Wat is windenergie?

En wat zijn de voordelen en nadelen van windenergie?

Met zonnepanelen maak je geen gebruik van windenergie, maar zonne-energie!

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Dit is windenergie : voordelen en nadelen.

Windenergie is een duurzame manier van energie opwekken. De wind zorgt ervoor dat de wieken van windmolens gaan draaien. De generator in de windmolen, ook wel windturbine genoemd, wekt daadwerkelijk energie op. De plaats, windkracht en de lengte van de windmolen spelen een rol in hoeveel energie een windmolen kan opwekken.

Voordelen windenergie:

  • Het is milieuvriendelijk. Bij de opwekking van windenergie komt geen CO2 vrij.
  • In tegenstelling tot fossiele brandstoffen raakt de wind nooit op. Daarmee is het een hele betrouwbare energiebron.
  • Windenergie is goedkoop. Er zit zo’n 4 cent subsidie per kWh stroom op windenergie. Dat is niet veel en windmolens verdienen zichzelf al na enkele maanden terug.

Uitgelicht

Nadelen windenergie:

  • Zonder wind geen energie. We zijn afhankelijk van de wind. Vanaf windkracht 2 begint een windmolen stroom op te wekken. Bij windkracht 6 zal de windmolen maximaal energie opwekken. Ook bij hogere windkrachten dat windkracht 6 zal dezelfde hoeveelheid energie opgewekt worden. Bij windkracht 10 is het voor de veiligheid beter de windmolen stil te zetten.
  • Windmolens zijn hinderlijk. Althans dat vinden sommige mensen. Het uitzicht is minder fraai en er is ook kans op hinder door geluid of bewegende schaduwen van de wieken. Moderne windmolens maken al minder geluid en windmolens worden niet dichter dan 300 meter van woningen af geplaatst.

Windenergie Nederland: Hoeveel wekken we op?

In Nederland wordt hard gewerkt aan het verhogen van de opwekking van energie met windmolens. Door de eerder genoemde subsidie vervalt het prijsverschil tussen het opwekken van windenergie en de energie uit kolen en gas. Er wordt steeds gekeken naar locaties om windmolens te plaatsen.

Een windmolen van groot formaat zorgt jaarlijks voor een opwekking van zo’n 6.000.000 kWh (6 TeraWatt) stroom. Dit is genoeg om ruim 1700 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Inmiddels wordt er in Nederland (inclusief de windmolens op zee) zo’n 15.000.000.000 kWh stroom opgewekt. Dit zou zijn genoeg om 4.250.000 huishoudens van stroom te voorzien. Uiteraard gebruiken bedrijven veel meer energie dan huishoudens en worden er niet daadwerkelijk 4.250.000 huishoudens van windenergie voorzien.

Het is de bedoeling om in 2030 35 TeraWatt stroom op te wekken met windmolens. Dit is bijna 6 keer zoveel als op dit moment.

Kun je windenergie thuis opwekken?

Ja, dat kan. Er bestaat windmolens van 2 meter tot 15 meter die geschikt zijn. Je moet er wel zeker van zijn dat je een windmolen bij huis mag hebben. Je moet bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kun je aanvragen voordat je een windmolen aanschaft. Een windmolen mag niet zorgen voor overlast.

Het is natuurlijk ook heel belangrijk om de windmolen op een plek te zetten waar veel wind is. Woon je op het platteland of op een andere plek waar veel ruimte om je heen is dan is de kans groot dat er veel wind is. In een stad is die kans veel kleiner.

Wanneer je een windmolen op je dak wilt laten plaatsen is het belangrijk om te weten of je dak dit aankan. Om hier achter te komen kun je het best een bouwtechnisch onderzoek laten uitvoeren.

Is thuis windenergie opwekken winstgevend?

Een windmolen kost al snel zo’n €1000. Op dit moment wordt gezegd dat windmolens zich nog niet kunnen terugverdienen. Je zult er dus geen winst mee maken. Wanneer je een windmolen bij huis neemt doe je wel iets goeds voor het milieu. Wil je er ook graag financieel op vooruit gaan wanneer je duurzame energie opwekt? Dan zijn zonnepanelen een veel betere keuze.

Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen.

Zonnepanelen verdienen zich wel terug. Na ongeveer 7 jaar zul je jaarlijks winst maken. De salderingsregeling gaat wel veranderen vanaf 2025. Dit betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen ook iets omhoog gaat. Toch blijft het een goede keuze waarmee je honderden euro’s per jaar kunt besparen. Lees in dit artikel meer over zonnepanelen of klik hieronder op de knop om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Zo weet jij wat de kosten en opbrengsten van zonnepanelen in jouw specifieke situatie zullen zijn.

Met zonnepanelen maak je geen gebruik van windenergie, maar zonne-energie!

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!