom te gebruiken en daarmee het milieu en je portemonnee een plezier te doen kun je stroom besparen. Dit kan met tips die je nu meteen kunt opvolgen of je haalt producten in huis die stroom besparend zijn. Denk bijvoorbeeld aan tuinverlichting die werken op zonne-energie en daarmee 0 euro per jaar aan stroom kosten!

Kijk hier naar onze bespaartips die je vandaag nog kunt toepassen en je ook behoorlijk wat geld per jaar kunnen opleveren. Denk daarbij aan tips over het gebruiken van de verlichting.

Hoe kun je zelf stroom opwekken?

Nog mooier is wanneer je geen geld voor stroom betaalt, maar zelf in je stroom voorziet. Dit kan met zonnepanelen. Deze leveren je honderden euro’s winst per jaar op en zijn door het gebruiken van een duurzame energiebron goed voor het milieu.

Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de kosten en de winst die je maakt met zonnepanelen.

Waar vind je goedkoop stroom?

De goedkoopste energiecontracten vind je met een energie vergelijker. Let wel op deze details. Energie vergelijkers werken makkelijk en zijn overzichtelijk. Wanneer je alleen de prijzen van stroom wilt zien kun je een vakje aanklikken waarbij staat ‘ik heb geen gas’.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!