Overstappen energie: waar moet je op letten wanneer je wilt switchen van energieleverancier.

28 veel gestelde vragen over overstappen naar een andere energieleverancier beantwoord.

Het overstappen naar een andere energieleverancier zorgt voor veel vragen en zo nu en dan voor problemen. De meeste problemen kunnen makkelijk voorkomen worden door als consument meer te weten over het veranderen van energieleverancier. Overstappen energie: het zal meestal vlekkeloos verlopen. In dit artikel lees je belangrijke vragen en antwoorden over het overstappen naar een andere energieleverancier en hebben we een alinea toegevoegd over overstappen energie 2023. Laat onderaan dit artikel even weten tegen welke problemen jij bent aangelopen bij je switch. Wil je meer weten over onafhankelijk energie vergelijken dan lees je ons must read artikel.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Overstappen energie 2023

Overstappen energie 2023: is er wat veranderd ten opzichte van 1,5 jaar geleden toen we dit artikel over het overstappen voor gas en stroom hebben geschreven? De antwoorden op de onderstaande vragen zijn bijna allemaal nog steeds hetzelfde. Wanneer je nu overstappen energie overweegt en de aanbiedingen bekijkt zal je minder welkomstbonussen worden aangeboden. En €400 zijn ze in 2023 zeker niet. Door de Coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen flink hoger dan in augustus 2021. Energieleveranciers hebben het financieel moeilijker gekregen en durven nauwelijks meer vaste contracten aan te bieden.

Vaste contracten bieden de klant een garantie op energieprijzen die niet zullen veranderen buiten belastingverhogingen. Wanneer een energieleverancier geconfronteerd wordt met energieprijzen die weer flink stijgen kan het verlies flink oplopen. De klant heeft dan de lagere prijs in het contract, terwijl de energieleverancier duur moet inkopen. Je ziet daarom meer variabele contracten, minder welkomstbonussen en minder aanbiedingen van energieleveranciers.

Overstappen energie 2023 is wel hetzelfde als altijd als het gaat om hoe verstandig het is om te doen. Energietarieven vergelijken duurt nog geen 2 minuten en daarin kan jij al snel zien of het aanbod beter is dan jouw huidige energiecontract. Neem nu even 2 minuten de tijd en klik hier om het goedkoopste gas en stroom te vinden.

Let op! Sinds maart 2023 is overstappen weer interessant. Verschillende energieleveranciers bieden energieprijzen die lager zijn dan het energieplafond en je ontvangt weer een welkomstbonus door over te stappen. Neem dus nu 2 minuten de tijd om energie te vergelijken en bespaar €100’en euro’s!

Naast het vinden van de goedkoopste energieprijzen is er nog 1 andere verstandige oplossing om een hoge energierekening tegen te gaan. Deze oplossing zal ook altijd dé oplossing blijven. We hebben het natuurlijk over minder energie verbruiken. Met energiebesparende maatregelen kan je 100’en euro’s per jaar besparen. Weet je niet of je moet kiezen voor zonnepanelen, isolatie, hybride warmtepomp of een andere grote energiebesparende maatregel? Klik hieronder op de knop om een gratis en vrijblijvende woningscan te krijgen. Dit kost jou maar 1 minuut, terwijl je wel een berekening krijgt welke investering nou het meeste energie bespaart en het meest zijn geld waard is!

Vragen over het overstappen naar een andere energieleverancier.

Over het overstappen naar een andere energieleverancier worden veel vragen gesteld. Volkomen terecht, want wanneer je jezelf niet goed hebt ingelezen over het switchen van energieleverancier kan er narigheid ontstaan. Je wilt natuurlijk een voordelig energiecontract, bij een positief beoordeelde energieleverancier je gas en stroom afnemen en een boete voorkomen.

Overstappen energie: wat is het verschil tussen vast en variabel?

Een energiecontract kan vast of variabel zijn. Wat betekent dit en welk contract heeft de voorkeur?

Een vast contract heeft een contractduur die vastgesteld is voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Vaak heb je bij dit contract met vaste looptijd ook vaste tarieven. Dit betekent dat de gas- en stroomprijzen niet zullen veranderen zo lang je contract duurt. Een uitzondering zijn btw en andere overheidsheffingen die elk jaar op 1 januari kunnen veranderen. Wanneer je een vast contract neemt krijg je vaak een welkomstbonus tot wel €400!

Met een variabel contract heb je geen contractduur die vooraf vastgesteld is. Je bent makkelijk in staat om over te stappen, maar betaalt vaak wat hogere tarieven voor gas en stroom in vergelijking met een vast contract. Je ontvangt ook geen welkomstbonus. Je hebt een opzegtermijn van 30 dagen, waardoor je zelf makkelijk kunt bepalen hoe lang je bij een energieleverancier wilt blijven.

Financieel is de keuze tussen een vast of variabel contract eenvoudig. Een vast contract heeft vrijwel altijd lagere tarieven en dus de welkomstbonus tot wel honderden euro’s. Wanneer je een vast contract kiest met de looptijd van 1 jaar kun je na dat jaar weer overstappen naar een andere energieleverancier. Hier ontvang je dan ook weer een welkomstbonus van. Elk jaar overstappen en hierbij vaste contracten van 1 jaar kiezen is de voordeligste keuze.

Een argument om een variabel contract te kiezen is de vrijheid om snel over te kunnen stappen. Het kan natuurlijk zijn dat je veel gedoe hebt bij een energieleverancier en dat deze zo slecht bevalt dat je liever vandaag dan morgen overstapt. Dit is minder eenvoudig met een vast contract, helemaal wanneer deze voor 3 of zelfs 5 jaar is.

Overstappen energie: hoe hoog is de boete bij contractbreuk.

Overstappen bij energie is een manier om goedkopere energietarieven te krijgen en het levert je dus vaak een welkomstbonus in de vorm van een welkomstcadeau of cashback op. Je stapt misschien het liefst nu meteen over op geld te besparen. Met een variabel contract ben je na de 30 dagen opzegtermijn in staat om over te stappen.

Heb je echter een vast contract dan riskeer je een opzegboete bij contractbreuk. De goedkopere energietarieven en welkomstbonus die bij een vast contract horen krijg je omdat de energieleverancier de zekerheid heeft dat je 1 of meerdere jaren aan hun verbonden blijft. Daar hebben ze goedkopere energieprijzen voor gas en stroom voor over. De welkomstbonus haalt potentiële klanten helemaal over.

Een contract na enkele maanden opzeggen om zo weer bij een andere energieleverancier een welkomstbonus te verdienen is een truc die je wel kunt vergeten. Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier voordat je contract is afgelopen krijg je een opzegboete van je huidige leverancier, want zij lopen ineens inkomsten mis. Daarbij kun je de welkomstbonus ook vergeten. Een overstap voordat je contract afgelopen is zal je dus veel geld kosten.

Hier zie je de hoogte van de opzegboete:

Vanaf 1 juni 2023 wordt de boete berekend door het verbruik dat je niet meer zal maken te vermenigvuldigen met het bedrag dat je door je overstap per m3 en kWh minder betaalt. Loopt de energieleverancier 1200 kWh verbruik mis en ben je met je nieuwe contract €0,10 per kWh goedkoper uit? Dat betaal je een boete van 1200 x €0,10 = €120. De hoogte van de boete kan duizenden euor’s worden wanneer je een 5-jarig contract al snel verbreekt.

Hoe kun je deze boete voorkomen?

Op een boete zit je natuurlijk niet te wachten. Hoe voorkom je dan zo’n boete? Naast het nemen van een variabel contract is het uitdienen van je vaste contract eigenlijk de enige andere optie.

Heel belangrijk is het aangeven van de juiste overstapdatum wanneer je een contract aangaat bij een ander energieleverancier. Het gebeurt regelmatig dat hier niet goed opgelet wordt, waardoor een boete het gevolg is.

Wie moet de boete betalen bij een overstap?

Jij zult zelf de boete moeten betalen. Denk dus goed na of je dit geld kunt en wilt betalen.

Sommige energieleveranciers zijn wel bereid om (een deel van) de opzegboete te betalen wanneer je naar hun overstapt. Let wel op het volgende:

 • Lees de voorwaarden goed. Wanneer wordt de vergoeding aan jou overgemaakt?
 • Er zijn meerdere ervaringen met mondelinge toezeggingen wat betreft het vergoeden van de opzegboete. Dit blijkt later ineens niet meer zo te zijn. Zorg dus dat je het zwart op wit hebt als bewijs.
 • Vaak moet je een contract voor meerdere jaren afsluiten bij je nieuwe energieleverancier voordat ze de opzegboete vergoeden. Dat jij meerdere jaren bij hun klant blijft is en inkomsten garandeert is een belangrijk punt om de boete te vergoeden.

Wanneer kan ik het beste overstappen naar een andere energieleverancier?

Wanneer je een variabel contract hebt is het simpel. Gebruik een energievergelijker om de beste energiedeal te vinden en stap over na de 30 dagen opzegtermijn.

Met een vast contract ligt dat anders. Hoeveel ga je besparen met de overstap? Is dat meer dan de kosten van de opzegboete? Zo ja, dan kun je direct een overstap in gang zetten. Helemaal wanneer je nieuwe energieleverancier de opzegboete wil vergoeden.

Wanneer je een aanbieding interessant vindt en graag wilt overstappen moet je rekening houden met de maximale periode voor het eindigen van je huidige contract die de nieuwe energieleverancier hanteert voor een overname: de overnametermijn. Daar lees je hieronder meer over.

Wat is de opzegtermijn van een energiecontract?

De opzegtermijn is bij alle energiecontracten 30 dagen. Of je nou een variabel contract hebt of een vast contract van misschien wel 5 jaar. Dat betekent dat je dus niet een week voor afloop van je contract kunt regelen dat je aansluitend nog overstapt naar je nieuwe energieleverancier. Een overstap kost administratief gewoon behoorlijk veel tijd.

Zoals we al vertelden kun je een overstap na de einddatum van je contract al op tijd doorgeven aan je huidige energieleverancier. Hoe lang deze overnametermijn is verschilt per energieleverancier.

De overnametermijn zorgt ervoor dat jij al ver voor het aflopen van je huidige contract kunt aangeven dat je ná de einddatum van je huidige contract aansluitend wilt overstappen. Je voorkomt dus zo een opzegboete, omdat je niet te vroeg switcht.

Hoe lang van tevoren kun je een energiecontract opzeggen: de overnametermijn.

Hier zie je hoe lang je van tevoren je energiecontract kunt opzeggen en toch het nieuwe contract pas kunt laten ingaan wanneer je huidige is afgelopen:

EnergieleverancierMaximale overnametermijn
Vattenfall60 dagen
HVC75 dagen
Energiedirect.nl75 dagen
United Consumers88 dagen
Powerpeers88 dagen
Oxxio88 dagen
Pure Energie90 dagen
Engie90 dagen
Eneco90 dagen
Delta Energie90 dagen
Fenor90 dagen
Vrijopnaam120 dagen
Welkom Energie180 dagen
Vandebron180 dagen
Essent180 dagen
Innova Energie180 dagen
Greenchoice180 dagen
NLE240 dagen
Budget Energie240 dagen
GreenNL365 dagen
Coolblue Energie365 dagen

Stel je voor dat je wilt overstappen naar Pure Energie, maar je huidige contract loopt nog 4 maanden. Dan is het nog niet mogelijk om een startdatum te kiezen die aansluit op het einde van je huidige contract. Wanneer jouw contact afloopt binnen 90 dagen kun je al wel de overstap naar Pure Energie in orde maken en de overstapdatum aangeven 1 dag na afloop van je huidige contract.

Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt naar mijn nieuwe energieleverancier?

Je wilt graag overstappen en wil dit graag op korte termijn. Hoe lang duurt het voordat de overstap is geregeld?

Een overstap neemt nogal wat administratie met zich mee. Je kunt rekenen op 30 dagen tot 6 weken voordat je bent overgestapt. Regel een overstap dus niet kort voor afloop van je contract wanneer je aansluitend wilt overstappen. Het advies is om 8 weken voor afloop van je contract een overstap aan te vragen. Zo weet je zeker dat je op tijd bent, maar ook niet te vroeg.

Energiecontract opzeggen: wie moet dit doorgeven aan mijn oude energieleverancier?

Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier moet de huidige energieleverancier dit natuurlijk weten. Het energiecontract opzeggen is iets wat je nieuwe energieleverancier zal doen.

Dit is ook zo wanneer je een energievergelijker gebruikt. Je hebt 14 kalenderdagen bedenktijd om de overstap te annuleren.

Energiecontract bij verhuizing: opzeggen of adreswijziging?

Wat moet je doen wanneer je gaat verhuizen? Moet je je contract opzeggen en een nieuwe aanvragen of kun je het leveringsadres laten wijzigen?

Je kunt het leveringsadres laten wijzigen. Dit kan eenvoudig via de klantenservice geregeld worden en eventueel via de online omgeving van je energieleverancier. Bij Essent is het advies de verhuizing uiterlijk 1 dag voor de datum van sleuteloverdracht te laten verwerken. Het is al 3 maanden voor de verhuizing mogelijk om deze door te geven.

Je kunt tijdelijk, indien je dat fijn vindt, op 2 adressen energie afnemen. Handig voor als je energie nodig hebt in je nieuwe woning tijdens het klussen en nog overnacht in de woning die je gaat verlaten. Dit is mogelijk tot 90 dagen. Bedenk wel dat je dan 2 termijnbedragen moet betalen. Vergeet niet uiteindelijk de levering aan het oude adres op te zeggen.

Wanneer je geen slimme meter hebt is het aan te raden de meterstanden te noteren. Geef de meterstanden door binnen 15 dagen na de dag dat je bent verhuisd.

Je hoeft niet per se je energiecontract mee te nemen naar je nieuwe woning. Bij een variabel contract zonder vaste looptijd kies je eenvoudig een nieuwe energieleverancier. Met een vaste looptijd moet je (net als in de situatie dat je niet verhuist) rekening houden met een opzegboete wanneer je een contract wilt accepteren bij een nieuwe energieleverancier.

Het verschil tussen een energiecontract opzeggen bij een switch is dat de nieuwe energieleverancier het contract bij de oude leverancier opzegt. Bij een verhuizing moet je zelf je energiecontract opzeggen wanneer je naar een andere leverancier overstapt.

Lees hier over wat je moet doen met je energiecontract in 10 verschillende situaties.

Uitgelicht

Is jaarlijks met energie overstappen verstandig?

Ja, jaarlijks met energie overstappen is verstandig. We begrijpen dat je de vrijheid van een variabel contract zeer aantrekkelijk kunt vinden, maar ons advies is om elk jaar de energievergelijker te gebruiken om het goedkoopste energiecontract voor jou te vinden. Je zult zien dat vaak een 1-jarig vast contract met vaste tarieven het voordeligste is. Je krijgt vaak een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €400! Jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier betekent ook dat je elk jaar zo’n bonus in de vorm van cashback kunt verdienen.

Een energievergelijker is onze favoriete manier om te switchen van energieleverancier. Lees vooral het must read artikel over energieprijzen vergelijken.

Hoe kan ik bij energie overstappen naar een andere energieleverancier?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan op verschillende manieren:

 • Aanbod aan de deur of op straat.
 • Aanbod via de telefoon.
 • Via een energievergelijker.
 • Bij een energiecollectief.
 • Via de eigen website van de energieleverancier.

Een aanbod die aan jou gedaan wordt aan de deur, op straat of aan de telefoon is zelden de goedkoopste deal die je kunt krijgen. We hebben al veel ervaringen gelezen dat mensen spijt hadden van dit aanbod. Het is in een gesprek niet altijd makkelijk om alle kosten goed in kaart te krijgen en je kan het niet rustig bekijken. In ervaringen die we hebben gelezen gebeurt het ook dat verkopers niet alle essentiële informatie delen, waardoor het aanbod uiteindelijk minder gunstig uitvalt.

Via een energiecollectief of website van de energieleverancier krijg je vaak een goed aanbod, maar via de energievergelijker is de concurrentie hoger en vind je exclusieve contracten. Daarom is een energievergelijker de beste keuze. Het is daarbij nog erg makkelijk ook, want in 2 minuten heb jij de beste energiedeal gevonden.

Overstappen energie met cadeau: Is dit verstandig?

Met de vraag of het verstandig is bedoelen we eigenlijk of het voordelig is om een contract aan te gaan waar je een cadeau bij krijgt. Zoals je bijvoorbeeld op onze actiepagina kunt zien is er regelmatig een energiedeal waarbij je een cadeau krijgt zoals een cadeaukaart, Chromebook, smartwatch of een voetbalshirt.

Wanneer je een energievergelijker gebruikt zie je deze aanbiedingen niet. Daar zie je alleen cashbackacties. Deze lopen op tot wel €400. De waarde van een cadeau wordt meestal bij de actie vermeld, maar zou je ook kunnen opzoeken. Onze ervaring is dat je vaak iets duurder uit bent aan energiekosten bij een contract met cadeau dan bij een contract met cashback via een energievergelijker.

Door de hogere energietarieven betaal je (een deel van) de waarde van het cadeau zelf. Om dit zeker te weten kun je het beste de totale kosten van de deal met het cadeau die je interessant vindt uitrekenen. Vergelijk ook energiedeals met een energievergelijker en je weet wat de beste optie is. Waarschijnlijk kun je het beste de energiedeal met cashback kiezen en dan zelf het cadeau kopen dat je graag wilt hebben.

Overstappen energie met cashback: wanneer ontvang je deze welkomstbonus?

Het gebeurt regelmatig dat mensen zich afvragen wanneer je de welkomstbonus ontvangt. Ze zien bijvoorbeeld een mooie cashback bij een energiecontract en verwachten dat dit geldbedrag snel op hun rekening bijgeschreven wordt.

Vaak krijg je de welkomstbonus aan het einde van je contract of wordt het verrekend met de eerste jaarrekening. Dit is echter niet bij alle energieleveranciers zo. Je zult contact op moeten nemen met de energieleverancier om te weten wanneer je de welkomstbonus ontvangt.

Zo geeft energiedirect.nl op haar website het volgende aan op de vraag wanneer je de welkomstbonus ontvangt:

“Dat is voor iedereen anders. In de bevestigingsmail van je aanmelding staat precies wanneer en hoe je je welkomstkorting krijgt.”

Welkomstpremie bij het overstappen: Is de deal met de hoogste cashback altijd de beste keus?

Welkomstbonus-Energie-Energie-Besparen-Info

Wanneer je een vast contract aangaat met een energieleverancier ontvang je vaak een welkomstpremie. De hoogte hiervan kan flink verschillen. Soms krijg je geen welkomstpremie of slechts €10, maar we zien ook regelmatig cashback acties tot wel €400 en zelfs een enkele keer nog meer. De keus lijkt dan heel gemakkelijk. Je moet natuurlijk kiezen voor de aanbieding met de hoogste cashback, want je wilt uiteraard zoveel mogelijk geld cadeau krijgen.

Niets is minder waar! Wanneer je de beste energiedeal wilt is het goed mogelijk dat een contractaanbieding met lagere cashback voordeliger is. Het komt vaak voor dat je een hoge cashback krijgt, maar de energietarieven in het contract een stukje hoger liggen dan bij contracten met een wat lagere cashback.

Wanneer wij op het moment van schrijven van dit artikel energie vergelijken zien we als beste energiedeal een aanbieding met €70 cashback. We kunnen ook voor de hoogste cashback van €390 kiezen. Deze energiedeal staat echter op plek 33(!) en is in totaal €136 duurder ondanks de hoge cashback. Dit komt doordat je 1,5 cent per kWh stroom en 7 cent per m3 gas meer betaalt. Daarnaast zijn de vaste leveringskosten ook 12 euro duurder.

Ook hier biedt de energievergelijker de oplossing. De cashback wordt namelijk in de vertoonde prijs meegerekend. Zo kun je makkelijk zien welke deal de goedkoopste is. In dit artikel vind je meer informatie over energietarieven vergelijken.

Moet je altijd borg betalen bij je nieuwe energieleverancier?

Moet je een waarborgsom betalen aan een energieleverancier? Deze kosten die je vooraf betaalt zorgen voor zekerheid voor een energieleverancier. Wanneer je dit niet wilt zoek je vast naar een energiemaatschappij zonder een waarborgsom. Bij welke energieleverancier hoef je geen borg te betalen? Helaas vraagt elke energieleverancier een borg voor het leveren van gas en/of stroom. Maar dit is niet zomaar.

Een energieleverancier zonder borg vinden is niet mogelijk. De waarborg energie die je moet betalen ligt meestal tussen de €200 en €800. De vraag is echter of je altijd borg moet betalen. Het antwoord is: nee.

Een borg moet je alleen betalen wanneer een energieleverancier redenen heeft om te twijfelen of jij wel aan je betalingsverplichtingen gaat voldoen. Een energieleverancier wil niet maanden lang energie aan jou leveren zonder hier geld voor te ontvangen. Met een borg zorgen energieleverancier voor zekerheid.

Wanneer moet je een borg betalen aan je energieleverancier?

De meeste mensen hoeven geen borg te betalen bij het aangaan van een energiecontract. Je moet een borg betalen wanneer je:

 • Een spoedaanmelding doet.
 • Een betalingsachterstand hebt bij je vorige energieleverancier.
 • Schulden hebt.
 • Afgesloten bent geweest van energie.
 • Door bovenstaande punten een betalingsrisico vormt.

Energieleveranciers laten door een gespecialiseerd bedrijf een kredietcheck uitvoeren. Op basis van deze kredietcheck wordt ingeschat of jij netjes de termijnbedrag zult betalen of dat je daadwerkelijk een risico vormt en niet zal betalen.

Wanneer er met de kredietcheck en de bijbehorende kredietscore is bepaald of je een waarborg energie moet betalen kun je een herbeoordeling aanvragen. Je hebt namelijk recht op inzicht van de verzamelde gegevens. Het kan zijn dat de waarborgsom onterecht gevraagd wordt. Misschien hadden de vorige bewoners betaalproblemen of is er binnen jouw postcodegebied veel sprake van wanbetaling.

Wanneer je toch een borg moet betalen krijg je deze op je eerste jaarrekening weer terug.

Hoe werkt overstappen naar een andere energieleverancier met zonnepanelen?

Met zonnepanelen overstappen werkt heel eenvoudig. Ga naar de energievergelijker. Naast het in te voeren (geschat) verbruik van gas en stroom kun je simpelweg een vinkje zetten bij ‘ik heb zonnepanelen’. Je kunt hierbij aangeven hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. Weet je dit niet? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt en er wordt een opbrengst geschat.

Wanneer je de vergelijking start worden de opbrengsten van je zonnepanelen meteen meegenomen in de berekening van je geschatte maandelijkse kosten. Om de teruglevertarieven te bekijken moet je bij een energiedeal klikken op ‘tarieven & kosten’. In de vergelijking wordt alles meegenomen. Prijzen voor gas en stroom, overige kosten, eventuele welkomstbonus en het teruglevertarief.

Wanneer kun je het beste naar een andere energieleverancier overstappen met zonnepanelen?

Maakt het moment van overstappen uit wanneer je zonnepanelen hebt? Ja, omdat het salderen meer oplevert dan terugleveren. Bij salderen wordt je opgewekte stroom en je verbruikte stroom tegen elkaar weggestreept. De salderingsregeling wordt per 2025 afgebouwd, maar op het moment van schrijven is een opgewekte kWh stroom die je saldeert evenveel waard als een verbruikte kWh.

Wanneer je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt kun je de stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hier ontvang je een stuk minder voor dan voor een gesaldeerde kWh, namelijk tussen de 3 en 12 cent.

Het is niet mogelijk opgewekte stroom mee te nemen naar een volgende energieleverancier. In de zomer wek je de meeste stroom op. Zou je na de zomer overstappen dan heb je geen tijd meer om de opgewekte stroom te salderen en krijg je alleen het lagere teruglevertarief. In de winter wek je weinig stroom op, maar verbruik je wel meer. Je hebt dan de tijd om de ‘zomervoorraad’ aan kWh te kunnen salderen.

Dit betekent dat overstappen met zonnepanelen vlak na de winter het gunstigste moment is.

Kan je voor stroom en gas verschillende leveranciers hebben?

Ja, dat kan. Veel mensen vinden dit niet fijn, omdat je dan 2 verschillende rekeningen krijgt en ook met twee verschillende energieleveranciers te maken hebt. Je bent niet verplicht om zowel gas en stroom bij één leverancier af te nemen. Dat kan natuurlijk ook niet wanneer je stadswarmte hebt.

Overstappen energie: voordelen en nadelen.

Naar een andere energieleverancier overstappen wordt steeds populairder. Waren er in 2010 nog 800.000 huishoudens die overstapten; in 2020 waren het er 1,7 miljoen. Toch zijn er ook veel mensen die niet overstappen voor stroom en gas, maar al jaren bij dezelfde energieleverancier blijven. In 2020 gaf 24% van de huishoudens in de Energiemonitor, een onderzoek van de ACM, aan nog nooit te zijn overgestapt. Het maakt nieuwsgierig naar de voordelen en nadelen van overstappen.

Voordelen van overstappen.

De voordelen van overstappen naar een andere energieleverancier zijn:

 • Lagere kosten voor energie. Deze vind je makkelijk met een energievergelijker.
 • Welkomstbonus in de vorm van cashback of welkomstcadeau. Energieleveranciers bieden deze om klanten voor minimaal 1 jaar aan zich te binden.

Nadelen van overstappen.

 • Je moet goed naar je huidige contractsituatie. Je wilt niet je contract voortijdig opzeggen en daardoor een welkomstbonus mislopen en/of een opzegvergoeding moeten betalen.

Wat ons betreft zijn de voordelen zeer overtuigend. De lagere energiekosten bij een andere energieleverancier vind je door goed te zoeken naar de beste deal. Een energievergelijker maakt dit een makkelijk klusje. Wanneer je bij je huidige energieleverancier je contract kan verlengen is dit eigenlijk altijd duurder dan bij de deal die je via een energievergelijker kan krijgen. Heb je een contract voor bepaalde tijd en loopt deze af? Dan wordt het automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Daarbij ben je nog minder voordelig uit.

Overstappen gas en stroom: ervaringen met energieleveranciers en energievergelijkers.

Het veranderen van energieleverancier zal voor sommige mensen even spannend zijn. Gaat de overstap vlekkeloos? En hoe is het bij de nieuwe energieleverancier? Elke energieleverancier heeft zijn sterke en minder sterke punten. Om duidelijk te krijgen wat deze punten zijn hebben we reviews gemaakt.

In de reviews beschrijven we de energieleverancier en delen we een rapportcijfer uit op basis van 1000’en ervaringen. We benoemen ook 3 positieve en 3 negatieve punten die vaker genoemd worden door (ex-)klanten. Wanneer je niet alle reviews van al die leveranciers wilt lezen kun je de Energieleveranciers Nederland Ranglijst bekijken. In die ranglijst vind je alle beoordelingscijfers van de energieleveranciers waar we een review over hebben geschreven.

We hebben ook enkele energievergelijkers met elkaar vergeleken. We hebben in dit artikel 6 energievergelijkers met elkaar vergeleken. De reviews van energievergelijkers kun je hier vinden.

Vragen na het overstappen.

Op internet worden veel vragen na het overstappen gesteld. Soms zijn dingen niet helemaal duidelijk en vraagt men zich af of er misschien een foutje is gemaakt. De volgende vragen worden vaak gesteld.

Hoe kan het dat ik na het overstappen dubbel moet betalen?

Je bent overgestapt naar een nieuwe energieleverancier en je krijgt na de switch nog een rekening van je oude energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier schrijft ook al een termijnbedrag af. Hoe kan het dat je na het overstappen twee rekeningen krijgt?

Het administratieve proces neemt tijd in beslag en daardoor kan het gebeuren dat je je hebt aangemeld bij een nieuwe leverancier, maar dat je enkele dagen later een termijnbedrag moet betalen aan je oude energieleverancier. Die opdracht is dan al in gang gezet voordat in het systeem is verwerkt dat je overstapt. Wanneer je het termijnbedrag niet betaalt of storneert kun je een aanmaning krijgen.

Dubbel betalen na overstappen energieleverancier

Of je welkomstbonus wordt niet meer toegekend.In dit geval heb je 1 maand de situatie dat je 2 termijnbedragen betaalt. Uiteindelijk betaal je niet echt voor 2 maanden, omdat alles verrekend wordt op de eindafrekening van je oude leverancier en de jaarrekening van je nieuwe leverancier.

Na het overstappen een hoge eindafrekening gekregen: hoe kan dit?

Je maakt een overstap en denkt al aan het geld dat je ermee gaat besparen. Ineens wordt je opgeschrikt door een hoge eindafrekening. Hoe kan dit gebeuren? We hebben een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet:

 • Het termijnbedrag dat je betaalde was te laag.
 • Je verbruikte meer energie dan vooraf ingeschat.
 • De meterstanden zijn geschat. Dit kan ook bij de beginstanden zijn. Wanneer deze te laag geschat worden en de eindstanden worden gemeten kan er een groter verschil zijn dan wanneer de beginstanden niet (te laag) geschat zouden zijn.
 • Er zijn aanpassingen geweest in je huishouden en/of gezinssituatie waardoor het termijnbedrag sowieso niet meer accuraat zou zijn. Er is misschien gezinsuitbreiding geweest of er zijn apparaten gekocht die veel energie verbruiken.
 • Je was een vast contract met lagere energietarieven gewend, maar bent na afloop van dat contract in een variabel contract terecht gekomen met hogere tarieven.

Overstap energie annuleren: hoe kan ik dit het beste doen?

Ben je overgestapt en heb je daar spijt van? Of ben je zonder dat je je er bewust van was overgestapt? In de bevestigingsmail over het contract staat wat je kunt doen om te annuleren. Je hebt 14 kalenderdagen de tijd voor het opzeggen zonder dat dit je een opzegboete kost. Bel altijd met de klantenservice om te vragen hoe je bij hun kunt opzeggen.

Bij de ene energieleverancier kan dit telefonisch, maar bij sommige ook alleen per e-mail of brief. Heb je gebeld en ontvang je geen bevestiging van de annulering? Het is dan goed om ook een e-mail te sturen. Zo heb je een bewijs dat je op tijd hebt geannuleerd.Je kunt deze voorbeeldbrief gebruiken bij het annuleren van je energiecontract: https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/vergelijken-en-overstappen/voorbeeldbrief-nieuw-energiecontract-ongeldig-verklaren-of-ongedaan%20maken

Ongewenste overstap: hoe kan je er onderuit komen?

Een ongewenste overstap is een switch van energieleverancier die je helemaal niet wilt. Nog steeds lezen we verhalen van mensen die zomaar een bericht krijgen van een energieleverancier waarin ze worden verwelkomd, terwijl ze geen contact hebben gehad.

Het gebeurt ook wel eens dat mensen worden benaderd door een verkoper op straat, aan de deur of aan de telefoon. In ervaringen lezen we dat mensen aangeven geen interesse te hebben, maar toch ineens na enkele dagen een energiecontract ontvangen. Dit gebeurt ook wanneer verkopers je overtuigen dat het om een offerte of ‘proefcontract/voorstelcontract’ gaat.

Kortom: Je bent zomaar tegen jouw wil in veranderd van energieleverancier en gaat er nu alles aan doen om dit ongedaan te maken. Dit kun je doen:

 • Een contract is pas geldig wanneer je het hebt ondertekend, zo schrijft de ACM. Stuur een brief naar de energieleverancier om ze hierop te wijzen en vertel dat je niet naar ze wilt overstappen.
 • Stuur een brief naar je ‘oude’ energieleverancier en vertel dat je geen eindafrekening wilt ontvangen, omdat je niet wilt overstappen.
 • Maak een melding van een ongewenste overstap bij de ConsuWijzer van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Is het nog steeds niet opgelost? Je hebt nog 2 opties:

 • Ga naar de Geschillencommissie.
 • Stap naar de rechter. Lees je wel eerst in welke kosten dit met zich meebrengt.

Je hebt natuurlijk altijd 14 dagen de tijd om kosteloos zonder opgaaf van reden het contract te annuleren. Meestal worden dit soort situaties opgelost voordat je aan de Geschillencommissie toe komt.

Te vroeg overstappen: zo voorkom je deze gevolgen.

Misschien zie je een prachtige aanbieding van een energieleverancier en wil je daar nú gebruik van maken voordat de aanbieding niet meer geldt. Toch is het belangrijk om eerst te kijken naar je huidige contractsituatie.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je zonder zorgen overstappen. Je kunt gelijk ingaan op een aanbieding. Deze kan na 30 dagen opzegtermijn van je huidige contract gelijk starten.

Het je een contract met een vaste looptijd? Kijk dan goed naar het volgende:

 • Kijk naar de resterende looptijd van je huidige contract.
 • Informeer naar de voorwaarden van de aanbieding. Is het mogelijk de aanbieding nu te accepteren en over een tijdje in te laten gaan?
 • Kijk naar de overnametermijn van je energieleverancier. Past deze bij het moment waarop je de aanbieding nog in kan laten gaan?
 • Kan je de aanbieding niet laten ingaan na je huidige contract? Als je dan toch van de aanbieding gebruik wilt maken zal je een opzegboete krijgen van je huidige energieleverancier.
 • Bekijk hier in dit artikel hoe hoog deze opzegboete zal zijn.
 • Informeer bij je beoogde nieuwe energieleverancier of zij de overstapboete vergoeden.
 • Doen ze dit? Dan is de keuze makkelijk en kun je op de aanbieding ingaan. Doen ze dit niet? Vergelijk dan de opzegboete met de besparing wanneer je op de aanbieding in gaat en kijk of dit voordelig is.

Verkooptruc: termijnbedrag lager bij nieuwe energieleverancier.

‘Wanneer u naar ons overstapt betaalt u geen 180 euro per maand, maar slechts €145.’

Dit soort argumenten maken op veel mensen indruk. €35 minder betalen voor energie klinkt aantrekkelijk en zo wordt er op een jaarbesparing van €420 gerekend.

Wanneer je termijnbedrag €35 lager is bij een nieuwe energieleverancier betekent dat niet dat je ook €35 per maand goedkoper uit bent. Een termijnbedrag wordt niet voor niets een voorschot genoemd.

De kosten die je jaarlijks hebt aan energie loopt waarschijnlijk in de duizenden euro’s. Om niet in één keer zoveel geld te moeten betalen is elk termijnbedrag een voorafbetaling. Je betaalt maandelijks zo’n voorschot en ziet uiteindelijk of je met 12 maanden aan termijnbedragen minder of meer vooraf hebt betaald dat je uiteindelijk in jaar aan energiekosten hebt gemaakt.

Voorbeeld:

Je betaalt elke maand €180 behalve in de dure decembermaand. Voor die maand verlaag je het termijnbedrag naar €100. Uiteindelijk krijg je de jaarrekening en zijn de totale energiekosten €2110. Je hebt €2080 betaalt aan termijnbedragen en moet nog €30 betalen op de jaarrekening.

Wanneer je bij een nieuwe energieleverancier €145 per maand aan voorschotten betaalt zal je nog meer bij moeten betalen. Stel dat je 11 maanden €145 betaalt en 1 keer €100. Je betaalt zo €1695 in 12 maanden tijd en moet in dit voorbeeld €415 bijbetalen.

Een lager termijnbedrag heeft niets te maken met goedkoper uit zijn. Je maakt jaarlijks energiekosten en betaalt gewoon wat vooraf om niet in één keer bijv. €2110 te moeten betalen. Een lager termijnbedrag zorgt er alleen maar voor dan je minder vooraf betaalt en meer op de jaarrekening moet betalen.

Is de nieuwe energieleverancier écht goedkoper?

Een termijnbedrag zegt niet of een energieleverancier goedkoper is. De uitspraak ‘Stap naar ons over en u betaalt maar €145 per maand’ is nietszeggend. Misschien betaal je bij de nieuwe energieleverancier wel 3 cent meer per m3 gas. Of zijn de stroomprijzen toch minder voordelig?

Een nieuwe energieleverancier is niet goedkoper op basis van een termijnbedrag, maar op basis van de stroomprijs, de gasprijs en de vaste leveringskosten. Deze vaste leveringskosten kunnen ook per energieleverancier flink verschillen. Ze kunnen ook verschillen per aanbieding van één en dezelfde energieleverancier. Het is dus zelf mogelijk dat een energieleverancier een lager termijnbedrag aanbiedt en de energietarieven voor gas en stroom ook lager zijn dan bij jouw huidige leverancier, maar dat door hoge vaste leveringskosten het toch geen voordelige deal is.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is overstappen van energieleverancier nu verstandig?

Ja, overstappen van energieleverancier is verstandig. Wanneer je elk jaar overstapt en een jaarcontract aan gaat krijg je elk jaar een welkomstbonus die 100’en euro’s bedraagt. Of overstappen naar een andere energieleverancier verstandig is anno 2022 is de vraag. Wanneer je een variabel contract hebt met hoge energieprijzen kun je best een jaarcontract aangaan bij een andere energieleverancier. Onze voorspelling is dat het nog wel een tijdje duurt voordat de energieprijzen gaan dalen. Sluit geen contract voor meerdere jaren af, want dan kun je niet elk jaar een welkomstbonus ontvangen.

Overstappen energie 2022: ben je duurder of goedkoper uit?

Controleer welke energieprijzen je nu betaalt en wat energie vergelijken met een energievergelijker aan aanbiedingen oplevert. Overstappen voor energie in 2022 is door de huidige energieprijzen misschien niet verstandig. Of je duurder of goedkoper uit bent ligt aan jouw contract. Wanneer je een vast contract hebt die nog door loopt zal je zeer waarschijnlijk nog veel lagere energieprijzen betalen dan bij de aanbieding. Lees ook onze Frank Energie review. Frank Energie biedt energie tegen inkoopprijzen zonder deze te verhogen om winst te maken.

Is overstappen voor energie met een kado voordelig?

Nee, overstappen voor energie met een kado als welkomstgeschenk is niet voordelig. Meestal betaal je dit kado zelf door wat hogere energieprijzen. Je kunt beter kiezen voor energieprijzen vergelijken met een energievergelijker. Je krijgt dan geen fysiek welkomstcadeau, maar een welkomstpremie van 100’en euro’s.

Overstappen energie: goedkoopste energiecontract vinden in 2 minuten!

Zie je door de bomen het bos niet meer met al die kosten waar je op moet letten voor de beste deal? Een energievergelijker houdt met vrijwel alles rekening: energieprijzen, vaste leveringskosten en welkomstbonussen. Je moet alleen zelf nog je contractsituatie in de gaten houden om een eventuele opzegvergoeding te voorkomen. Neem nu 2 minuten tijd om met de energievergelijker te bekijken wat de beste aanbieding voor jou is.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Wil jij je overstap graag met een energievergelijker regelen?

Met speciale dank aan https://energie.beginthier.nl/

Met speciale dank aan https://energie.allepaginas.nl/

Met speciale dank aan https://energie.expertpagina.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!