Controle over je energieverbruik met de slimme thermostaat.

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Een thermostaat maakt het mogelijk om de temperatuur in huis in te stellen. Met een knop kun je instellen hoeveel graden het bij jou thuis moet worden. Decennia geleden was een (draai)knop en een scherm met de actuele temperatuur het enige wat te zien was op de thermostaat. Maar tegenwoordig is er de slimme thermostaat (ook wel e-thermostaat) die uitgebreider en visueel aantrekkelijker is. Kun je er ook energie en geld mee besparen? Laat onderaan dit artikel even weten welke functie jij heel belangrijk vindt bij een slimme thermostaat.

Wil jij makkelijk de temperatuur aanpassen met een slimme thermostaat?

Op bol.com vind je ruim 160 slimme thermostaten!

Ja, laat mij het aanbod zien.

Inhoudsopgave

Wat kan een slimme thermostaat?

Wat maakt een slimme thermostaat nou eigenlijk zo slim? Hij heeft een aantal mogelijkheden die je meer controle geven over je energieverbruik.

De slimme thermostaat kan*:

 • Via wifi op afstand bestuurd worden.
 • Zich aanpassen op jouw leefgewoontes.
 • Per kamer of zone verwarmen.
 • Je precieze verbruik laten zien.
 • De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van een bewegingssensor.
 • De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van een lichtsensor.
 • De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van aanwezigheidsdetectie via je smartphone.

* Functies verschillen per type slimme thermostaten.

Via Wifi op afstand bestuurd worden.

Één van de functies van een slimme thermostaat is dat hij op afstand bestuurd kan worden. Via de wifi-verbinding bij jou thuis is het mogelijk om met je smartphone de slimme thermostaat in te stellen. Bij sommige thermostaten kun je ook via een website instellingen aanpassen.

Slimme thermostaat Wifi temperatuur aanpassen.

Je kunt de actuele temperatuur aanpassen en vaak kun je ook klokprogramma’s instellen via je mobiel of een website. Dus ben jij vergeten om de temperatuur naar beneden te zetten en ben je weg van huis? Met een app kun je de temperatuur alsnog wijzigen. Je mobiel kan dit via wifi en ook via 3G/4G voor je oplossen. Ook fijn voor als je je woning al een beetje wilt opwarmen als je naar huis toe gaat. Deze functies zullen je waarschijnlijk wat energie gaan besparen.

Zich aanpassen op jouw leefgewoontes

Sommige slimme thermostaten kunnen zich aanpassen aan jouw leefgewoontes. Je zal eerst zelf instellen wanneer het warmer of kouder mag worden, maar na een tijdje herkent de thermostaat je leefpatroon. Hiervoor is het wel nodig dat je patroon herkenbaar en structureel is. Wanneer je elke dag op een ander tijdstip thuis bent van je werk is het moeilijker voor de thermostaat om zich aan te passen.

Per kamer of zone verwarmen.

Met deze functie kun je heel gemakkelijk selecteren welke kamer of zone in je huis verwarmd moet worden. Zo verwarm je geen ruimtes waar niemand is. Deze functie heeft niet elke slimme thermostaat, dus wanneer jij deze functie belangrijk vindt moet je goed naar de specificaties van de thermostaat kijken. Dankzij speciale radiatorknoppen die de temperatuur kunnen meten kan je met de thermostaat of een afstandsbediening aangeven welke kamer verwarmd moet worden.

Per zone verwarmen is mogelijk met een regelventiel in de verwarmingsleidingen.

Je precieze verbruik laten zien

Sommige thermostaten kunnen de meterstanden van een slimme meter uitlezen. Daardoor kunnen ze uitrekenen wat je energieverbruik is van bijvoorbeeld de afgelopen week of het afgelopen jaar. Vergelijken met het gemiddelde energieverbruik in Nederland of vergelijken met jouw energieverbruik van bijvoorbeeld vorig jaar. Door dit te kunnen bekijken worden mensen bewuster van hun energieverbruik en zijn ze sneller geneigd te besparen.

Bekijk het bovenstaande filmpje uit 2015 maar eens. De hele aflevering is interessant, maar vooral vanaf minuut 10 moet je goed opletten. Zo weet je dat thermostaten bij energiecontracten helemaal niet zo goedkoop zijn en dat je niet afhankelijk wilt zijn van betaalde updates of van een thermostaat die alleen optimaal werkt wanneer je bij een bepaalde energieleverancier zit.

De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van een bewegingssensor.

Met een bewegingssensor kijkt de thermostaat of er iemand in huis is. Bij geen beweging gedurende een bepaalde tijd zal de thermostaat naar een lagere temperatuur gaan om energie te besparen. Dit klinkt mooi, maar als je wel ergens anders in huis bent of zelfs in de kamer waar de thermostaat hangt (maar niet in het zicht van de sensor) zal de temperatuur naar beneden gaan. Je zal hem dan weer handmatig aan moeten zetten.

De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van een lichtsensor.

Er zijn ook slimme thermostaten die een lichtsensor hebben. Na 20 á 30 minuten zonder herkenning van licht gaat de thermostaat in een lagere stand. Net als bij de bewegingssensor kan dit ook een lastige instelling zijn. Als er geen licht aanwezig in de kamer waar de thermostaat hangt gaat de temperatuur omlaag, ook al ben je ergens anders in huis en wil je de temperatuur niet veranderd hebben. Deze instelling zou je 8% aan energie kunnen besparen.

De verwarming inschakelen en uitschakelen met behulp van aanwezigheidsdetectie via je smartphone.

Nog een slimme functie die een slimme thermostaat zou kunnen hebben is geofencing. Geofencing is aanwezigheidsdetectie. Via de gps van je mobiele telefoon weet de thermostaat of je in huis bent of niet. Hier heb je dus niet het probleem dat de thermostaat omlaag gaat terwijl je wel ergens in huis bent, zoals kan gebeuren bij de lichtdetectie en de bewegingsdetectie.

Laat je je smartphone thuis liggen terwijl je weggaat? Dan blijft de temperatuur op normaal staan, omdat je voor de slimme thermostaat gewoon thuis bent. Zorg er ook voor dat alle smartphones van elk gezinslid is gekoppeld aan de slimme thermostaat. Zo voorkom je dat iemand thuis in de kou zit, omdat jij van huis bent en alleen jouw smartphone is gekoppeld.

Wat kost een slimme thermostaat en wat is de beste slimme thermostaat?

Controle over je energieverbruik met een slimme thermostaat

Deze twee vragen horen bij elkaar. Er zijn zoveel slimme thermostaten met allemaal een verschillend pakket aan functies. Minder functies betekent vaak ook een lagere prijs. Betekent meer functies dan ook dat het de beste thermostaat is? Volgens ons is de beste thermostaat diegene die de functies heeft die jij ook echt gebruikt. Je zal dus zelf moeten nadenken wat je na het lezen van dit artikel belangrijk vindt wanneer je een slimme thermostaat aanschaft.

Kijk hier naar de slimme thermostaten op bol.com.

Er is flink wat keuze en de specificaties worden overzichtelijk genoemd. Daarnaast zijn er bij elke thermostaat onafhankelijke reviews. De prijzen zonder extra’s liggen tussen de €50 en €400.

Energie besparen met een slimme thermostaat?

Nu we weten wat slimme thermostaten allemaal voor functies kunnen hebben is het tijd voor (waarschijnlijk) dé belangrijkste vraag: Bespaar je energie en geld met een slimme thermostaat?

Dat ligt aan welke functies de thermostaat heeft en welke ook voor jouw levensstijl echt bruikbaar is. Heb je bijvoorbeeld een vast patroon wanneer je thuis komt van het werk? Dan is het zelflerende vermogen een energiebesparende functie. Als je hier geen regelmaat in hebt is het een functie waar je vrij weinig aan hebt.

Met een slimme thermostaat kun je vooral besparen doordat je waarschijnlijk bewuster wordt van je energieverbruik. Het zet aan tot energiebesparing. Wij hebben zelf vooral veel aan de functie om met een app de thermostaat hoger en lager te zetten, terwijl we niet meer thuis zijn.

Er wordt gepraat over geen energiebesparing tot een energiebesparing van wel 20%! Wat je daadwerkelijk bespaart ligt aan hoe je zelf bezig bent met energiebesparing. 5% besparen lijkt ons een realistisch gemiddelde. Dit betekent voor ons een besparing van ongeveer €100 per jaar. De slimme thermostaat is dus snel terugverdient.

Lees ook onze andere artikelen over energie en geld besparen. Kijk bij de besparingstips en artikelen over energiebesparende producten.

Nu meteen geld besparen op energie? Gebruik deze energievergelijker om binnen 2 minuten de laagste energietarieven te vinden en een welkomstbonus te ontvangen tot wel €350!

Lees in dit artikel meer over de details waar je op moet letten wanneer je een energievergelijker gebruikt.

Lees dit artikel wanneer je een zakelijke energievergelijker wilt gebruiken en wilt weten op welke details je moet letten.

Slimme thermostaat kopen: waar moet je op letten?

Waar moet je op letten wanneer je een slimme thermostaat wilt kopen?

 • Is je cv-ketel één die ‘modulerend’ is? Met het zogeheten OpenTherm protocol kan je cv-ketel met alle moderne slimme thermostaten communiceren. Voor het jaar 2000 waren er nog heel veel niet-modulerende ketels, dus als die van jou niet heel oud is heb je waarschijnlijk een modulerende cv-ketel.
 • Wil je een bedrade of draadloze slimme thermostaat? Draadloos is natuurlijk ideaal als je niet wilt boren en geen bedrading wilt aanleggen.
 • Heb je andere slimme apparaten, ook wel smart home apparaten genoemd, in huis en wil je die koppelen aan de slimme thermostaat? Zoek op internet welke apparaten gekoppeld kunnen worden aan de slimme thermostaat die jij op het oog hebt.
 • Kijk goed naar de functies van de thermostaten. Welke heb je echt nodig en welke zijn overbodig. En wat is het verschil in prijs? Je kijkt natuurlijk ook naar de reviews. Op bol.com vindt je bekende slimme thermostaten zoals de Honeywell, Google Nest en de Remeha E-twist met hun specificaties en reviews!

Wil jij makkelijk de temperatuur aanpassen met een slimme thermostaat?

Op bol.com vind je ruim 160 slimme thermostaten!

Ja, laat mij het aanbod zien.

Wil je meer controle over je energierekening? Zorg voor meer energiebesparende producten in huis en bespaar 100’en euro’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze site te bezoeken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om pagina's sneller te laden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten. Cookies kunt u alleen zelf verwijderen, aangezien deze op uw computer opgeslagen zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Onze cookies zijn 'standaard' cookies zoals vrijwel alle websites op de wereld inzetten. We kunnen niet zien wie onze website bezoekt en (dat zouden we ook niet willen) kunnen geen persoonlijke informatie doorgeven aan andere partijen. Let op! : Onze cookies zijn Technisch Noodzakelijke cookies volgens de EU-cookie wetgeving. Daarnaast zijn er niet noodzakelijke (maar voor ons gewenste) analyse cookies voor Google Analytics. Door deze website te bezoeken ga je hiermee akkoord.

Sluiten