Wat is een warmtenet?

Een warmtenet zorgt voor stadswarmte waarbij je geen gas verbruikt.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een leidingenstelsel onder de grond waarmee huizen en bedrijven van warmte worden voorzien. In de leidingen stroomt warm water dat afkomstig is van bijvoorbeeld een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Met een warmtenet, ook wel stadswarmte of stadsverwarming genoemd, heb je geen cv-ketel en gasaansluiting meer nodig. Het warmtenet zorgt voor warmte voor de verwarming én warm water uit de kraan en voor het douchen.

Ruim 450.000 woningen zijn aangesloten op het warmtenet. Met het warmtenet wordt er gewerkt aan het verduurzamen van Nederland. Minder gasverbruik is beter voor het milieu.

Wat zijn de kosten van de aansluiting op een warmtenet?

Tot en met 25 meter betaalt je maximaal €5250,24 voor een nieuwe aansluiting. Is de afstand langer dan 25 meter? Dan betaalt je maximaal €361,83 voor iedere extra meter.

Wil je je laten afsluiten van het warmtenet? Dit kost maximaal €5277,68. Wil je dit tijdelijk tot maximaal 2 jaar laten doen? Dan betaal je maximaal €531,86.

Je kunt wel een subsidie aanvragen voor een aansluiting op een warmtenet. Deze bedraagt € 3.775.

Warmtenet vs gas: wat is voordeliger?

In de Warmtewet is bepaald dat de kosten van de warmte van het warmtenet niet hoger mogen zijn dan de kosten die je zou maken wanneer je aardgas verbruikt.

Met stadswarmte van het warmtenet zou je maximaal de prijs betalen die je gemiddeld zou maken met het verbruik van gas. Bij een warmtenet heb je echter niet de keuze uit verschillende leveranciers, maar is voor een heel gebied één vaste aanbieder.

In 2024 is €46,69 inclusief btw de maximale prijs per Gigajoule (GJ). De gasprijzen schommelen en zijn sinds oktober 2021 fors gestegen. In veel energiecontracten is de gasprijs tussen de €1,15 en €1,40 per m3.

In 2017 schreef Het Parool al over de verschillen in kosten tussen Stadswarmte van het warmtenet en de kosten wanneer je gas zou verbruiken. Met gas was men toch nog ruim 10 euro goedkoper uit per maand. Dit komt doordat het Niet-Meer-Dan-Anders akkoord een maximaal tarief voor warmte garandeert, maar geen Laagste-Prijs garantie.

Doordat de warmteprijzen gebaseerd zijn op gemiddelde gasprijzen kun je met gas goedkoper uit zijn wanneer je één van de laagste tarieven vindt met bijvoorbeeld een energievergelijker.

Warmtenet vs warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp kosten besparen is een zeer aantrekkelijke optie door de huidige gasprijzen en subsidies. Wat is goedkoper: het warmtenet van de stadsverwarming of een warmtepomp?

Door de aanwezige leidingen en buizen is een warmtepomp die de stadswarmte volledig vervangt geen optie. Een lucht/lucht-warmtepomp of een lucht/water-warmtepomp wel. De populairste warmtepomp is een lucht/water-warmtepomp.

De warmtepomp is een hybride, want hij vervangt een cv-ketel of in dit geval het warmtenet niet volledig. Toch kun je tot wel 75% op je energiekosten besparen. Een warmtepomp kan je dus ook nemen, terwijl je bij winterse temperaturen gebruik maakt van het warmtenet.

Wil je weten of een warmtepomp voor jouw situatie een goede investering is? Vraag gratis en vrijblijvend advies voor een energiescan van jouw woning om te weten te komen waarin jij het beste kunt investeren!

Uitgelicht

Warmtenet voordelen.

Wordt er binnenkort een warmtenet in jouw wijk aangelegd, overweeg je te verhuizen naar een plek waar stadswarmte wordt geleverd of ben je gewoon nieuwsgierig naar de voordelen van een warmtenet?

De voordelen zijn:

  • Minder CO2-uitstoot dan bij het gebruik van een cv-ketel.
  • Geen zorgen meer voor een gaslek
  • Het bespaart ruimte. Je hebt alleen een kleine warmtewisselaar nodig, maar die is een stuk kleiner dan een cv-ketel. Je hebt ook geen rookgasafvoerkanaal nodig.

Warmtenet nadelen.

De overheid wil Nederland van het gas af. Een warmtenet is een mogelijke oplossing, maar er zijn enkele nadelen:

  • Je kunt niet kiezen uit een leverancier.
  • Je kunt daardoor ook niet de goedkoopste prijzen via een energievergelijker vinden.
  • Je kunt niet meer koken op gas. Sommige mensen koken liever op een gasfornuis dan een elektrische kookplaat.

Wil jij weten welke energiebesparende maatregel jou het meeste oplevert?

Doe nu de GRATIS energiescan en weet waar jij het best in kunt investeren!

Ja, ik wil weten waarmee ik het meeste energie en geld kan besparen
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!