Opbouw Energierekening 2023: deze kosten moet jij allemaal betalen.

Energierekening 2023: de energierekening berekenen

De opbouw van de energierekening 2023 is voor veel mensen een wirwar van termen waar ze niets van snappen, maar wel voor moeten betalen. Over de duidelijkheid van de energierekening wordt niet voor niets veel geklaagd. Wij leggen je uit hoe jouw energierekening 2023 is opgebouwd. Laat onderaan dit artikel even weten wat jij vindt van al die verschillende kosten. Wil je een lagere energierekening? De goedkoopste gas en stroom vind je in 2 minuten met de energievergelijker!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Opbouw energierekening 2023: Wat betekent het allemaal?

Je zou denken dat je betaalt voor de energie die je gebruikt en dat dat het enige is.  Maar er staan wel 8 kostenposten op de energierekening. We zullen al met de opbouw energierekening 2023 deze kosten op de energierekening uitleggen.

Leveringskosten: Wat wordt hiermee bedoeld?

Onder leveringskosten vallen twee kostenposten. De verbruikskosten en het vastrecht. Als we uitgaan van het gemiddelde verbruik in Nederland dan zijn de leveringskosten ongeveer 35% tot 40% van de totale energierekening. Deze kosten gaan over het energieverbruik. Wanneer je je energierekening wilt verlagen dan kun je deze kosten beïnvloeden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door de goedkoopste stroom en gas te vinden.

Uitgelicht

Verbruikskosten: de energie die jij verbruikt.

De verbruikskosten zijn de kosten waar jij invloed op kunt uitoefenen. Dit zijn de kosten van stroom en gas dat je hebt gebruikt. Door bijvoorbeeld te besparen op je gebruik van water kun je deze kosten verlagen. Kijk bij onze bespaartips om deze kosten meteen te verlagen. Jouw verbruik wordt vermenigvuldigd met het energietarief. Het is natuurlijk verstandig zo snel mogelijk de laagste tarieven voor stroom en gas te vinden.

Bij het gasprijs vind je ook de gastoeslag. Deze was in het verleden hoger naar mate je verder van Groningen af woonde. Nu maakt het niet meer uit of je vlakbij de gasbron van Slochteren woont of dat je in bijvoorbeeld Zeeland woont. De gastoeslag is nu voor iedereen gelijk.

Vastrecht: Vaste leveringskosten per maand ongeacht je verbruik.

Vastrecht wordt tegenwoordig vaste leveringskosten genoemd. Dit is een onderdeel op de energierekening die vragen oproept. Zie hieronder een uitzending van Kassa.

Deze vaste leveringskosten zijn vastgesteld door de energieleverancier en hebben niets te maken met het aantal kilowatt stroom of kubieke meter gas dat je verbruikt. De energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog dit vaste bedrag is. We hebben in dit artikel al een tabel gemaakt. Zo zie je dat de hoogte van dit bedrag flink kan verschillen per energieleverancier en zelfs per contractaanbieding. Met de energievergelijker kom je aanbiedingen tegen van 1 leverancier met verschillende ‘vaste’ leveringskosten per aanbieding.

Energieleveranciers kunnen goedkopere tarieven aanbieden dan de concurrentie, maar de kans is aanwezig dat de vaste leveringskosten veel hoger liggen. Wanneer je dus wil weten bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent is het belangrijk naar beide kosten te kijken. Een goede energievergelijker neemt zowel de hoogte van de tarieven en de hoogte van de vaste leveringskosten mee in haar berekening.

Hoe kan het dat de vaste leveringskosten zo verschillen per energieleverancier?

De vaste leveringskosten is een wat schimmig bedrag. Als we de term horen denken we aan kosten die de energieleverancier maakt om de energie bij jou te krijgen. Hoe kan het verschil tussen de energieleveranciers dan zo groot zijn? In de aflevering van Kassa die je hierboven hebt kunnen zien wordt een poging gedaan om het uit te leggen. Echt duidelijk wordt het voor ons niet. Het zijn een soort administratiekosten, maar wij vinden het lijken alsof dit bedrag met natte vingerwerk is bepaald door de leveranciers. Hierdoor kunnen ze goedkopere energietarieven aanbieden.

Dit zien we ook terug wanneer we de energievergelijker gebruiken. Zo zien we twee aanbiedingen van United Consumers. Één met €100 vaste leveringskosten per product per jaar en één met €69 vaste leveringskosten per product per jaar. De goedkopere tarieven per m3 gas en kWh stroom maakt de aanbieding met €100 vaste leveringskosten toch €30 goedkoper.

Netbeheerkosten: transportkosten voor het netwerk.

Netbeheerskosten wat is dat? Opbouw energierekening

In heel Nederland is een netwerk gerealiseerd om iedereen van gas (of stadswarmte) en stroom te voorzien. Voor het gebruik van dit netwerk betaal je aan de netbeheerder een vast bedrag. Je kunt niet kiezen welke netbeheerder je hebt, want dit is per regio vastgesteld. Bij een gemiddeld verbruik bedragen de netbeheerkosten ongeveer 20% van de energierekening. Onder de netbeheerkosten vallen de volgende kosten:

Periodieke aansluitingsvergoeding.

De aansluiting zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energienetwerk. Voor het in stand houden en onderhouden van de aansluiting betaal je een vastgesteld bedrag. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de hoogte van dit bedrag per netbeheerder. Voor meer informatie over de ACM op het gebied van energie kun je kijken op: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie

Capaciteitstarief en vastrecht

Het capaciteitstarief zijn de kosten die worden gerekend om het stroom en gas naar jou te transporteren. De capaciteit van de aansluiting speelt een rol in de hoogte van dit tarief. Met de opbrengsten zorgt de netbeheerder ervoor dat het netwerk betrouwbaar blijft.

Het vastrecht is een bedrag die je betaalt voor overige kosten zoals administratiekosten.

Meettarief

Deze kosten betaal je voor het onderhouden en het gebruik van de meters. Het maakt hierbij niet uit of je een enkele of dubbele meter hebt.

Energiebelasting of energieheffing.

Deze kosten betaal je bovenop je verbruikskosten. Om iedereen te stimuleren zo zuinig mogelijk te zijn met energie is deze belasting/heffing ingesteld. Veel energie komt namelijk van bronnen die niet milieuvriendelijk zijn. Verlaag je je energieverbruik? Dan is de energiebelasting ook lager. Kijk bij onze bespaartips om vandaag nog te beginnen met het verminderen van je energieverbruik.

Wanneer je wilt investeren om een flinke hoeveelheid energie te besparen en zo minder geld kwijt te zijn kun je een kijkje nemen bij onze artikelen over het besparen met producten. Een waterbesparende douchekop kost enkele tientjes en heb je binnen een jaar ook weer terugverdient. Zonnepanelen kunnen je energierekening met honderden euro’s per jaar verlagen!

Energiebelasting vermindering: de heffingskorting.

Energie is erg belangrijk in ons dagelijks leven. De overheid rekent energie dan ook tot een basisbehoefte. Daarom is er er een vermindering van de energiebelasting. Zo probeert de overheid energie betaalbaar te houden. Iedereen krijgt deze vermindering, ook wel heffingskorting genoemd, wanneer je een elektriciteitsaansluiting hebt. In 2021 is dit bedrag gestegen ten opzicht van 2020. In 2020 kreeg je nog een bedrag van €527,17 terug en dit is in 2021 verhoogd naar €558,56. In 2022 is die door de hoge energieprijzen verhoogd naar €824,77.

Betaal je per jaar minder aan energiebelasting dan de hoogte van de vermindering? Je krijgt toch het hele bedrag van de vermindering uitgekeerd!

Opslag duurzame energie (ODE)

Deze kosten zijn in het leven geroepen in 2013. Met de opbrengst wordt in Nederland duurzame energie opgewekt. Aangezien de ODE berekent wordt per gebruikte kWh stroom en m3 gas heb je hier ook invloed op. De overheid wil zo dat we minder energie verbruiken. De ODE wordt elk jaar verhoogt en in 2022 bedraagt het 3,691 eurocent per kWh stroom en 10,467 cent per m3 gas.

Wat isODE? Opbouw van de energierekening. Opslag duurzame energie wat betekent dat?

BTW energie

Je betaalt 21% btw over alle kosten voor levering, transport/netwerk, meterhuur en belasting.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoeveel stijgt de energierekening in 2022 in vergelijking met 2021?

De energierekening in 2022 stijgt met ruim 80% in vergelijking met 2021. Dit komt door de hogere energieprijzen. Mensen die een contract hebben afgesloten met vaste energieprijzen voordat de energietarieven omhoog schoten door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben hier geen last van.

Wat valt onder het vastrecht?

Onder het vastrecht valt niet het energieverbruik. Deze kosten zijn vaste prijzen ongeacht je energieverbruik. Ze verschillen flink per energieleverancier. Bij de één kunnen deze kosten €50 zijn en bij de ander ruim €200. Het zijn bedrijfskosten en administratiekosten en worden ook wel vaste leveringskosten genoemd.

Moet je netbeheerkosten betalen?

Ja, wanneer je bent aangesloten op het gasnet of stroomnet moet je netbeheerkosten betalen. Dit betaal je per aansluiting, meter en transportkosten van de energie. Heb je bijvoorbeeld een all-electric warmtepomp en heb jij in je woning geen gas meer nodig? Dan kun je je laten afsluiten van het gasnet. Dit bespaart je €260 per jaar!

Energierekening 2023 verlagen? Gebruik de energievergelijker!

Nu je dit artikel over de opbouw energierekening 2023 hebt gelezen weet je dat behalve het tarief per kWh stroom en m3 gas nog een bedrag is dat verschilt per energieleverancier. Verkopers laten misschien wel een aantrekkelijk laag tarief zien, terwijl de energieleverancier wel een hoger vastrecht rekent dan de concurrentie. Je moet goed op details letten wanneer je de energievergelijker gebruikt. Lees hier meer over in het MUST READ artikel energie vergelijken.

Wil jij gewoon 100% zeker zijn dat jij het goedkoopste uit bent voor energie? Gebruik dan de energievergelijker en profiteer van een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €350!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Foto header: Business photo created by jannoon028 – www.freepik.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten