Salderen per maand: mag dat?

Salderen per maand of per jaar maakt een flink verschil in opbrengst voor zonnepanelen bezitters.

Met zonnepanelen kopen doe je een verstandige zet. Je wekt zelf energie op dat je niet meer hoeft te kopen van de energieleverancier. Het verreken van de energie die je opwekt en de energie die je verbruikt heet salderen. In het artikel salderingsregeling 2025 lees je meer over de wijzigingen in het salderingspercentage per jaar die uiteindelijk toch niet doorgaan. Een vraag die veel leeft onder zonnepanelen bezitters en geïnteresseerden in zonnepanelen is de titel van dit artikel. Salderen per maand: mag dat? Laat onderaan dit artikel jouw mening weten.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Salderen: betekenis in het kort.

Salderen is een belangrijk onderdeel voor mensen met zonnepanelen. Het gaat niet alleen op het opwekken van stroom, maar het salderen bepaalt hoeveel financieel voordeel je hebt dankzij de zonnepanelen.

In het kort is salderen het verrekenen van de stroom die je opwekt en niet direct gebruikt met de stroom die je op een later moment koopt van de energieleverancier, omdat je op dat moment wel stroom verbruikt maar niets opwekt.

De situatie in 2022, 2023 en 2024 is nog heel eenvoudig. Er wordt 100% gesaldeerd. In deze situatie maakt het niet uit wanneer je stroom gebruikt en opwekt. Verbruik je in een jaar 2500 kWh en wekken de zonnepanelen 3000 kWh op? Dat heb je geen stroomkosten en kun je nog 500 kWh terugleveren aan het net. Dit levert je een terugleververgoeding op die per kWh behoorlijk kan verschillen per energieleverancier. Per 2025 zou dit veranderen, maar dit is voorlopig van de baan.

Deze manier van 100% salderen is voor de consument zeer transparant. Je hoeft alleen je jaarverbruik en jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen te weten om de berekening te maken.

Salderen per jaar wordt echter niet meer bij elke energieleverancier gedaan.

Salderen per maand: mag dat?

Salderen per maand: mag dat? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, omdat energieleveranciers er soms voor kiezen maandelijks te salderen. Mag dat maandelijks salderen wel of wordt er een wet overtreden?

Salderen Per Maand Of Per Jaar Energie Besparen Info

Er zijn zo’n 140 mensen die per maand zoeken op ‘Salderen per maand Budget Energie’ en er is al een rechtszaak aangespannen. Budget Energie heeft laten weten te stoppen met maandelijks salderen en mensen te compenseren die vanaf 1 juli 2022 met maandelijks salderen te maken kregen.

Budget Energie deed echter niet iets wat niet mag. Jaarlijks salderen was jarenlang de standaard. In de reacties bij onze Frank Energie Review werd al gezegd dat maandelijks salderen ongunstig is voor bezitters van zonnepanelen. In de wet stond altijd dat er jaarlijks gesaldeerd moest worden. We stuurden de ACM Consuwijzer hierover een mail en wat bleek: jaarlijks salderen stond ineens niet meer in de wet! Maandelijks salderen is dus toegestaan. Budget Energie stond in zijn recht.

Salderen per maand mag dus wel, maar er wordt wel gewerkt aan de nieuwe Energiewet. Het plan is dat de jaarlijkse saldering weer ingevoerd wordt. En dat is goed nieuws! In december 2022 wordt over de terugkeer van verplicht jaarlijks salderen gesproken.

Salderen per maand of per jaar: maakt dat wat uit?

Wanneer je de vorige alinea’s hebt gelezen weet je het al. Salderen per maand of per jaar maakt zeker iets uit. De jaarlijkse berekening was simpel. Met salderen per maand is de berekening niet alleen iets intensiever, maar de winst die je maakt met zonnepanelen wordt ook beïnvloed. Hoe zit dat?

De meeste opbrengst is met zonnepanelen uiteraard in de zonnigste maanden. In de koude maanden is er minder zon en wekken de zonnepanelen veel minder op. We gebruiken het hele jaar onze elektrische apparaten. Misschien heb je in de zomer een apparaat dat verkoelt aan staan. En in de winter heb je misschien een apparaat dat verwarmt aan staan. Voor een behoorlijk aantal huishoudens zal het stroomverbruik in het hele jaar geen grote verschillen laten zien tussen de verschillende maanden.

Uitgelicht

Verschil salderen per maand vs salderen per jaar

We gaan in onze berekening uit van de volgende gegevens:

Stroomprijs: €0,50 per kWh

Stroomverbruik per maand: 250 kWh

Opbrengst zonnepanelen per jaar: 3000 kWh

Terugleververgoeding: €0,12 per kWh.

Voor salderen per jaar kunnen we kort zijn. Je verbruikt 12 maanden lang 250 kWh (12 x 250 kWh = 3000 kWh jaarlijks) en je wekt jaarlijks 3000 kWh op. Je kan dus wat je opwekt en verbruikt wegstrepen en hebt geen stroomkosten.

Salderen per maand maakt een verschil. We gebruiken de gemiddelde percentages die zonnepanelen opbrengen per maand:

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
358121313131110732

We kunnen nu de percentages vermenigvuldigen met de totale jaarlijkse opbrengst van 3000 kWh om te weten hoeveel kWh de zonnepanelen per maand opwekken:

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
901502403603903903903303002109060

Met het maandelijkse verbruik van 250 kWh hebben we nu maanden waarin we (flink) tekort komen: we moeten stroom kopen, omdat de zonnepanelen niet genoeg opbrengen. We hebben ook maanden waarin we meer opwekken dan we gebruiken.

Met jaarlijks saldering is dit allemaal geen probleem, maar met maandelijks salderen moeten we ons opgewekte overschot aan kWh verkopen. Dat doen we voor een prijs die een stuk lager is dan dat we betalen in de maanden dat we een opbrengsttekort hebben van de zonnepanelen.

MaandkWh tekortkWh overschotKosten kopen kWhOpbrengst terugleveren kWh
Januari160 €80 
Februari100 €50 
Maart10 €5 
April 110 €13,20
Mei 140 €16,80
Juni 140 €16,80
Juli 140 €16,80
Augustus 80 €9,60
September 50 €6
Oktober40 €20 
November160 €80 
December190 €95 
Totaal kosten en opbrengsten  €330€79,20

Met de gebruikte gegevens moeten we in de minder zonnige maanden voor €330 stroom kopen, terwijl we voor onze stroom maar €79,20 ontvangen. We komen 660 kWh tekort in de wintermaanden en hebben deze teveel in de zonnige maanden.

Salderen per maand of per jaar levert in dit voorbeeld een verschil €250,80 op.

Met de salderingsregeling 2025 zou de berekening nog moeilijker worden. Het maakt bij 100% salderen niet uit wanneer je de stroom opwekt en daadwerkelijk direct verbruikt.

De salderingsregeling zou per 2025 afgebouwd worden. Dat plan gaat echter niet door. De stroom die je niet direct verbruikt lever je terug aan het net. In 2026 bijvoorbeeld zou je nog 64% kunnen salderen. Van de 3000 kWh die je jaarlijks gebruikt en ook opwekt is ook bij jaarlijks salderen de berekening niet zo eenvoudig meer.

Terwijl de zonnepanelen stroom opwekken wordt naar schatting maar zo’n 30% echt direct gebruikt. In ons voorbeeld is dat 900 kWh. Van de overige 2100 kWh mag je maar 64% salderen tegenover je verbruik op andere momenten. De 36% die overblijft leveren je alleen de terugleververgoeding op:

Voorbeeld jaarlijks salderen in 2026 volgens de salderingsregeling die afgebouwd zou worden per 2025 (maar wat toch niet doorgaat):

Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen:3000 kWh
Stroom die je direct verbruikt:900 kWh
Stroom die je niet direct verbruikt:2100 kWh
Stroom die je niet direct verbruikt, maar kunt verrekenen (salderen) met stroom die je op een later moment verbruikt: 64% van 2100 kWh = 1344 kWh
Stroom die je opwekt, niet direct verbruikt en ook niet meer kan verreken met stroom die je later verbruikt:36% van 2100 kWh = 766 kWh

766 kWh kun je niet salderen. Deze verkoop je aan de energieleverancier voor (in ons voorbeeld) 12 eurocent per kWh. Dit levert je zo’n €92 op. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Lees hier ons artikel over de hoogste terugleververgoeding.

Je verbruikt de 766 kWh echter wel op een later moment en moet ze dan weer kopen van de energieleverancier. Die vraagt echter geen 12 cent, maar 50 cent (in ons voorbeeld) per kWh stroom! Deze 766 kWh kost je €383. Het verschil in 2026 met de situatie nu is €383 – €92 = €291. Met maandelijks salderen is het nadeel nog groter.

En dan is er ook nog een groep energieleveranciers die dynamische tarieven hebben. Deze energieleveranciers hebben een elk uur een ander tarief dat je betaalt voor stroom en gas. Deze tarieven zijn conform de marktprijs. Frank Energie is één van die energieleveranciers.

Salderen bij deze leveranciers betekent dat je ook de actuele marktprijs terug krijgt. ‘s middags is de meeste zon, maar vaak wordt stroom vooral gebruikt wanneer bewoners weer thuis komen van school of het werk. Aan het einde van de middag en ‘s avonds dus. Op 8 november 2022 kreeg je bij Frank Energie voor de stroom die je niet verbruikte een prijs van 7,5 cent per kWh die tussen 12:00 en 13:00 uur werd opgewekt. Tussen 18:00 en 19:00 kostte de stroom echter 15,8 cent. Dit zie je terug in de onderstaande afbeeldingen.

Frank Energie Stroomprijs middag
Frank Energie stroomprijs avond

Welke energieleveranciers salderen per maand?

In 2022 werd er door veel mensen melding gemaakt over maandelijks salderen door sommige energieleveranciers. Dit is toegestaan, omdat het nu eenmaal niet meer in de wet staat dat jaarlijks salderen verplicht is. We kunnen ons voorstellen dat je liever bij een energieleverancier energie afneemt die jaarlijks saldeert.

We hebben voor je op een rij gezet welke energieleveranciers maandelijks salderen, dit jaarlijks doen en welke dynamisch salderen. Bij deze laatste manier van salderen heb je ook automatisch een dynamisch energiecontract:

EnergieleverancierSaldeert per
ANWB EnergieDynamisch
BudgetEnergieJaarlijks
CleanEnergyJaarlijks
Coolblue EnergieJaarlijks
Delta EnergieJaarlijks
DGB EnergieJaarlijks
easyEnergieDynamisch
EngieJaarlijks
Energiedirect.nlJaarlijks
EnecoJaarlijks
Energie van OnsJaarlijks
EssentJaarlijks
Frank EnergieDynamisch
GreenchoiceJaarlijks
Innova EnergieJaarlijks
MegaJaarlijks
NextEnergyDynamisch
om | nieuwe energieJaarlijks
OxxioJaarlijks
PowerpeersJaarlijks
Pure EnergieJaarlijks
Shell EnergyJaarlijks
United ConsumersJaarlijks
VrijopnaamZie onderstaande uitleg
VandebronJaarlijks
VattenfallJaarlijks

Vrijopnaam legt uit hoe zij salderen: ‘Tot de salderingsgrens saldeert Vrijopnaam de duurzame stroom die je invoedt, tegen hetzelfde (leverings)tarief dat geldt voor de stroom die je van ons afneemt. Bij een variabel contract wijzigt het leveringstarief iedere maand. We stellen dus per maand de hoogte van de salderingsgrens vast.’

Het blijkt dus dat het maandelijks salderen volgens de websites van energieleveranciers weer is teruggedraaid naar jaarlijks salderen. Al lezen we ook nog recente reacties van mensen dat er nog wel maandelijks gesaldeerd zou worden. Met name bij variabele contracten.

 

Heb je zonnepanelen en wil je hier het meeste voordeel van? Kijk dan goed in het contract of salderen per jaar of per maand gebeurt.

Update 2024: salderen per jaar verplicht!

Salderen per jaar is verplicht. De kantonrechter heeft dit in 2023 besloten en de Geschillencommissie Energie heeft dit in 2024 bevestigd.

Bespaar jij nog niet met zonnepanelen? Krijg gratis een offerte met de kosten en flinke besparing.

Zonnepanelen zijn een zeer winstgevende investering. Ze gaan naar schatting 25 jaar mee en besparen je honderden euro’s per jaar.

Het is echter wel veel verstandiger om ze zo snel mogelijk te nemen. Zo profiteer jij nog van de jaren waarin je 100% kunt salderen.

Zonnepanelen kopen online is makkelijk en je krijgt de beste deal. Je kan namelijk in enkele muisklikken gratis en vrijblijvend 5 offertes voor zonnepanelen kopen, huren en/of leasen aanvragen van bedrijven bij jou uit de buurt:

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Mensen vragen ook: FAQ.

Salderen per maand: mag dat?

Nee, salderen per maand is niet meer toegestaan. In februari 2024 heeft de Geschillencommissie Energie ervoor gezorgd dat alleen jaarlijks salderen toegestaan is én dat maandelijks of per kwartaal salderen met terugwerkende kracht wordt teruggedraaid.

Salderen per maand of per jaar: wat is beter?

Salderen per maand of per jaar maakt een verschil. Het is voor de bezitter van zonnepanelen beter wanneer er per jaar gesaldeerd wordt. Zo heb je de meeste winst, omdat je in de winter minder opwekt dan dat je aan stroom verbruikt en in de zomer juist veel meer opwekt dan dat je aan stroom verbruikt. Met jaarlijks salderen kun je met de hoge zomeropbrengst de lagere opbrengst in de winter compenseren.

Is salderen per jaar verplicht?

Ja, salderen per jaar is verplicht. Dat is in 2023 en 2024 besloten.

Hoe salderen energieleveranciers?

Energieleveranciers salderen sinds 2024 verplicht per jaar.

Het alternatief voor kopen: Zonnepanelen huren.

Zonnepanelen kopen kost wel enkele duizenden euro’s. Je kunt de btw terugvragen, maar toch zal niet iedereen een bedrag van €3000 of €4000 kunnen uitgeven.

Het alternatief is zonnepanelen huren. Hiermee bespaar je wel op de energiekosten, maar hoef je niet meteen een groot bedrag te investeren om de zonnepanelen aan te schaffen. We hebben hier over geschreven in ons artikel zonnepanelen huren of kopen. Je vindt in dit artikel ook verschillende partijen waarbij je zonnepanelen kan huren én de links naar gratis dakscans en het aanvragen van gratis vrijblijvende offertes! Klik op de knop hieronder om binnen 1 minuut 5 gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen voor het huren of kopen van zonnepanelen.

Zonnepanelen huren: meteen kosten besparen en geen grote investering vooraf!

Vraag 5 gratis offertes voor zonnepanelen huren aan.

Ja, ik wil 5 gratis offertes voor zonnepanelen huren om zo een goedkope prijs te vinden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!