Opbouw Energierekening 2024: deze kosten moet jij allemaal betalen.

Energierekening 2024: de energierekening berekenen

De opbouw van de energierekening 2024 is voor veel mensen een wirwar van termen waar ze niets van snappen, maar wel voor moeten betalen. Over de duidelijkheid van de energierekening wordt niet voor niets veel geklaagd. Wij leggen je uit hoe jouw energierekening 2024 is opgebouwd. Laat onderaan dit artikel even weten wat jij vindt van al die verschillende kosten. Wil je een lagere energierekening? De goedkoopste gas en stroom vind je in 2 minuten met de energievergelijker!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Opbouw energierekening 2024: Wat betekent het allemaal?

Je zou denken dat je betaalt voor de energie die je gebruikt en dat dat het enige is.  Maar er staan wel 8 kostenposten op de energierekening. We zullen al met de opbouw energierekening 2024 deze kosten op de energierekening uitleggen.

Leveringskosten: Wat wordt hiermee bedoeld?

Onder leveringskosten vallen twee kostenposten. De verbruikskosten en het vastrecht. Als we uitgaan van het gemiddelde verbruik in Nederland dan zijn de leveringskosten ongeveer 35% tot 40% van de totale energierekening. Deze kosten gaan over het energieverbruik. Wanneer je je energierekening wilt verlagen dan kun je deze kosten beïnvloeden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door de goedkoopste stroom en gas te vinden.

Uitgelicht

Verbruikskosten: de energie die jij verbruikt.

De verbruikskosten zijn de kosten waar jij invloed op kunt uitoefenen. Dit zijn de kosten van stroom en gas dat je hebt gebruikt. Door bijvoorbeeld te besparen op je gebruik van water kun je deze kosten verlagen. Kijk bij onze bespaartips om deze kosten meteen te verlagen. Jouw verbruik wordt vermenigvuldigd met het energietarief. Het is natuurlijk verstandig zo snel mogelijk de laagste tarieven voor stroom en gas te vinden.

Bij het gasprijs vind je ook de gastoeslag. Deze was in het verleden hoger naar mate je verder van Groningen af woonde. Nu maakt het niet meer uit of je vlakbij de gasbron van Slochteren woont of dat je in bijvoorbeeld Zeeland woont. De gastoeslag is nu voor iedereen gelijk.

Vastrecht: Vaste leveringskosten per maand ongeacht je verbruik.

Vastrecht wordt tegenwoordig vaste leveringskosten genoemd. Dit is een onderdeel op de energierekening die vragen oproept. Zie hieronder een uitzending van Kassa.

Deze vaste leveringskosten zijn vastgesteld door de energieleverancier en hebben niets te maken met het aantal kilowatt stroom of kubieke meter gas dat je verbruikt. De energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog dit vaste bedrag is. We hebben in dit artikel al een tabel gemaakt. Zo zie je dat de hoogte van dit bedrag flink kan verschillen per energieleverancier en zelfs per contractaanbieding. Met de energievergelijker kom je aanbiedingen tegen van 1 leverancier met verschillende ‘vaste’ leveringskosten per aanbieding.

Energieleveranciers kunnen goedkopere tarieven aanbieden dan de concurrentie, maar de kans is aanwezig dat de vaste leveringskosten veel hoger liggen. Wanneer je dus wil weten bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent is het belangrijk naar beide kosten te kijken. Een goede energievergelijker neemt zowel de hoogte van de tarieven en de hoogte van de vaste leveringskosten mee in haar berekening.

Hoe kan het dat de vaste leveringskosten zo verschillen per energieleverancier?

De vaste leveringskosten is een wat schimmig bedrag. Als we de term horen denken we aan kosten die de energieleverancier maakt om de energie bij jou te krijgen. Hoe kan het verschil tussen de energieleveranciers dan zo groot zijn? In de aflevering van Kassa die je hierboven hebt kunnen zien wordt een poging gedaan om het uit te leggen. Echt duidelijk wordt het voor ons niet. Het zijn een soort administratiekosten, maar wij vinden het lijken alsof dit bedrag met natte vingerwerk is bepaald door de leveranciers. Hierdoor kunnen ze goedkopere energietarieven aanbieden.

Dit zien we ook terug wanneer we de energievergelijker gebruiken. Zo zien we twee aanbiedingen van United Consumers. Één met €100 vaste leveringskosten per product per jaar en één met €69 vaste leveringskosten per product per jaar. De goedkopere tarieven per m3 gas en kWh stroom maakt de aanbieding met €100 vaste leveringskosten toch €30 goedkoper.

Netbeheerkosten: transportkosten voor het netwerk.

Netbeheerskosten wat is dat? Opbouw energierekening

In heel Nederland is een netwerk gerealiseerd om iedereen van gas (of stadswarmte) en stroom te voorzien. Voor het gebruik van dit netwerk betaal je aan de netbeheerder een vast bedrag. Je kunt niet kiezen welke netbeheerder je hebt, want dit is per regio vastgesteld. Bij een gemiddeld verbruik bedragen de netbeheerkosten ongeveer 20% van de energierekening. Onder de netbeheerkosten vallen de volgende kosten:

Periodieke aansluitingsvergoeding.

De aansluiting zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energienetwerk. Voor het in stand houden en onderhouden van de aansluiting betaal je een vastgesteld bedrag. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de hoogte van dit bedrag per netbeheerder. Voor meer informatie over de ACM op het gebied van energie kun je kijken op: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie

Capaciteitstarief en vastrecht

Het capaciteitstarief zijn de kosten die worden gerekend om het stroom en gas naar jou te transporteren. De capaciteit van de aansluiting speelt een rol in de hoogte van dit tarief. Met de opbrengsten zorgt de netbeheerder ervoor dat het netwerk betrouwbaar blijft.

Het vastrecht is een bedrag die je betaalt voor overige kosten zoals administratiekosten.

Meettarief

Deze kosten betaal je voor het onderhouden en het gebruik van de meters. Het maakt hierbij niet uit of je een enkele of dubbele meter hebt.

Energiebelasting of energieheffing.

Deze kosten betaal je bovenop je verbruikskosten. Om iedereen te stimuleren zo zuinig mogelijk te zijn met energie is deze belasting/heffing ingesteld. Veel energie komt namelijk van bronnen die niet milieuvriendelijk zijn. Verlaag je je energieverbruik? Dan is de energiebelasting ook lager. Kijk bij onze bespaartips om vandaag nog te beginnen met het verminderen van je energieverbruik.

Wanneer je wilt investeren om een flinke hoeveelheid energie te besparen en zo minder geld kwijt te zijn kun je een kijkje nemen bij onze artikelen over het besparen met producten. Een waterbesparende douchekop kost enkele tientjes en heb je binnen een jaar ook weer terugverdient. Zonnepanelen kunnen je energierekening met honderden euro’s per jaar verlagen!

Energiebelasting vermindering: de heffingskorting.

Energie is erg belangrijk in ons dagelijks leven. De overheid rekent energie dan ook tot een basisbehoefte. Daarom is er er een vermindering van de energiebelasting. Zo probeert de overheid energie betaalbaar te houden. Iedereen krijgt deze vermindering, ook wel heffingskorting genoemd, wanneer je een elektriciteitsaansluiting hebt. In 2021 is dit bedrag gestegen ten opzicht van 2020. In 2020 kreeg je nog een bedrag van €527,17 terug en dit is in 2021 verhoogd naar €558,56. In 2022 is die door de hoge energieprijzen verhoogd naar €824,77.

Betaal je per jaar minder aan energiebelasting dan de hoogte van de vermindering? Je krijgt toch het hele bedrag van de vermindering uitgekeerd!

Opslag duurzame energie (ODE): niet meer apart zichtbaar.

Deze kosten zijn in het leven geroepen in 2013. Met de opbrengst wordt in Nederland duurzame energie opgewekt. Aangezien de ODE berekent wordt per gebruikte kWh stroom en m3 gas heb je hier ook invloed op. De overheid wil zo dat we minder energie verbruiken. De ODE werd elk jaar verhoogt en in 2022 bedroeg het 3,691 eurocent per kWh stroom en 10,467 cent per m3 gas.

Inmiddels is ODE niet meer apart zichtbaar, maar is het opgenomen in de energiebelasting.

Wat isODE? Opbouw van de energierekening. Opslag duurzame energie wat betekent dat?

BTW energie

Je betaalt 21% btw over alle kosten voor levering, transport/netwerk, meterhuur en belasting.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat valt onder het vastrecht?

Onder het vastrecht valt niet het energieverbruik. Deze kosten zijn vaste prijzen ongeacht je energieverbruik. Ze verschillen flink per energieleverancier. Bij de één kunnen deze kosten €50 zijn en bij de ander ruim €200. Het zijn bedrijfskosten en administratiekosten en worden ook wel vaste leveringskosten genoemd.

Moet je netbeheerkosten betalen?

Ja, wanneer je bent aangesloten op het gasnet of stroomnet moet je netbeheerkosten betalen. Dit betaal je per aansluiting, meter en transportkosten van de energie. Heb je bijvoorbeeld een all-electric warmtepomp en heb jij in je woning geen gas meer nodig? Dan kun je je laten afsluiten van het gasnet. Dit bespaart je €260 per jaar!

Energierekening 2024 verlagen? Gebruik de energievergelijker!

Nu je dit artikel over de opbouw energierekening 2024 hebt gelezen weet je dat behalve het tarief per kWh stroom en m3 gas nog een bedrag is dat verschilt per energieleverancier. Verkopers laten misschien wel een aantrekkelijk laag tarief zien, terwijl de energieleverancier wel een hoger vastrecht rekent dan de concurrentie. Je moet goed op details letten wanneer je de energievergelijker gebruikt. Lees hier meer over in het MUST READ artikel energie vergelijken.

Wil jij gewoon 100% zeker zijn dat jij het goedkoopste uit bent voor energie? Gebruik dan de energievergelijker en profiteer van een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €400!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Foto header: Business photo created by jannoon028 – www.freepik.com

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!