Spouwmuurisolatie: kosten, besparing en subsidie op een rij.

Spouwmuurisolatie nadelen, voordelen en de verschillende spouwmuurisolatie soorten uitgelegd.

Besparen op energie kan met verschillende energiebesparende maatregelen. Isolatie is één van de mogelijke maatregelen en in dit artikel vertellen we je meer over spouwmuurisolatie. We zetten van spouwmuurisolatie kosten, besparing en subsidie op een rij. We leggen uit waarom spouwmuurisolatie een goede keus is, maar vertellen je ook over de nadelen. Tot slot laten we je zien hoe je een 4 gratis offertes voor spouwmuurisolatie van bedrijven bij jou uit de buurt kunt krijgen.

Wil jij de beste deal voor spouwmuurisolatie?

Krijg gratis en vrijblijvend 4 offertes van bedrijven bij jou uit de buurt!

Ja, ik wil gratis 4 vrijblijvende offertes voor spouwmuurisolatie

Let op bij spouwmuurisolatie. Volgens een uitspraak in augustus 2023 moet er onderzoek uitgevoerd worden naar vleermuizen. Bron

Spouwmuurisolatie kosten meer dan waard in 2024.

Heb je het gevoel dat de warmte uit je woning trekt? Heb je een flinke energierekening aan het eind van het jaar? Het zou kunnen dat de muren van je woning niet (goed) geïsoleerd zijn. Hierdoor zal er inderdaad warmte uit de woning trekken en de kou juist naar binnen. De spouwmuurisolatie kosten zijn het zeker waard. Je verhoogt het comfort in de woning en hoeft niet zoveel meer te stoken om het warm te krijgen.

Nog een voordeel is dat je subsidie kan aanvragen voor spouwmuurisolatie. Je krijgt 15% van de kosten vergoed wanneer je één energiebesparende maatregel laat toepassen. Kies je naast spouwmuurisolatie voor nog een andere energiebesparende maatregel? Dat krijg je 30% van de kosten vergoed. Ondanks dat spouwmuurisolatie kosten met zich meebrengt is het zeker verstandig om dit toe te laten passen. Dankzij de subsidie en de besparing op de energiekosten zal je de investering terugverdienen en daarna elk jaar pure winst maken. De terugverdientijd is met de huidige energieprijzen in 2024 tussen de 3 en 6 jaar.

Het is goed mogelijk dat de energieprijzen weer gaan stijgen in de toekomst. Spouwmuurisolatie aanbrengen is daarom nog verstandiger dan enkele jaren geleden. Vraag hierboven via de groene knop gratis offertes aan om te zien hoeveel spouwmuurisolatie jou zal kosten én opleveren.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie, wat is dat eigenlijk? Deze soort isolatie is één van de vele vormen van isolatie die je in je huis kunt laten toepassen. Spouwmuurisolatie is isolatie waarbij tussen de binnen- en de buitenmuur ruimte is waarin materiaal geplaatst kan worden.

De ruimte tussen de twee muren noem je de spouw, vandaar de naam spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie plaatsen is natuurlijk het makkelijkst bij nieuwbouw, maar ook in bestaande huizen is het nog steeds mogelijk om de spouw te isoleren zonder een muur weg te moet halen.

Met spouwmuurisolatie heb je de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur gevuld, waardoor de warmte beter in de woning blijft. We zullen verderop in dit artikel kijken naar de kosten van spouwmuurisolatie en hoeveel geld je kunt besparen. Spouwmuurisolatie is niet verplicht, maar wel heel erg verstandig.

Vanaf 1976 worden woningen standaard voorzien van spouwmuurisolatie, nadat het vanaf 1960 verplicht was om een spouw te bouwen. Je kunt zelf in een deuropening inschatten hoe breed je totale muur is. Bij 25 cm of meer heb je zeker een spouwmuur.

Welke spouwmuurisolatie soorten zijn er?

Welke spouwmuurisolatie soorten zijn er? En welke spouwmuurisolatie is het beste en moet je kiezen? We kijken wat allemaal mogelijk is bij spouwmuurisolatie en beschrijven de verschillende opties voor als je een woning zonder spouwmuurisolatie hebt. Je kunt kiezen uit:

 • Glaswol
 • EPS parels (korrels)
 • Pur schuim

Er zijn nog meer materialen voor spouwmuurisolatie, maar de genoemde 3 zijn veruit de populairste vanwege de vele voordelen.

Spouwmuurisolatie met glaswol.

Spouwmuurisolatie met glaswol is prima keuze , omdat het een materiaal is dat goed isoleert. Het bestaat uit gerecycled glas, zand, kalksteen, siliconen deeltjes en soda. Door een bindmiddel krijgt het de gele kleur. Glaswol is te krijgen in grote rollen, maar ook in platen. Voor huizen die al gebouwd zijn is er ook glaswol in vlokken. Door een gat in de buitenmuur te boren kunnen deze alsnog jouw spouw isoleren.

Glaswol is geluidsabsorberend. Zo is spouwmuurisolatie ook geluidsisolatie! Daarbij is de glaswol waterafstotend. Zo hoef je niet wakker te liggen van schimmelvorming en heb je spouwmuurisolatie zonder vochtproblemen! Nog een voordeel is de brandwerende werking van glaswol. Dat maakt dit isolatiemateriaal tot een goede keuze. Het zorgt voor een stukje veiligheid en extra comfort door de geluidsdemping. Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde en krijgt daarom altijd een HR+ of zelfs HR++ label. Voor glaswol moet de spouw wel 5 centimeter breed zijn.

Spouwmuurisolatie met parels.

De spouwmuurisolatie met parels, ook wel korrels genoemd, is ook zeer populair net als glaswol. De EPS parels worden net als de glaswolvlokken door een gat in de muur in de spouw gestort. Deze korrels zijn van piepschuim of polystyreen en hebben ook een hoge isolatiewaarde. Tegenwoordig zijn er ook korrels van plantaardige stoffen: BioFoam parels.

Voor de isolatieparels is maar een spouw van 3 centimeter breed nodig. Ze zijn stevig en komen ook in moeilijk bereikbare plaatsen. Bij nieuwbouwwoningen kunnen er EPS (Expanded PolyStyreen) platen worden aangebracht in plaats van parels. EPS platen en parels hebben als voordeel dat zo ook heel vochtwerend zijn. De kwaliteit gaat na vele jaren nauwelijks achteruit, waardoor het ook een heel duurzame optie is.

EPS korrels zijn verkrijgbaar met een HR, HR+ en HR++ label. De grijs gekleurde korrels isoleren beter dan de witte. Ze worden met speciale lijm in de spouw geblazen. Het is wel mogelijk dat er door scheuren of kieren onderin de spouw parels naar de kruipruimte rollen. De parels zijn milieuvriendelijk en 100% recyclebaar.

Spouwmuurisolatie met schuim.

Een derde bekende optie is spouwmuurisolatie met schuim. Deze PUR schuim wordt ook door gaten in de spouw gespoten en zet daarna uit. Hierdoor kun je de spouw goed vullen en heb je met PUR schuim de beste isolatiewaarde. Een spouw van 3 centimeter is ook geschikt voor spouwmuurisolatie met purschuim.

Een nadeel van PUR schuim is dat er gasvorming ontstaat bij het aanbrengen. Deze ongezonde gassen kunnen door metselwerk in de woning trekken. Dit kan tot enkele dagen na het aanbrengen duren. Het is zeer goed vochtwerend en goed brandwerend. Wat betreft geluidsisolatie is dit isolatieschuim minder goed dan de isolatieparels of de glaswol.

Zijn de voegen breder dan 18 millimeter? Dat heb je de keuze uit alle drie soorten spouwmuurisolatie. Zijn de voegen smaller dan 18mm dan wordt het boorgat te klein voor glaswol. Is het boorgat kleiner dan 14mm dan is alleen PUR schuim een optie.

Zoals je in onderstaande video kan zien kan het met purschuim ook fout gaan. Het heeft ook niet onze voorkeur:

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Spouwmuurisolatie Offerte Aanvragen Energie Besparen Info

Naast deze 3 populaire soorten spouwmuurisolatie zijn steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim ook mogelijkheden voor het isoleren van de spouwmuur van je woning. Op de afbeelding links zie je bijvoorbeeld Paroc steenwolplaten die bij de bouw al worden toegepast als spouwmuurisolatie. Wij richten ons echter op glaswol, EPS parels en PUR schuim. Welke spouwmuurisolatie is het beste? We noemen van elke soort spouwmuurisolatie verschillen in prijs, isolatie, geluidsdemping, vochtbestendigheid en de brandveiligheid.

Het spouwmuurisolatie kiezen laten we aan jou over. In de onderstaande tabel kun je makkelijk zien welke eigenschappen de 3 opties hebben.

Soort spouwmuurisolatieGemiddelde PrijsIsolatieGeluidsisolatieVochtbestendigBrandveilig
Glaswol€18 per m2GoedZeer goedZeer goedZeer goed
EPS parels€20 per m2GoedZeer goedZeer goedRedelijk
PUR schuim€27 per m2Zeer goedRedelijkZeer goedGoed

Let op dat er verschillen bestaan in kwaliteit. Zo is zijn er bijvoorbeeld EPS parels die op brandveiligheid een E scoren op een scorebereik van A tm F, waarin F het minst brandveilig is.

Wat je het beste kunt doen is vakmannen vragen naar de beste oplossing voor jouw spouwmuren.

Vraag hier gratis 4 offertes aan bij 4 verschillende bedrijven voor spouwmuurisolatie. Zo kun jij de prijzen, adviezen en service goed vergelijken.

Spouwmuurisolatie kosten en besparing.

Door de bovenstaande tabel heb je een eerste indruk hoeveel kosten spouwmuurisolatie met zich mee brengt. We kijken nu naar de verschillende prijzen van de 3 populaire soorten spouwmuurisolatie en vertellen je hoeveel geld je kunt besparen Door van spouwmuurisolatie kosten en besparing te vergelijken komen we ook achter de geschatte terugverdientijd en of het de investering waard is.

Spouwmuurisolatie kosten per m2.

De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per materiaal. Maar de prijzen kunnen ook nog verschillen wanneer je de keuze voor het materiaal hebt gemaakt. We geven je een richtprijs per vierkante meter.

Spouwmuurisolatie kosten per m2:

Soort materiaalPrijs per m2 (min-max).Prijs voor gemiddelde 2-onder-1-kap woning.Prijs voor gemiddelde vrijstaande woning.
Glaswol€14 tot €22€1800€2700
Parels€15 tot €22€2000€3000
Schuim€24 tot €30€2600€3900

Deze tabel zorgt ervoor dat je al een heel behoorlijk idee hebt van de prijs van isolatie. Je ziet echter ook dat bijvoorbeeld parels zijn voor €15 per m2 en voor €22 per m2. Een groot verschil en dat zorgt er voor dat het verstandig is offertes aan te vragen als je een echt precieze inschatting wilt hoeveel spouwmuurisolatie gaat kosten.

Bovenstaande spouwmuurisolatie kosten per m2 worden namelijk beïnvloed door:

 • Reiskosten voor het bedrijf: Moet het bedrijf een flinke rit naar jouw huis maken? Deze worden doorberekent in de prijs per m2.
 • Inzet personeel: Is het bij jou woning een klus die makkelijk gedaan kan worden? Dan is het bedrijf minder geld kwijt aan personeel en dat drukt de m2 prijs.
 • Breedte spouw: Bij een brede spouw moet er meer isolatiemateriaal gebruikt worden om hem te vullen. Per m2 is er meer glaswol, parels of schuim nodig en dus gaat de prijs per m2 omhoog. Meer materiaal betekent wel een betere isolatie en dus hogere besparing.
 • Breedte voegen: Zijn de voegen breed? Dan kunnen er behoorlijk gaten geboord worden en kan er veel isolatiemateriaal in kortere tijd aangebracht worden. Bij kleine voegen zijn de gaten die je kunt boren ook kleiner. Daarmee duurt het aanbrengen langer en daarmee duurder.
 • Type voegen: Het herstellen van speciale voegen, zoals knipvoegen, duurt langer en vergt expertise. Dit kan in de prijs per m2 berekend worden.
 • Oppervlakte muren: Heb je lange rechte muren of heeft het huis allerlei hoekjes en muren die klein van oppervlak zijn? Een muur met een groot oppervlak zorgt ervoor dat het werk sneller gaat. Dit zorgt voor een lagere prijs in vergelijking met een huis met meerder muren met een klein oppervlak.

Spouwmuurisolatie besparing.

Nu we een indicatie van de kosten hebben is het tijd om naar de besparing te kijken. Naast meer warmtecomfort is het besparen van energie en geld de reden om spouwmuurisolatie te nemen. We kijken naar de besparing van de 3 eerder genoemde populaire materialen. Is spouwmuurisolatie voldoende besparend om een interessante investering te zijn?

Besparing spouwmuurisolatie per materiaal:

Soort materiaalBesparing voor gemiddelde 2-onder-1-kap woning.Besparing voor gemiddelde vrijstaande woning.
Glaswol€525€780
Parels€525€780
Schuim€600€900

De isolatiewaarde van PUR schuim is hoger dan die van de EPS parels en de glaswol. Dit scheelt ongeveer 12%. De grootte van de besparing is natuurlijk afhankelijk van je energieverbruik en de energieprijzen. Bovenstaande bedragen zijn bereken met de energieprijzen van april 2022.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie.

Is spouwmuurisolatie het waard om in te investeren? Met de gasprijzen van enkele jaren geleden was spouwmuurisolatie een goede investering en het is alleen nog maar aantrekkelijker geworden. Je kunt in 2022 uitgaan van een terugverdientijd van 2 tot 4 jaar. Hierbij rekenen we een eventuele subsidie nog niet eens mee.

Met deze snelle terugverdientijd is spouwmuurisolatie één van de meest rendabele duurzame toepassingen die je kunt kiezen. Voor een berekening van de kosten, besparing en terugverdientijd kun je een specialist een offerte laten maken.

Spouwmuurisolatie voordelen.

In spouwmuurisolatie zinvol of niet? Er zijn flink wat voordelen die het interessant maken:

 • Warmte blijft in huis. Door isolatie hoef je veel minder te stoken om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen. Het kan je wel 30% aan energiekosten schelen!
 • Koel in de zomer. Wanneer het buiten tropisch warm is blijft het door isolatie een stuk koeler.
 • Geen schimmel en vocht. Op de muren en tussen de muren heb je niets te vrezen wanneer je kiest voor isolatie. Zoals we eerder beschreven is het zeer vocht bestendig.
 • Geen onderhoud nodig. Het is een kwestie van aanbrengen en verder heb je er geen omkijken meer naar. De spouwmuurisolatie gaat wel 60 jaar lang mee.
 • Flinke besparing op de energierekening. Je bespaart honderden euro’s per jaar, waardoor de terugverdientijd kort is. Dat maakt spouwmuurisolatie een goede investering.
 • Mogelijke subsidie. Het is mogelijk dat je voor spouwmuurisolatie subsidie krijgt. Dat maakt de uiteindelijke investering kleiner en de terugverdientijd nóg korter.
 • Verbetering van energielabel mogelijk. Wanneer je een energiebesparende maatregel toepast kan je energielabel verbeteren. Een beter energielabel maakt het huis meer waard.

Uitgelicht

Spouwmuurisolatie nadelen.

Om een compleet beeld te geven van spouwmuurisolatie is het ook belangrijk de nadelen te noemen. Het zijn er een stuk minder dan het aantal voordelen!

Spouwmuurisolatie nadelen:

 • Je hebt een (geschikte) spouw nodig. Woningen uit de jaren 30 of ouder hebben geen spouw. En er zijn woningen met een spouw van 3 centimeter. Wanneer je eigenlijk wilt kiezen voor glaswol dan moeten we je teleurstellen. De spouw moet minstens 5 centimeter breed zijn voor glaswol. 3 centimeter is wel breed genoeg voor schuim of parels.
 • Ventilatie vermindert. Door de isolatie kan er minder frisse lucht naar binnen komen. Je kunt met kozijnen met ventilatieroosters en een ventilatiesysteem voor voldoende ventilatie zorgen. Of je zet gewoon een raam open.
 • De spouw moet vrij zijn. Als er nog onderdelen van de bouw liggen of puin dan moet dat eerst weggehaald worden. Gebeurt dit niet en wordt de spouwmuurisolatie toch zo naar binnen gespoten dan kan de isolatie niet op alle plekken komen. Dit kan leiden tot een stuk muur waar het kouder wordt dan het overige oppervlak waar de isolatie wel goed de ruimte vult. Op de koude plekken kan woonvocht in huis sneller condenseren. Voor elke meter in de breedte waar puin weggehaald moet worden betaal je tussen de €50 en €150.

Vraag bij de isolatiespecialist na of de kwaliteit van het voegwerk, het type steen en eventueel verfwerk aan de buitenkant van de woning nog belemmerend is voor het toepassen van spouwmuurisolatie.

Subsidie spouwmuurisolatie 2024.

De kosten van spouwmuurisolatie zijn al behoorlijk laag als je kijkt naar de terugverdientijd. Je kan echter een spouwmuurisolatie subsidie 2024 aanvragen. Met de ISDE-subsidie krijg je een flink percentage van je uitgaven weer vergoed.

Subsidie spouwmuurisolatie:

Vergoeding per m2Minimaal vereiste aantal m2Maximaal aantal m2 voor subsidieTotaal subsidiebedrag
€410170€40 tot €680

Als je met een subsidie spouwmuurisolatie laat aanbrengen ben je zo 20% tot 30% goedkoper uit. Bovenstaande vergoeding per m2 is wanneer je alleen voor spouwmuurisolatie kiest. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van €8 per m2 spouwmuurisolatie zul je minimaal 2 energiebesparende maatregelen toe te laten passen. Denk hierbij aan andere vormen van isolatie, een zonneboiler, een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Voor spouwmuurisolatie subsidie aanvragen kan je hier bij het RVO terecht. De verwerkingstijd van de aanvraag is 6 tot 8 weken. De uitbetaling van de subsidie voor spouwmuurisolatie duurt na de verwerking van de aanvraag ook weer 6 tot 8 weken.

Spouwmuurisolatie bij bestaande isolatie: kun je spouwmuurisolatie vervangen?

Misschien heb je bestaande spouwmuurisolatie die je wilt vervangen, omdat het oude materiaal verzakt is of kwalitatief niet zo goed is als hedendaags isolatiemateriaal. Kun je bestaande spouwmuurisolatie vervangen?

Het is mogelijk om de kwaliteit van je spouwmuurisolatie te verbeteren door:

 • Bijvullen.
 • Verwijderen en opnieuw isoleren.

Het verbeteren van de isolatie noem je ook wel na-isoleren. Een reden om dit te doen kan zijn dat het aanwezige isolatiemateriaal naar beneden is gezakt. Oud isolatiemateriaal was nog niet van dezelfde kwaliteit als die van de afgelopen jaren. Zoals we vertelden heb je met isolatiemateriaal uit deze tijd geen omkijken meer naar de spouwmuurisolatie.

Je kunt na-isoleren door het bijvullen van spouwmuurisolatie. Er wordt dan nieuw materiaal bovenop het oude gespoten. Dit kan wanneer het isolatiemateriaal nog wel in goede staat is, maar gewoon is verzakt. Met het bijvullen zul je meer comfort en een lagere energierekening krijgen.

Is het oude isolatiemateriaal niet meer in goede staat? De bestaande isolatie vervangen kan je ook een behoorlijke besparing opleveren. Oud isolatiemateriaal kan gaan scheuren en afbrokkelen of zelfs verpoederen. De isolerende waarde is dan erg laag en door het verwijderen van oude isolatie kan je de gehele spouw met spouwmuurisolatie vervangen dat van zeer hoge kwaliteit is.

Verzakte isolatie kan voor problemen zorgen. Wanneer er plekken zijn waar geen isolatiemateriaal zit, omdat het verzakt, gescheurd of verpoederd is, kunnen er zogeheten koudebruggen ontstaan. Op deze plekken wordt het door het niet aanwezig zijn van isolatiemateriaal kouder en kunnen er vochtplekken of schimmelplekken ontstaan. Deze plekken ontstaan door de vochtige lucht in de woning die condenseert op plaatsen waar de muur koud is.

Spouwmuurisolatie vervangen door eerst de oude spouwmuurisolatie verwijderen is een redelijk eenvoudige klus. Eerst worden er gaten geboord om met een endoscopisch onderzoek (met een slangetje met een camera) te kijken naar de huidige situatie in de spouw. Waar zit nog isolatie en wat is de staat ervan?

Vervolgens kan er met een zuiginstallatie het oude isolatiemateriaal weggezogen worden.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is spouwmuurisolatie verstandig?

Ja, spouwmuurisolatie is verstandig om aan te laten brengen. Je investeert de investering snel terug door een energiebesparing van €260 tot wel €1000 afhankelijk van het type woning en jouw energieverbruik. Je bespaart geld én verhoogt de comfort in huis.

Hoeveel gas scheelt spouwmuurisolatie?

Hoeveel gas spouwmuurisolatie scheelt hangt af van het type woning en het muuroppervlak. Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende gasbesparing:
Rijtjeswoning: 120 m3
2-onder1 kap: 820 m3
Vrijstaande woning: 975 m3

Wat is het beste materiaal voor spouwmuurisolatie?

Zowel PUR-schuim, glaswol als EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde (lambda-waarde) en lange levensduur. PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde en is ook geschikt voor smallere spouwmuren. Het beste materiaal voor spouwmuurisolatie is PUR-schuim.

Spouwmuurisolatie bedrijf vinden: gratis offerte van 4 bedrijven bij jou in de buurt.

Wil je voor spouwmuurisolatie bedrijven vinden die bij jou uit de buurt en wil je niet overbodig veel betalen? Krijg gratis en vrijblijvend gratis offertes van 4 bedrijven bij jou uit de buurt! Zo zie je makkelijk wat de kosten, besparing en mogelijke isolatiematerialen voor jou spouw zijn.

Wil jij de beste deal voor spouwmuurisolatie?

Krijg gratis en vrijblijvend 4 offertes van bedrijven bij jou uit de buurt!

Ja, ik wil gratis 4 vrijblijvende offertes voor spouwmuurisolatie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!