Het kan gebeuren dat de meterstanden die je ziet op de jaarrekening of op de eindafrekening anders zijn dan dat ze moeten zijn. Hoe kan dit? De meterstanden goed aflezen en doorgeven voorkomt schattingen. Laat onderaan het artikel even weten of jij al rekeningen hebt gekregen met meterstanden die niet klopten. Overweeg ook het aanvragen van een online offerte zonnepanelen om flink te besparen op stroom.
Hoe kom jij aan die hoge meterstanden?
Meten = weten! Hoeveel stroom verbruiken jouw apparaten?
Inhoudsopgave
Hoe moet je een meterstand doorgeven?
Een meterstand doorgeven is heel eenvoudig. Je kunt dit doen per telefoon, e-mail of via een digitale omgeving. Neem contact op met je energieleverancier om het door te geven. Via de digitale omgeving gaat meestal het snelst. De meterstanden moet je doorgeven als de energieleverancier daar om vraagt. Dit is bij de berekening van de jaarrekening en eindafrekening. Ook als je gaat verhuizen of een nieuwe klant bent is het nodig meterstanden door te geven.
Meterstanden aflezen: Hoe moet dit?
Wanneer je een slimme meter hebt hoef je geen meterstanden door te geven. Deze meter kan van afstand gelezen worden. Heb je geen slimme meter dan moet je voor stroom en gas zelf doorgeven.
De stroommeter herken je aan het oplopen van de cijfers. Je gebruikt altijd wel stroom (denk aan de koelkast bijvoorbeeld) en zie de cijfers langzaam oplopen. Er staat natuurlijk ook kWh op de stroommeter. Er zijn meters met 1 en met 2 displays.
Heb je 1 display met cijfers? Dan heb je een analoge meter met 1 telwerk of een digitale display. Hier zitten maximaal 4 telwerken op. T1 en T2 geven je verbruik aan en T3 en T4 zijn voor eventuele teruglevering, wanneer je over zonnepanelen beschikt. Je hoeft alleen de cijfers voor de komma door te geven.
De gasmeter zit vaak op kniehoogte of net iets lager. Ook bij gas hoef je alleen de cijfers voor de komma of punt door te geven. Je ziet m3 op de meter staan. Zie je dat ook nog op een andere meter staan? Water wordt ook in m3 doorgegeven. Een watermeter zit echter vlak boven de grond in de meterkast of bij de voordeur in de kruipruimte. De watermeter is ook altijd rond, terwijl de gasmeter hoekig is.
De meterstanden zijn fout op de jaarrekening. Hoe kan dit?
Wanneer de energieleverancier niet of te laat beschikt over de juiste meterstanden zal op de jaarrekening met een schatting gewerkt worden. Zo kan de jaarrekening toch op tijd opgesteld worden. De schatting gebeurt op basis van de weersomstandigheden van het afgelopen jaar en het historisch verbruik op jouw adres. Woon je nog maar net in het huis en waren de vorige bewoners flinke energieverbruikers? Dan is de schatting waarschijnlijk te hoog.
Je kunt altijd contact opnemen met jouw energieleverancier om te kijk of je de standen alsnog door kunt geven en een correctie op de jaarrekening kan krijgen. Het nieuwe termijnbedrag voor het komende jaar is gebaseerd op het verbruik dat op de jaarrekening vermeld wordt. Deze kun je laten aanpassen als het het gebaseerd is op meterstanden die niet juist zijn.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
De meterstanden zijn geschat voor de eindafrekening, maar wijken af.
Een eindafrekening ontvang je wanneer je gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier. Wij adviseren om ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Zo profiteer je elk jaar van een welkomstbonus.
Je moet binnen 15 dagen meterstanden doorgeven aan je nieuwe energieleverancier. Wanneer je dit niet doet zullen de meterstanden geschat worden. Ook bij een verhuizing moet je de meterstanden doorgeven. Doe dit van zowel je oude al nieuwe woning. Zo voorkom je dat er geschat wordt en dat het termijnbedrag dit bij jou zal passen.
Kloppen de meterstanden niet? Zorg ervoor dat je binnen 2 weken een herberekening aanvraagt. Je kunt een voorbeeldbrief van de ACM Consuwijzer gebruiken: https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/elektriciteit-en-gas/voorbeeldbrief-klacht-over-meterstanden-op-rekening
De meterstanden van de slimme meter zijn niet goed. Wat nu?
Deze vraag is ook interessant wanneer je nog geen slimme meter hebt. Geleidelijk worden alle meters in Nederland vervangen voor slimme meters. Aan het einde 2020 moest dit in 80% van de huishoudens zijn gedaan.
Vooral in 2017 waren er veel klachten over de slimme meter. Mensen hadden ineens een veel hoger energieverbruik nadat ze de slimme meter kregen. Het bleek inderdaad dat sommige slimme meters beïnvloed werden door energiebronnen zoals de oplader van een mobiele telefoon. Agentschap Telecom controleert de slimme meters voor de plaatsing en volgen de meters na de plaatsing. Sinds maart 2017 is het toezicht verzwaard en kunnen we als consument er van uitgaan dat de slimme meter goed werkt.
Heb je toch je twijfels? Ga na of je verbruik toch hoger is geworden. Dit kan wanneer je meer apparaten op stroom gebruikt dan eerder. Of je gebruikt ze langer. Misschien is er gezinsuitbreiding geweest? Wanneer je denkt dat de oorzaak anders is kun je alle apparaten uitschakelen. Daarmee bedoelen we echt alles, dus ook apparaten die op stand-by staan. Dit kan met een stand-by killer. Als de meter dan nog doorloopt kan er iets aan de hand zijn met de meter.
Je kunt de meter ook laten ijken om zekerheid te hebben over jouw precieze energieverbruik. Dit is kost echter honderden euro’s. Heb jij gelijk dat de meter niet goed is dan betaalt de energieleverancier de ijkingskosten. Is de meter niet defect bevonden dan moet jij de kosten betalen.
Mensen vragen ook: FAQ.
De gasmeter heeft een aantal cijfers die niet in het rood staan en 3 cijfers die wel in het rood staan. De cijfers die in het rood staan hoef je niet door te geven. Je geeft dus alleen de andere getallen door.
Heb je een slimme meter? Dan hoef je de meterstanden niet door te geven. Een slimme meter is van afstand uit te lezen. Je hoeft niet meer om het doorgeven van de meterstanden te denken, omdat de energieleverancier deze zelf kan uitlezen.
Heb je geen slimme meter en geef je de meterstanden niet (op tijd) door? Wat er dan gebeurt is dat de meterstanden geschat worden. Dit kan afwijken van je echte verbruik, waardoor je energierekening mogelijk hoger is dan zou moeten.
Bij een watermeter staan er 4 of 5 cijfers in de zwarte vlakken. Zijn het 4 cijfers? Vul dan het cijfer 0 in voor de nummers die je in de 4 zwarte vlakken ziet.
Je weet of je een dubbele of enkele meter hebt door te kijken naar de telwerken. Bij een ouderwetse elektriciteitsmeter met ananloge telwerken zie je 2 verschillende rijen cijfers. Het bovenste telwerk is voor nachtstroom en de onderste voor dagstroom. Bij een digitale meter heb je 1 scherm. Met een knop vlakbij het scherm kun je wisselen tussen de telwerken. Ook bij de digitale meter is de eerste rij met cijfers nachtstroom en de tweede dagstroom. Bekijk of de cijfers van het nachttarief (die in de meeste gebieden van 23:00 tot 7:00 en het gehele weekend geldt) ook veranderen en je weet dat je het dubbel tarief betaalt. Je kunt wel 2 telwerken hebben, maar als alleen de onderste/tweede rij met cijfers veranderen dan heb je een enkel tarief.
Wil je weten hoeveel stroom een apparaat verbruikt?
Ben jij nieuwsgierig hoeveel stroom jouw apparaten in huis verbruiken? Met een elektriciteitsmeter kun je hier makkelijk achter komen. Je komt achter het aantal kWh dat verbruikt wordt en het aantal euro dat het apparaat aan stroom kost. Zo wordt je bewust van je energieverbruik. Het is goed mogelijk dat je 1 van deze energieslurpers in huis hebt. Op bol.com vind je een groot aanbod wat betreft elektriciteitsmeters.
Hoe kom jij aan die hoge meterstanden?
Meten = weten! Hoeveel stroom verbruiken jouw apparaten?
Vind jij dat jouw meterstanden altijd zo snel oplopen? Hoe zit dit bij de rest van Nederland?
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?