Prijsplafond energie: dit is het effect op de winstgevendheid van grote energiebesparende maatregelen.

Prijsplafond energie definitief: stroomprijs en gasprijs flink omlaag!

Het prijsplafond energie dat is aangekondigd door het kabinet op Prinsjesdag 2022 zorgt voor een maximale stroomprijs en een maximale gasprijs. Dit prijsplafond voor gas en stroom levert nogal wat vragen op. Is investeren in grote energiebesparende maatregelen zoals de hybride warmtepomp nog verstandig of niet? En wat is er veranderd met het definitieve prijsplafond dat op 4 oktober bekend is gemaakt. We zullen met het energie plafond berekenen hoe interessant energiebesparende maatregelen zijn. Laat onderaan dit artikel weten wat het prijsplafond energie voor jou betekent. Wil je weten hoe tevreden Nederland is met het energieplafond? Lees dan de resultaten van onze enquete over het energie plafond 2023.

Is investeren in energiebesparende maatregelen in jouw situatie winstgevend?

Met de GRATIS woningscan weet jij welke van 13 energiebesparende maatregelen het meeste bespaart!

Neem nu 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Prijsplafond energie: hoe werkt het?

Het prijsplafond energie: hoe werkt het? Het plafond zorgt ervoor dat de energieprijzen tot een bepaald verbruik een vastgestelde prijs hebben. In het artikel over het energieplafond 2023, dat we schreven na Prinsjesdag, hebben we het in detail beschreven.

Het definitieve prijsplafond energie houdt het volgende in:

  • Gasverbruik tot 1200 m3 per jaar heeft een maximale prijs van €1,45.
  • Stroomverbruik tot 2900 kWh per jaar heeft een maximale prijs van €0,40.
  • Heb je een contract met lagere energieprijzen? Dat zijn die energietarieven geldend.
  • Het plafond geldt voor vaste en variabele contracten en voor huishoudens en MKB.
  • Voor het verbruik boven de verbruiksgrens van het plafond gelden de tarieven in het contract.
  • Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot 31 december 2023.

Voor mensen die een contract hebben met daarin een gasprijs van bijvoorbeeld €3 is dit een groot voordeel. Zeker wanneer je onder het plafond blijft. Dan bespaar je op elke m3 gas €1,55!

Prijsplafond energie: berekenen van jouw voordeel doe je zo.

Wil je bij dit prijsplafond energie berekenen wat jouw voordeel is? Dat is vrij eenvoudig.

Je kunt je voordeel berekenen door het aantal kWh stroom dat je per jaar verbruikt tot 2900 kWh te vermenigvuldigen met het bedrag dat je door het prijsplafond minder betaalt. Dit doe je ook bij gas.

Als voorbeeld voor het voordeel van het energie plafond berekenen gebruiken we:

Gasverbruik: 1100 m3Gasprijs in contract: €2,25
Stroomverbruik: 3250 kWhStroomprijs in contract €0,80

Jouw gasverbruik is lager dan het plafond. Voor de volledige 1100 m3 betaal je geen €2,25 per m3, maar €1,45. Je bespaart zo 1100 X €0,80 = €880.

Je verbruik is 350 kWh hoger dan het plafond voor stroom. Voor 350 kWh betaal je de €0,80 dat in jouw contract staat. Je hebt voor 2900 kWh een voordeel van €0,40 door het prijsplafond energie. Je bespaart 2400 X €0,40 = €960.

In dit geval levert het prijsplafond je €1840 aan lagere energielasten op.

We kijken naar nog een voorbeeld:

Gasverbruik: 1450 m3Gasprijs in contract: €2,40
Stroomverbruik: 3000 kWhStroomprijs in contract €0,35

Jouw gasverbruik is hoger dan het plafond. Voor 1200 m3 betaal je geen €2,40, maar €1,45. Een ‘korting’ van €0,95 per m3. 1200 X €0,95 = €1140 aan lagere gaskosten. Voor de 250 m3 gas boven het prijsplafond energie betaal je de €2,40 uit je contract.

Met het stroomverbruik bespaar je niets. De stroomprijs in het contract is lager dan het plafond, dus je blijft voor je complete verbruik €0,35 betalen.

Prijsplafond energie per maand: Update december 2022.

In dit artikel hebben we geschreven over een totaal prijsplafond energie per jaar. De details van het prijsplafond zijn bekend en het blijkt dat er een prijsplafond per maand is ingesteld, waarbij je wel kan compenseren. Die compenseren lukt niet het gehele jaar. Wanneer je een jaarafrekening ontvangt of er een overstap of verhuizing plaats vindt kan je daarna niet meer compenseren. Het verbruiksplafond wordt dan opnieuw berekend.

Lees hier meer over in ons artikel over het energieplafond per maand.

Energie plafond berekenen: investeren in energiebesparende maatregelen nog verstandig?

De grote vraag is of het prijsplafond energie ervoor zorgt dat energiebesparende maatregelen een minder goede investering zijn.

Verduurzamen woning.

Het verduurzamen van de woning is zeker interessant. Dit kan op vele manieren. Door je woning te verduurzamen ga je minder energie verbruiken of gebruik je energie die milieuvriendelijk is. Bij verduurzamen denkt men vooral aan energiebesparing, maar zonne-energie verbruiken in plaats van de fossiele brandstof gas is ook een vorm van verduurzamen.

Met de stijgende energieprijzen is vooral gas schrikbarend duur geworden. In onze verwachting energieprijzen 2023 schreven we al dat we niet verwachten dat deze gaan dalen in het eerste half jaar van 2023.

Je hebt verschillende energiebesparende maatregelen. Een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen en isolatie en nog vele anderen. We zullen met het energie plafond berekenen of energiebesparende maatregelen interessant zijn.

We kunnen deze grote maatregelen opdelen in 3 categorieën:

Maatregelen die gasverbruik verminderen en daarvoor stroom gebruiken.Infrarood verwarming, een (hybride) warmtepomp, een airco (wat in feite een lucht-lucht warmtepomp is) of een elektrische kachel.
Maatregelen die energieverbruik verminderen.Isolatie of HR-glas
Maatregelen die energie voor je opwekken, waardoor je minder energie hoeft te kopen van de energieleverancier.Zonnepanelen of een zonneboiler.

De onderste twee categorieën zijn altijd een goede keuze. Isolatie en HR-glas gaat zichzelf terugverdienen. De levensduur van deze maatregelen is levenslang. Je hoeft alleen maar te bedenken of je van plan bent in de toekomst te verhuizen, want dat zou ervoor kunnen zorgen dat je te weinig jaren profijt hebt van de maatregelen dat je ze toch niet terugverdient.

Zonnepanelen kopen of huren is ook zeer verstandig. Je wekt zelf energie op en hoeft dat niet te kopen. De salderingsregeling 2025 zorgt er wel voor dat de terugverdientijd voor zonnepanelen langer wordt des te later je ze neemt, maar ze blijven over de levensduur een verstandige investering.

Een zonneboiler heeft een terugverdientijd van zo’n 12 jaar, maar zou wel 25 jaar mee moeten gaan. Zonnepanelen wekken stroom op, terwijl een zonneboiler met zonne-energie warm water realiseert. Dit zorgt voor minder gasverbruik voor het verwarmen van tapwater.

De vraag die veel mensen door de invoering van het prijsplafond stellen gaat over de eerste categorie. Is het nog verstandig om te investeren in een energiebesparende maatregel die je gasverbruik verlaagt, maar wel een veel hoger stroomverbruik tot gevolg heeft?

Verwarmen met een apparaat dat werkt op stroom: nog interessant met het prijsplafond energie?

Door gasprijzen van wel €4 per m3 in sommige contracten is het voor veel huishoudens interessant geworden om een alternatief voor gas te vinden om de woning mee te verwarmen. De stroomprijs is ook gestegen en is bij de duurste contracten €1 per kWh.

Verduurzamen is dus interessant en veel mensen zochten veelvuldig op internet hoe ze minder gas kunnen verbruiken. Het is immers 4 keer zo duur als stroom.

Door het energieplafond dat was gecommuniceerd op Prinsjesdag zou dat voor veel mensen anders zijn.

Dat zit zo: veel mensen hebben een contract waarbij de stroomprijs al behoorlijk dicht bij bedrag in het prijsplafond ligt dat eerder werd gecommuniceerd: €0,70. Het grootste deel of zelfs hun volledige stroomverbruik zou niet echt goedkoper worden. De gasprijs werd (en wordt) door het plafond wél een stuk naar beneden gebracht. Het zou voor heel veel mensen betekenen dat de gasprijs niet meer 4 keer zo hoog zou zijn als de stroomprijs.

Een contract dat op het moment van schrijven wordt aangeboden:

Stroomprijs per kWh€0,95
Gasprijs per m3€3,79

De gasprijs is 4 keer zo hoog als stroom. Voor de extreme stijgingen was dit ook het geval, maar dan met prijzen als €0,21 per kWh en €0,84 per m3 gas.

Ook veel andere energiecontracten hebben de verhouding dat gas 3,5 tot 4 keer zo duur is als stroom. Daardoor is het voor veel mensen duidelijk dat ze graag een hoger stroomverbruik hebben wanneer dat een lager gasverbruik tot gevolg heeft. Lees ook het artikel over de beste elektrische verwarming woonkamer om te weten te komen welke mogelijkheden er zijn om elektrisch te verwarmen.

Uitgelicht

Effect prijsplafond energie gecommuniceerd op Prinsjesdag op de hybride warmtepomp en de airco.

Door het prijsplafond zoals die eerst werd gecommuniceerd zou je complete verbruik of een groot deel ervan begrenst zijn tot €0,70 per kWh stroom en €1,50 per m3 gas. Hiermee zou de verhouding heel anders worden dan voor de invoering van het plafond. Gas is hiermee ‘slechts’ 2,14 keer duurder dan stroom.

Is het de moeite waard om een investering te doen die het huis verwarmt zonder gas, maar met een hoger stroomverbruik?

We kijken naar 2 zeer populaire maatregelen: de hybride warmtepomp en de airconditioning die kan verwarmen.

Deze video is bijvoorbeeld gemaakt na de bekendmaking van het prijsplafond op Prinsjesdag:

LET OP! Onderstaande berekeningen gaan alleen over het stroomverbruik van de hybride warmtepomp en de airco, zonder rekening te houden met het verbruik dat je zonder deze apparaten al hebt. Het kan natuurlijk zijn dat jouw stroomverbruik onder het prijsplafond zit, maar dat deze door het verbruik van de hybride warmtepomp of airco boven het plafond komt.

De hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp is erg populair. Ze zijn nog moeilijk verkrijgbaar op het moment van schrijven (oktober 2022) en zijn zo in trek, omdat ze goedkoper zijn dan volledig elektrische warmtepompen die zonder de CV-ketel werken. De hybride warmtepomp is een aanvulling op de CV-ketel. Tot een temperatuur van circa 5 graden kan hij in veel gevallen de woning prima verwarmen. Onder de 5 graden wordt er overgegaan naar de CV-ketel.

We berekenen de besparing van de hybride warmtepomp met de volgende gegevens:

– Besparing: 945 m3 gas per jaar.

– Stroomverbruik: 2350 kWh per jaar.

– Gasprijs per m3: €3.

– Stroomprijs per Kwh: €0,75.

Tot stand komen van de cijfers in de berekening.

Een hybride warmtepomp bespaart ongeveer 70% van de stookkosten. De stookkosten zijn weer 75% van de totale jaarlijkse energierekening. We hebben 1800 m3 als totale gasverbruik per jaar gebruikt. 1800 X 75% X 70% = 945 m3 besparing.

Er zijn verschillende contracten met ver uit elkaar liggende prijzen. De één betaalt €2 per m3, de ander wel €4. We nemen daarom de prijs die er tussenin ligt.

Het stroomverbruik van een hybride warmtepomp ligt tussen de 1200 kWh en 3500 kWh per jaar. 2350 kWh ligt daar precies tussenin.

Ook de stroomprijs is per contract verschillend en ligt op het moment van schrijven tussen de €0,50 en de €1. We kiezen ook hier voor het bedrag dat middenin ligt. Met de keuze voor een stroomprijs van €0,75 en een gasprijs van €3,00 is de verhouding ook weer herkenbaar: gas is 4 keer zo duur als stroom per eenheid.

De hybride warmtepomp levert met deze cijfers het volgende op:

Besparing gas€2835
Kosten stroom€1762,50
Totale besparing per jaar€1072,50

Een mooie besparing per jaar. Natuurlijk kunnen de energieprijzen in jouw contract anders zijn als in onze berekening of verbruikt jouw hybride warmtepomp wat meer stroom dan de 2350 kWh die wij gebruiken. Duidelijk is dat je met een hybride warmtepomp echt flink kan besparen.

Dat door het prijsplafond energieprijzen begrenst zijn maakt het iets anders. De stroomprijs gaat van 75 cent naar 70 cent. Een kleine vermindering van de kosten, terwijl de besparing gehalveerd wordt.

Met het prijsplafond energie bespaart de hybride warmtepomp:

Besparing gas€1417,50
Kosten stroom€1645,00
Totale besparing per jaarTotale kosten per jaar€227,50

Niks! Sterker nog: het prijsplafond zorgt er in onze berekening voor dat je meer kosten hebt doordat de gasprijs niet meer 4 keer zo hoog is als stroom!

De airco: de lucht-lucht warmtepomp.

Met de grote vraag naar warmtepompen en de lange levertijden voor onder andere de hybride warmtepomp is er veel interesse voor de airco ontstaan. Veel mensen kennen dit apparaat om te koelen, maar veel airco’s kunnen het proces omdraaien en de koele lucht naar buiten afvoeren en de woning juist verwarmen.

De woning verwarmen met airco kan zeer interessant zijn. De installatie is eenvoudig, de kosten zijn relatief laag en je hebt dus ook in de zomer een fijne temperatuur in huis. De airco is een lucht-lucht warmtepomp en heeft een hoog rendement van vaak wel 400%! Dat betekent dat er met 1 kWh stroom wel 4 kWh aan warmte gegenereerd wordt.

De airconditioning heeft een laag verbruik, maar kan ook bij temperaturen tot -10 graden Celsius de woning verwarmen. Zo koud is het niet vaak. We gebruiken voor onze berekening een veilig bespaarpercentage: 95% van de stookkosten voor het verwarmen van de woning wordt gedaan door de airco.

– Besparing: 1282,50 m3 gas per jaar.

– Stroomverbruik: 1500 kWh per jaar.

– Gasprijs per m3: €3.

– Stroomprijs per Kwh: €0,75.

– Single split unit airco.

De besparing is zo berekend: 1800 m3 X 75% X 95%= 1282,50 m3. Het stroomverbruik ligt tussen de 1200 kWh en de 1800 kWh. Daarom kiezen we voor 1500 kWh als verbruik.

Het gebruiken van deze getallen levert met de airco de volgende besparing op:

Besparing gas€3847,50
Kosten stroom€1125
Totale besparing per jaar€2722,50

Een gigantische besparing, dankzij de 400% rendement van de airco. Lees ons artikel met voordelen en nadelen van de airco om te kijken of dit iets voor jou is.

Met het prijsplafond energie wordt de besparing voor de eerste 1200 m3 gas gehalveerd en blijf je voor 82,50 nog €3 betalen (en dus met de airco besparen) de kosten van het stroom worden iets lager.

Besparing gas€2047,50
Kosten stroom€1050,00
Totale besparing per jaar€997,50

Nog steeds een prima besparing na het invoeren van het prijsplafond.

LET OP: Prijsplafond energie is aangepast op 4 oktober en dit is het effect.

Het bovenstaande stuk over het prijsplafond en zijn effect in 2023 op de besparing van de airco en de warmtepomp was nog maar net klaar om gepubliceerd te worden. Toen kwam de aanpassing van de bedragen en aantal kWh voor het energieplafond, zoals ze op Prinsjesdag werden genoemd, op 4 oktober naar buiten.

Niet alleen is het prijsplafond gunstiger door een lagere stroomprijs (van €0,70 naar €0,40 per kWh) en de iets lagere gasprijs (van €1,50 naar €1,45 per m3), maar is het ook gunstig dat de verhouding tussen stroom en gas toch is hersteld naar een situatie dat gas bijna 4 keer zo duur is als stroom.

We gebruiken voor de berekening van het voordeel met dit prijsplafond getallen uit de eerdere berekening.

LET OP! Onderstaande berekeningen gaan alleen over het stroomverbruik van de hybride warmtepomp en de airco, zonder rekening te houden met het verbruik dat je zonder deze apparaten al hebt. Het kan natuurlijk zijn dat jouw stroomverbruik onder het prijsplafond zit, maar dat deze door het verbruik van de hybride warmtepomp of airco boven het plafond komt.

Voor de hybride warmtepomp betekent dat:

– Besparing: 945 m3 gas per jaar.

– Stroomverbruik: 2350 kWh per jaar.

– Gasprijs per m3: €1,45.

– Stroomprijs per Kwh: €0,40.

Besparing gas€1370,25
Kosten stroom€940
Totale besparing per jaar€430,25

Een mooie besparing per jaar.

We kijken ook naar de besparing van de airco met het definitieve prijsplafond:

– Besparing: 1282,50 m3 gas per jaar.

– Stroomverbruik: 1500 kWh per jaar.

– Gasprijs per m3: €1,45.

– Stroomprijs per Kwh: €0,40.

– Single split unit airco.

Besparing gas€1859,63
Kosten stroom€600
Totale besparing per jaar€1259,63

De airco heeft een flink voordeel. Meer besparing en minder stroomkosten. Ook de kosten voor het aanschaffen en laten installeren zijn een stuk lager dan bij de hybride warmtepomp. Je hebt wel luchtwarmte (convectiewarmte) in plaats van de stralingswarmte via de radiatoren die je ook hebt wanneer je op dit moment met een CV-ketel de radiatoren voorziet van warm water.

Wel of niet investeren in een hybride warmtepomp of airco?

Een hybride warmtepomp en airco is nog altijd een goede keuze. De hybride warmtepomp heeft een langere terugverdientijd. Wil je echter geen gas meer gebruiken voor het verwarmen? Dan is een airco toch echt een betere keuze. Deze bespaart meer en is veel goedkoper.

Lees je ergens anders een bericht dat mensen met een hybride warmtepomp gedupeerd zijn door het prijsplafond energie? Dan gaat het waarschijnlijk om een artikel of video die gemaakt is nadat het eerste prijsplafond bekend werd. Door het definitieve prijsplafond is dit niet meer het geval.

De vraag die je misschien hebt is of de hybride warmtepomp of airco de beste keuze is om in te investeren. Lees daarvoor het onderste stuk van dit artikel.

Prijsplafond energie: zonnepanelen nog steeds een goede keuze?

Er wordt op internet ook veel gezocht of door het prijsplafond energie zonnepanelen nog steeds een goede keuze zijn. Het antwoord is ja.

Zonnepanelen besparen je geld, doordat je een groot aantal kWh niet meer hoeft te kopen van de energieleverancier. Heb je een verbruik dat boven het prijsplafond uit komt? Zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat je onder het plafond komt. Verbruik je bijvoorbeeld 3800 kWh en wekken de zonnepanelen 2000 kWh op? Dan is je verbruik voor het plafond slechts 1800 kWh en betaal je de lagere prijs.

Met zonnepanelen maak je sowieso 100’en euro’s per jaar winst. Heb je een energiebesparende maatregel aangeschaft die je gasverbruik verlaagt, maar een hoger stroomverbruik tot gevolg heeft? Dan kun je met zonnepanelen je besparing flink vergroten.

Veel mensen zeggen dat de zonnepanelen vooral in de zomermaanden stroom opwekken en dat de hybride warmtepomp, de airco of andere elektrische verwarming juist in de herfst en winter stroom verbruiken.

Het klopt dat de opbrengst van zonnepanelen in de zomer een stuk hoger is, maar ook in de koudere maanden leveren ze nog wat op. Met een bijvoorbeeld 12 zonnepanelen kun je in oktober zo nog 5 kWh per dag verwachten. Onze ervaring is dat de woning verwarmen met de airco op de eco-stand zo’n 8 kWh per dag kost in oktober. Een groot deel is dus gratis door de zonnepanelen.

Zorg dat je zo snel mogelijk zonnepanelen op jouw dak hebt liggen, zodat je nog zo lang mogelijk 100% van de opgewekte stroom kunt salderen.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Deze goedkope producten kunnen jouw energierekening al fors verlagen.

De hierboven genoemde investeringen zijn fors. De kosten lopen, ondanks mogelijke subsidies, in de duizenden euro’s. Zoek je naar producten die goedkoper zijn en toch jouw energierekening fors kunnen verlagen? Schaf dan zo snel mogelijk de volgende producten aan.

Een waterbesparende douchekop zorgt voor minder waterverbruik én gasverbruik waarmee het water verwarmd wordt. Je kunt rekenen op een besparing van zeker €100 en verdient de douchekop in 1 jaar terug.

Met een douchetimer 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde 9 minuten levert ook een besparing van 100’en euro’s per jaar op. Ook hier bespaar je vooral op het gas dat het douchewater verwarmt.

Radiatorfolie aanbrengen is ook zeer verstandig. Met radiatorfolie voorkom je tot wel 96% van het warmteverlies aan de achterkant van de radiatoren. Ook hier kun je met de huidige energieprijzen al snel €100 besparen. Je verdient de radiatorfolie in 1 winter terug, waarna je jarenlang een mooi bedrag bespaart.

De radiator ventilator zorgt voor een snellere verspreiding van de warmte. Hij is in enkele seconden onder je radiator te klikken met ingebouwde magneten en kan je gasverbruik voor het verwarmen van jouw woning flink verlagen. De makers geven aan dat een besparing van 30% mogelijk is. Dat is wellicht wat optimistisch, maar 20% is echt makkelijk te behalen. Ook de radiator ventilator is in 1 jaar terugverdient.

Met deze producten kun je elk jaar honderden euro’s besparen. In ons artikel over de energie besparen mindset geven we aan dat het het beste is om nú in actie te komen en deze producten direct aan te schaffen. Koop je van bovenstaande producten één dan zal je zo’n €200 tot €250 euro aan kosten hebben. De besparing kan oplopen tot zeker het dubbele. Dit is natuurlijk afhankelijk van je verbruiksgedrag en de energieprijzen. En bedenk dan wel dat de investering eenmalig is, terwijl je jaar in jaar uit 100’en euro’s bespaart.

Mensen vragen ook: FAQ.

Prijsplafond energie: hoe werkt het?

Prijsplafond energie: hoe werkt het? Tot een gasverbruik van 1200 m3 betaal je €1,45 per m3. Tot een stroomverbruik van 2900 kWh betaal je €0,40 per kWh. Elke m3 of kWh boven dit prijsplafond betaal je de prijs uit je contract. Dit plafond gaat in op 1 januari 2023 en duurt tot en met 31 december 2023.

Is met het prijsplafond energie een warmtepomp nog een goede investering?

Ja, dit is nog steeds een winstgevende investering. Met het definitieve prijsplafond energie zal de warmtepomp weer op je energierekening besparen. Met het energieplafond dat eerder op Prinsjesdag was aangekondigd was dit niet het geval.

Zijn met het prijsplafond energie zonnepanelen nog een goede investering?

Ja, zonnepanelen zijn eigenlijk altijd een goede investering. Ze helpen je onder het prijsplafond energie te blijven en besparen ook direct geld doordat je minder stroom van de energieleverancier hoeft te kopen. Zonnepanelen kopen kun je het best zo snel mogelijk doen zodat je zo lang mogelijk nog 100% kunt salderen.

Prijsplafond energie op losse schroeven?

Prijsplafond energie op losse schroeven? Ja, het is niet zeker of het prijsplafond energie per 1 januari 2023 echt in gaat. Energieleveranciers hebben nog geen oplossing gevonden voor de wijziging in hun systemen, waarin tot de verbruiksgrenzen van het prijsplafond een tarief gereken wordt, waarna de energieprijzen hoger zijn wanneer de verbruiksgrens overschreden wordt. Het alternatief: weer een geldbedrag als tegemoetkoming voor de hogere energieprijzen. Mogelijk is deze tegemoetkoming wederom €190, net zoals is november en december 2022. Op 8 december is uiteindelijk bekend gemaakt dat het prijsplafond energie definitief ingevoerd wordt op 1 januari 2023.

Neem 1 minuut de tijd voor gratis advies voor 13 energiebesparende maatregelen in jouw situatie.

De goedkope producten zijn altijd een goede keuze en zijn allemaal winstgevend. Voor de grote energiebesparende maatregelen geldt dit ook, maar je zal die én een hybride warmtepomp én een airco nemen. De aanschafkosten zijn ook fors, dus je wilt wel de beste keuze maken in jouw situatie. Voor sommige energiebesparende maatregelen kan je een energie subsidie aanvragen.

Wanneer je een keuze moet maken tussen een hybride warmtepomp of een airco kunnen we ons voorstellen dat je voor de airco kiest vanwege de verhouding tussen kosten en besparing. Maar is het verstandig een airco aan te schaffen of kun je beter kiezen voor zonnepanelen of een verbetering van de isolatie van de woning?

Je kunt voor het verduurzamen van jouw woning een woningscan aanvragen. Deze is gratis en vrijblijvend en vertelt jou welke van 13 energiebesparende maatregelen de beste keuze is om energie en geld te besparen. Zo weet jij waar jij het beste in kunt investeren.

Is investeren in energiebesparende maatregelen in jouw situatie winstgevend?

Met de GRATIS woningscan weet jij welke van 13 energiebesparende maatregelen het meeste bespaart!

Neem nu 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!