Klachten over energieleveranciers: is de klant koning?

Wat zijn de klachten over overstappen bij energie, de klantenservice en de energierekening?

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat is in elke branche zo en in de energiewereld is dat niet anders. Sommige situaties levert echt een klacht van mensen op. Welke situaties zijn dit en waar kan je met je klacht over energieleveranciers terecht? We kijken welke kijken naar de hoeveelheid klachten over energieleveranciers, want je wilt misschien liever bij een energieleverancier zijn waar mensen meer tevreden over zijn. Laat ons onderaan het artikel even weten of jij al wel eens een klacht hebt gehad over een energieleverancier.

Klachten over deur-tot-deur verkopers, telefonische verkoop of verkopers op straat?

Overstappen via de energievergelijker voorkomt vervelende verrassingen over de tarieven of het contract.

Ja, ik wil een energiecontract zonder vervelende verrassingen

Inhoudsopgave

Waar kun je terecht met klachten over een  energieleverancier?

De stappen die je kunt nemen:

  1. De energieleverancier.
  2. Klachtencommissie van de energieleverancier.
  3. De Geschillencommissie
  4. De Autoriteit Consument en Markt

De eerste stap die je kunt zetten als je niet tevreden bent over een handeling van je energieleverancier is contact opnemen met de klantenservice. Veel dingen die niet goed zijn gegaan kunnen weer gecorrigeerd worden.

Wanneer er bijvoorbeeld een termijnbedrag van 180 euro is afgeschreven, terwijl je het op 120 euro had ingesteld. De klantenservice kan met je overleggen of het termijnbedrag wordt gestorneerd en opnieuw als 120 euro wordt geïncasseerd. Je kunt ook de 60 euro die je meer hebt betaald verminderen op je toekomstige termijnbedragen en dan 115 euro per maand instellen.

Naast de klantenservice kun je ook mailen of een ouderwetse brief schrijven. Via Facebook of Twitter zou je ook contact kunnen opnemen.

Kom je er niet direct uit met je energieleverancier? Vaak is er een klachtencommissie bij de energieleverancier die naar jouw klacht wil kijken. Is die er niet of wil je graag een stap verder gaan dan kun je terecht bij De Geschillencommissie. Deze is onafhankelijk en kost €52,50. Dit geld krijg je terug wanneer je in het gelijk gesteld wordt. Kijk voor meer informatie op : https://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/commissies/energie/

Maakt een energieleverancier het in jouw ogen echt te gek dan kun je ook terecht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze controleert de handelswijze van energieleveranciers in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De ACM verleent vergunningen aan leveranciers die zich aan de regels houden. Hier kun je de regels voor energieleveranciers bekijken: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/netbeheerder-en-energiemarkt/energieleveranciers-met-vergunning

Gaat de energieleverancier echt zijn boekje te buiten dan zal de ACM en het Ministerie van Econimische Zaken een (flinke) boete uitdelen.

Over welke energieleveranciers wordt veel geklaagd?

Over elke energieleverancier wordt wel eens geklaagd. Sommige klachten zijn terecht, maar sommige zijn misschien ook wat voorbarig. Klacht.nl is een platform waar je klachten kunt indienen. Klacht.nl zoekt contact met het bedrijf om tot een oplossing te komen. Hieronder zie je de cijfers van de energieleveranciers met de meeste klachten in juli 2020 en december 2020 die bij klacht.nl bekend zijn:

EnergieleverancierAantal klachten december 2020Aantal klachten juli 2020Totaal aantal klachten
Eneco143347
Budget Energie131831
Oxxio17926
Essent5510
Deltaniet in vermeld in de top 10 op klacht.nl dus minder dan 4 klachten77
Energiedirect.nl6511
Vattenfall6612
NLEniet in vermeld in de top 10 op klacht.nl dus minder dan 4 klachten44

Het is een indicatie, maar het is moeilijk om alle klachten over energieleveranciers goed te tellen. Daarvoor worden er teveel platformen gebruikt om de klacht in te dienen. Het is dan ook lastig om conclusies uit deze cijfers te trekken. Voor het totaalbeeld pakken we ook de cijfers van opgeloste klachten in december 2020 via klacht.nl erbij:

Naam energieleverancierPercentage opgeloste klachten
Eneco98%
Budget Energie98%
NLE94%
Oxxio60%
Vattenfall65%
Essent58%

Je kunt in dit artikel meer lezen over de betrouwbaarheid van energieleveranciers en de gedragscode voor energieleveranciers.

Uitgelicht

Deze 3 problemen komen vaak voor met energieleveranciers.

Er zijn 3 problemen die vaker klachten oplevert dan de kleine problemen zoals een fout in het termijnbedrag. De 3 oorzaken van de meeste klachten over energieleveranciers zijn:

  • Overstap naar een andere energieleverancier.
  • Kwaliteit van de dienstverlening/klantenservice.
  • Rekeningen die niet kloppen.

Klacht 1: Overstap naar een andere energieleverancier.

Veruit de meeste klachten gaan over een overstap naar een andere energieleverancier. Deur-tot-deur verkopers of verkopers via de telefoon kunnen nog wel eens een agressieve benadering gebruiken. Het levert mensen een gevoel op dat ze gek zijn wanneer ze niet zouden overstappen. De verkopers verdienen meer geld wanneer ze klanten aanleveren.

Dit zorgt er ook regelmatig voor dat verkopers een akkoord registreren van iemand die niet heeft ingestemd met een overstap. Hier lees je voorbeelden van dit soort praktijken: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5014166/consumentenbond-telefonische-verkoop-deurverkoop-wetsvoorstel

Ook klopt de informatie van verkopers niet altijd. Je zou goedkoper zijn bij de energieleverancier die zij vertegenwoordigen, maar ineens blijk je toch duurder uit te zijn. Dit kan komen doordat ze alleen de energietarieven noemen en niet de vaste leveringskosten wat ook onderdeel is van de energierekening. Of ze noemen lagere tarieven, terwijl de tarieven bij de energieleverancier waarbij je op dat moment bent aangesloten ook binnenkort zijn tarieven zal verlagen.

Wil je betrouwbaar en veilig overstappen zonder voorgelogen te worden?

Gebruik dan deze energievergelijker.

Klacht 2: Kwaliteit van de dienstverlening/klantenservice.

Hardwerkende mensen doen hun best, maar de klantenservice laat ook wel wat steekjes vallen. Dit is bij veel energieleveranciers zo. Er wordt foute informatie gegeven, problemen aanpakken duurt soms maanden en de vriendelijkheid laat soms wat te wensen over.

Review Energieleveranciers Energie Besparen Info

Laten we wel stellen dat de systemen waarmee gewerkt wordt ook veel automatische berichten sturen. Aanmaningen worden al verstuurd, terwijl de betalingsachterstand net is weggewerkt. Of het termijnbedrag wordt aangepast, maar die wijziging kan niet meer ingevoerd worden voor een termijn die een dag later geïncasseerd wordt. Gelukkig gaan de meeste dingen goed en wordt er soms als goedmaker een bos bloemen gestuurd of telefoonkosten vergoed.

Klacht 3: De energierekening klopt niet.

Het kan gebeuren dat er nog een rekening onterecht wordt verstuurd, terwijl je bent overgestapt of de meterstanden kloppen niet. Dit kan ook allebei wél terecht zijn. Veel mensen klagen over dingen die eigenlijk gewoon kloppen. Meterstanden worden geschat wanneer je ze niet doorgeeft en je krijgt nog een eindafrekening (en soms het laatste termijnbedrag) van je oude energieleverancier terwijl je al bij de nieuwe energieleverancier zit.

Zijn er ook landelijke schandalen rond energieleveranciers?

Sommige misstanden rond energieleveranciers komen in het nieuws. In januari 2019 kwam Nuon, nu Vattenfall, negatief in het nieuws toen een medewerker zichzelf een oplichter noemde. Lees hier meer en kijk ook even naar de video in dit nieuwsbericht: https://www.ad.nl/binnenland/nuon-verkoper-ik-ben-een-oplichter~ac5172b1/

In augustus 2019 werden Essent en Eneco voor de rechter gesleept door twee bedrijven: https://www.ad.nl/binnenland/eneco-en-essent-voor-rechter-gesleept-bedrijven-betaalden-tonnen-te-veel-voor-energie~ac7ba0cc/

Verder wordt er ook gehandeld in certificaten waarmee grijze stroom groen genoemd kan worden. Daar lees je hier meer over.

Wie controleert energieleveranciers op hun handelswijze?

De Autoriteit Consument en Markt doet dit. Ze delen leveringsvergunning uit aan energieleveranciers die zich aan de regels houden. Lees hier meer over de ACM.

Wat is de ‘beste’ energieleverancier?

De beste energieleverancier kun je niet zo makkelijk bepalen. De één vindt klantvriendelijkheid en het gemak van een app belangrijk, terwijl iemand anders misschien alleen naar de tarieven kijkt. Over elke energieleverancier wordt wel geklaagd. We zijn bezig om ervaringen van mensen met energieleveranciers te bundelen in artikelen. Lees hier over de ervaringen met energieleveranciers.

We raden je aan om de energievergelijker te gebruiken om de goedkoopste energiedeal voor jou te vinden. Kijk goed naar de details wanneer je het bijvoorbeeld belangrijk vindt of er biomassa gebruikt is voor de stroomopwekking of niet. Je vindt er ook klantbeoordelingen van de energieleveranciers en je kunt vaak enkele honderden euro’s verdienen met een overstap door langere tarieven en een welkomstbonus van tot wel €400!

Op zoek naar de laagste energietarieven?

Overstappen met de energievergelijker zorgt ervoor dat jij het goedkoopste energiecontract krijgt.

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Wil je meer lezen over de betrouwbaarheid van energieleveranciers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *